Skocz do zawartości
IGNORED

Klub użytkowników preampów

Rekomendowane odpowiedzi

Placette, Audio Synthesis. Ten ostatni to albo Pasywka lub DAC z regulacją czyli DAX.

Opcjonalnie nawet pasywka DIY lub na próbę nawet Creek OBH-22. Ceny o wiele niższe niz aktywne pre a jakośc nie musi być gorsza nawet w porównaniu z tymi kilka razy drozszymi.

Placette kiedys słuchałem w zestawie na AS jeszcze w latach 90-tych. z zestawem urządzeń za kilkadziesiat tysiecy i nie był to mezalians.

Jest to tansze rozwiazanie niż dobry CD z regulacją np. polski Lector czy Wadia, Theta, ML itp.

Problem w tym, że te pasywki Placette i AS trzeba sciagać od Angoli albo z za oceanu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 2 tygodnie później...

Już gdzie indziej pisałem,że kupiłem całkiem niedawno temu preamp manufaktury Icon Audio z Leicester, UK. Mniejsza o pochodzenie,bo gdzieś pisano (nie mogę znależć wątku),że to chińszczyzna Ming Da w innym opakowaniu). Nie pasowały mi jednak dane techniczne i sprawa podstawowa - dwa wyjścia na końcówkę o różnych impedancjach. To rozwiało moje wątpliwości,co do zakupu w ciemno. Bronili się najpierw przed możliwością zwrotu,jednak tego samego numeru próbował kiedyś ze mną TagMcLaren i przy odrobinie znajomości przepisów unijnych dot. ochrony konsumenta zamknąłem Iconom bużkę. Cena bardzo atrakcyjna i jeszcze jedno. Angole są trochę w tyle za innymi za niejako modą na lampy i produkt musiał być dopieszczony,by móc powalczyć na rodzimym rynku.

Pięknie wykonany -może wreszcie uda mi się wkleić zdjęcie, jest pilot obsługujący zmianę głośności i 3 lampki 6SN7, o pięknie których powstał nawet wątek w zakładce LAMPA. Nie mieszałem jeszcze z chińskimi lampami - kusi - a rectifiers = prostowniki? Yugo Ei chyba nie mają wpływu na dżwięk. Nb-bardzo szanuję Jugoli - dziś Manley Shrimp na EH nie brzmi jak przy zastosowaniu Ei w moim byłym egzemplarzu.

Polecam tym,którzy zdecydują się na kombo pre-lampa i końcówka tranzystor.Przy dość niskim kursie funta naprawdę warto. Jeszcze niedawno nasz rodzimy Skorpion wołał prawie 3 tysiące za najprostszy preampik. Ja zapłaciłem 690 funtów plus przesyłka - ok gbp 50.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Cześć, mam od niedawna końcówkę Parasound'a HCA1000 - dotychczas używałem tylko różnych integr i poszukuję teraz pre do posiadanej końcówki ... kolumny to KEFQ7 macie jakieś typy pre, na które warto zwrócić uwagę? Wielkie dzięki za komentarze/pomoc ....

O ! Rzadko tu wchodzę. Jak najbardziej pozytywne. Nie ma problemu z wysterowaniem końcówki - dwa wyjścia o różnej impedancji, piękne wykonanie. Brzmienie nie tak gorąco wulkaniczne jak Manley Shrimp (ciekawym bezpośredniego porównania),bliżej neutralności i,co dla niektórych ważne,pilot. Poszperam jeszcze w amerykańskich NOS'ach lampek 6SN7 GT

• Użytkownicy+

Dopisuję się do klubu.

OTL Marka Bożka (Bomarek), u mnie działa jako słuchawkowiec, jednak ma wyjście na końcówkę.

Robert

Już dawno zamierzałem zaznaczyć swą obecność i tutaj!

No i jakoś tak... brakowało czasu! ;)

A wszystko to zaczęło się wieki temu od kontaktu z lampowym przedwzmacniaczem marki Omak o oznaczeniu Jewel Four, który wspólpracował dzielnie z Omakiem Jewel One.

post-15273-100001790 1256989791_thumb.jpg

post-15273-100001791 1256989791_thumb.jpg

Gdy wszedłem już w posiadanie końcówki mocy Omak - z przyczyn ode mnie niezależnych - nie mogłem nabyć dedykowanego przedwzmacniacza.

W zaiązku z tym musiało się pojawić coś w zamian - w dość krótkim czasie integrę Rotela - spełniającą u mnie obowiązki przedwzmacniacza - zastąpił wyrób niemieckiego AVMa o oznaczeniu Evolution 1.

Preamp ten doskonale spasował się z lampową amplifikacją dodając drive'u, przejrzystości i stereofonii.

post-15273-100001787 1256990190_thumb.jpg

post-15273-100001788 1256990190_thumb.jpg

post-15273-100001789 1256990190_thumb.jpg

Potem - po wymianie końcówki mocy Omak na dwa monobloki z tej samej stajni - z niewiadomych do dzisiaj przyczyn AVM - nie spasował się z A klasowymi monoblokami, co spowodowało, że nadszedł czas na zmianę przedwzmacniacza.

AVMa zastąpił wyrób australijskiego konstruktora o greckich korzeniach Kostasa Metaxasa o dźwięcznej nazwie Marqiuse.

Markiz ma wydzieloną sekcję zasilania, która, z uwgi na wygląd, w moim domu jest zwana pieszczotliwie tosterem.

Poza opisanymi przeze mnie przedwzmacniaczami przez mój dom i system przewinęło się gościnnie trochę innych urządzeń tj. preamp z firmy JAG - zdj. 1 - drewniana obudowa.

Również był "naleśnik" - preamp niemieckiego T=A - zdj. 2.

Niedawno gościł klon preampu Prophet - kapitalnie wpasowując się w system i znakomicie pokazując zalety końcówki mocy Metaxas Solitaire - zdjęcie 3.

post-15273-100001778 1256991285_thumb.jpg

post-15273-100001779 1256991285_thumb.jpg

post-15273-100001780 1256991285_thumb.jpg

Qaudio steruje końcówkami?

Dzięki za ciekawe wpisy i zdjecia.

Xniwaxie!

Nie - Q Audio steruje Denonami, takimi jak na zdjęciu.

Widząc z tyłu preampu wyjścia "Out" zastanawiało mnie, czy może on "robić" za preamp do końcówki, czy też jest to tzw. "przelotka".

Po podłączeniu kabelków okazało się, że to "przelotka".

Dlatego też "Mietek" (Metaxas Solitaire) w dalszym ciągu jest prowadzony przez pre Metaxasa.

Pozdrawiam

post-15273-100001771 1256992766_thumb.jpg

Dzięki.

Nie wiem, czy dobrze pamiętam ale chyba Redaktor miał,ma liniowe pre qaudio.

• 2 miesiące później...

Ja co prawda nie z akcesem do klubu ale z pytaniem.

Obecnie mam całkiem przyzwoitą integrę sansui au-710, niemniej kusi mnie mianowicie zakup zewn. preampa. Rozważam Nad c160 albo Rotel rc960 albo ca c100 ewentualnie starszego Arcama (ich pierwszy zdaje się pre jescze pod nazwą A&R Cambridge). Chciałbym bowiem stopniowo spróbować bi-ampingu (czytałem wiele pozytywnych opini o tym rozwiązaniu z posiadanymi Castle harlech). Nie wiem tylko, na jaki pre się zdecydować by nie wykonać kroku w tył w stosunku do Sansui.

Idealnie byłoby kupić pre lampowe, ale niestety wybór mały i ceny wysokie.

Czy moglibyście coś doradzić? Czy jest sens kupowac któregoś z wymienionych pre?

Czy moglibyście polecić jakieś rozsądne pre z drugiej ręki z lat np. 90? Chodzi o coś na początek przygody.

Z góry dzięki.

Powrót po dłuższej przerwie...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.