Skocz do zawartości
IGNORED

PRO AC Supertowers MK II _ Zamokły_

Ocasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam takie PROAC'i Supertowers mk II. Oryginały.

Zamokły w garażu.

Pytanie:

Co z nimi teraz zrobić???

Nie wiem ile są teraz warte, a nowe obudowy mogą trochę kosztować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20304-100006690 1220107048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak. Górne zawieszenia szlag trafił. Są do wymiany. Nie wiem tylko, czy ich wymiana nie zmieni parametrów przetworników. Ale co zrobić. Porąbać te proaci?

Czy te obudowy można jakoś naprawić?

Tych obudów nie warto naprawiać. Prościej będzie zrobić nowe od zera.

Jakie tam są tweetery? Masz zdaje się te dolne woofery sprawne? Powinny się nadawać do wykorzystania w klonach ProAców Studio 100. Plany są na forum. To chyba najsensowniejsze co z tym można teraz zrobić.

Ja na Twoim miejscu bym wystawił nie same głosniki ale całe uszkodzone kolumny na aukcji. Koszt wykonania solidnych , ładnych i profesjonalnych paczek u stolarza pokrytych fornirem to min 1500 zł z materiałem. Jesli sie nie znasz na budowie kolumn lepiej sprzedaj je w całosci i podaj link aukcji to chetnie tez policytuje.

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

Szkoda kolumn. Nie wiedziałem nawet, ze taki model był produkowany. Głośniki są zdaje sie wciąż produkowane (Scan Speak papierowy). Góra to pewnie Seas, jak w serii Studio. Jeśli ktoś ma parcie na ten konkretny model, to wykorzystując istniejące zwrotnice, plus nowe skrzynki zrobione jako dokładne kopie tych nieboszczyków, po wymienie uszkodzonych głośników (górna para?), mógłby uzyskać ciekawy zestaw głośnikowy. Ja bym spróbował, bo lubię ProAki z tego okresu. Ale zdaje się mieszkamy dość daleko od siebie.

To dobra konstrukcja z dobrych czasów ProAc'a.

Zastosowane głośniki to Scan Speak 18W8542 i Seas KT26F dokładnie takie same jak w Studio100.

Tutaj mamy drugi midwoofer i brzmienie wieksze swobodniejsze w dole.

Głośniki ScanSpeak 18W 8542 nadal produkowane przez Tymphany obecnie jako OEM w nowych fabrykach w Chinach.

Sa dostepne nadal komplety naprawcze do tego modelu (membrana z zawieszeniem górnym,resorem dolnym)

Jednak przy tak zniszczonych skrzynkach i zuzytych piankowych zawieszeniach głośników to renowacja bedzie droga.

Pozostaje chyba na częsci wystawić na aukcję -niejeden hobbysta majsterkowicz coś z nich jeszcze zrobi , niekoniecznie używając oryginalnych części naprawczych.

Serdecznie dziekuję wszystkim za sugestie.

Studio16Hertz - wiesz gdzie mogę nabyć zestawy naprawcze do głośników niskosredniotonowych?

Chyba zlecę zrobienie nowych skrzyń i najzwyczajniej pozostawię kolumny. Zawsze mogą robić jako zestawy awaryjne, np. gdy będę na etapie zmian w zestawie.

Pozdrawiam,

Najbardziej znany punkt zakupów części głosników skandynawskich w Stanach to Madisound.

Tutaj jest zestaw naprawczy do 18W8542 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.