Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Sledzac caly przebieg tego watku mam jedno pytanie,Czy to co dzisiaj nazywa sie muzyka warte jest tego sporu i utrwalania w super formatach.Dla mnie dzisiejsza tzw.muza to moze byc wydawana na pocztowkach dzwiekowych, wielkiej straty nie bedzie.

XYZPawel,

Chyba nie masz pojecia czym jest publikacja naukowa ! Nie mowimy tutaj o samozwanczych "audiofilach", ktorzy rzekomo sa ekspertami w dziedzinie fizyki, akustyki, elektroniki, a pozniej "publikuja" to w internecie po tzw. reprezentatywnych testach - "slepy odsluch".

Ponizej podaje Tobie przykldowy link, do najwiekszej na swiecie bazy danych publikacji nauk przyrodniczych (biochemia, mikrobioligia, biotechnologia, genetyka, fizjologia ...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opublikowanych rowniez na papierze min. w takich czasopisamch jak Nature czy American Scientific i wiele, wiele innych powaznych, ale mniej znanych ludziom nie interesujacych sie tematem.

To oczywiscie tylko przyklad ! Takie bazy maja odpowiedniki takze w dziedzinach scislych.

Jesli chcesz mowic o prawdziwej publikacji naukowej, to wklejaj linki z takich baz danych. Zaznaczam, ze spora czesc z nich jest platna, a dostep do takich baz maja glownie placowki naukowe, ktore tez nie malo za to placa.

Ukryta Zawartość

fan64, 21 Wrz 2008, 10:12

>Sledzac caly przebieg tego watku mam jedno pytanie,Czy to co dzisiaj nazywa sie muzyka warte jest

>tego sporu i utrwalania w super formatach.Dla mnie dzisiejsza tzw.muza to moze byc wydawana na

>pocztowkach dzwiekowych, wielkiej straty nie bedzie.

po części masz rację, ale wydawane są też takie rzeczy, materiał zgrywany z oryginalnych taśm matek, tym razem bez przymusowej kastracji wynikającej z konieczności zapisu materiału na płycie CD ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

HYBRYD, 21 Wrz 2008, 10:58

>Chyba nie masz pojecia czym jest publikacja naukowa ! Nie mowimy tutaj o samozwanczych

>"audiofilach", ktorzy rzekomo sa ekspertami w dziedzinie fizyki, akustyki, elektroniki, a pozniej

>"publikuja" to w internecie po tzw. reprezentatywnych testach - "slepy odsluch".

Oczywiście, że o takich nie mówimy...

W Audio szanowane są, np: Journal of the Audio Engineering Society (Volume 55, Number 9), stamtąd pochodzi test o którym pisałem. Płatny...

Albo taki zestaw publikacji, artykułów:

http://www.provide.net/~djcarlst/abx_peri.htm

Publikowane przez profesjonalistów.

Ale jeśli masz poważniejsze naukowe publikacje "audiofilskie", to chętnie poczytam :))

Obawiam się jednak, że nie masz... Bo to bajki są, na poziomie astrologii...

nedj, 21 Wrz 2008, 09:31

>Kojarzysz lub słyszałeś coś o "eksperymencie Lukar"? Przeglądałeś już w tamtych czasach forum?

nie, też miał miejsce jakiś ciekawy test jakości SA-CD/ CD / mp3?

XYZPawel,

Czy moglbys podac publikacje, w ktorej bedzie jasno wyjasnione, iz nie ma zadnej roznicy w reprodukcji dzwieku przez takie urzadzenia jak odtwarzacze CD czy wzmacniacze ?

Chetnie poczytam.

Zastanawiaja mnie rzekome publikacje z linku, ktory podales wyzej.

Masters, I. G. and Clark, D. L., "Do All Amplifiers Sound the Same?", Stereo Review, pp. 78-84 (January 1987)

Masters, Ian G. and Clark, D. L., "Do All CD Players Sound the Same?", Stereo Review, pp.50-57 (January 1986)

Greenhill, Laurence , "Speaker Cables: Can you Hear the Difference?" Stereo Review, ( Aug 1983)

Pohlmann, Ken C., "6 Top CD Players: Can You Hear the Difference?", Stereo Review, pp.76-84 (December 1988)

Pohlmann, Ken C., "The New CD Players, Can You Hear the Difference?", Stereo Review, pp.60-67 (October 1990)

Ciekwe jest to, ze powyzsze pulikacje pochodza z "Stereo Review". Sa dosyc stare. Kazdy moze sobie zalozyc gazetke "HiFi", "Stereo Reviews" i wiele innych o podobnych nazwach. W swiecie nauki rzadko kiedy wierzy sie jednej publikacji, wiekszosc z nich poddaje sie kolejnym badaniom. Najczesciej robia to inne zespoly badawcze, by wyniki potwierdzic, a nie Ci sami Panowie wzajemnej adoracji z gazetki Stereo Reviews :)

Poza tym prowadzi sie rankingi, rzetelnosci publikacji. Nie kazda publikacja trafia np do Nature. Wiekszosc z nich do tzw. lokalnych periodykow w stylu "Stowarzyszenie Audiofilow Dolnego Slaska" :) Ktore sa malo istotne i nie powazane w swiecie nauki. Jesli publikacja jest slaba to do takich miejsc wlasnie trafia.

Do czego zmierzam. Podaj mi szereg publikacji potwierdzajacych powyzsze. Mam tutaj na mysli renomowane placowki badawcze przy uniwersytetach czy politechnikach.

Nie mowie tutaj o laboratoriach domowych, pozniej "publikacje" w necie. A Ty wklejasz link, bo Pan Jasiu, ekspert napisal. "Na plocie tez pisalo".

Gość

(Konto usunięte)

HYBRYD, 21 Wrz 2008, 11:31

>Ciekwe jest to, ze powyzsze pulikacje pochodza z "Stereo Review". Sa dosyc stare. Kazdy moze sobie

>zalozyc gazetke "HiFi", "Stereo Reviews" i wiele innych o podobnych nazwach. W swiecie nauki rzadko

>kiedy wierzy sie jednej publikacji, wiekszosc z nich poddaje sie kolejnym badaniom. Najczesciej

>robia to inne zespoly badawcze, by wyniki potwierdzic, a nie Ci sami Panowie wzajemnej adoracji z

>gazetki Stereo Reviews :)

Poczytaj sobie jeszcze The Audio Critic, na liście którą podałem są nie tylko publikacje z Stereo Reviews...

Masz jakieś konkretne, merytoryczne zarzuty, czy tak sobie marudzisz ?

Są stare, ale od tego czasu się nic nie zmieniło...

Dawaj w końcu TWOJE lepsze publikacje, z mądrzejszych periodyków, może być z Nature. Czekam.

Póki co, możesz w końcu moje PRZECZYTAĆ, zamiast krytykować przed przeczytaniem...

Panowie, proszę

Nie rozmawiać z idiotą, nie rozmawiać! Jak będziecie reagować na jego debilizmy zgnoi każdy wątek:(

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Z tego linku nie moge otworzyc tych publikacji. Podaj link bezposrednio do dokumentu.

Proponujesz mi kolejne stowarzyszenie "The Audio Crtitic". Czy Ty nie rozumiesz, ze tego typu periodyki, nie sa publikacjami stricte naukowymi ? Normalnie witki opadaja.

Gość

(Konto usunięte)

HYBRYD, 21 Wrz 2008, 11:36

>Do czego zmierzam. Podaj mi szereg publikacji potwierdzajacych powyzsze. Mam tutaj na mysli

>renomowane placowki badawcze przy uniwersytetach czy politechnikach.

>

>Nie mowie tutaj o laboratoriach domowych, pozniej "publikacje" w necie. A Ty wklejasz link, bo Pan

>Jasiu, ekspert napisal. "Na plocie tez pisalo".

Nie bądź śmieszny, dla Ciebie Floyd, Lipschitz, Linkwitz to są małe Jasie co na płotach wypisują ?

Przeczytaj w końcu to co krytykujesz, bo w tej chwili ustawiasz się w jednym szeregu razem z gagackiem...

Pokaż w końcu poważną publikację, która wspiera Twoje bajki o audiofilii. I przestań się tak denerwować, jak brak Ci argumentów to z honorem zamilcz.

Gość

(Konto usunięte)

HYBRYD, 21 Wrz 2008, 11:48

>Z tego linku nie moge otworzyc tych publikacji. Podaj link bezposrednio do dokumentu.

>

>Proponujesz mi kolejne stowarzyszenie "The Audio Crtitic". Czy Ty nie rozumiesz, ze tego typu

>periodyki, nie sa publikacjami stricte naukowymi ? Normalnie witki opadaja.

Chłopie, kup je sobie i przeczytaj :))

Dasz mi swoje "periodyki naukowe" do przeczytania ? Jak trzeba będzie to kupię...

Dla mnie nie ma znaczenie kto pisze publikacje. Szczerze, malo to mnie obchodzi. Jesli Panowie publikuja w swoich gazetkach, to mozna rownie dobrze pomiedzy bajki wlozyc.

Powtorze jeszcze raz, bo chyba nie doczytales. Podaj prosze bezposrednie linki do tekstow tych publikacji. Na stronie, ktora podales istnieja tylko tytuly bez mozliwosci wejscia w publikacje.

Spokojnie Pawelku, ja sie nie denerwuje :) wrecz przeciwnie, mam nie maly usmiech na twarzy :)

Ale w sumie masz racje, chyba powinienem juz przestac z Toba polemizowac, bo jak widac nie ma o czym. Nie rozumiesz problemu.

Zastanawiam sie czy juz "karmie..." czy jeszcze nie ? ;)

Milej niedzieli zycze.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

nedj

20 Wrz 2008, 21:26

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1616 / 1676 / 0

Dokładnie. Widać niestety ciągły brak logicznego myślenia w wypowiedziach wielu forumowiczów. Otóż to właśnie jakość nagrania/masteringu/remasterin gu/etc. determinuje w głównej mierze końcową jakość brzmienia. Są wspaniale nagrane CD, jak i ostro skopane SACD/DVD-AUDIO. Teoretycznie SACD i inne "gęste" formaty są lepsze. Niestety, ale możliwości nawet "rzadkiej" płyty CD nie są często w dzisiejszych czasach wykorzystywane.

Jedyna madra wypowiedz z tego watku. Jakosc plyty CD nie jest w pelni wykorzystana. Determinuja ja w 90% umiejetnosci realizatorow dzwieku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

asfanter

21 Wrz 2008, 08:47

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 680 / 253 / 0

discomaniac71 -

1- piszesz że chciałbyś się tu czegoś nauczyć- proszę bardzo.

Odkad pamietam piszesz brednie. 12 lat przepracowalem w studiu przy produkcji programow radiowych i reklam (takze przy konsolecie i przed mikrofonem). Na DAT pracuje od zawsze. I czego powiedz chcesz mnie uczyc?

XYZPawel, 21 Wrz 2008, 09:50

>ojej, a jakie mierzalne zmiany wprowadza ten "dither" ? Bardzo możliwe też, że słyszysz to, co

>chcesz :))

Cytuję twoją wypowiedź, aby nikomu nie umknęła :)

Poczytaj proszę, popatrz na obrazki :) zajmij się na chwile czymś pożytecznym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

HYBRYD, 21 Wrz 2008, 12:01

>A gdzie mozna je kupic ?

Genereralnie to jest Twój problem, ale spróbuję Ci pomóc, jak taki nierozgarnięty jesteś:

http://www.aes.org/journal/journal_search.cfm

Gdzie są Twoje publikacje ? Czekam i czekam, i NIC. Czyli nie ma ?

Jak Ci się argumenty skończą to zawsze możesz powiedzieć, że jestem trollem :)) Koledzy tak robią. Wprawdzie z honorem to nie ma nic wspólnego, ale koledzy zrozumieją ;)

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 21 Wrz 2008, 12:11

>Cytuję twoją wypowiedź, aby nikomu nie umknęła :)

>Poczytaj proszę, popatrz na obrazki :) zajmij się na chwile czymś pożytecznym:

>http://www.users.qwest.net/~volt42/cadenzarecording/DitherExplained.pdf

Mariuszku, czytasz nieuważnie, ja WIEM, co to jest dither. Ja się pytałem, jakie mierzalne zmiany wprowadza choćby przycisk w Twoim CD ? Bo jak tak, i są one znaczne, to OK. możesz to usłyszeć, jak nie, to nie.

Ale założę się, że nie wiesz.. Po prostu w instrukcji napisali, że będzie lepiej, albo "inaczej", Ty przyciskasz, no i jest lepiej :)) No nie ? Nie mylę się ?

XYZPawel, 21 Wrz 2008, 11:42

>Poczytaj sobie jeszcze The Audio Critic (...)

Czyli gazetkę prowadzoną przez 86 letniego, przygłuchego faceta ...

Faktycznie niezły autorytet w dziedzinie oceny brzmienia, LOL x10.

Już lepiej zostań przy tych 30-letnich publikacjach ze Stereo Review - mniej się będziesz ośmieszał.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

discomaniac71, 21 Wrz 2008, 12:07

>Jedyna madra wypowiedz z tego watku. Jakosc plyty CD nie jest w pelni wykorzystana. Determinuja ja w

>90% umiejetnosci realizatorow dzwieku.

to jest oczywista oczywistość że dużo zależy od umięjętności inżynierów dźwięku, ale jeśli płytę realizuje np. Steve Hoffman w formacie CD to możliwości płyty CD zostają wykorzystane! jeśli ten sam Steve Hoffman realizuje następnie tą samą płytę w SA-CD, jakości tego formatu również zostają w pełni wykorzystane...która płyta zabrzmi lepiej? chociaż to pytanie retoryczne, w dobie periodyków jak audiocritc.com odpowiem że lepiej zabrzmi płyta Super Audio CD.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 21 Wrz 2008, 12:20

>Widzę że znowu się zaczyna. To już nudne się robi.

to prawda, Wasz kompletny brak argumentów rzeczowych JEST nudny, i ta pewność siebie, przy okazji...

YZPawel, 21 Wrz 2008, 12:23

>Mariuszku, czytasz nieuważnie, ja WIEM, co to jest dither. Ja się pytałem, jakie mierzalne zmiany

>wprowadza

Pod linkiem ktory ci podalem, znajdziesz odpowiedzi.

>choćby przycisk w Twoim CD ? Bo jak tak, i są one znaczne, to OK. możesz to usłyszeć, jak

>nie, to nie. Ale założę się, że nie wiesz.. Po prostu w instrukcji napisali, że będzie lepiej, albo "inaczej", Ty

>przyciskasz, no i jest lepiej :)) No nie ? Nie mylę się ?

Wiesz, to jest poziom dyskusji z piaskownicy. Poddaję się, po raz kolejny. Wygrałeś.

Gość

(Konto usunięte)

Elberoth, 21 Wrz 2008, 12:28

>Czyli gazetkę prowadzoną przez 86 letniego, przygłuchego faceta ...

potrafisz coś skomentować bez obrażania ?

>Faktycznie niezły autorytet w dziedzinie oceny brzmienia, LOL x10.

Nigdy się za takiego nie uważał, LOL x 1000

>Już lepiej zostań przy tych 30-letnich publikacjach ze Stereo Review - mniej się będziesz ośmieszał.

Widzisz, żeby ocenić jakąkolwiek z tych publikacji trzeba mieć chociaż trochę wiedzy technicznej, kompetencje nauczyciela języka angielskiego tutaj nie wystarczają...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik z Toba przynajmniej mozna pogadac na poziomie mimo roznicy zdan:)

Polecam Ci lekture w formie odsluchu. Umow sie w jakims salonie i kaz sobie podlaczyc np dzielone Accu i wez swoje plyty CD i SACD. Zrozumiesz wtedy ze przewaga formatu wraz ze wzrostem ceny zakupu nie jest juz tak widoczna.

Gość

(Konto usunięte)

MariuszH, 21 Wrz 2008, 12:34

>YZPawel, 21 Wrz 2008, 12:23

>

>>Mariuszku, czytasz nieuważnie, ja WIEM, co to jest dither. Ja się pytałem, jakie mierzalne zmiany

>>wprowadza

>

>Pod linkiem ktory ci podalem, znajdziesz odpowiedzi.

Tam nic nie piszę jaki parametr się zmieni, poza tym czy to się odnosi do TWOJEGO CD ?

Nie dziwię Ci się, że się poddajesz. Dziwię Ci się, że w ogóle zaczynasz, z takim niskim poziomem wiedzy...

Jakie masz wykształcenie ? też humanista ? Jak większość "ekspertów" tutaj ?

Gość

(Konto usunięte)

discomaniac71, 21 Wrz 2008, 12:41

>Zrozumiesz wtedy ze przewaga formatu wraz ze wzrostem ceny zakupu

>nie jest juz tak widoczna.

Jakim cudem ?!? Drogi sprzęt zgaduje coś, czego nie ma na płycie CD ?!?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.