Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

josef - > zgadza się - masz rację - tylk otak jak piszesz trzeba zapewnić odpowiednię środowisko i ilośc dysków - to zaczyna przypominać to że naped musi miec stabilna obudowe, zasilanie, za chwile bedzie odrebne zasilanie dysku odrebne przetwornika.....innymi słowy niktórzy już myśleli że ipod zagra lepiej niż wszystko bo nie ma napędu....owszem ma napęd- dysk twardy i to rodzi praktycznie identyczne problemy co przy budowie świetnego odtwarzacza CD. Dlatego myśle że temat jest fajny ale powolutku - tak z 5 lat ....

gutekbull, 29 Wrz 2008, 20:59

Masz porządny Tuner ale jakbyś teraz włączył radiową trójkę to analogicznie coś takiego ja słyszę ( w mniejszym stopniu) na DP500

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

marcin9999, 29 Wrz 2008, 21:10

>josef - > zgadza się - masz rację - tylk otak jak piszesz trzeba zapewnić odpowiednię środowisko i

>ilośc dysków - to zaczyna przypominać to że naped musi miec stabilna obudowe, zasilanie, za chwile

>bedzie odrebne zasilanie dysku odrebne przetwornika.....

nie przesadzajmy - minęły czasy, że dostępne były wyłącznie zasilacze noname, tandetne głośne obudowy itp. - jak dla mnie DAC to wyłącznie zewnętrzny i ten i tak ma swoje zasilanie

myślę, że do miesiąca złożę właśnie taki file serwer - RAID 5 na 4 x 640GB samsunga, procek małej mocy i bardzo cichy zasilacz - koszt poniżej 2kzł

>Dlatego myśle że temat jest fajny ale powolutku - tak z 5 lat ....

za 5 lat to pewnie dyski SSD będą w odpowiednich pojemnościach za akceptowalną cenę (na chwilę obecną pomysł z dupy za przeproszeniem)

...a ja tym czasem wyjąłem ze skrzynki pocztowej kolejną paczkę z płytami SA-CD wytwórni Pentatone - mistrzowstwo świata :-)) docelowo w moim zestawie z pewnością nie zabraknie SACD playera, ale wkrótce pojawi się też music server... w przyszłym tygodniu kupuję "muzykalnie grający" dysk sieciowy QNAP TS-209 ;-)

o ostatecznym końcu odtwarzaczy CD może zadecydować poniższa płyta SACD :-)) wychodzi w październiu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tylko dlaczego ma o tym zadecydować jedno wydawnictwo ? nawet jeżeli to jednowarstwowe SACD pod edycją Teac`a ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

dlaczego ma o tym zadecydować jedno wydawnictwo Hybrid SACD? :-) ufam, iż uzasadnienie dostarczy sama płyta...

PS no i miejmy nadzieję że to początek nowej audiofilskiej serii Esoteric/DECCA

=>rochu, 30 Wrz 2008, 12:00

>E tam.

>Pier..nie, nic się nie zmieni.

>SACD i tak już mieszka w lamusie.

Dokładnie tak,

to jak vinyl na 78obrotów niby jakościowo więcej informacji można było zapisać a przyjął się standard 33obroty. Maksi single mieszczące po 4 minuty na dużym 30 cm winylu z dużą dynamika nagrania też zdechły

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

marekzawa, 30 Wrz 2008, 12:13

>audioholik, 29 Wrz 2008, 21:51

>

>Jeśli decydujesz się na QNAP to nie TS209 ale TS 209 II lub TS 109 II.

możesz jakoś skrótowo powiedzieć jakie ma przewagi, generalnie zależało mi na szyfrowanym dostępie do FLACów spoza domowej sieci LAN i na filtrowawniu adresów IP - funkcje te realizowane są już w TS-209, co więcej wnosi 209 II?

A zastanawiales sie po diabla ci chlodzona aktywnie maszyna? Ja wlasnie czekam na TS-109 PRO II. Docelowo dokupie dysk na usb, dzieki ktoremu komfortowo (ponoc)mozna robic backup. Z tego co ludziska pisza to wersja II z rozszerzonym ramem jest o wiele bardziej funkcjonalna - zwlaszcza jak ma sluzyc czemus wiecej niz serwer SqueezBoxa.

rochu, 30 Wrz 2008, 12:00

>E tam.

SACD obroni się jakością, nie sądzę żeby audiofile odeszli od SA-CD... za to CD, owszem, już w niedługim czasie trafi do lamusa zastąpione z powodzeniem FLACami

SACD zostalo skopane dzikimi zabezpieczeniami, ktore powoduja, ze nie mozna z transportu podac sygnalu w wysokiej rozdzielczosci do zewnetrznego DACa lub po prostu zgrac na dysk serwera muzycznego.

Moze gdyby upowszechnily sie tego rodzaju rozwiazania moznaby ruszyc SACD...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

30 Wrz 2008, 14:13

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 315 / 1049 / 0

rochu, 30 Wrz 2008, 12:00

>E tam.

SACD obroni się jakością, nie sądzę żeby audiofile odeszli od SA-CD... za to CD, owszem, już w niedługim czasie trafi do lamusa zastąpione z powodzeniem FLACami

bla bla bla gratuluje entuzjazmu:)

Gość rochu

(Konto usunięte)

audioholik, 30 Wrz 2008, 14:13

>SACD obroni się jakością, nie sądzę żeby audiofile odeszli od SA-CD... za to CD, owszem, już w

>niedługim czasie trafi do lamusa zastąpione z powodzeniem FLACami

Dziecko, jacy audiofile?

Popatrz sobie choćby na audiogonie na czym się słucha płyt.

To że SACD jeszcze jest w sprzedaży to zasługa tego że tłucze się wydania hybrydowe które mozna odtworzyc na normalnym sprzecie a nie wyłacznie na odtwarzaczu DVD z mozliwością czytania SACD.

audioholik

"możesz jakoś skrótowo powiedzieć jakie ma przewagi, generalnie zależało mi na szyfrowanym dostępie

>do FLACów spoza domowej sieci LAN i na filtrowawniu adresów IP - funkcje te realizowane są już w

>TS-209, co więcej wnosi 209 II? "

Ma dwa razy więcej pamięci/256M/ co ma istotne znaczenie.

Zalety powiększonej pamięci znajdziesz na stronie firmowej QNAP.

Wersja TS209 nie jest już produkowana.

pajr0, 30 Wrz 2008, 14:12

">A zastanawiales sie po diabla ci chlodzona aktywnie maszyna? Ja wlasnie czekam na TS-109 PRO II.

>Docelowo dokupie dysk na usb, dzieki ktoremu komfortowo (ponoc)mozna robic backup. Z tego co

>ludziska pisza to wersja II z rozszerzonym ramem jest o wiele bardziej funkcjonalna - zwlaszcza jak

>ma sluzyc czemus wiecej niz serwer SqueezBoxa."

Dobrze myślisz. Będzie cicho jak makiem zasiał. Złącze USB zostaw dla ciekawszych opcji.

Drugi dysk możesz połączyć po eSATA.

rochu, 30 Wrz 2008, 15:00

>audioholik, 30 Wrz 2008, 14:13

>

>>SACD obroni się jakością, nie sądzę żeby audiofile odeszli od SA-CD... za to CD, owszem, już w

>>niedługim czasie trafi do lamusa zastąpione z powodzeniem FLACami

>

>Dziecko, jacy audiofile?

>Popatrz sobie choćby na audiogonie na czym się słucha płyt.

>To że SACD jeszcze jest w sprzedaży to zasługa tego że tłucze się wydania hybrydowe które mozna

>odtworzyc na normalnym sprzecie a nie wyłacznie na odtwarzaczu DVD z mozliwością czytania SACD.

rochu, chłopczyku... jakiś czas temu na stereophile'u robiona była ankieta w której wśród audiofili prowadziły music servery, rozumiem że na audiogonie taki własnie trend obserwujesz, bo zwykłych cd playerów produkuje się coraz mniej, masz za to na rynku coraz więcej odtwarzaczy SACD i music serverów, następuje koniec zwykłych odtwarzaczy CD...

no i jak twierdzisz oczywiście płyty Hybrid SACD sprzedają się żeby ludzie mogli słuchać ich warstw z niską rozdzielczością na "normalnym" sprzęcie... bardzo logiczne. Osobiście uważam funkcjonalność płyty hybrydowej za ważną, można chociażby zgrać płytę do FLAC na serwer, ale kupuje SACD głównie dla warstwy SACD...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audioholik

30 Wrz 2008, 15:33

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 315 / 1050 / 0

rochu, 30 Wrz 2008, 15:00

>audioholik, 30 Wrz 2008, 14:13

>

>>SACD obroni się jakością, nie sądzę żeby audiofile odeszli od SA-CD... za to CD, owszem, już w

>>niedługim czasie trafi do lamusa zastąpione z powodzeniem FLACami

>

>Dziecko, jacy audiofile?

>Popatrz sobie choćby na audiogonie na czym się słucha płyt.

>To że SACD jeszcze jest w sprzedaży to zasługa tego że tłucze się wydania hybrydowe które mozna

>odtworzyc na normalnym sprzecie a nie wyłacznie na odtwarzaczu DVD z mozliwością czytania SACD.

rochu, chłopczyku... jakiś czas temu na stereophile'u robiona była ankieta w której wśród audiofili prowadziły music servery, rozumiem że na audiogonie taki własnie trend obserwujesz, bo zwykłych cd playerów produkuje się coraz mniej, masz za to na rynku coraz więcej odtwarzaczy SACD i music serverów, następuje koniec zwykłych odtwarzaczy CD...

no i jak twierdzisz oczywiście płyty Hybrid SACD sprzedają się żeby ludzie mogli słuchać ich warstw z niską rozdzielczością na "normalnym" sprzęcie... bardzo logiczne. Osobiście uważam funkcjonalność płyty hybrydowej za ważną, można chociażby zgrać płytę do FLAC na serwer, ale kupuje SACD głównie dla warstwy SACD...

audiolik czy mozesz skonczyc z tym pieprzeniem? Sorry za slownictwo. Plyta CD ma sie swietnie i nie zmieni tego Twoj belkot. Panowie ze Stereophile musza pisac o nowosciach bo inaczej zabiora im pensje. Inna rzecz czy ta nowosc sie przyjmie czy nie. I nie nazywaj rocha chlopczykiem bo do jego doswiadczenia i jego wiedzy masz jeszcze hektary. Gazetki czytaja tacy sami entuzjasci jak Ty i ta ankiete nie tylko ja mam gleboko w zadzie.

• Redaktorzy

Mam nowatroski pomysł: panowie, może zdejmijcie te robocze łachy, włóżcie przyzwoite marynarki, a rozmowa sama potoczy się jak u ludzi?

Audioholik- jest tu parę osób których nie przekonasz. Jak ktoś ma słaby komputer to w życiu Ci nie przyzna że Vista jest super, zawsze będzie biadolił. Są jednak ludzie którzy już za Windowsem 7 juz się rozglądają (ja dla przykładu), bo po jakie licho mi postęp techniczny bez dobrego oprogramowania ? Tak samo ze sprzętem, po jakie licho mi cudowny audiofilski odtwarzacz, jeśli załaduję mu 16 bitową starodawną płytę CD ? A że takich płyt jest więcej niż audiofilskich płyt SACD to i lepiej, w końcu po to nam forum audiofilskie żeby pogadać o czymś lepszym, o płytach CD czy mp3-kach to mogę z Kowalskim w mięsnym pogadać.

Płyty CD to bagno i niedługo kończy się ich produkcja- tak trzymać !

A co w tej chwili kupować ? Ja osobiście trzymam się winylu i SACD w stosunku mniej więcej 2:1, płyt CD się pozbywam- szybciej sprzedam, to skorzystam, potem już chętnych nie będzie.

:)

Jednak bez względu na to co macie w zadzie czy gdzie indziej i jak Wam jest z tym wygodnie, faktem jest, że szybkość i sposób z jaką coraz większą popularność zyskują serwery, można porównać jedynie z pojawieniem się na rynku odtwarzaczy CD 25 lat temu.W ostatnich latach, żaden inny pomysł na lepszy dźwięk nie zdobywał rynku tak szybko. Tak więc, pobożne życzenia to jedno, rzeczywistość - drugie... W tym roku kilka firm przespało temat, w przyszłym to nadrobią i to z nawiązką. Za trzy, góra cztery lata, odtwarzacze wszelkiej maści podzielą los telewizorów kineskopowych, kisząc się gdzieś w kątach salonów...

Oczywiście - natychmiast znajdzie się jakaś grupa określająca się - elitarną i będzie dalej upierać się przy swoich kręcipłytkach, ale to będzie już bardziej żalosne niż ciekawe... :)

discomaniac71, 30 Wrz 2008, 15:46

> Gazetki czytaja tacy sami entuzjasci jak Ty i ta

> ankiete nie tylko ja mam gleboko w zadzie.

disco, prośba, mógłbyś cytować zgodnie z zasadami? (istotne fragmenty, znaki większości) dzięki :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.