Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto zmieniać głosniki...?

apollo11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym sie poradzic w pewnej sprawie bo nie do konca wiem co zrobic z moimi kolumnami-Infinity Primus 300.

Niedawno kupilem sobie nowy sprzet tj. Wzmacniacz i CD firmy Cambridge Azur seria 640 v2.Azur gra naprawde ladnie ale wydaje mi sie ze moje glosniki nie pomagaja w uzyskaniu optymalnego brzmienia,dlatego zaczalem myslec o zmianie na Dali Concept 6. Teraz pytanie do forumowiczow;czy warta jest taka zamiana a jesli nie na Concept6 to na jakie glosniki.A moze wogole nie warto myslec o zmianie.No wiecie ,chodzi mi o ty zeby optymalnie wykorzystac Cambridga.

Slucham roznej muzyki np;Yello,Sting,Dire Straits,Katie Melua,lekki jazz etc... Pokoj - 20 m kw.

Pozdrawiam wszystkich i prosze o jakies sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/45739-czy-warto-zmienia%C4%87-g%C5%82osniki/

czyli ze nie ma co sobie glowy zawracac taka zamiana...?W takim razie jakie kolumny mam brac pod uwage zeby polepszyc sobie jakosc dzwieku,co byscie polecali?Mam wrazenie ze na moich obecnych glosnikach bas jest jakis malo kontrolowany,czasami az buczy a wzmacniacz jest ustawiony na godz 9,wiec wydaje mi sie ze nie powinno tak dudnic.Dzieje sie tak np przy sluchaniu Katie Melua-"Piece by Piece"

Jak myslicie,czy kolumny KEF iQ7 dobrze zagrają z moim C.Azurem 640 v2? A moze Heco Metas 500?(jedne i drugie biore pod uwage w kwestii zakupu)

Powiem szczerze ze tych moich Primusow 300 to juz sluchac nie moge.Nie wiem co jest przyczyna ze jak jest wiecej basu w nagraniu albo bas jest dosc szybki to muzyka przestaje byc przyjemna,glosniki zaczynaja dudniec a nie grac.Moze przyczyna tkwi gdzies indziej;pokoj nie taki czy co?

Koledzy doradzcie cos.

pozdro

Być może to pokój? Być może głośniki nie pasują do CA? Czy też duża skuteczność sprawia, że już przy niewielkich wzmocnieniach mają przester?

Jeśli mógłbym poradzić - to przesiądź się na "klasyczne" Infinity! Mają po kilkanaście i dziesiąt lat, a deklasują dzisiejsze modele tej firmy (i nie tylko tej). Na allegro jest kilka monitorów dobrej klasy z tamtych lat za grosze (do 1 kzł)oraz wolnostojąca Kappa 7.1. (2,2 kzł).

GWARANTUJE podniesienie muzycznego poziomu! Uwierz - kiedyś robiono GRAJĄCE skrzynki!

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Pozwole sobie jeszcze pociagnac temat ktory zaczalem, poniewaz kolega "zukzukzuk" zwrocil bardziej moja uwage na firme Infinity.Tak sie sklada ze mam okazje zakupic -uzywane oczywiscie-kolumny Kappa 80.Nie znam tych glosnikow i nie wiem czy z moim Cambridgiem dobrze by sie zgraly,bo wszyscy pisza ze Infinity musza miec wzmaka o duzej mocy i rezerwie pradowej.

Co o tym sadzicie?

apollo11, Jeżeli miałbyś ochotę pobawić sie trochę w DIY to radziłbym zamiast kupować nowe kolumny poprawić Twoje Infinity. Otóż wymień płaską gąbkę wytłumiającą na specjalna gąbkę akustyczną, ale nie piramidki. Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamieściłem fotkę jak taka gąbka akustyczna powinna wyglądać aby spełniała swoje zadanie.

Wykładasz wszystkie ścianki boczne, górę i spód w komorach basowych, a komorę średniotonowca wykładasz całą. jeżeli maiałeś tam też "watę" to włóż ją po zainstalowaniu gąbki jak było.

Jeżeli głośnik wysokotowy nie ma osobnej komory, a znajduje się razem z innymi to pokryj go również gąbką. Ja jeszcze bawiłem się z membraną, ale to już będzie chyba za wiele.

Kup miękkie tuby służące do izolacji termicznej rur przetnij je wzdłuż tak by w przekroju poprzecznym uzyskać literę "C" i nałóż na krawędzie otworów w przegrodach między komorami sekcji basowej.

Jest trochę roboty, ale efekt piorunujący. Zobaczysz, a raczej usłyszysz sam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Na pytanie,ktore zadalem w temacie sam sobie odpowiedzialem,poniewaz 2 dni temu zakupilem nowe KEF iQ7 i musze stwierdzic ze warto bylo.Brzmienie zmienilo sie radykalnie.Przede wszystkim bas,ktory tak mi nie pasowal,wrecz denerwowal w "Primusach 300" nareszcie jest piekny,kontrolowany,nie zlewa sie ani nie buczy.Wysokie tony nie sa tak ostre,dzwiek jest bardziej stonowany i mniej natarczywy,srednica jak dla mnie tez moze byc.Jednym slowem,a raczej dwoma-"jestem zadowolony".

Dlaczego zdecydowalem sie na Kefy?..Kiedys czytalem o nich dobre recenzje w Audio lub tp.nie pamietam dokladnie gdzie.Ostatnio na forum,co tez mi duzo pomoglo,ale chyba najbardziej przekonala mnie cena bo zaplacilem za nie 5990 koron szwedzkich co w przeliczeniu daje ok 2100 pln.

Moze nie dla wszystkich Kefy graja ladnie ale dla mnie na ten moment jest swietnie,a podobno jak sie wygrzeja to bedzie jeszcze lepiej.

Dziekuje wszystkim za komentarze i

pozdrawiam wszystkich milosnikow S T E R E O :-)

witam,

spróbuj odsłuchać kolumny HECO 700 cena nie duża w porównaniu z jakością

duże pasmo niski duł ładna góra i średnica w tym przedziale cenowym

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.