Skocz do zawartości
IGNORED

beresford + tanie dvd = dobry dźwięk ?

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszyscy obecni na tym odsłuchu byli nadzwyczaj zgodni co do tego jak grało modyfikowane Onkyo (w środku zmodyfikowana lampucera ze stopniem lampowym SRPP).

Tydzień wcześniej u Piopio odsłuchiwaliśmy wersję ze stopniem analogowym na opampach. Nie wzbudziła zainteresowania, ale po wymianie analogówki na lampową oceny tych samych słuchaczy były już diametralnie inne. A ja w ciągu tego tygodnia zmieniłem WYŁĄCZNIE stopień analogowy na lampowy, pozostałe modyfikacje DACa pozostały niezmienione. Na płytce użyłem osconów SP i arcotronicsów. Kondensatory sprzęgające to zwykłe MKP Wima, zatem bez wydziwiania, i zagrało. Onkyo ma bardzo solidny napęd z porządnym zegarem.

Od czasu kiedy Lampucerą zajęło się wielu forumowiczów ze zdumieniem czytam skrajnie różne opinie na jej temat. Nie wiem, może sęk w tym, że ludzie używają różnych napędów? Na pewno nie jest to kwestia powtarzalności samych płytek, bo przemieliłem już tego kilka paczek, i każda z płytek dawała równie dobre rezultaty.

Ukryta Zawartość

-> McGyver

Wydaje mi się, że co system i osoba to odmienne podejście do tematu, oczywiście cały czas mówię o mini "Lampucerze". Co do "Lampucery" to prosta wymiana kondów to zdecydowanie za mało, płytka "Lampucery" jest mocno niedopracowana (widać to względem Evaluation PCB dla tego DAC od Crystala) i to słychać. A co do stopnia lampowego, hmm dużo jest CD bez takiego stopnia i czy źle grają? Zobacz na MBL, on tam ma same opampy i gra naprawdę dobrze. Zresztą lampucera mlb miała desymetryzator i bufor na opampach i grał zdecydowanie lepiej, a więc nie o lampy tu chodzi a o całą resztę :) Lampami na wyjściu można niektóre rzeczy poprawić, zatuszować, dodać powietrza czy też uderzenia, ale nowych szczegółów z DAC nie wydobędziesz, lokalizacji na scenie nie poprawisz.

Czy każdy wątek musi się kończyć tym ,że jednak lampucera jest najlepsza??

Co do pytania zawartego w temacie: beresford + tanie dvd = dobry dźwięk ?...moja odpowiedź brzmi TAK.

Poza tym zamiast dokupować kable z innych źródeł , można kupić beresforda z dowolnym kablem (TC3117, tc 3118 lub firmowym coaxialem ) u źródła czyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za około 150 funtów. Po co więc te kombinacje?

Ukryta Zawartość

buble_corp, 27 Wrz 2008, 00:26

>-> McGyver

>

>Wydaje mi się, że co system i osoba to odmienne podejście do tematu, oczywiście cały czas mówię o

>mini "Lampucerze". Co do "Lampucery" to prosta wymiana kondów to zdecydowanie za mało, płytka

>"Lampucery" jest mocno niedopracowana (widać to względem Evaluation PCB dla tego DAC od Crystala) i

>to słychać. A co do stopnia lampowego, hmm dużo jest CD bez takiego stopnia i czy źle grają? Zobacz

>na MBL, on tam ma same opampy i gra naprawdę dobrze. Zresztą lampucera mlb miała desymetryzator i

>bufor na opampach i grał zdecydowanie lepiej,

Lepiej od czego? Lampucery MLB nie było na odsłuchach w Sosnowcu, więc nie ma żadnego punktu odniesienia do tego czego my tam słuchaliśmy. A słuchaliśmy cedeków powszechnie znanych i cenionych, był Meridian 506, Linn Genki i Meridian G06, a z tańszych był MHZS i Arcam. Słuchacze byli zgodni co do tego, że jedynym opampowym cedekiem który nie wypadł gorzej od lampucery był nowy Meridian G06. I to nie jest moja opinia, tylko są to zgodne opinie wszystkich obecnych na tym odsłuchu.

Zróbcie odsłuch porównawczy opampowej lampucery z Meridianem i Linnem, a będzie jakiś punkt zaczepienia.

>a więc nie o lampy tu chodzi a o całą resztę :)

>Lampami na wyjściu można niektóre rzeczy poprawić, zatuszować, dodać powietrza czy też uderzenia,

>ale nowych szczegółów z DAC nie wydobędziesz, lokalizacji na scenie nie poprawisz.

a to, że samo wsadzenie lamp do cedeka bynajmniej nie stanowi recepty na bardzo dobry dźwięk, to nie ulega wątpliwości. Potwierdzeniem tego mogą być choćby opinie które na sosnowieckim odsłuchu zebrał MHZS mający przecież lampy w stopniu analogowym. Widać lampowegio cedeka też da się spierdzielić, i nic nie pomoże fakt, że świeci i grzeje podczas grania ;-)))

w DVD panasonic s-47 z opcajch AUDIO jest:

PCM DIGITAL OUTPUT- off, up to 48kHz, up to 96kHz, up to 192kHz.

lepiej wyłączyć to czy dac na max?

W jaki sposób DAC, taki jak Beresford, traktuje sygnały? Czy DAC pracuje zawsze na dostarczonej sygnałem częstotliwości próbkowania, czy dokonuje zawsze upsamplingu do 96kHz?...

dartal, 26 Wrz 2008, 19:14

>To może i ja się dołączę. Czy waszym zdaniem kupno niedrogiego Daca (max 1000 zł) wniesie istotną

>poprawę do mojego Rotela?

Dolaczam sie do pytania... bo chyba nikt na nie nie odpowiedzial

Witam, wpisze sie zatem ponownie

Mam konkretne pytanie, jezeli do Pioneera DV-585 (bebechy identyczne co w Goldmunda Eidos 18) podlacze DACa, np Goldringa MK4 (no chyba ze polecicie cos lepszego zewnetrznego do 600zl), czy otrzymam dzwiek lepszy niz w innych CD w cenie... no wlasnie, w jakiej cenie? Czy ktos sluchal podobnego polaczenia?

PS. Czy w takim polaczeniu glosnosc odtwarzacza moglbym zmieniac pilotem z tego "CD"?

ja mam podłączonego zewnętrznego DAC Audio Alchemy Dac In the Box który gra z CD Marantz 6002. no cóż jeżeli chodzi o efekt to jest nieco zwiększona przestrzeń przy czym słychać to bardziej na jednych utworach a na innych różnica jest na granicy percepcji

Odsyłam tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz proszę się wrócić z pytaniem do Grado_FAN'a na allegro lub forum.mp3store. Jest oficialnym przedstawicielem Beresford'a w Polsce, a jego przeróbki są przez Beresford'a jak najbardziej popierane. Przejrzyjcie sobie temat, do którego link podesłałem, opisany jest każdy poziom Upgrade'u.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

a czy to to to samo co Beresford?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

słyszałem "prosiaczka" w zestawie Audio Note'a z Hammer Dynamicami i radził sobie całkiem dobrze.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 1 miesiąc później...

arkadius69, 22 Lis 2008, 10:01

>a czy to to to samo co Beresford?

Na to pytanie to tylko twoje fotki (jak go kupisz) porównawcze mogą dać odpowiedź ,ja czytałem na innym forum wypowiedź że jest on ponoć nieco uproszczony względem ''podstawowego'' Beresforda ,ale pełnej pewności nie ma, czy nie jest to przypadkiem wypowiedź kogoś kto jest zainteresowany aby tak myślano ,dlatego jeżeli ktoś ma tą wersję to niech zrobi fotki wnętrza i wtedy zobaczymy jak sprawa w rzeczywistości wygląda .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.