Skocz do zawartości
IGNORED

Serwis CD MICROMEGA Bydgoszcz

shalas

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję dobrego i wiarygodnego serwisu, któremu można by powierzyć do naprawy CD Micromega w okolicach Bydgoszczy. Problem z CD polega na tym, że po włożeniu krążka CD nie zawsze go widzi. Jak już go wczyta to generalnie gra ale czasem lekko przeskakuję. Podejrzewam, że to laser. Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne sugestie co to może być. Ile może kosztować naprawa, jeśli będzie to wymiana lasera, a ile jeśli coś innego.

https://www.audiostereo.pl/topic/45845-serwis-cd-micromega-bydgoszcz/

Zgadnę, że jakiś Stage ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Naprawiałem kiedyś wzmacniacz Audio Analogue w Bydgoszczy na Dworcowej brama koło byłej kawiarni Zielona chyba teraz jest sklep Bolero. W każdym razie idąc od strony dworca za skrzyżowaniem z Warmińskiego ok 30 m po prawej stronie. Facet ma pojęcie wiec warto tam zapytać.

Pozdr. Krzyzak

Moja Micromega Stage 5 po 11 latach eksploatacji miała podobne objawy. Po zdjęciu obudowy, delikatnie przeczyściłem soczewkę lasera i nasmarowałem jego prowadnicę. Wszystko wróciło do normy.

Dziękuję wszystkim (szczególnie za namiary na serwis). Z czyszczeniem lasera już próbowałem. Spróbuję jeszcze przeczyścić prowadnicę, kiedyś to pomogło w przypadku Yamahy CD 580. Jak nie to niestety serwis.

Ocasek, 24 Wrz 2008, 22:33

>Dosłownie "dotknij" PR-kę na głowicy. Lekka regulacja powinna na jakiś czas pomóc.

Trzeba najpierw sprawdzić jaki to laser tam siedzi ponieważ były... dwa. Pierwszy z którym były wieczne problemy to VAM12,3 oraz po długich bojach firmy micromega (i nie tylko bo z tego co pamiętam między innymi chyba BAT też wojował) ze zmianą softu gówno to dawało i wymienili gwarancyjnie (tym którzy jeszcze oczywiście ją mieli) płyty główne oraz zmienił się laser na VAM12,1 który absolutnie jest jest kompatybilny z poprzednim jak i nie stwarza totalnie zadnych problemów z czytaniem. Ja też walczyłem, wymieniałem napędy, przegrywałem soft z wersji 12,1 do 12.3 i jedyne co dostałem to że odtwarzacz po odpaleniu sam otwierał kieszeń i wyswietlał głupoty. Więc wracając do tematu, jeśli po otwarciu wieka stwierdzisz 12.3 to go sprzedaj w cholerę bo szkoda nerwów. Malutkim półśrodkiem jest natychmiastowe przytrzymanie klawisza STOP zaraz po włożeniu płyty. Przerywasz pełny odczyt info i eliminujesz ewentualne błędy które potem odtwarzacz uznaje za dyskwalifikujące płyte. Prawie zawsze pozwala to odczytać płytę która potem i tak się wywali :-) Kręcenie PR tutaj wiele nie pomoże (jesli już to w prawo) ale philipsa BARDZO łatwo upalić!!! To nie sanyo!!!

Tak więc nie ze wszystkimi MM były problemy.

Pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ocasek, 24 Wrz 2008, 22:33

>Dosłownie "dotknij" PR-kę na głowicy. Lekka regulacja powinna na jakiś czas pomóc.

Trzeba najpierw sprawdzić jaki to laser tam siedzi ponieważ były... dwa. Pierwszy z którym były wieczne problemy to VAM12,3 oraz po długich bojach firmy micromega (i nie tylko bo z tego co pamiętam między innymi chyba BAT też wojował) ze zmianą softu gówno to dawało i wymienili gwarancyjnie (tym którzy jeszcze oczywiście ją mieli) płyty główne oraz zmienił się laser na VAM12,1 który absolutnie jest jest kompatybilny z poprzednim jak i nie stwarza totalnie zadnych problemów z czytaniem. Ja też walczyłem, wymieniałem napędy, przegrywałem soft z wersji 12,1 do 12.3 i jedyne co dostałem to że odtwarzacz po odpaleniu sam otwierał kieszeń i wyswietlał głupoty. Więc wracając do tematu, jeśli po otwarciu wieka stwierdzisz 12.3 to go sprzedaj w cholerę bo szkoda nerwów. Malutkim półśrodkiem jest natychmiastowe przytrzymanie klawisza STOP zaraz po włożeniu płyty. Przerywasz pełny odczyt info i eliminujesz ewentualne błędy które potem odtwarzacz uznaje za dyskwalifikujące płyte. Prawie zawsze pozwala to odczytać płytę która potem i tak się wywali :-) Kręcenie PR tutaj wiele nie pomoże (jesli już to w prawo) ale philipsa BARDZO łatwo upalić!!! To nie sanyo!!!

Tak więc nie ze wszystkimi MM były problemy.

Pozdrawiam

Ocasek, 26 Wrz 2008, 09:15

>Zgodzę się, ale co innego pozostało. Mnie raz ten zabieg pomógł.

>

>Pozdrawiam,

>i sukcesu życzę !

Bo on prawie zawsze pomaga :-) Tylko ta głowica 12.4 jest niewydarzona. I jeszcze jedna ciekawostka, moim skromnym zdaniem wersja starsza (bardziej problematyczna) grała ciut lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.