Skocz do zawartości
IGNORED

MUSICAL FIDELITY , WYBÓR W SERII A

Grzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

przymierzam się do zakupu używanego wzmacniacza MF z serii A , jakoze obecnie używam E współpracującego z Micromegą Stage 5 .

Sledziłem poprzednie wątki , ale nie jestem w stanie wywnioskować , który z wyższych modeli / A 2 , A 3 , A 3000 , A 3..2 , A3.5 , / jest najlepszy . Szukam wzmacniacza ciepłego , spokojnego , detalicznego .

Będę wdzięczny za opinie .

https://www.audiostereo.pl/topic/46022-musical-fidelity-wyb%C3%B3r-w-serii-a/

A3, A300 (chyba nie było A3000), A308 - innych z wymienionych przez Ciebie nie słuchałem, a A300 miałem; tyle tylko, że zależy do czego i w jakim pomieszczeniu, bo mają różną wydajność prądową i mogą nie napędzić (te słabsze) bardziej prądożernych kolumn; ale brzmieniowo spełniają Twoje wymagania

małe pomieszczenie - fajny może być A2 [jeśli nie żal Ci rachunków za prąd :) ]

większy pokój, i mniej efektywne kolumny - A3

innych MF nie słuchałem, ale te modele znam i polubiłem

pozdr - Krzysiek

to ja trochę "zanalogizuję" ten wątek i podłączę się ze swoim pytaniem. chodzi o integrę MUSICAL FIDELITY ELEKTRA E 100. czy ktoś może się orientuje jaki rodzaj przedwzmacniacza gramofonowego tam siedzi MM czy MC, czy w ogóle żaden? gramofon z wkładką MM gra na tym bardzo cichutko.

pzdr.

niestety sprawa jest bardziej skomplikowana (a może prostsza?). integra należy do mojego kumpla więc pomagam mu na odległość (wawa-łódź). kupiłem dla niego lenco 78 na ibeju, przeserwisowałem w domu, podłączyłem i u mnie na luxmanie a-384 (też integra) na wbudowanym pre gra perfect. u niego na MF nędza. tam jednak siedzi przedwzmacniacz, bo po podłączeniu gramofonu do innego niż phono gniazda prawie nic nie słychać, a z phono coś jednak brzęczy, ale potencjometr trzeba rozkręcić dwa razy mocniej niż normalnie. poza tym gra beznadziejnie.

moja diagnoza jest taka, że w 97-98r pakowali tam pre do dejockich wkładek z wyższym poziomem sygnału. jakość tego pre jest nędzna i trzeba dokupić zewnętrzny przedwzmacniacz. za to dużo dobrego czytałem na temat pre w luxmanach i tu zdaje się mamy kolejne potwierdzenie tego faktu. innego wytłumaczenia nie widzę. a koledzy?

Ja mam podobny problem z Rotelem 960 ma wejście phono i wybór przyciskiem MM i MC, ale tak jak u Ciebie na MM trzeba dać pół głosu żeby było trochę słychać, na MC cisza. Gramofon na starym amplitunerze gra ok. Dziwna konstrukcja, jest wejście, wybór wkładki i nic - miał ktoś z Was coś takiego?

krzysmxx, 3 Paź 2008, 22:29

ciach... mniej efektywne kolumny - A3 ...ciach

jak mniej efektywne to najlepiej monitory ze zwięzłym i raczej szybkim basem, wtedy dopiero A3 pokazuje pełnię możliwości i takie połączenie wg. mnie jest dla niego idealne

Środek MF A2. Po prawej stronie sekcja phono. Raczej standartowa. Podobnie wygląda wewnątrz preampów gramofonowych gdzieś do 1000zł ... ale są też gwiazdorskie firmy, robiące jesień średniowiecza z d...y klienta. Taka prawda.

Co warto? Warto uczynić sobie proste pre ze strony Richarda Murdey'a. Dodając do tego Rloading i Gain regulowane na dip switchach i nic więcej nie potrzeba.

Preampy w integrach są takie nie dlatego żeby grały z wkładkami dejockimi , ale żeby 'grało' to z każdą(!) wkładką. Żeby grało bezpiecznie dla urządzeń towarzyszących. Tak należy to rozumieć. Jak ktoś umie to mozna pogrzebać - z reguły to zmiana 2 rezystorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Sekcja phono w A1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam założyciela wątku,ale nie chcę śmiecić nowymi wątkami.

Elektronika to dla mnie czarna magia,poniżej zdjęcie prawdopodobnie sekcji phono w mojej integrze,czy warto kupić osobny preamp?

Pozdr.

Znalazłem jakies testy:

Ukryta Zawartość

>ciety

To musisz wypożyczyć i porównać. Inaczej się nie da. Twój sprzęt musi Tobie odpowiadać a nie komuś innemu :-).

K

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To będzoe OT za co przepraszam....ale: za to imć Graham (Era Gold) z PSU rząda troche ponad 400Ł ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przez 3 lata grał u mnie MF A-300 po marantzu pm 80 se Różnica b. duża na korzyść musicala.Przestrzeń b. dobra, bas jak sie patrzy i generalnie dość ciepło alepo pewnym czasie no i doświadczeniach z różnymi lampami już tak pięknie nie było.W sumie można polecić jeśli sensowna cena.Od A3 lepiej i od starych mf też.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.