Skocz do zawartości
IGNORED

WZMACNIACZE MUSICAL FIDELITY SERII A

Grzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

przymierzam się do zakupu używanego wzmacniacza MF z serii A , jakoze obecnie używam E współpracującego z Micromegą Stage 5 .

Sledziłem poprzednie wątki , ale nie jestem w stanie wywnioskować , który z wyższych modeli / A 2 , A 3 , A 3000 , A 3..2 , A3.5 , / jest najlepszy . Szukam wzmacniacza ciepłego , spokojnego , detalicznego .

Będę wdzięczny za opinie .

https://www.audiostereo.pl/topic/46023-wzmacniacze-musical-fidelity-serii-a/

Napisz jeszcze jaki masz budżet ... możesz kupić A1 za 700zł i A308 za kilka tysięcy złotych.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gdybym kupował coś z MF w tym budżecie dla siebie, to bym kupił A1000:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomiast jak ma to być coś w miarę nowego, to najlepszy będzie chyba 308. Tu masz nawet w ogłoszeniach:

Ukryta Zawartość

Za 3300 to IMO okazja. Ten wzmacniacz kosztował chyba 14k zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

A308 kosztowal 12k i za 3,3k to faktycznie okazja, ale gość od tego ogłoszenia twierdzi..., że go nie zamieszczał - sam się nad nim zastanawiałem, bo mam cd z serii 308 i jest wyborny (ale osobiście uważam, że Musical robi znacznie lepsze źródła niż piece, choć według wielu wzmak A308 należał do tych najbardziej udanych)

Ukryta Zawartość

W takim razie second-best będzie A300.

Albo A1000 :-)

>Szukam wzmacniacza ciepłego , spokojnego ,

>detalicznego .

A 308 idealnie pasuje do tego opisu. IMO dół pasma jest trochę kluchowaty. Jeżeli to Ci nie przeszkadza to za 3,3 kzl nie ma się co zastanawiać.

p.

Grzewa napisał:

>górna granica do 3500 PLN

Panowie czy wy nie umiecie czytać...zaraz zaczna sie docinki.

Ja szukałbym A300.

308 byłby prima,ale chyba ktoś wystawił to ogłoszenie po pijanemu.

?

Znawcy Musical Fidelity polecaliby na pewno A 1000. Osiąga cenę pomiędzy 600 a 800 funtów (a sprzedawany był nowy za 1200-1500). To będzie taki prawdziwy MF z poprzednich lat, ale trzeba się nastawić na to, że może mieć ponad dekadę na karku.

Nowy kosztował 1499 funtów w 1995 roku. U nas był w Audio Klanie za 6500zł. Pamietam, że długo się zastanawiałem pomiędzy nim, a DPA 200S pre/pwr ... ostatecznie kupiłem DPA, ale potem trochę żałowałem, że nie wybrałem jednak A1000.

A1000 to klasa sama w sobie - tak pod względem brzmienia, jak i wykonania. Kto choć raz miał okazję dotknąć tych wielkich gałek wie dlaczego.

Biorąc pod uwagę A1000 lub A300, 308 trzeba pamietać, że ten pierwszy to całkiem inne brzmienie bardziej ciepłe gęste. Ostatnim wymienionym nie można moim zdanie zarzucić braku szczegółów czy dynamiki. Za 3,5 kzł 308 to raczej się nie kupi. Poprostu 300 i 308 są bardziej uniwersalnymi wzmacniaczami. Na pewno A1000 nie podłaczyłbym pod głośniki typu Vianna Mozart itp.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gdyby chcieć uszeregować wzmacniacze serii A pod względem temperatury brzmienia, to wyglądało by to tak:

A1 - A100 - A1000 - A300 - A308

Ten pierwszy oczywiście najcieplejszy, ten ostatni najbardziej przejrzysty. Można wręcz powiedzieć, że na przestrzeni czasu MF dokonał zwrotu od brzmienia ciepłego A1, do szybkiego i przejrzystego (seria kW).

A1000 oczywiście żadnym siłaczem nie jest, choć jego 50W z powodzeniem wystarcza do napędzenia większości kolumn. Jeżeli ktoś jednak oczekuje precyzji, dynamiki i wzorowo prowadzonego basu (szczególnie w zestawieniu z VA, Dynkami lub innymi Totemami) to lepiej nie zawracać głowy tylko od razu sięgnąć po jakiś american muscle w stylu Krella 300i/400xi. W A1000 na pewno tego nie znajdzie (a przynajmniej nie w stopniu jaki oferuje wspomniana konkurencja).

Zwracam jednak uwagę, że ja nie namawiam do zakupu A1000. Wyraźnie napisałem, że kupił bym sobie taki wzmacniacz DLA SIEBIE. Jak ktoś słusznie zauważył, A1000 to wzmacniacz 10-12 letni, co nie każdemu musi odpowiadać.

Generalnie jednak opcja MF serii A jest dobra - szczególnie że Micromega Stage 2 jest dość ofensywna na przełomie środka i góry (sam miałem kiedyś ten player), więc nasycona barwa MF powinna się tu dobrze komponwać.

Nie chodzi o "poradzenie sobie" - przecie stoi, że MFE11 napędza cantony to tym bardziej każdy wymieniony sobie poradzi nawet A2.

Chodzi raczej o to aby pytajacy kolega porównał (jesli jest taka możliwość) A1000 VS reszta A3, A300, A308, A3.5 itp. bo A1000 to całkowicie inny wzmacniacz i może być "fiftyfifty" rozczarowanie/oczarowanie.

Ja osobiscie każdemu kto ma focale :)) poleciłbym A1000, a w drugiej kolejnosci A308 i wreszcie A300.

Przy budżecie ok 2-3 kzł poleciłbym A3 żadne tam "połówki" czy "1/5" czyli A3.2 i A3,5.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

szczególnie połówka A3.5 jest fatalna...to nawet nie są 'ciepłe kluchy', to 'rozgotowana breja' ;-)ale to moja subiektywna opinia - znajdą się zapewnie tacy, którym gra to pięknie...

• 1 rok później...

No 3.5 to chyba w kierunku rozjaśnienia, szybkości i neutralności miał iść wg powyższych rozważań, a nie jeszcze bardziej w ciepło niż klasyki??

Ale jest ważniejsze pytanie i jakby oczywiste:

To która firma obecnie (powiedzmy oznacza to ostatnie 3 lata) produkuje wzmacniacze o starym (E10, E11, A1000...) Musicalowym brzmieniu??!! skoro nie czyni tego Musical Fidelity...

Musical robi teraz nowego A1 - ostatnio widziałem w promocji w AK poniżej 3kzł. Wzmacniacza nie słuchałem, ale z testów wynika że jest to własnie nawiązanie do starego brzmienia MF. Warto posłuchać samemu.

Elberoth, a jeśli chodzi wzmacniacze klasy AB zdolne napędzić mało sprawne głośniki, czego nowy A1 Musicala nie czyni, zauważyłeś coś godnego miana spadkobiercy starego Musicala?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.