Skocz do zawartości
IGNORED

popelnilem wielki blad - sprzedalem cd

bonart1

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver, 22 Paź 2008, 14:28

>Panowie, po co to całe szerzenie czarnowidztwa nan temat ceny Yaqina MC10L? Wystarczy odpalić

>wyszukiwanie i sprawdzić jak się w przeszłości sprzedawał. Proszę, oto ceny z realnie zawartych

>transakcji:

>

juz sam miałem to zrobić ale widzę że kolega McGyver się poświęcił.

Koledzy powyzej czy cieżko było samemu to zrobic i odpalić google.com lub nawet zadzwonic do goscia i dogadać sie ? wstyd :(

no chyba ze chce to sam kupie cos takiego za 1200 zł i pozniej wam sprzedam za .. no powiedzmy ze 1600 zł

luxman, fajny jest, ale srebrny ... teraz posypia sie na mnie gromy :)... ale to tez ma znaczenie jakos to musi przeciez pasowac do wystroju bo mi zona to posprzata i wyniesie ;) nie dotyka sie do audio poki nie zaburza wystroju... zreszta cena przywalila - on byl za 1400...

panowie, dyskutujecie o tej lampie, fajnie... tylko prosze nie zapomnijcie o mnie... ja tego lampowca nie kupie niestety...

czubsi juz dal 2 typy (thx!!!):

sansui ax 701 i luxman l-503

Seba proponuje baressford DAC + koncowka SONY ES (jakis model?)

No i to by bylo tyle - od nikogo wiecej nic nie uslyszalem, wiec prosba o pomoc.

Ja sie zastanawialem nad - przypomne:

ROTEL RA-971

DENON 1560

YAMAHA X 890, lub X 750

ONKYO A 8850

czy luxman l-503 wystepuje tez w czarnym kolorze?

zwracam honor z tym chińczykiem, rzeczywiście można go kupić dużo taniej, przy okazji pytanie mi sie nasunęło , jak to "gra" z kolumienkami Mission m34 , miał ktoś okazje zestawić to ? (psiakość, chyba sprzedam swojego Rellopa ha-210, kosztem tego chińczyka :)

Jeśli chodzi o Twoje typy, zastanawia mnie ta Yamaha. Masz na myśli modele AX-890 albo AX-750? Jeśli tak, to ja bym na Twoim miejscu zwrócił uwagę raczej na starsze, solidniejsze modele - A-1000 albo A-1020.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Ten Luxman to L530 nie 503. W zasadzie przy każdym starym klocku usłyszysz o rzekomej konieczności wymiany chociaż małych elektrolitów - jednak jak z wszystkim i z tym jest trochę piep...nia. Zapewne nie zawadzi odświeżyć starszego sprzęta ale to wcale nie znaczy, ze ma być to konieczność. W mojej historii z kilkudziesięciu wzmacniaczy (nazwijmy to - starych)parametrów pojemności nie trzymało zaledwie 3 ... Wracając do Luxmana to z całą stanowczością powiem, iż jest to wzmacniacz WSPANIAŁY i smiało można go okrzyknąć (nawet w dzisiejszych realiach) urządzeniem high-endowym ! AMEN

proponuje w takim razie niech odezwa sie posiadacze starych powyzej 20 lat wzmakow ( wtym luxmanow) i powiedza czy graja one czysciutko ze nic nie rzęzi, nie ma piachu w gorze itp. oczywiscie tych oryginalnych gdzie nic nie zostalo ruszone i naprawiane.(z reguły takie sa dostepne z drugiej reki)

nie wiem moze jestem za bardzo przewrazliwony, niektore plyty graja ladnie, a niektore piaszczą. sprawdzane to bylo z wieloma roznymi klockami i kolumnami. oczywiscie im wyjscie na cd mialo wieksza efektywnosc tym rzezenie bylo wieksze.np. stelmach ktorego mam nawet z nowymi wzmakami jak sie nie dopasuje prądowo to zniekształaca.

Stelmach ma po prostu za głośny sygnał na wyjściu, i przesterowuje stopnie wstępne niektórych wzmacniaczy, zwłaszcza na głośniej nagranych płytach.

MG. no to u mnie taki efekt wystepuje w luxmanie, nawet jak podepne cd o cichym poziomie wyjscia. do tej pory myslalem ze to dlatego ze wzmak jest stary( np na audiofilskim plumkaniu tego prawie nie slychac, na zwyklych plytac pop slychac wyraznie). ale moze to inna przyczyna?

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Wysuszenie elktrolitów generalnie zamula sprzęt obraz dźwiękowy staje się matowy , bez powietrza i znacznie mniej rozdzielczy nie zaś - jak piszesz - efekt brudnej góry

Gość czubsi

(Konto usunięte)

stawiałbym na zimne luty raczej (trany w pre, ale warto zobaczyć luty przy końcówkach oraz wejścia chinch) "rozdarcie dźwięku" miałem kiedyś w Technicsie i okazało się, ze jeden z tranzystorów wisiał dosłownie w powietrzu (czasem jak załapał było gładko) a tak z reguły dźwięk był jakby poszarpany

• 2 tygodnie później...

Witam...

po waszych opiniach... zdecydowalem sie na zmiane... sprzedalem wzmak techa, kupilem sony ta-

f630esd. Mam nadzieje ze to krok do przodu...

1. Mam zamiar poeksperymentowac z wejsciem optycznym na tego wzmacniacza i przeslac z DVD (tego S-35 co mam) sygnal do tego wzmaka po optyku... Myslicie ze to dobry pomysl?... rzeczywiscie moge sie spodziewac poprawy jakosci dzwieku? Nie chce od razu kupowac barresforda... Chce sie dowiedziec tym eksperymentem ze takie kroki sa wlasciwe... Jaki kabel powinienem kupic - co proponujecie? Chcialbym zeby ten kabel mial od razu tez przyszle zastosowanie jak kupie tego barresforda np... Tak wiec nie chcialbym zeby sie okazalo ze zakupiony optyk do podlaczenia z 630ka bede musial zmieniac...

2. Po tych zmianach wzmacniacz bedzie gral w konfiguracji:

ta-f630esd

dvd s35 (po optyku na ta-f)

tuner tech st-gt550

kolumny jamo e470 (ktore byc moze dam do stuningowania jednemu z kolegow forumowiczow ale na razie nic ustalonego... ciekaw jestem czy pozytywne zmiany beda juz teraz bez tuningu)

Zakladam ze tech st-gt550 to na prawde dobry tuner (jeszcze sie nie spotkalem by ktos na niego w jakikolwiek sposob narzekal)... Jesli macie uwagi ze to jest zla symbioza z reszta systemu - dajcie pls znac...

PYT: Jak oceniacie te zmiane, czy (choc mala) jest krokiem do przodu? Bazowalem na opiniach o sprzecie i czytajac forum audiostereo. Niestety ani w minima ani nigdzie nie moglem dostac sie do soniacza by moc go odsluchac. W ciemno kupilem, zakladam ze odzyskam pieniadze sprzedajac go jesli krok byl niewlasciwy...

Z gory dzieki za pomoc...

>H.Himler, 22 Paź 2008, 17:45

Słyszysz te przestery na konkretnych płytach? Sprawdzałeś to na innym sprzęcie? Jeśli to jest teraźniejszy pop to nie dziwię się, że pojawiają się piki na górze - 99% tego typu muzyki jest tak silnie skompresowana i niestety często nieumiejętnie, że są to błędy masteringowe, które po prostu na lepszym sprzęcie słychać. Co więcej nie dotyczy to tylko i wyłącznie pop'u ale nawet audiofilskich płyt testowych - o zgrozo!

Pozdrawiam,

">proponuje w takim razie niech odezwa sie posiadacze starych powyzej 20 lat wzmakow"

30 lat...żadnych zabrudzeń...

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.