Skocz do zawartości
IGNORED

Eichman Bullet kontra Neutrika

wulisu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stoje przed pewnym dylematem.

Mam Roksana system i Monitor Audio GS20 kolumny po pierwszych odsluchach przy niektorych CD minimalnie mam za duzo gory. Poki co nie mam porzadnego interconnecta wlasnie sie do niego przymierzam. Kolumny podpiete w bi wire 2 srebrne przewody monitor audio pureflow silver. Byc moze to jest glowna przyczyna zbyt ostrzejszej gory. Jeszcze raz podkresle ze to w przypadku niewielu plyt, to nie jest cos co przyprawia o bol uszu. Uzywalem MA S6 i i byc moze musze sie jeszcze oswoic z tym rodzajem grania. Przejde do sedna sprawy, chce nabyc IC Anticables wydaje mi sie ze ten przewod moze sie sprawdizc w mojej konfiguracji, mam jedna watpliwosc czy srebrne wtyki Eichman Bullet nie rozjasnia jeszcze bardziej dzwieku czego bym nie chcial, czy moze tylko dodadza szczegolow co myslicie ? W jednym z watkow padlo takie zdanie ktore mnie zastanawia pozwole sobie zacytowac

"... zauwazyłem pewną cechę. Gdzie i do czego ich nie użyć kable nabierają podobnych cech brzmieniowych co może świadczyć o ich neutralności, czyli że po użyciu bulleta rodzaj samego kabla jest mniej istotny niż sam wtyk :) lub że wtyk wnosi aż tak dużo od siebie że różne kable i o różnej budowie nabierają wspólnych cech bez wyjątku do czego sa lutowane.

Osobiście za najbardziej neutralny wtyk czyli taki co nie wykazuje swojej obecności bedąc zarazem gładki brzmieniowo uważam wtyki RCA Neutrik Profi. Jeśli niczego nie chce sie "poprawiać" to stosuję właśnie Neutrika. Jesli "rozjaśnić", "osuszyć", lepiej "skontrolować" i "prześwietlić" plany to bullety... "

Stad moje obawy o te wtyki jakie beda optymalne czy moze te Neutrika ? Co sadzicie ? Jakie macie doswiadczenia ?

Pozdrawiam serdecznie

https://www.audiostereo.pl/topic/46348-eichman-bullet-kontra-neutrika/

Myślę, że nie obrazi Się Pan Witek z Sonus Oliva jak do niego napiszesz w tej sprawie. Chociaż on jest zdaje się miłośnikiem takiej "biżuteri" i pewnie powie Ci, że lepiej bulet plugi. Ja kupiłem na buletach i nie narzekam. Kabelek bardzo przejrzysty - nie dostrzegam żadnego rozjaśnienia czy agresji. Bas spięty, dobrze kontrolowany, barwa ok. Generalnie jeśli chodzi o własciwości soniczne to bardzo polecam. Niestety nie mam porównania do neutrików. Zapytaj się może Zydelka - czy teraz raczej Mr. Zydelka - może on Ci podpowie - to druga osoba która mi przychodzi do głowy.

Teo - trochę tak. Ja miałem przesiadkę z takich gówien alpharda których używałem do testowania kabli na że tak powiem referencyjne wtyki sprzedawane na AS w pokoju Audionovy. wyglądają jak WBT, nie piszczą, nie skrzypia, świetnie siedza w gnieździe, ale do rzeczy ... kabel zagrał jeszcze bardziej otwarcie po przesiadce na inne wtyki. Wiem że skala Alphard - audionova to jest piekło i niebo. Chciałem tylko powiedziec ze osobiście słyszałem rożnicę we wtykacj, ale jakbym miał logicznie pomyslec Neutric vs. Bullet ... wtedy brałbym pod uwagę tylko cenę i to jak dane złącza mechanicznie się podłącza i odłacza.

Kiedyś testowałem różne wtyki, ale nie opisywałem tego na forum, gdyż toczą się tutaj dyskusje czy kable mają wpływ na dźwięk (!)więc lepiej się nie ujawniać z konkluzją, że wtyki mają własne brzmienie. Ale usłyszeć znaczy uwierzyć. Pomijam te "umysły ścisłe", które nawet jak usłyszą róznicę to wmawiają sobie i innym, że to była autosugestia, nie zauważając, że wmawianie sobie autosugestii samo w sobie jest autosugestią :-))

Wracając do tematu. Punktem wyjścia były Neutriki Profi, następnie porównywałem Bullety miedzane i srebrne i na końcu WBT NextGen miedziane(złocone). Bullety srebrne są z tego towarzystwa najmniej neutralne - podają dźwięk superpłynny i szczegółowy, jednak wielce eteryczny, wyprany z barwy i energii, zapewne część czszegółowości jest wynikiem odchudzenia, co oczywiście w pewnych systemach może być wielce pożądaną cechą a w niektórych minimalnie tylko odczuwalną, ja odebrałem to jako róznicę pomiędzy "kocham ten dźwięk" a "wyłączę sprzęt bo nie idzie słuchać". Najbardziej neutralne i uniwersalne moim zdaniem są WBT NextGen, łączące szczegółowość z barwą i płynnością.

Tak napialem na niektorych CD, galek zadnych nie mam cale szczescie bo bym dopiero zaczal krecic a tak.... spokoj ;) Mimo wszystko to sa nie tylko moje opinie co do GS 20 ze maja tendencje do grania minimalnie gora. No dobra chlopaki nie chce wnikac w jakies szcegoly testow porownan etc...ale chyba jakas roznica w odsluchu jest pomiedzy miedzianym a srebrnym wtykiem. Troche sie obawiam sie tego srebra w moim przypadku.

W Audio był kiedyś test wtyków RCA, różnej maści od zwyklych niklowanych po pozłacane w tym Neutriki. Wszysykie były lutowane do takiego samego kabla który normalnie w detalu kosztowal ok 3,5 tys. Sprzęt do odsłuchu za ok 40 tys. Wynik jednoznaczny BRAK WPŁYWU na brzmienie.

Więc ja sie pytam co jest grane?? No a przeciez szło zgarnać kasę za przychylna opinie że np wtyk X jest super a wtyk Y do bani. Jednoznaczna natomiast byla postawa firmy WBT . ONI kategorycznie odmówili udziału swoich wyrobów w tym teście ... WIEDZIELI jaki będzie wynik.

Zeby nie bylo niedomówień nie neguje wplywu kabli na dzwiek, a z końcówkami RCA jak bedzie czas poeksperymentuje.

Wtyk eichmana to nie jest jakaś tam niewiadomo jaka magia i cuda na kiju - po prostu jest tu styk masy realizowany punktowo (mała kulka łączy masy) co niby ma polepszać "fizycznie" właściwości połączenia. Kiedyś czytałem coś o tym... w tym momencie nie jestem w stanie zlokalizować opisu działania tego wynalazku. Poza tym taki wtyk w wiekszości zrobiony jest z miedzi lub srebra a nie mosiądzu jak większość zwykłych wtyczek - a więc żadna magia tylko inżynierska robota. Czy to razem wzięte do kupy działa - niech napiszą Ci co porównywali. Ja kupiłem dla świętego spokoju. Wtyki głośnikowe też kupiłem eichmana i stanowią jakiś postęp w stosunku do wielgachnych mosiężnych zwykłych gniazd.

Ale jak boisz się ostrości to po prostu kup sobie the VDH the first ultimate - właśnie wnikliwie porównuję bo jeden mądrala napisał, że biją na głowę antykable. Niestety racji nie miał - ale kabelek fajny, bez cienia ostrości - tu nie ma żadnych wątpliwości, ale też bez zbytniego zmulenia - dobre proporcje i miłe brzmienie. NO i walory użytkowe ma lepsze - ale też trzeba uważać - bo to węglówka - i nie lutuje się tego gdyby coś złego się zdarzyło:)

Dzieki Seba za wypowiedz.

Ja nie mam watpliwosci co do kabla jestem zdecydowany na anticables, obawe mam tylko co do samego wtyka miedziany czy srebro. To w tej chwili powstrzymuje mnie przed podjeciem decyzji. Z drugiej strony jedno mnie zastanawia dlaczego nie mozna jednoznacznie stwierdzic czy srebrne lub miedziane wtyki maja wplyw na brzmienie i jaka to w obu przypadkach bedzie charakterystyka. A moze wlasnie sa to tak male niuanse ze nie do uslyszenia ? Jesli tak to dalsze rozwazania nie maja sensu.

Chyba musze isc spac.

Bullety sa swietne i g...o mnie obchodzi co napisali w jakims szmatlawcu sprawdzalem i slychac roznice ale nie na kablu za 3,50 zl sprzet tez mialem za 36 klz liczac po cenach sklepowych wiec lipy nie bylo.

Panowie sluchac samemu a nie

powtarzac zaslyszane opinie lub przeczytane w gazetkach.

robix

wulisu, 20 Paź 2008, 21:56

Jeśli pytasz o wtyki do Anty Cabla to do miedzianego miedziane bullety, do wersji srebrnej srebrne. Srebrne bullety "gryzą" się z miedzianymi kablami i na odwrót. AC również świetnie spisują się oprawione w Neutrik profi. Jest wybitna rytmika, świetny wypełniony bas. Na bulletach jest trochę szczuplej ale szersza scena i wieksza przejrzystość w głąb. Co wybrać zalezy od cech systemu i upodobań słuchacza.

=> _WILU_

Google !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

porownywalem wtyki Bullet Cu oraz Neutrik profi na kablach Goertz Cu. mialem wrazenie ze bullety daja dzwiek nieco bdziej miesisty, przedmowcy napisali takze o innym zjawisku, wiecej 'wglab' niz 'na boki' i tez sie z tym zgodze. roznice byly naprawde nieduze. osobiscie jednak sklaniam sie ku bulletom ze wzgledu na ichne sluszne zalozenie. jak najmniej dodatkowego metalu na interkonekcie.

Do Mr.Zydelka

Zydelek teraz zwatpilem to masz czyste srebrne i miedziane wersje anti IC ? ja nie widze na stronie producenta takiej informacji. Moze zle patrze popraw mnie przeciez sa kable mieszane z obu stopow w wersjach wtykow srebrnych i miedzianych. Chyba ze mowisz o kablach glosnikowych ale tez chyba rzadko kto daje czysta miedz bo podobno mocno zamula, dlatego miesza sie miedz i srebro. Tak podslyszalem i czytalem opis kabli na jednej ze stron w UK. Mowisz ze na anti z bulletami z basem jest szczuplej czy to jest mocno odczuwalne masz na mysli ze obcina bas od samego dolu ?

Pozdrawiam

wulisu:

Zalecam daleko posuniętą ostrożność we wszelkich kontaktach z zydelkiem, wzmożoną w przypadku formułowanych przezeń rekomendacji czy opisów brzmienia, a już szczególną gdy w grę wchodzą kwestie finansowe. Jak uczy doświadczenie - płynące z wieloletniej obecności tego osobnika na forum - jego wpisy, opinie i rekomendacje podporządkowane są interesom, które próbuje bądź planuje przeprowadzać. Moim zdaniem w żadnym wypadku nie należy obdarzać go jakimkolwiek zaufaniem.

Nie inaczej jest w przypadku antykabli. Początkowe zachwyty zydelka nad tymi kablami miały na celu - cytuję - "rozsmakowanie ludzi" w celu przygotowania gruntu pod przyszłą sprzedaż, ponieważ białostocki szewczyk planował zostanie komercyjnym dealerem tych produktów. Okazało się jednak, że forumowicze nie darzą go szczątkowym nawet zaufaniem i duże, forumowe zamówienie antykabli zrealizowane zostało za pośrednictwem kogo innego. Szewczyk najpierw wpadł w szał, zamieszczając na forum liczne pijackie urojenia (np. na temat swoich zamówień u producenta, bądź prowizji otrzymywanej od sprzedaży do Polski), potem zaczął te kable krytykować. W sumie ciekawe, dlaczego nagle przestały mu się aż tak podobać ;) Cała afera pod wieloma względami zbieżna była ze "sprawą darkula", którą zydelek skompromitował się na forum dużo wcześniej.

W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących powyżej opisanych faktów służę linkami do odpowiednich wpisów bądź całych wątków na forum. Osoby planujące podjęcie jakichkolwiek decyzji na podstawie opinii, recenzji bądź rekomendacji zamieszczanych przez zydelka jeszcze raz poważnie ostrzegam.

Wpis powyżej jakiegoś szczyla traktuj jako głupawy żart.

Anti Cable są świetnymi drutami. Oczywiście nie wszędzie mogą komuś spodobać się najbardziej. Czasem system potrzebuje pewnej korekty. AC są neutralne i pokazują wiernie jaki jest cały system.

Na stronie producenta nie znajdziesz info o wersji srebrnej, gdyż jest to szczątkowa jego twórczość. Zapytaj mailem a otzrymasz pełne wyjasnienia. Praktycznie P.S sam uzywa wersji ze srebra i sprzedał ich bardzo mało, a robi to bardzo niechętnie. W sumie nie wiem jaki jest tego powód. AC miedziane (to te czerwone) świetnie pasują z miedziną wersją bullet pludów. Z wersją srebrną brzmieniu czegoś brakuje. Miałem całe stosy AC, testowałem, porównywałem i znam różnice.

Od dawna jestem zasypywany mailami i pytaniami o AC. Niestety nie prowadzę sprzedaży tych drutów i mało mnie obchodzi czy ktoś tym handluje. Tak czy inaczej na ich temat wiem wszystko, łacznie z tym gdzie są wytwarzane a nie konfekcjonowane czy krojone na odpowiednie odcinki.

Miłego słuchania jeśli zakupisz AC-bo warto.

Pozdr.

Z historii krętactw na audiostereo, czyli zydelek i antykable: wątki 36179, 36079, 36103, 36103, 40260, zapewne i wiele innych. A poniżej kilka co bardziej miodnych cytatów, wybranych na chybił-trafił i przytoczonych ku przestrodze osobom rozważającym wchodzenie z tym człowiekiem w jakikolwiek relacje.

zydelek marzy o umowie dealerskiej i wyjawia powód swoich zachwytów na temat antykabli:

"zwłoka w podpisaniu umowy dilerskiej pomiędzy Nimi a spólką w której skład wchodziłbym i ja. KUMASZ ??? Do tej pory odsprzedając a nie jak sądzisz handlując AC miałem zadanie rozsmakować ludzi do tego druta" (cytowany przez Edwarda, 20 Wrz 2007)

"Miałem rozpowszechnić anty druta i to zrobiłem:)" (zydelek 13 Wrz 2007)

pijackie konfabulacje na temat prowizji:

"Z każdego foot zamówionego ja i tak będę miałm swoje:) czy się k**wa podoba czy nie:):)" (13 Wrz 2007)

urojenia dotyczące hurtowych transakcji z producentem:

"Miałem szpulę 10000 foot. Dzwonili detaliści." (16 Wrz 2007)

Słabo? Osoby rozważające jakiekolwiek interesy w tym człowiekiem, bądź stosowanie się do jego rekomendacji, zachęcam do lektury archiwów. Przykładowe numery wątków wyżej.

anticables,

Mam głośnikowe anti i jest świetnie.

Te kabelki dostały nawet jakąś nagrodę World ..., mam to w mailu od P.Speltza.

IC nie próbowałem, zapewne kiedyś spróbuję.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Antykablom głośnikowym stanowczo brakuje wypełnienia, oddechu i intensywnych kolorków na średnicy - to ich najsłabszy zakres choć bez podbarwień, ot takie wąskie okienko na to co dzieje się do ok. 3,5kHz. Przy lepszych kabelkach wydają się zbyt monochromatyczne. Mają mocny, fajny bas, wysokie są OK i mają dużo powietrza ale w skali bezwzględnej nie grzeszą szczegółowością. W cenie w jakiej je można zakupić są genialne.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

>Antykablom głośnikowym stanowczo brakuje wypełnienia, oddechu i intensywnych kolorków na średnicy -

>to ich najsłabszy zakres choć bez podbarwień, ot takie wąskie okienko na to co dzieje się do ok.

>3,5kHz.

------------------> Ooooo kolega ma mierniki częstotliwosci w uszach:))

>OK i mają dużo powietrza ale w skali bezwzględnej nie grzeszą szczegółowością

____________> raz twierdzisz o braku wypełnienia, raz o braku oddechu a potem piszesz że że mają dużo powietrza.

Czyżby brak konsekwencji?!

Jedno twierdzenie przeczy drugiemu.

Wszyscy co słuchali AC orzekli że czego jak czego ale wypełnienia, koloru i barwy to im :):) nie brakuje:)

skyrobin-> w wiekszości przypadków tam gdzie AC coś "ograniczał" ograniczeniem był sam system lub potrzeba wymodelowania brzmienia spowodowana specyficznym upodobaniem słuchacza. Prawdę mówiąc mając AC mozna spokojnie zainteresowania skierować na cos innego jak okablowanie. Sam posiadasz to zapewne wiesz co mówię:)

Mr. Zydelek,

a jakbyś schrakteryzował cechy i poziom AC w por. do VDH (np. IC orchid i głośnikowe Wind), które również sego czasu oceniałeś, czyli masz punkt odniesienia.

>Mr.Zydelek

Nie mam miernika w uszach ale mam zwrotnicę w głośnikach a kolumienki są Bi :)

Moim zdaniem i w moim systemie (bez konfekcji)

-na średnicy: Naima współpracującego z Harbeth nie oszukają ;)

nie przekazują dobrze informacji o zróżnicowaniu barw czym mogłyby przyjemnie zaskoczyć i dać poczucie powtórnego odkrywania dobrze znanej muzyki, wgląd w wybrzmienia jest ograniczony, przydałoby się znacznie więcej nasycenia i blasku (odczucie zmatowienia), nie przekazują intensywnie na średnicy czegoś, co nazwałbym "oddechem, powietrzem", informacją o akustyce pomieszczenia w którym zrealizowano nagranie, zbyt mało mają do zaoferowania "przestronności" wszerz i wgłąb. Jest tylko poprawnie biorąc pod uwagę przyjemność słuchania albo bardzo dobrze - kiedy spojrzymy na ich cenę.

Na średnicy to tak jakby przejść z sieciówki audionova na Zelum :) tyle, że odczucia są intensywniejsze.

-na wysokich:

gładkie, nie zapiaszczone, nie wyostrzają, bardzo przestrzenne, ładnie wypełniające dźwiękiem pokój co wynika z ich dobrej jakości tej części pasma. Daje się odczuć zmniejszoną (ale nie drastycznie) szczegółowość, są lekko "zrolowane, wyciszone" dzięki czemu brzmienie całego pasma jest spójne, plastyczne (na dole w monitorach jest Kondo), nie przeszkadzają płynąć średnicy co umożliwia delektować się nią. Wykończenie instrumentów jest słodkie i aksamitne.

-na średnim i niskim basie:

same superlatywy, lepsze od Kondo

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.