Skocz do zawartości
IGNORED

Klon SOHA II - zamawiamy płytki

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

>neodom, 9 Gru 2008, 10:58

..cieszę się że Ci się podoba,

faktycznie jakość dobra, już wykonałem "test" wylutowania i ponownego wlutowania elementów.

Żadnych uszkodzeń ścieżek ani padów nie było, choć grzałem do 380st. przez 30 sek., a masę nawet dłużej. No i fajnie, ze maska się nie topi :)

Co do rezystorów i kondensatorów, to widziałem sporo dobrych (mam na myśli DALE i Nichicon albo coś podobnego) na allegro, chyba jednak nie wszystkie wartości.

W gruncie rzeczy te "porządne" klamoty wsadzam tylko do cz. audio, pozostałe to co jest pod ręką.

Udało mi się znaleźć w dobrej cenie diody led 3mm w kolorze bursztynowym, więc będą (extra)

w zestawie "półprzewodniki" :)

Panowie , czy ktos moglby wstawic tu najbardziej aktualny schemat soha2 pod wykonana plytke ? Najlepiej w pdf do wydrukowania . Oraz spis wszystkich czesci ?

Na stronie soha2 znalazlem tylko schematy czastkowe a lista czesci wydaje sie niepelna ...

O ile mam aktualne informacje to nic się nie zmieniło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten schemat jest aktualny, jedynie taka uwaga - wszystkie trzy diody LED są na schemacie włączone odwrotnie, proszę pamiętać, ze katoda ma być na masie.

saczek_XTRM

18 Lis 2008, 13:44

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1432 / 3517 / 2

czy ktos sie orientuje gdzie mozna nabyc jakies stalowe oslonki na lampki? Takie a la pierscienie?

jak kiedyś odleje sobie takie to wrzucę na forum fotę. Mogę prosić o więcej linków pokazujących te osłonki?

pozdrawiam

Osłonek na lampy nie widziałem natomiast dobrą ochroną lamp może byc zamontowanie uchwytów meblowych przy otworach lamp. Wybór jest duży więc każdy znajdzie coś dla siebie tak w kształcie jak i rozmiarze.

Oto aktualny, poprawiony schemat naszego wzmaka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..jedna uwaga dot. ciecia ścieżek przy alpsie. Lepiej to zrobić zanim się cokolwiek przylutuje, potem jest bardzo nieporęcznie bo miedź jest bardzo gruba (i łatwiej się skaleczyć) ;(

Trzeba to wykonać bardzo starannie, gdyż nie będziemy mieli później dostępu do miejsca, które przykryje potek.

>>bollinger, 10 Gru 2008, 21:28

Niestety, ale więcej zdjęć nie mam. Ogólnie rzecz biorą w budowie są banalnie proste, bo są to stalowe pierścienie (prawie jak podkładki pod śruby) przewiercone i oddalone od siebie dystansami podobnymi do tych jakie stosuje się do mocowania PCB do chassis.

Chętnie bym się w razie czego na takie coś dopisał, nawet na takie z dwoma pierścieniami/lampkę

Oto zmontowana (prawie) SOHA II.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze widok od przodu, na kolejnym zdjęciu, od spodu, widoczne są śrubki mocujące radiatory, celowo uniknąłem lutowania - jest nieco kłopotliwe.

Ukryta Zawartość

post-18469-100009349 1229034386_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>.. czy uruchamiałeś już obwody zasilania?

Nie podłączałem jeszcze zasilania, brakuje mi jeszcze kilku drobiazgów, jak polutuje całość będę uruchamiał.

Niestety chyba będę zmuszony odstawić dalsze prace na kilka dni.

Witam,

są dwie wiadomości jedna dobra, druga zła..

Dobra jest taka, że część klamotów jest już u mnie,

zła, że obudowy będą zrealizowane dopiero pod koniec stycznia.

Czekam jeszcze na trafa, jak tylko przyjadą pakuję klamoty i wysyłam do tych, którzy nie zamawiali obudów.

Tak, jest taka opcja.

Ktoś mnie już pytał o to na PW.

Martwi mnie tylko rosnąca wartość Eur do ZL, w kontekście ceny obudowy... nie przewidziałem tak "szybkiego obrotu sprawy". Miejmy nadzieję że do końca stycznia nie nastąpią jakieś drastyczne zmiany kursu.

Na schemacie R5E ma wartosc 470K zas w opisie na soldermasce R5E to wartosc 470R . Czy jest wiecej podobnych pomylek i jaka to powinna byc ostatecznie wartosc ? Rezystor 4,99R moge zastapic 4,7R ? I jaka moc ma miec 8R2 R3P ?

Do ceny obodow doplacimy raczej w zaleznosci od kursu euro ...

R5E ma 470K. R3P jest na 3W 5%. Co do rezystancji odbiegających od założonych to w obrębie 1-2% pewnie będzie ok ale więcej to już niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni. (od 620 do 680 Oma jest już 10%...) Dokładne wartości bez większego problemu znalazłem na Allegro. Oczywiście nie są to Dale ale cóż... jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma...

Na soldermasce R5E jest opisany jako 470, nie jest to nasza pomyłka (patrz projekt warstwy opisowej) a wynika to z pewnej niedoskonałości programu Eagle, który podczas generowania gerberów rozciąga napisy i potrafi uciąć ich koniec, tak właśnie uciął literkę "k" na końcu zapisu "470k", podobnie stało się z opisami dodatkowych rezystorów przy alpsie, gdzie z napisów "nie montować" zostały tylko fragmenty. O tych skłonnościach programu Eagle dowiedzieliśmy się już po wygenerowaniu gerberów - cóż, nie wyłapaliśmy tego, nie udało się uniknąć pewnych problemów, ja jestem wdzięczny Luiisowi, że jako jedyny odpowiedział na moją prośbę pomocy w projekcie PCB i doprowadził tę sprawę do końca.

Dzięki temu w ogóle mamy te płytki, niestety nikt z bardziej doświadczonych kolegów nie podpowiedział na co zwrócić uwagę i mimo dołączonych plików pdf nikt nie wyłapał nieszczęsnego brakującego pada dla alpsa.

Nie wiem czy jest więcej podobnych pomyłek, o niewłaściwym zapisie R5E dowiedziałem się dopiero od Ciebie, mimo, że składałem już swój moduł nie zwracałem uwagi na wartości podane na opisówce, mam od tego schemat, również oryginalny schemat ze strony Cavalliaudio - więc nie ma się co zastanawiać nad wartościami elementów.

Rezystor 4,99R możesz zastąpić 4,7R - jeśli zabraknie Ci regulacji na PR wstaw rezystor 5,1R - może od razu jednak wstawić 5,1R jako różniący się od zalecanego tylko o 0,11R a nie o 0,29R jak w przypadku 4,7R

Nie uruchamiałem jeszcze układu i to są tylko moje dywagacje.

Rezystor R3P ma mieć moc 3W - patrz w opisach na stronie Cavalliaudio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.