Skocz do zawartości
IGNORED

Klon SOHA II - zamawiamy płytki

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

>Drugie pytanie dotyczy "Różnica Napięć między TB + L i TPL (lub TB + R i TPR) powinna wynosić około

>19V. Jeśli tak jest to na tym kończymy regulację." z podpunktu pt Ustawianie prądu dla układu

>wejściowego. W którym miejscu dokonywać tych pomiarów?

------Na naszym schemacie nie naniesiono tych punktów pomiarowych, na oryginalnym schemacie Soha II również ich nie znajdziesz.

Można je dostrzec jedynie na widokach na oryginalne płytki, są one pokazane na stronie cavalliaudio.com.

W skrócie:

TB+R - emiter tranzystora Q1P (na naszym PCB oznaczony jako VL1+55V)

TB+L - emiter tranzystora Q2P (na naszym PCB oznaczony jako VL2+55V)

TPR - 6 noga lampy V2 (prawa lampa)

TPL - 6 noga lampy V1 (lewa lampa)

Marcin Uć, 27 Sty 2009, 16:02

>Luiis możesz wkleić zdjęcie zlożonej skrzyneczki?

oto ona:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8644-100005551 1233085865_thumb.jpg

post-8644-100005552 1233085865_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W gornej sciance obudowy za lampkami bedzie sporo wolnej przestrzeni ... chyba przykrece tam jakis stojak pod sluchawki ;-) . A moze ktos ma jakis pomysl co zrobic z ta wolna powierzchnia ?

Klon SohaII gra :) Dziękuję serdecznie Kolegom Robertinusowi i Luiisowi za zorganizowanie tego pozytywnego zamieszania oraz pozostałym Forumowiczom za podchwycenie pomysłu.

Mam pewien tak jakby problem: przy włączaniu zasilania wzmacniacza "zawiesza" mi się karta muzyczna (M-audio Transit). Objawia się to tym, że przestaje grać muzyka po światełku, a także nic nie wydobywa się z wyjścia analogowego. Pomaga odłączenie i podłączenie karty przy włączonym wzmacniaczu. Co to może być? Macie jakiś pomysł?

Adam

>przy włączaniu zasilania wzmacniacza "zawiesza" mi się karta muzyczna

>(M-audio Transit). Objawia się to tym, że przestaje grać muzyka po światełku, a także nic nie

>wydobywa się z wyjścia analogowego. Pomaga odłączenie i podłączenie karty przy włączonym

>wzmacniaczu. Co to może być? Macie jakiś pomysł?

Spróbuj skręcić głośność do minimum i wtedy włącz wzmacniacz, może pomoże.

Moze chodzi o ,,przekaznik'' w soha2 , jakis impuls zwiera wejscie i karta ''siada'' .

Acha , zamontowalem w miejscu C2L oraz C2R 10uF/50V BG N ( 1uF nie mam ) , nie wychwycilem najmniejszej roznicy . Nie sadze by w tym punkcie zmiana kondensatora wplywala na dzwiek . Jest mikroskopijna roznica w dzwieku po zmianie lamp z ecc88 na ecc81 . Ale trudno powiedziec mi czy ktores graja lepiej czy gorzej . Roznica lezy na granicach percepcji .

tan, 27 Sty 2009, 23:01

>Mam pewien tak jakby problem: przy włączaniu zasilania wzmacniacza "zawiesza" mi się karta muzyczna

>(M-audio Transit).

>Objawia się to tym, że przestaje grać muzyka po światełku,

masz na myśli kabel światłowodowy?

>a także nic nie wydobywa się z wyjścia analogowego.

to konsekwencja zawieszenia się karty,

spróbuj podać sygnał audio do ssoha przez jakiś kondensator (na dwa kanały oczywiście) np. 10uF

Nieeeee hehe , nie .

A co do samego ukladu . Chcialbym miec mozliwosc uzyc sohy2 jako przedwzmacniacz do koncowki GC . Czy koniecznie musze cos w ukladzie sohy przerabiac ?

Moga byc jakies problemy z niedopasowaniem impedancji we/wy ?

Super .

Sohe 2 podlaczylem jako pre do wzm mocy . Bez zadnych przerobek . Jako koncowki uzylem GC z rozkreconym na max potencjometrem volume . Tym razem GC zagral glosniej ( nie moge przesadzic z glosnoscia w soha2 ) , Wejscie sluchawkowe zupelnie nie odczulo dodatkowego obciazenia ( na wejsciu gc jest potek 2x50k ) . Nie zauwazylem zadnych zmian w dzwieku na sluchawkach gdy rownoczesnie podpiety byl gc . Sam Gaincline zyskal na glebi dzwieku jeszcze bardziej , niestety bas stal sie twardszy ( wole miekkosc ) za to wysokie tony az skrza sie od szczegolow , krystalicznie czysta gora jak z bardzo dobrego lampowca . Sluchalem wzm. marki Cary dla porownan .

Samej sohy nie przerabialem w zaden sposob by pracowala jako pre ale gdzies obilo mi sie o uszy ze wypadaloby cos w ukladzie przerobic . Pytanie tylko - po co ?

Obawialem sie niedopasowania impedancji czy tym podobnych ... nic z tych rzeczy . Jest ok .

>Sohe 2 podlaczylem jako pre do wzm mocy . Bez zadnych przerobek

--------Ekstra, fajnie, że brzmi tak jak Ci się to podoba.

Widzę, że lubisz eksperymentować.

Jeśli chcesz używać Soha jako pre i ma to być koniecznie sygnał z wyjścia na słuchawki to przepuść ten sygnał przez dzielnik rezystorowy, np. 1:5.

Spróbuj podać sygnał na wejście końcówek mocy przez rezystor 10k, za którym zrób podciągnięcie rezystorem 2k do masy.

Jeśli chcesz pójść dalej to zostaw w spokoju wyjście na słuchawki a zrób tak:

weź kondensator (dobry jakościowo, może być jakiś PIO albo co najmniej MKP) powiedzmy o wartości 220nF na minimum 100V (czyli może być taki sam jak C1L/R) i włącz go jednym końcem w kolektor tranzystora Q2L lub Q2R (czyli do 6 nogi lampy)drugi koniec podciąg do masy rezystorem np. 100k - poeksperymentuj z poziomem głośności. Ten drugi koniec kondensatora to również wyjście na końcówkę mocy.

Oczywiście taka przeróbka dla obu kanałów.

Oczywiscie poexperymentuje . Na razie uzywam potka sohy do max godz.9tej . Troche to trudne ale ...

...ale dzwiek tak mnie ujal ze slucham drugi raz z rzedu dwuplytowego albumu Martyny Jakubowicz ''Kolysz mnie'' i nie moge przestac . Trabki , talerze , przestrzen i oczywiscie glos wokalistki - pierwsza klasa . Dzis juz tylko bede sluchal . Dzieki za rady .

No i kolejna SOHA gra. I to jeszcze jak.

Podziękowania dla kolegów Robertinusa i Luiisa za zorganizowanie całej zabawy.

Wielkie dzięki również dla kolegi Adama (tan) za pomoc, bez której pewnie nie poradziłbym sobie .

SOHA II to mój „pierwszy raz” w elektronicznym DIY. Fajna sprawa.

Teraz trochę o samym wzmacniaczu.

Obiektywnie jest to bardzo dobry wzmacniacz. Spokojnie można go postawić obok uznanych konstrukcji w dowolnej klasie cenowej i raczej nie rozczaruje.

Dźwięk jest bardzo barwny, pełny, szybki, słychać każdy dźwięk, stereofonia i przestrzeń – bardzo dobre. Słucham sobie tego wzmaka i zaczynam rozumieć za co zapłaciłem kupując GRADO RS-1, Sennheisery HD600, które użytkuję od 10 latek też nabrały rumieńców.

Do tej pory prywatnie używałem creeka obh-11 (trochę modyfikowanego-lepszymi częściami)

i zasilanego z akumulatorów wzmaka na scalakach BB. Oba nie dotrzymały kroku SOHA - pod żadnym względem. Porównując oba do SOHA, przychodzą mi do głowy tylko dwa określenia: suchotniki i jazgotniki, po prostu nie ta barwa, nie ta muzykalność, nie ta przestrzenność. Creek „wali” dźwiękiem bez sensu (z grado było bardzo ciężko, z sennheiser nijak), BB miał chociaż stereofonię na dość wysokim poziomie, ale zero barwy i wypełnienia dźwięku.

Tak, że chyba mam dwa wzmaki słuchawkowe na sprzedaż, albo skazane na zapomnienie

w szufladzie.

Wzmacniacza słuchałem z lampami ecc81 jj-a, ecc2 RFT i ecc82 5814A Philipsa (USA) – zostały Philips-y. Wzmacniacz był uruchomiony z kondensatorami C1R i C1L Bennic, następnie zmieniłem je na Jantzen Z-cap Silver. Mogę powiedzieć że różnica w dźwięku jest warta zdecydowanie większych pieniędzy, niż koszt tych kondensatorów.

Jako źródła używam meridiana 506.20, rca kimber KCAG.

Pozdrawiam i życzę zadowolenia z SOHA co najmniej takiego jak moje.

Ukryta Zawartość

post-16625-100005032 1233565182_thumb.jpg

post-16625-100005033 1233565182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tomek 1685, 2 Lut 2009, 09:59

Bardzo mnie cieszy (zapewne Roberta także), że Twój pierwszy raz (z DIY) okazał się taki udany:))

- tym bardziej, że "towarzystwo" w jakim dokonałeś odsłuchów jest niczego sobie ;)

Świetnie, że zwróciłeś uwagę na jakość konda C1 L/R, w tej aplikacji ma ona kapitalne znaczenie.

Napisz jakiej wartości (nie chodzi o materialną) jest ten C1 w Twoim ampie.

Co do lamp to potwierdza się opinia o JJ i E82CC z RFT.

U mnie grają RFT ale ECC81 i są na drugim miejscu (mam też typy w obrębie tego typu lamp właśnie z RFT) po 12AT7WC z G.E.

Mam też 12AT7WA z RCA, ale okazało się że rzekome NOSy szumią niesamowicie i będę je musiał dokładnie zmierzyć na mierniku, nim przystąpię do dalszych prób (sporo kasy poszło na nie więc szkoda mi je wyrzucać), a mogły by być na pierwszym miejscu, bo brzmienie tych RCA jest naprawdę znakomite.

W obrębie lamp z RFT - typu ECC81, najfajniejsze brzmienie osiągnęły NOSy z fabryki w Erfurcie, następnie VEB Röhrenwerk Anna Seghers Neuhaus, póżniej Röhrenwerk Muhlhausen. Lamp z Berlina nie mam.

Próbowałem też 6N23P EW, ale dałem rady wytrzymać szumów tej lampy.

miłym zaskoczeniem jest bardzo ładna współpraca lamp RFT z NOS DAC na TDA1543, który słynie z tego że z ampami na tranzystorach lub scalakach bas jest raczej słaby i brakuje dynamiki.

Tymczasem okazuje się że lampa (akurat tu RFT) potrafi z te "niedogodności" toru skutecznie zniwelować i dźwięk staje się naprawdę "wielki" i szybki.

Ja jednak wolę większą detaliczność i tzw. "powietrze", więc dlatego ostatnio słucham wyłącznie na 12AT7 z G.E.

Jest to naprawdę to czego dość długo już poszukiwałem, więc robię małą przerwę "w pogoni za króliczkiem" ;))

Te Jantzeny mają wartość 220nF, więc nic nie zmieniłem w stosunku do zakładaych wartości.

Kosztują około 40 zł/szt w POLINKU, więc cena nie jest jakaś bardzo hi-endowa. Jest jeszcze bardziej ekstremalna alternatywa jantzen Z-cap silver-gold w cenie około 100 zł/szt.

Mnie korci jeszcze ewentualnie przetestować z jakimś mundorfem. Może warto?

Z lamplkami myślę, że też jeszcze poeksperymentują. Może jakie bardziej egzotyczne?

Z mojej obserwacji, wydaje mi się, że w tym wzmaku więcej zmian na + dała zmiana kondensatorów, niż zmiany jakie dało się wysłyszeć zmieniając lampy. To tak "na pierwszy rzut ucha".

Też mam cichą nadzieję, że uzywanie tego wzmaka będzie przerwą "w pogoni za króliczkiem".

Cieszę się, że udało się odpalić następny wzmak i co najważniejszę właściciel jest zadowolony.

Co do brzmienia na różnych lampach to moje próby z Philipsami E88CC SQ i Siemensami E88CC wykazały, że brzmienie potrafi się zmieniać dość znacznie.

Co do C1L/R to może lepiej zainwestować w jakieś PIO, wydaje mi się ,że zawsze będą lepsze od MKP.

Oczywiście to nie wyrocznia, podstawa to odsłuchy.

Ze wzgledow estetycznych dla tych z Was ktorzy wystawiaja lampki na zewnatrz polecam to co na obrazkach . Ze wzgledu na ceny nie polecam ;-) EAT Cool Valve Damper

Ukryta Zawartość

post-12478-100005009 1233593435_thumb.jpg

post-12478-100005010 1233593435_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> Co do C1L/R to może lepiej zainwestować w jakieś PIO,

>

>Rob, a sprawdzałeś w tym miejscu jakieś teflony?

Nie, nie eksperymentowałem jeszcze z tymi kondami.

Jakie teflony masz na myśli?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.