Skocz do zawartości
IGNORED

Klon SOHA II - zamawiamy płytki

Robertinus

Rekomendowane odpowiedzi

>>Luiis

wielkie dzięki, wszystko dotarło!

Czy może mi ktoś na szybkiego powiedzieć czy na wszystkich radiatorach powinienem mieć podkładki silikonowe?

Panowie, sorry że tak tutaj, ale może ktoś zamawiał więcej i chciałby odsprzedać dobre kondy do SOHY II...szukam:

100uF/100V 4szt

100u/160V 1szt

10u/160V 2szt

100u/16V NON POLAR 1szt

100u/16V 1szt

Oczywiście jak będzie 100u/16V 2szt non polar to mi nie będzie przeszkadzać, to samo z wyższymi napięciami (każdy wie o co chodzi). Wolałbym kupić cały zestaw od jednej osoby, żeby nie płacić 100x za przesyłkę. Reszta już na priv.

Przepraszam za offtop'a

>>saczek_XTRM, 12 Lut 2009, 22:10

a czemu nie chcesz tego przylutowac? bo ja tak wlasnie planowalem zrobic...

i jeszcze z innej beczki: czym przykrecać tranzystory do radiatorow?

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

saczek_XTRM, 12 Lut 2009, 22:10

>przykręcałeś do PCB radiatorki...jak się pozbyłeś tych "kołków"?

..kołki wybiłem starym wiertłem.

Jeśli będziesz gwintował otwory, użyj gwintowników M2,5 - M3 powoduję lekkie naprężenia laminatu.

Kołki daje się lutować, jednak dobrze mieć lutownicę większej mocy, moja (50W) się nie wyrabiała.

Za rada Robertinusa wyszedlem z sohy2 jako pre tuz po sygnale z lamp przez 220n i z 82k do masy w kazdym kanale . Soha dzialajac jako przedwzmacniacz gra znakomicie .

Nie chcialby ktos sprzedac parki jakichs dobrych bezszumnych lampek ?

Te pary ktorych aktualnie uzywam maja szum , na bardzo niskim poziomie ale jednak maja . ecc88 i ecc81 .

I ponawiam pytanie do Luiisa - kiedy orientacyjnie mozna sie spodziewac obudow ?

neodom, 13 Lut 2009, 17:24

>I ponawiam pytanie do Luiisa - kiedy orientacyjnie mozna sie spodziewac obudow ?

Dzisiaj były wycinane otwory, laserem w pierwszej próbnej płycie, podobno są OK.

Jeszcze ich nie widziałem, gdyż uziemiło mnie w domu przeziębienie albo grypa.

W poniedziałek jadę to sprawdzić i ew. odebrać całą resztę już powycinaną.

Frezowanie nie bardzo się powiodło, gdyż zostawały ślady na blachach od mocowania w uchwycie, tak że zrezygnowałem z obawy o ew. "reklamacje" co do wyglądu.

Kolejna SOHA uruchomiona.

Na razie stosuję E88CC Tesli - żarzenie 6,3V. Po włożeniu lamp napięcie w punkcie TH spadło z 12,6V do 11,8V i "pływa" pomiędzy 11,8 a 11,9V.

Czy może tak być, czy też koniecznie muszę doprowadzić żarzenie do 12,6V?

>Po włożeniu lamp napięcie w punkcie TH spadło z 12,6V

>do 11,8V i "pływa" pomiędzy 11,8 a 11,9V.

Nieco wcześniej Neodom napisał:

"W innym miejscu sohy dalem zamiast 8,2ohm 6,8ohm - po tym zabiegu nap. zarzenia jest bardzo stabilne - wczesniej skakalo od 12,45 do 12,10 po kilku minutach od uruchomienia wzmaka."

---------Może spróbuj więc tego zabiegu.

Pisz koniecznie o wrażeniach, no9 i jakie ewentualne trudności napotkałeś, jakie spostrzeżenia, może jakieś zmiany wprowadziłeś?

Dzisiaj udało mi się przylutować radiatory do PCB, użyłem transformatorówki 120W z drutem gr. 1,5mm.

Soleder-maska wytrzymała, trzeba niestety pogrzać dość długo i użyć sporo topnika, ale lut wygląda bardzo dobrze.

Nie wiem jakie minimalne nap. wejsciowe ma ten lm337 ale u mnie to bylo 14V . Stad nap. za ''stabem 337'' siadalo ( chyba ) . po zmianie 8,2R na 6,8R mam na wejsciu 337 16,7V . Na wyjsciu zas 12,6V . Po wlaczeniu wzmaka i rozgrzaniu sie lamp nap. zarzenia siada do 12,46V i jest juz stabilne

Hmm , mam pewien dziwny problem , moze nie powinien znalesc sie w tym watku ale ...

Dolozylem 3 wejscia do sohy2 . Kazde przelaczane identycznym przekaznikiem jak ten uzyty w samej soha2 . Wejscia teraz generuja brzeczenie . Gdy wetkne kable i polacze pod zrodlo brzeczenia nie ma . Nawet gdy zrodlo jest wylaczone . Natomiast przelaczenie na pare czinczy do ktorej nie sa podlaczone zadne kable i zrodlo powoduje brzeczenie w sluchawkach .

Ten sam problem mam w GC gdzie tez zrobilem selektor na identycznych przekaznikach . Zasilam przekazniki nap. 12V stabilizowanym , przy kazdym przekazniku dalem rownolegle do cewki diode 4148 . Co jeszcze mozna zrobic by pozbyc sie brzeczenia na wejsciach ktore wybralem selektorem a do ktorych nie mam podpietego zrodla ... ?

Kilka pytań odnośnie montażu:

1) czy rezystory 1k, które mam w zestawie powinny wylądować w miejscu Rled?

2) mam też 2szt 825R ale gdzie je użyć, bo ani na schemacie, ani na PCB nie widzę...brakuje mi natomiast kilku 200R. Może zaszła pomyłka?

3)C5P2, C5P3 3.3u jaką pełnią funkcję? Na schematach nie ma go

4)jak zamontować zworki w których mam 3pkt..wystarczy skrajne? 2szt w jedno "oczko" nie dam rady

>Dolozylem 3 wejscia do sohy2 . Kazde przelaczane identycznym przekaznikiem jak ten uzyty w samej

>soha2 . Wejscia teraz generuja brzeczenie . Gdy wetkne kable i polacze pod zrodlo brzeczenia nie ma

>. Nawet gdy zrodlo jest wylaczone . Natomiast przelaczenie na pare czinczy do ktorej nie sa

>podlaczone zadne kable i zrodlo powoduje brzeczenie w sluchawkach .

--------Nie napisałeś czy poziom brzęczenia zmienia się w zależności od położenia potencjometru głośności.

Jeśli masz przekaźniki przełączane napięciem 12V do drugie bieguny cewek pewnie masz połączone z masą, jak jest poprowadzona ta masa?, spróbuj ją dociągnąć od przekaźników do oczka masy na środku PCB lub do środkowego odczepu trafa "0".

Jeśli nie jest to dla Ciebie problemem to wklej rysunek połączeń jaki zrobiłeś, może jakaś wyraźna fotka też pomoże rozwiązać problem.

Generalne wygląda to z Twojego opisu tak, jak zapętlenie masy. Może nawet jakieś sprzężenie pojemnościowe do napięcia zasilania przekażników.

Spróbuj zastąpić napięcie zasilania przekaźników zasilaniem bateryjnym, może to wyjaśni problem.

>1) czy rezystory 1k, które mam w zestawie powinny wylądować w miejscu Rled?

>2) mam też 2szt 825R ale gdzie je użyć, bo ani na schemacie, ani na PCB nie widzę...brakuje mi >natomiast kilku 200R. Może zaszła pomyłka?

>3)C5P2, C5P3 3.3u jaką pełnią funkcję? Na schematach nie ma go

>4)jak zamontować zworki w których mam 3pkt..wystarczy skrajne? 2szt w jedno "oczko" nie dam rady

-------1. tak, ale możesz je również dobierać dla różnej jasności świecenia led-ów lub w ogóle nie montować tego układu jeśli nie chcesz stosować dodatkowego podświetlania lamp, ten układ to tylko ukłon Luiisa w stronę tych, którym nie wystarcza własne żarzenie lamp i chcą mieć nieco więcej światełka, układ nie ma wpływu na funkcjonowanie wzmacniacza.

2. 825R to rezystory R9L i R9R, zastępują tam niedostępne w typoszeregu DALE 820R.

3. Te kondensatory są na schemacie w obwodzie zasilania żarzenia -12,6V, przy ledach, mają za zadanie eliminację ich zakłóceń (patrz na nasz schemat dostępny pod linkiem w tym wątku, schemat oryginalny SOHA II ze strony Cavalliaudio różni się od naszego w kilku miejscach.

4. tam nie montuje się zworek, one są już wykonane jako ścieżki od strony górnej PCB, tam gdzie warstwa masy.

Taka rada, masz porządne PCB, zaczynasz składać na prawdę fajny wzmak, przeczytaj uważnie cały ten wątek robiąc notatki i pytaj dalej w sprawach niejasnych.

Zanim zaczniesz lutować przeczytaj uwagi o brakującym otworku dla Alpsa i jeśli chcesz go montować od strony masy (od góry) to również poczytaj o przekładce izolacyjnej dla potencjometru alps - to wszystko jest w tym wątku.

Zasilanie przekaznikow jest zupelnie odrebne . Nawet trafo jest osobne . Masa sygnalu nie jest przelaczana i polaczona w jednym punkcie z ekranem obu kabli na wejsciu potencjometru . Na 99% to petla masy - musze to przejzec dokladniej .

.. dobra wiadomość jest taka, że odebrałem dzisiaj wszystkie "dekle" z wyciętymi laserem otworami.

Wyglądają ekstra:)

fotki poniżej..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8644-100003604 1234889409_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hehe .

Ok , rozwiazalem problem brzeczenia przekaznikow . Oczywiscie petla masy . Ale taka ze polaczylem mase przekaznikow z masa sohy2 . Teraz je rozdzielilem . Jest ok .

Inne pytanie ; jaka sieciowke polecacie ( moze byc diy ) jaki kabel i jakie wtyki ? Mam juz gniazdo IEC do obudowy wiec wtyk tez bedzie IEC - tylko gdzie kupic rozkrecany ? Nie moge nigdzie znalesc . I od razu jaki kabel do listwy sieciowej i jakie gniazda listwy ? Gdzie kupic cos porzadnego w rozsadnej cenie ?

Robertinus, 17 Lut 2009, 19:33

>>A zla wiadomosc ? .....

> Pewnie taka, że teraz to wszystko trzeba popakować i porozsyłać do odbiorców. (:

No nie taka zła..., zniknie mały bałagan, który przeszkadza pewnej osobie..;))

neodom, 18 Lut 2009, 21:40

>Cholera , nie moge sie juz doczekac tej puszki .... ;-)

Przesyłki spakowane i większość przesyłek do Was wyjedzie jutro:)

U mnie to zaczęło wyglądać jakoś tak...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luiis, 18 Lut 2009, 23:14

>U mnie to zaczęło wyglądać jakoś tak...

Nie masz problemów z temperaturą? Radiatory pod płytką, nie widzę żadnych otworów wentylacyjnych... Nie grzeje się to za bardzo?

Marek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.