Skocz do zawartości
IGNORED

Znowu uciekł.. Półka wyżej niż Nad C 370

lepiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś dążąc do polepszenia jakości dźwięku w moim zestawie, szukałem czegoś w ramach średnich budżetowców i tak po kilku zmianach (m.in. Yamaha, Cambridge 640 i MF E 10) osiadłem na NAD C 370. Brzydki jak noc, wydajny prądowo i grał nieźle ale,…… no właśnie to ale. Po pary latach doszedłem do wniosków że niestety gra jakby muląca, nieszczegółowo i wcale nie ma dobrego basu – wręcz jest dla mnie jakiś długi, rozlazły, niekontrolowany. W związku z tym, chyba za przykładem prawie całego forum, przyszedł czas na zmiany.

Wiem że i tak muszę dokonać wyboru organoleptycznie ale zawsze lepiej popytać bardziej doświadczonych i skupić się na paru niż grzebać w parunastu typach.

W zamian za zmianę wzmacniacza chciałbym osiągnąć wyraźnie grający górą i z zaakcentowanym basem (ale też nie suchy jak w wypadku Roleta czy Cambridga) wzmacniacz do 3000 zł . Oczywiście używany ale też nie gustuję w starociach.

A może lepiej kupić nowego Vincenta lub Dussuna na angielskim ebay-u?

Typowa lampa - ze względu na wzgląd (druga połowa) - odpada. Jeśli macie chwilę czasu i chęci będę wdzięczny za podpowiedzi i rady.

A może to wina CD? Jak sądzicie opłacalne będzie dołożenie jakiegoś DAC-a czy także w cholerę go wymienić? Choć z drugiej strony trochę mi go szkoda bo prawie nowy.

Generalnie nie mam szczególnego rodzaju muzyki, który bym preferował - słucham wszystkiego starego rocka, trochę electronicznej, jazzu, new wave. Pokój to 28 metrów oczywiście zaaranżowany przez żonę , reszta zestawu to CD Nada 542, kable Sonic AST 200 oraz DIY na Usher i 2 x Aurum Cantus.

Faktycznie - zintegrowany NAD nie jest najszybszym i szczegółowym wzmacniaczem.

Tu jest b.dobra końcówka na audio.markt.de (Metaxas Audio System)

Z tym, że pre będzie niezbędne.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

półka wyżej (jak nie dwie), niekoniecznie cenowo brzmieniowo na pewno, Baltlab.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron, 24 Paź 2008, 13:03

>półka wyżej (jak nie dwie), niekoniecznie cenowo brzmieniowo na pewno, Baltlab.

Miałeś także Musicala? Jak porównasz go do posiadanych Baltlabów? Bo cenowo to chyba dwa razy tyle?

Pozdr

a z czym ten wzmak mialby grac? ja tam moge polecic uzywanego przeze mnie roksana caspian m-1 - o niebo lepszy od nada, ktorego o malo nie zakupilem. I nic a nic nie żałuję...

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Chris01, 24 Paź 2008, 13:20

>a z czym ten wzmak mialby grac? ja tam moge polecic uzywanego przeze mnie roksana caspian m-1 - o

>niebo lepszy od nada, ktorego o malo nie zakupilem. I nic a nic nie żałuję...

Na razie musiałby grać z CD NAda 542. Kolumn nie zmienie a nie należą do najłatwiejszych. zastanawiałem się również nad dokupieniem DACa do CD?

Pozdr.

discomaniac71, 24 Paź 2008, 13:29

>Wlasnie mialem napisac o Baltlabie ale opteron mnie ubiegl:) Ciekaw jestem jak spisalby sie

>Amplifikator w tym zestawieniu...

Dzięki, ale powiedzcie jak z wydajnością Baltlaba. Pytam gdyz głównym argumentem przy zakupie Nada była jego wydajnośc prądowa.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Z moich doswiadczen wynika ze Epoca 1v3 z dwoma toroidami po 200 watt i 60 watt mocy przy 8 ohmach jest bardzo wydajna. Nie ma tez problemu z 4ohmami.

zukzukzuk, 24 Paź 2008, 12:54

>Faktycznie - zintegrowany NAD nie jest najszybszym i szczegółowym wzmacniaczem.

>Tu jest b.dobra końcówka na audio.markt.de (Metaxas Audio System)

>Z tym, że pre będzie niezbędne.

>Pozdr.

Dzięki za te końcówkę ale troche jest za droga biorąc pod uwagę przesyłkę z danii i do tego jeszcze zakup preampa, tym bardziej że nie kupie do niej byle czego.

Pozdr.

lepiotrek, 24 Paź 2008, 14:09

>McGyver, 24 Paź 2008, 13:59

>

>>A ile przewidujesz wydać na wzmacniacz?

>

>Tak jak napisałem nie więcej niż 3000 zł.

no to MusicAngel po tjuningu jal w morde sie zmiesci w tej cenie! :) i na lampucere jeszcze zostanie...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat, 24 Paź 2008, 14:11

>no to MusicAngel po tjuningu jal w morde sie zmiesci w tej cenie! :) i na lampucere jeszcze

>zostanie...

No, kurcze nie mogę miec lampy ze względu na żonę.

Ukryta Zawartość

pierwszy link nie ten co chciałem , miał być crimson

Ukryta Zawartość

A ja myslałem że mam niezły budżetowy sprzęt !

jest całkiem fajny wybór:Roksan, Copland, Dussun, Batlab i jeszcz parę innych, i tylko jeden problem, w żadnym sklepie nie mogę odsłuchać tego na moich kolumnach. Kurde że też nie może to wszystko być łatwiejsze:)i najgorsze jest to że żadnego z wymienionych poza Music Angelem nie słyszałem. Kicha. A do tego chodzi mi po głowie, podrzucona przed chwilą, myśl o lampucerze:)

IGNAC, 24 Paź 2008, 14:47

>tak se to czytam i mam wzmak za 1500 zł, kolumny za 1300 zł, CD za 500 zł i nic mi nie buczy :)

>coś tu jest nie tak

Generalnie mnie także nic nie buczy ale chciałbym cos polepszyć w moim zestawie i to w miare szybko zanim druga połowa załapie że mam parę groszy na wydanie:)

Zacząłbym od wymiany odtwarzacza.Też mam nad 542 i ostatnio słuchałem niewiele droższy CD Advance Acoustic MCD203 II.Ta mulistość o której wspominałeś zniknęła lepsza przestrzeń i bardzo żywy dzwięk.Scena jest bliżej i nareszcie góra gra.Słuchałem NAD 272 z eposami 15.2 i okablowanie QED SILVER ANNIVERSARY XT i intrkonekt QUNEX 3.

wladz, 24 Paź 2008, 15:05

Wiesz, nawet myslałem od nim swego czasu ale jakoś bałem sie francuskiej myśli (pewnie niesłusznie)tak samo zresztą jak MZHS.

Czyli sądzisz że winny moich utyskiwań jest CD?

Może rzeczywiście zaczne od posłuchania gdzieś tego CD z Nad-em 372 - chyba nie ma między tymi wzmacniaczami zbyt wielkich różnic.

Dzięki za opinię.

a moze sprobuj najpierw pobawic sie z ustawieniem kolumn - to wlasnie akustyka czesto bywa najwiekszym problemem z zanikajacym basem... czy kolumno stoja na kolcach? a moze je dociazyc od gory jakas plyta granitowa? - pobaw sie najpierw takimi prostymi i bezkosztowymi tweakami...

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Chris01, 24 Paź 2008, 15:26

Biegałem juz z kolumnami po całym pokoju, a ważą prawie 40 kilo więc chyba nie muszę ich dociążyć, ale dzięki.

lepiotrek, 24 Paź 2008, 13:08

>opteron, 24 Paź 2008, 13:03

>

>>półka wyżej (jak nie dwie), niekoniecznie cenowo brzmieniowo na pewno, Baltlab.

>

>Miałeś także Musicala? Jak porównasz go do posiadanych Baltlabów? Bo cenowo to chyba dwa razy tyle?

>Pozdr

Możesz zerknąć na moją opinię w dziale MF, generalnie uważam że sprzęt jest... conajmniej nie dla mnie :-) Musical jest efekciarski, Baltlab to klasa sama w sobie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.