Skocz do zawartości
IGNORED

Dystrybutorzy podnoszą ceny!!!

thommy7

Rekomendowane odpowiedzi

Niekoniecznie poniewaz ja mialem na mysli innych dystrybutorw niz Ty a nie waluty.Pass-dolar,AP-Euro,Pathos-Euro to przyklad.Dysponuje fakturami z datami-to wspomniany dowod.Tak na marginesie to wyjatek potwierdza tylko regule.Kwestionujesz rozumiem tez ceny mieszkan,benzyny itd.?Jesli tak to zapytam co masz w dystrybucji?pzdr.

Pomidor.Zgadzam sie z Toba,ze dystrybutorzy majacy cene w walucie sa OK i masz na mysli pewnie rynek Niemiecki,gdzie Pass jest drozszy ale moje rozwazania maja glebszy sens[wczesniejsze wpisy]i powiem,ze jest podwyzka Passa nie pokazana jeszcze na stronie Pemark chociaz mysle,ze tez tansza od Niemieckich.

wa-lo-dia, 21 Sty 2009, 13:38

>Wobec tego czas najwyższy zwrócić się w kierunku tylko i wyłącznie polskich produktów.

Nooo, już widzę naszych audiofilów wykupujących Sound Arty i Strussie ;)

Po historii z Sebandem Strussa bym nie kupił nawet za złotówkę. Sound Arta mam i jestem bardzo zadowolony

Tez jestem za kupnem polskich produktów. Sound arta słyszłem - rewelacja. Jakosc wykonania polskich produktów przewyzsza obecnie produkty zachodnie. W Polsce polskie produkty są niedoceniane i niechętnie kupowane dla przykładu produkty amplifona są sprzdawane z powodzeniem w innych krajach za przynajmniej za dwukrotnie wyzszą cene niz w Polsce.

Pozdrawiam.

Pocieszcie się, że w UK też drożeje...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

redaktor.Ten wyglad stanowi wynik koncepcji stroza,jesli juz i to na pewno gorzej.Tylko czy nasi doskonali zadufani w sobie i w swojej wiedzy na kazdy temat[rowniez wzorniczej]producenci beda mieli na tyle pokory aby do swoich inzynierskich produktow dopuscic plastykow-ja w to watpie.

A pamiętacie ten czas (i ceny) tuż zanim takie firmy jak pioneer,yamaha,technics itp przestały produkować wzmacniacze stereo a zaczęły wypuszczać ampli kina domowego ? ---> wtedy podstawowy wzmak stereo potrafił kosztować około 500 zł a wysokie modele kosztowały około 2000 zł pomijając S-CLASS ,a teraz jak się (po wielu latach przerwy) pojawi w ofercie powyższych firm jakiś najprostszy , bez żadnego postępu technicznego pomimo znacznego upływu czasu wzmak to cena wynosi minimum 1600zł ;).

Taka ciekawostka odnośnie wzrostu dzisiejszych cen ,ostały mi się dwa rachunki sprzed 17 lat za zakupy w Pewexie :

wzmak technics SU-810 -->cena 297 zł

korektor SH-GE 70 -->cena 339 zł

Dzisiejsze ceny na te same urządzenia na allegro po upływie 17 lat :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarobki w Polsce były niewiele mniejsze niż teraz ,a w niemczech lepsze niż dzisiaj a ceny były tam nawet bardziej konkurencyjne niż u nas ,się porobiło z tą zachłannością ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponadto 17 lat temu żadna z wymienionych powyżej przeze mnie firm nie produkowała w Chinach i jakoś ceny mogły być znacznie niższe niż dzisiaj ,poza tym nikomu nie przychodziło do głowy wtedy sępienie w stylu przednich paneli z plastyku (dzisiejsze ampli albo wzmak yamaha) ;).

Krak_on,mam podobne doswiadczenia.Mam katalogi z lat 60,70 i osiemdziesiatych.Oglądając je i porównując urządzenia podobnej klasy widać niesamowity skok i postęp.Te dziesięć lat różnicy ,to przepaść.Aż nagle w latach dziewiędziesiatych wszystko zaczęło zwalniać i teraz różnica dziesięciu lat,to prawie to samo.I co ciekawe,ceny pomimo inflacji spadały,a parametry sprzętu szybko rosły.

Teraz się wmawia,że parametry nie mają znaczenia i na wszelki wypadek się je ignoruje i nie podaje w reklamach.Ale ceny za to poszły w kosmos,choć koszty i technologia wykonania pozwalają produkować za grosze.

• Redaktorzy

wzmak technics SU-810 -->cena 297 zł

korektor SH-GE 70 -->cena 339 zł

Dzisiejsze ceny na te same urządzenia na allegro po upływie 17 lat :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarobki w Polsce były niewiele mniejsze niż teraz ,a w niemczech lepsze niż dzisiaj a ceny były tam nawet bardziej konkurencyjne niż u nas ,się porobiło z tą zachłannością ;).

Osobiście 17 lat temu zarabiałem mniej więcej 10 razy mniej niż teraz, licząc w cyfrach bezwzględnych. I to wcale nie znaczy, ze zarabiam obecnie dużo, raczej koło średniej krajowej. Tak że może bez przesady?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 lat temu :"Zarobki w Polsce były niewiele mniejsze niż teraz"

Brednia.

Poza tym wowczas japoński sprzęt był stosunkowo tani bo siła robocza była o wiele tańsza.

Takie proste przełożenie realiów sprzed 20 lat do dzisiejszych to manipulacja.

Obecne i wczesniejsze zachowanie dystrybutorów w Polsce to typowa Polska mentalnośc nie tylko ekonomiczna.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wpienia mnie zachowanie pewnego dytrybutora kiedy sprzęt lezy na półce rok czasu a tu raptem bach cena robi się 15% wyższa....i jeszcze beszczelnie rzuca tekstem "mogę dać max 10% rabatu".

bo my Polacy to w handlu nie jestesmy najlepsi:) pelni dumy, nadasani eksperci od wszystkiego czyli od ...niczego:Pi wogole podejscie do klienta :0 dlatego mamy gospodarke taka jaka mamy i innej nie bedzie...

Nareszcie zaczynacie mowic jak trzeba.Malo tego,ze lezy rok na polce to jeszcze przez drugi objezdzil wiekszosc domow i prezentacji a sprzedawany jest jako nowy z 10%upustem.Po prostu handel-nasza duma.

Dla pewnego segmentu rynku audio podniesienie cen to wbrew pozorom szansa na większą sprzedaż, systemy audio klasy hi-end to dobra luksusowe, luksusowe bo nie dostępne dla ogółu, dla wszystkich podnoszące prestiż jego nabywcy czy też posiadacza... więc tutaj raczej normalna ekonomia czy też marketing nie ma znaczenia - bo nabywcy dobra luksusowego jakim jest dajmy na to wzmak za 25 tyś zł raczej nie interesuje czy on zapłaci 25 tys czy też 28 tyś, wbrew pozorom ta wyższa cena "nadaje" temu urządzeniu jeszcze większy prestiż itp... Niby inaczej sytuacja powinna się przedstawiać dla klasy budżetowej ale... no właśnie klasa budżetowa to powiedzmy np. urządzenie nowe za 4 tys - tutaj teoretycznie podniesie cen powinno zmniejszyć sprzedaż... ale to i tak ... nadal jest swego rodzaju dobro luksusowe... bo normalny kowalski kupuje wieże za 500zł a nie "budżetowy" wzmak za 4 tys... - więc nawet ten wzmak za 4 tys. to jednak dobro luksusowe - (bynajmniej w naszym kraju)

To że ceny i tak są u nas dużo wyższe niż na zachodzie… a zarobki dużo niższe … hm to jest Polska właśnie… ale tak jest we wszystkich branżach nie tylko w audio … niby się to tłumaczy wysokimi kosztami … ale chyba bardziej jest to spowodowane brakiem kultury w biznesie, naszym wyuczonym przez lata komuny cwaniactwie ...

A sposób sprzedaży urządzeń hm… to woła już o pomstę do nieba , co raz trudniej wypożyczyć sprzęt do domu, urządzenia stojące na półce po 2 lata i grające tyle czasu są sprzedawane jako „nófka fufel” bez żadnego rabatu jako ex-demo to już standard

Najgorsi są tacy co prowadzą niby salony (nie wiem co w cudzysłów wziąć) nie mając zielonego pojęcia o tym czym handlują a strugają fachury od wszystkiego. Może nadchodzacy czy też już odczuwalny kryzyz nauczy co niektórych (co przeżyją w branzy i oby to byli ci najlepsi)traktowania klienta z tej branży nie jako intruza ale klienta z potencjałem czyli klienta początkującego jako klienta, który rozwinie swoje zainteresowanie i będzie wracał, a znim może kilku innych.

Obecne podejście dystrybutorów do klienta i jego traktowanie per frajer godne jest Sienkiewiczowskiego ostro ciosanego pala.

Nie bez winy jest tutaj nasza "kochana" "branżowa" prasa uzalezniona od dystrybutorów zamiast działać zgodnie jak niezależny tester w restauracji.

Adam

Nie czas skończyć z symboliką w postaci określeń typu "dobro luksusowe"?

xniwax - a jak inaczej mam określić wzmak za 25 tyś zł? - głupotą? ... taki segment rynku głównie kreowany poprzez nieosiągalność produktu a nie faktyczną potrzebę posiadania...

Wypożyczanie sprzętu to pikuś ale jak się czyta na allegro aukcję wystawiąną przez "sklep audio" dotyczącą kosztu godzinnego odsłuchu to się scyzotyk w kieszeni otwiera.

Kwestia utrudnień, obostrzeń stosowanych przez dystrybutorów czy dilerów w kwesti pożayczania czy odsłuchów jest najprostrzym sposobem wciskania towaru w ciemno i pozornego pozbycia się problemu z namolnymi (czyt. audiofilem) nadmiernie zainteresowanym, marudzącym klientem. Taki klient jest zbyt trudny na niektóre małe móżdzki dystrybutorów.

Komunisci to mogli wzmacniacz okreslic mianem"luksusowym'ale dzisiaj?Pisalem o tym wczesniej,ze jesli tak bedzie dalej to luksusem bedzie widelec jesli zaczniemy za niego zadac 20000zl.czemu nie?Tylko to wszystko doprowadzi do tego,ze wedrowka cen tylko niektorych artykolow stworzy koleina paranoje w postaci tego,ze samochod bedzie mniej kosztowal od wzmacniacza a to ze wzgledow oczywistych-czysta paranoia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.