Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

@hey

Chciałbym być bogaty, a jestem tylko racjonalny. Natomiast Ty żyjesz w ułudzie, że można mieć dobry dźwięk za pińćset zł. Jeśli to jest Twój hajend to pozazdrościć bo kupę kasy zostaje w kieszeni. :)))

Edytowane przez audiofan01

Dobra, skonczcie. Też przerobiłem sporo tańszych gratów i niestety nie chcą grać jak te droższe. Może przy wyższych kwotach granica się zaciera.

?👈

Dobra, skonczcie. Też przerobiłem sporo tańszych gratów i niestety nie chcą grać jak te droższe. Może przy wyższych kwotach granica się zaciera.

Ok, ja już kończę, tylko ostatnie uwaga: jeśli się jakikolwiek wzmacniacz podłączy do kiepskich kolumn to faktycznie wszystko jedno i nie ma sensu przepłacać.

@rafal, lubie cie i szanuje, ale proszę cie nie sprzedawaj się. ja robie każdemu z waz w 5 min test i każdy z was wskaże as500 tak samo jak as 2100. ja nie przypuszczam. Ja to twierdzę!

Pytam po raz ostatni i proszę o konkretną odpowiedź: słuchałeś as2100, z jakimi kolumnami?

Jeśli nie to zamilcz.

to jest nie ważne z jakimi. będzie z twoimi grało najlepsdzymi jakie masz. Przyjade ze swoim as1000 do Ciebie. tylko wyraź zgodę :)

To już przeskoczyłeś z as500 do as1000? To zasadnicza różnica, w ślepym teście byłoby trudno, bo o ile as500 to budżet "plastic fantastic" to as1000 to już poważna konstrukcja. Zdecyduj się więc o ci w końcu Ci chodzi.

A czemu np nie ma ślepych testow w motoryzacji? Siadasz do poloneza, potem do merca S. I stwierdzasz! Po co przepłacać!

To już przeskoczyłeś z as500 do as1000? To zasadnicza różnica, w ślepym teście byłoby trudno, bo o ile as500 to budżet "plastic fantastic" to as1000 to już poważna konstrukcja. Zdecyduj się więc o ci w końcu Ci chodzi.

Napisał wcześniej że porownywal i nie słyszał różnicy, ale został przy AS1000. Trochę dziwne. Z tego co wiem to AS1000 to bliźniak AS2000, ale ten drugi ma XLR i po XLR brzmi na prawdę lepiej.

?👈

as1000, as2000, as2100 to podobne konstrukcje. Teoretycznie najlepsza z nich as2100 ale w praktyce różnice mogą być subtelne i nawet komuś może najbardziej spodobać się as1000.Przywoływanie w tym towarzystwie as500 to nieporozumienie. Nikt z tu dyskutujących nie słuchał wszystkich trzech na tych samych kolumnach w tym samym pomieszczeniu, więc nasza dyskusja jest bez sensu i z mojej strony w tym temacie więcej głosu nie zabiorę. Na zakończenie tylko powiem, że pomijając subiektywną ocenę brzmienia, as2100 to pod względem jakość/cena jest wzorem dla wszelakiej konkurencji.

Proszę bardzo zapraszam do siebie. Jesteś z Płocka więc masz do mnie ok. 300 km.

Tylko trzymajmy się tego od czego zacząłeś i podtrzymałeś kilkakrotnie: porównania as500 z as2100 w ślepym teście, bo jak pisałem nie dotyczy to as1000, która możliwościami dorównuje as2100. Jeśli Twoje wnioski wysnułeś porównując wzmacniacze na małych kolumnach ( do tej pory nie otrzymsłem odpowiedzi na jakich) to faktycznie mogłeś dojść do tych mądrości. Natomiast na moich dynkach as500 się po prostu wyłoży. Zapraszam. Z as500!!!

Też sam jestem ciekaw i nie ma co się dalej spierać póki nie spróbujemy. Swoje przypuszczenia opieram na porówniu zasilania, pojemności kondensatorów, mocy i współczynników tłumienia bo te rzeczy decydują czy wzmacniacz da radę trudnemu obciążeniu. MA silver 8 to nie są trudne kolumny i wielce prawdopodobne jest, że te różnice wydajności wzmacniaczy trudno było wyłapać. Mają skuteczność 90 db i dwa 6" woofery, podczas gdy moje focusy mają 86db i dwa 8" woofery. Przebiegi wykresów impedancji też mają znaczenie. To jest mój dziesiąty wzmacniacz w życiu i kilka z nich grało na tych samych koumnach i np. Dwa poprzednie wzmacniacze z kolumnami heco statement geały diametralnie różnie, a wynikało to z tych parametrów o których wspomniałem. Hybrydowy xindak 6950 nie dawał rady z basem, po prostu basu porządnego jsk na możliwości kolumn nie było, podczas gdy dussun v6i robił z kolumnami co chciał.

Może nam się kiedyś uda, choć ( żebyś tego nie odebrał jako tchórzostwo ) przypuszczam, że odległość będzie barierą, chyba, że gdzieś przy okazji będziesz jechał w moim kierunku ( Opolszczyzna). Pozdr

300km? Proszę Cię. 3000 to może bym się zastanowił :) Tak jak mówię - będę na pewno tylko teraz muszę pomyśleć jak zorganizować as500/700. To jest jedyny problem. Bo rozumiem as1000 który mam od ręki się obawiasz?

Pisałem kilka razy, że tysiączki 1000, 1100, 2000, 2100, 3000 wydajnościowo są podobne i żaden z nich nie wyłoży się na moich kolumnach po czym łatwo byłoby je odróżnić. Więc takiej próby się nie podejmuję.

Natomiast 300, 500, 700 to inna niższa liga z gorszymi możliwościami wydajnościowymi, które wyjdą przy pierwszym napotkanym trudnym obciążeniu, a pokaże to odtwarzanie basu, jego głębokość, ilość i kontrola.

Jeśli postawimy za parawanem Twoją 2100 i 500 i jeśli będziesz w stanie odróżnić od siebie oba te modele nie widząc co gra to to Cię w rękę ucałuję. Póki co to ta Twoja paplanina to jest nieporozumienie.

Zrozum że dopłaciłeś kupę kasy tylko do wskazówek, wagi, drewienka, lepszych jakościowo komponentów. Brzmienie obu wzmacniaczy jest 100% takie samo.

Swoje wzmacniacze już posprzedawałem, ale miałem 500, 700, teraz 1000. Proponowałem wielokrotnie testy. Mogłem zabrać któryś wzmacniacz pod pachę, przyjechać i udostępnić do porównania. Nigdy nie było odważnego.

Dlaczego zostawiłeś AS1000, bo nie odpowiedziałeś.

?👈

dobry silnik to nie wszystko, jakość wykonania nadwozia daje poczucie satysfakcji wzrokowej

Różnice w silnikach na papierze też jednak są, moc, zasilanie i kondensatory, trochę wszystko mniejsze więc jak pisałem z basami będzie gorzej, zresztą as500 ma loudness, który wspomaga kontury brzmienia czego wyższe serie nie potrzebują bo mają grać z założenia bardziej naturalnie, a nie efekciarsko.

Różnice w silnikach na papierze też jednak są, moc, zasilanie i kondensatory, trochę wszystko mniejsze więc jak pisałem z basami będzie gorzej, zresztą as500 ma loudness, który wspomaga kontury brzmienia czego wyższe serie nie potrzebują bo mają grać z założenia bardziej naturalnie, a nie efekciarsko.

mam AS1000 jednak nie porównywałem z innymi modelami Yamahy lecz z Rotelem, zasadniczo zależy czego się słucha, ja lubię niskie zejścia na basie a w AS1000 to dostałem w przeciwieństwie do 1520 Rotela, którego bas był jak kopanie w pudełko

Dokładnie tak jak piszesz as1000 i wyżej z basem radzą sobie bez wysiłku w naturalny sposób bez podbarwień, z czym przypuszczam as300,500 i 700 mogę sobie tak łatwo nie radzić ale ponieważ tylko podejrzewam więc chętnie bym porównał i może kiedyś do tego dojdzie jeśli HEY się spisze.

Dokładnie tak jak piszesz as1000 i wyżej z basem radzą sobie bez wysiłku w naturalny sposób bez podbarwień, z czym przypuszczam as300,500 i 700 mogę sobie tak łatwo nie radzić ale ponieważ tylko podejrzewam więc chętnie bym porównał i może kiedyś do tego dojdzie jeśli HEY się spisze.

ja używam regulacji barwy ale delikatnie poza poziom zero

zresztą as500 ma loudness

loudness jedynie tnie tylko średnie tony których moim zdaniem jest za dużo w "direct", ale nic nie dodaje. Wiadomo że sporo zależy od dobrania kolumn u mnie w a-s300 z magnatami 655 bas nie jest pudełkowaty zapewniam :-)

Oczywiście nie podważam jakości wyższych modeli, sam zapoluje z czasem na jakąś używkę bardzo lubię dynamikę "Yamaszek"

Nie wiem jak jest w AS1000, ale w AS2000 bas jest forsowany w jego najnizszych rejestrach. Brzmi inaczej jak np w Denonie. Pozwala wyciągnąć z kolumn maks zejscie.

?👈

Nie wiem jak jest w AS1000, ale w AS2000 bas jest forsowany w jego najnizszych rejestrach. Brzmi inaczej jak np w Denonie. Pozwala wyciągnąć z kolumn maks zejscie.

nie wiem jak Denon nigdy nie słuchałem ale Yamaha podbija 50Hz gdzie większość wzmacniaczy 100Hz, ale pamiętam nasze Polskie konstrukcje, tam było dopiero podbicie basu +12dB i więcej

Ja chętnie swoją 701 pożyczę do testów tyle że może być do mnie trochę nie po drodze, bo ja spod Wrocławia. Ale ciekawi mnie to, o czym mówi hey, że w ślepym teście droższe urządzenia są nie do rozpoznania.

Marcepan, co do Electrino 250, nie mam zbyt wielu zestawów odsłuchanych, żeby wydawać opinie. Najlepiej posłuchaj sam jak masz możliwość. Weź jakiegoś kloca do Jóżefowa i na pewno pozwolą Ci podłączyć. Ja jestem zadowolony, a sądzę ,że mi słoń na ucho nie nadepnął. Za 3,5 tysia które zapłaciłem za ten zestaw jest bardzo dobrze. Znajomi, którzy mają zestawiki kina domowego patrzą z zazdrością.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Mam prośbę do osób które miały styczność z kablami XLR w podłączeniu wzmacniacza z CD. Mam u siebie następujący sprzęt: wzmacniacz stereo Yamaha A-S2100, CD-S2100 + kolumny Bowers & Wilkins CM9. Do tej pory używałem kabla RCA firmy Audioquest i jestem zadowolony ale wiadomo jak to jest z użytkownikami sprzętu, szuka się czegoś lepszego. Wypożyczyłem ze sklepu kabel XLR Audioquest Water i po podłączeniu do w/w konfiguracji nie słyszę żadnej różnicy. Czytałem na tym forum, że dopiero po zmianie na kable XLR wzmacniacz pokaże co potrafi. Mam nadzieję, że głównym powodem braku słyszalności różnicy nie będzie mój wiek ;-).

W sklepie gdzie kupowałem cały sprzęt powiedzieli mi, że po podłączeniu przez RCA wzmacniacz gra praktycznie jak niższy model 1100, dopiera XLR daje kopa. U mnie tego kopa nie słychać.

Cały czas o tym myślę. Odległość to naprawdę dla mnie nie przeszkoda, ale musiałaby być to sobota. Kwestia tylko zdobycia wzmacniacza. Tak w ogóle to gdzie miał bym podjechać bo nie zapytałem? Wiem tylko że 300km.

Pisałem, kierunek Opolszczyzna, szczegóły na PW jak będziesz dysponował wzmacniaczem, wtedy ustalimy też dogodny termin, a o wynikach napiszemy tutaj w klubie.

Pisałem, kierunek Opolszczyzna, szczegóły na PW jak będziesz dysponował wzmacniaczem, wtedy ustalimy też dogodny termin, a o wynikach napiszemy tutaj w klubie.

Wszyscy czekają z niecierpliwością Może i u mnie zostanie AS500 która chce wymienić na AS1000

W sklepie gdzie kupowałem cały sprzęt powiedzieli mi, że po podłączeniu przez RCA wzmacniacz gra praktycznie jak niższy model 1100, dopiera XLR daje kopa. U mnie tego kopa nie słychać.

Nie wiem o jakiego kopa tu chodzi, ale u mnie tworzy się głębsza scena przede wszystkim. Może zabrzmi to glupio, ale jak wpielem XLR to wrażenie bylo takie jakby ktos guzik surround wcisnal w taniej wieży. Porownanie trochę śmieszne, ale w muzyce na prawdę pojawia się więcej powietrza i głębi. Bas też jest nieco inny, jakby ciut mniej dosadny z lepszą rozpiętością.

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.