Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

37 minut temu, marek-1969 napisał:

To mamy ceny 10.000, 15.000 oraz 30.000 pln

poniżej 25 k , to się kupuję  roczne Accuphase  E-470

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

11 minut temu, Soomi napisał:

No to jestem ciekaw czy oprócz minimalnych zmian kosmetycznych dźwiękowo będzie jakaś poprawa. 

Teraz to będzie tylko odcinanie kuponów. Kolejna seria będzie jeszcze droższa. Kosmetyczne zmiany i +50% ceny. Pytanie do jakiego poziomu będzie te dmuchanie balonika. 

?👈

Teraz, rafal735r napisał:

Teraz to będzie tylko odcinanie kuponów. Kolejna seria będzie jeszcze droższa. Kosmetyczne zmiany i +50% ceny. Pytanie do jakiego poziomu będzie te dmuchanie balonika. 

Mam nadzieję że będzie trochę inaczej ale wiadomo nadzieja matką głupich, ale umiera ostatnia ?

40 minut temu, rafal735r napisał:

Już niedługo; to jest stare myślenie, a świat się zmienia na naszych oczach. Wątpię, żeby takie zasady obowiązywały za 5 lat jak przyjdzie czas na kolejną serię. A na razie jeszcze jest jak jest.. po staremu.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

Myślę o zakupie nowego wzmaka. Mam perę modeli wytypowanych ale zależy mi na przyzwoitym phono.

Czy w A-S501 i A-S701 siedzi ten sam przedwzmacniacz gramofonowy?

Czy jest w miarę przyzwoity?

1 minutę temu, Reaper napisał:

Myślę o zakupie nowego wzmaka. Mam perę modeli wytypowanych ale zależy mi na przyzwoitym phono.

Czy w A-S501 i A-S701 siedzi ten sam przedwzmacniacz gramofonowy?

Czy jest w miarę przyzwoity?

Nie miałem okazji porównywać phono natomiast przy odsłuchu z tidala na node2i różnica na korzyść 701 była duża. 

Te ceny to tylko orientacyjnie należy traktować. Jak kupowałem swój a-s3000 to cena oficjalna była powyźej 20 tys., po krótkich negocjacjach zapłaciłem 16,5 tys. ( sorry Top hi-fi)?

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Te ceny to tylko orientacyjnie należy traktować. Jak kupowałem swój a-s3000 to cena oficjalna była powyźej 20 tys., po krótkich negocjacjach zapłaciłem 16,5 tys. ( sorry Top hi-fi)
Mnie inny sklep proponował £2999 na stracie.

A teraz A-S3000 jest w Top hi-fi za 17 tys bez żadnej łaski. Raczej wątpię, żeby ustawiały się po niego kolejki.

https://www.tophifi.pl/a-s3000-czarny.html

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

15 godzin temu, smax napisał:

Ciekawe jak by wyszło porównanie Accu E-470 i Yamahy AS-3000 lub ich nowszych odmian..

17 godzin temu, Soomi napisał:

Mam nadzieję że będzie trochę inaczej ale wiadomo nadzieja matką głupich, ale umiera ostatnia ?

Na pewno nie wyskocza z w ogóle inną konstrukcja. Budowa będzie teraz taka sama przez najblozsze lata. Mała kosmetyka i nowy model i nowa cena. Duża część producentów tak robi. Z drugiej strony, po co zmieniać coś co jest dobre? Zyskamy na tym wszyscy. Kupując stary model za ułamek ceny nowego, kupimy w rzeczywistości te same brzmienie, a jeżeli już to może nieco inne w niuansach.

?👈

Mój sąsiad ma 2-letnią A-S3000. Wygląd , dźwięk wszystko jest na ++. Tylko ta awaryjność ?. W przeciągu dwóch lat od nowości , był cztery razy w serwisie. Raz siadło mu podświetlenie , drugi raz , po wyłączeniu prądu , nie chciał się walczyć . Trzeci raz, prawy kanał grał ciszej. Ostatni raz , dwa miesiące temu miał przydźwięk w obydwu kanałach . Także , jak dla mnie to jakaś porażka.

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, smax napisał:

Mój sąsiad ma 2-letnią A-S3000. Wygląd , dźwięk wszystko jest na ++. Tylko ta awaryjność ?. W przeciągu dwóch lat od nowości , był cztery razy w serwisie. Raz siadło mu podświetlenie , drugi raz , po wyłączeniu prądu , nie chciał się walczyć . Trzeci raz, prawy kanał grał ciszej. Ostatni raz , dwa miesiące temu miał przydźwięk w obydwu kanałach . Także , jak dla mnie to jakaś porażka.

Sąsiad korzysta z jakiegoś kondycjonera lub listwy filtrującej (i nie chodzi o zwykły "rozdzielacz")?

Opis usterek sugeruje problemy z siecią elektryczną.

Edytowane przez bkeram

Posiada Taga Harmony PF-1000, ale o to serwis tez się pytał i nawet z yamaha musiał dać tą listwę.

3 godziny temu, Drizzt napisał:

A teraz A-S3000 jest w Top hi-fi za 17 tys bez żadnej łaski. Raczej wątpię, żeby ustawiały się po niego kolejki.

https://www.tophifi.pl/a-s3000-czarny.html

Jak kupowałem swój to oficjalnie na stronie www nie było żadnej promocji ale to było ponad dwa lata temu.

Srebrny w tej samej cenie promocyjnej ale proszą o kontakt więc być może ich już nie ma i nie będzie, to i kolejki zniknęły?

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s3000-srebrny-czarny.html

Edytowane przez audiofan01
Gość

(Konto usunięte)

@smax

Niech sąsiad zmierzy miernikiem napięcie w sieci elektrycznej w domu. Duże prawdopodobieństwo, że ma za wysokie. Być może mieszka blisko transformatora, a napięcie w sieci może być nawet ok. +5%. Tylko dobry kondycjoner pomoże to wyrównać.

Edytowane przez bkeram
22 minuty temu, bkeram napisał:

drugi raz , po wyłączeniu prądu , nie chciał się walczyć .

To akurat żadna awaria tylko system zabezpieczający zadziałał, a reset można zrobić samodzielne, było już o tym pisane wielokrotnie.

Generalnie te inne usterki mogą być spowodowane przyczyną zewnętrzną lub po prostu trafił mu się jakiś felerny egzemplarz, więc może warto w ramach gwarancji/rękojmi  upomnieć się o wymianę na inny?

Edytowane przez audiofan01
Gość

(Konto usunięte)
49 minut temu, rafal735r napisał:

Gdyby nawet te usterki były powiązane z siecią to co z tego? Wszystko działa, a wzmacniacz za nie małe pieniądze ciągle się chrzani? 

Np. to, że wzmacniacz jest na 230V, a nie na 240V.

1 godzinę temu, bkeram napisał:

@smax

Niech sąsiad zmierzy miernikiem napięcie w sieci elektrycznej w domu. Duże prawdopodobieństwo, że ma za wysokie. Być może mieszka blisko transformatora, a napięcie w sieci może być nawet ok. +5%. Tylko dobry kondycjoner pomoże to wyrównać.

Tylko że, ja mieszkam 70 m od niego na tej samej ulicy i.....

Nigdy nie miałem problemów z moim Onkyo P-304 i M-504, oraz Denonem PMA 1520

Gość

(Konto usunięte)

@smax

?Spoko. Bronię tego modelu, jak mogę (jak fan, to na całego). Ja mam ten  sam model A-S3000 i nigdy (odpukać), opisywanych przez Was przypadłości nie miałem.

A jak diagnozował te usterki serwis. Podawał jakąś prawdopodobną przyczynę?

Edytowane przez bkeram
2 godziny temu, bkeram napisał:

Np. to, że wzmacniacz jest na 230V, a nie na 240V.

To ja puściłem na rynek taki piec? Powinni wziąć to pod uwagę. Zazwyczaj urządzenia są projektowane na napięcie 220-240

Wcześniej norma w gniazdach była 230V +/- 5%. Dziś to już nawet 10%. W takim przypadku nic w domu nie powinno działać. 

Poza tym myślę że jeżeli usterki były by spowodowane napięciem serwis by powiadomił o tym i zalecił jakieś kroki. 

?👈

Jaka wadliwa sztuka? Czarny kot przebiegł jej przez drogę z fabryki? To znaczy, że jeden jeździ, a w drugim raz walnie zawieszenie, raz elektronika a innym razem silnik? Chyba jednak nie tak to działa.. dziś w fabrykach, a w zasadzie montowniach, części dostarczają poddostawcy a całość składają maszyny, więc trudno mówić o błędzie ludzkim.

Może być montowany jakiś konkretny wadliwy element w danej serii czy to aut czy elektroniki audio, który później często zawodzi, ale nie na zasadzie pecha, że raz to a innym razem tamto jak w przypadku tej Yamahy.

Edytowane przez Drizzt

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Szukając w internecie wypowiedzi na temat nowej Yamahy, szybko wpadłem na następujący wpis: "seria 2000 ceny w okolicy 6 kzł a seria 3000 20 kzł ? ktoś oszalał ! za takie kwoty to się kupuje prawdziwe audiofilskie marki i produkty."

To chyba najlepsze potwierdzenie dla przedstawionych zjawisk, zachodzących głównie w głowach "audiofilów". Kto oszalał? Ktoś tylko zgłupiał - i to niejeden, niestety, który sądzi, że są "prawdziwe audiofilskie marki i produkty". Cytowany mądrala nie miał szansy ocenić samego produktu, bo wówczas (wpis z końca kwietnia) urządzenia serii 3000 były dopiero anonsowane, ale uważał za słuszne zdeprecjonowanie ich przez pryzmat marki, którą oczywiście znał - Yamaha to Yamaha, żadna to audiofilska marka, nieprawdaż?

Wzmacniacze od 20 kzł wzwyż ma prawo robić Accuphase i wielu innych, ale Yamaha? Haha! Niech się cieszy, że audiofile zaakceptowali serię 2000 w okolicach 6 kzł, ale brnie jeszcze wyżej? O wiele wyżej? Kto tam na nią czeka? Trzydzieści lat temu wszyscy byli zakochani w Techniksie i jego wspaniałych parametrach. Dziesięć lat później Technics oraz inne japońskie firmy zostały wyszydzone przez nową generację audiofilów, którzy znaleźli lepsze podstawy do oceniania jakości sprzętu - odsłuchy i "muzykalność". W pierwszym szeregu stanęły więc firmy, których urządzenia miały często słabe parametry, ale ponoć pięknie grały. Dostały niemal monopol na zaspokajanie audiofilskich gustów. "Specjalistyczna" arystokracja stworzyła hi-endową kastę.

https://audio.com.pl/testy/stereo/odtwarzacz-cd-wzmacniacz/1500-yamaha-cd-s3000-a-s3000
Gość

(Konto usunięte)

Podam cenę w/w, kiedyś się interesowałem zakupem.

Oba segmenty C/M-5000 przy zakupie razem kosztują po 55 tys. zł. Przy zakupie poszczególnych segmentów oddzielnie  (np. M teraz, a C za pół roku) cena 65 tys. za element.

Edytowane przez bkeram
10 minut temu, Piotr Marzanna napisał:

Jakby Ktoś miał trochę więcej drobnych to może coś takiego...może bez szału ale do sypialni..? ?

Yamaha-C-5000-i-M-5000-XL.jpg

Piękny komplet C-5000 i M-5000. U nas chyba nie był dostępny, a nawet gdyby to wychodzi €7000 za komponent.

3 minuty temu, bkeram napisał:

Podam cenę w/w, kiedyś się interesowałem zakupem.

Oba segmenty C/M-5000 przy zakupie razem kosztują po 55 tys. zł. Przy zakupie poszczególnych segmentów oddzielnie  (np. M teraz, a C za pół roku) cena 65 tys. za element.

Chyba aż tyle to nie..

https://www.hifi-solution.com/en/amplificateurs-a-transistors/1008-yamaha-m5000.html

https://www.whathifi.com/amp/news/yamaha-introduces-flagship-5000-series-hi-fi-components

https://au.yamaha.com/en/products/audio_visual/hifi/m-5000/index.html

Na tej ostatniej stronie to są dolary australijskie..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.