Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  524 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

WITAJCIE !!

Chciałbym się 'zapisać' do Waszego klubu :-DD

ale chciałbym to zrobić w pełni świadomie i optymalnie ;-))

myślę i ufam, że trafiłem w odpowiednie miejsce! POMOŻECIE..!!?? ;->

mianowicie planuje zaopatrzyć się właśnie w sprzęt YAMAHA.

Nie wiem, coś mi się on podoba, ma coś w sobie.. może rubinowy wyświetlacz mnie urzekł.. może duża ilość 'wyeksponowanych' gałek potencjometrów.. może swoista 'spartańskość i utylitaryzm' formy.. może brak 'lansu' i brak przewatrościowania nazwą firmy.. A MOZE TO WSZYSTKO NA RAZ! :-)

dość, że upatrzyłem sobie i zdążyłem się nastawić na Amplituner RX-797 i nawet odsłuchiwałem go na różnych kolumnach ale najlepiej się zgrywała WG MNIE na Klipsch'ach i więc miały być RF-52... i tylko nowe są na rynku za parkę 2300 zł.

ale życie życiem, dojrzałem do tego, że może lepiej kupić sprzęt używany -po co przepłacać -lepiej potem kupić więcej płyt, o!

Chciałem kupić powyższą Yamaszkę jako używkę.. no ale osiąga zawrotne kwoty :/

WIĘC poszła decyzja może KUPIĆ oddzielnie WZMAK i TUNER ;-) będzie profesjonalniej!

tylko jak zwykle znów pojawia kolejny problem CO WYBRAĆ!!

a w necie nie tak łatwo wyszukać info o innych (starszych) modelach niż te w bieżącej sprzedaży :/

Chciałbym wydać na tą parkę powiedzmy między 800 a 1200zł czyli na wzmak 500 do 1000 zł.

(Mam celę 19 m2 i słucham Rock/a)

Tuner wydaje się mniej istotny ale WZMAK to jest wyzwanie!

Może wiecie czy są istotne różnice i czy jest sens płacić więcej..

na rynku wtórnym 'tzw. Allegro' występują modele AX-4.. AX-5.. AX-7.. AX-8.. AX-9.. po AX-10..

im wyższy numer tym rzadsze egzemplarze.. ale czy one się istotnie różnią miedzy sobą??

Mam domysł, że druga cyfra stanowi o kolejnej wersji danego modelu -czy to słuszne spostrzeżenie?

Jak przeglądałem forum to występują opinie, że uczciwe modele zaczynają się dopiero od 8..

Może ktoś ma potwierdzone doświadczeniem opinie i zechciałby się podzielić nim pisemnie :-D

z góry bardzo dziękuję Wam za pomoc!

Piotrek A.

niemogę się doczekac pełnowymiarowego amli 2 ch w serii S oczywiście stylistycznie dostosowany do cd 700/1000/2000 czyli podobny do mini 640/840/940

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Piasek masz naprawde super zestaw tylko pozazdroscic :) a to stary test koncowki B-6 Yamaszki z tego samego przedzialu czasowego co ten piekny zestawik z końcówka mocy M-2 i Przedwzmacniaczem C-4.

O ile sie niemyle to do koncowki M-2 dedykowany byl przedwzmacniacz C-2a dziwne bo nie jest tak dopasowany wizualnie jak ten C-4 ;)

a to fragment tego testu

post-21568-100001971 1266436456_thumb.gif

Najwyższym modelem przedwzmacniacza w tamtym okresie był C-2a, choć faktycznie wzorniczo do końcówki M-2 bardziej pasował C-4, i nawet gdzieś w jakiś starych prospektach Yamahy widziałem zestawione M-2 i C-4. Moje egzemplarze udało mi się kupić na niemieckim ebayu.

Therion, 18 Lut 2010, 22:29

Może być i motor. Ale ja powinienem wkleić zdjęcie fortepianu Yamaha ;)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

=>Therion, 18 Lut 2010, 22:29

>Przyjmiecie mnie? Oto moja Yamaha. Dźwięk....- HI END!

No i jakieś audiofilskie kabelki z niej zwisają ;)

zbliżenie proszę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

=>marcusSE, 17 Lut 2010, 20:54

Zwróćcie uwagę na moc oddawana pomiędzy kanałami 10 wat różnicy świadczy o tym że tory nie były tak idealnie sparowane pewnie z liniowością w funkcji zmiany mocy też były różnice. Tak że po tylu latach pracy to musiało się jeszcze bardziej rozjechać. Sytuacja taka pokazuje nam ze duży producent mając możliwość parowania elementów nie wykorzystał tego. Dziś robiąc w ramach DIY renowację możemy zapomnieć o czymś takim, nikogo nie stać na zakup 1000 sztuk takich samych elementów żeby wyjąć tylko parkę właściwych :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 3 tygodnie później...

Pozwólcie, że i ja się przywitam i pochwalę swoimi Yamaszkami...

Od góry:

TX-350

KX-360

CDC-625

DSP-A2070

DRX-1

Do towarzystwa mają kolumny Apogee Audio E2-30.

W mojej stajni mieszka jeszcze unikat AVX-100 i tutaj pytanie - słyszał ktoś coś na jego temat? Bo przyznam, ze przekopałem chyba wszystkie wpisy tutejszego foruma i... cisza. A wzmak jest wart uwagi ze względu na prześliczne brzmienie... ;)

Pozdr

fourup

post-26544-100000240 1267994802_thumb.jpg

post-26544-100000241 1267994802_thumb.jpg

wieżyczkę składałem jakieś 3 lata, polując na allegro... Zaczęło się od (przypadkowo!) zakupionego wzmaka (AVX-100). Kiedy go usłyszałem (wcześniej miałem wysokiego Philipsa, nie pamiętam już nawet jakiego) - wiedziałem już, że Filipek już u mnie długo nie pomieszka... Po drobnej renowacji (poprawione luty na końcówkach mocy, czyszczenie, smarknięcie potencjometru żeby nie trzeszczał) Yamaszka zamieszkała u mnie i zacząłem powoli rozglądać się za pozostałymi klocuszkami do kompletu.

Był TX-500, zastąpiony został TX-350-ką, jednak nie było to dobre (500-ka jednak lepiej brzmiała) - w planie jest TX-950 (słyszałem - powala!), ale to dopiero jak gdzieś się objawi (i to akurat wtedy, kiedy będę dysponować wolnymi środkami...)... Był DVD-S520 - teraz jest DRX-1 (w planie DVD-S661), był CDX-360 - jest CDC-625, był KX-200 - jest KX-360 (w planach KX-670)...

A na chwilę obecną jestem trochę rozdarty między DSP-A2070 i AVX-100... Ten pierwszy lepiej pracuje w KD (dużo lepszy jeśli chodzi o dźwięk przestrzenny), ale dźwięk jest zbyt "technologiczny". W stereo - AVX-100 jest nie do pobicia. Jest ciepły, przyjemny i nie usypia...

No i teraz... osiołkowi w żłoby dano... ;)

Przy okazji - ja też poszukuje pilota do DSP-A2070. Mam w prawdzie MRX-100, jednak jest on w trakcie zmartwychwstawania.

Kiedy mi się uda go ostatecznie zreanimować (co nastąpi zapewne, jak dostanę trochę urlopiku) - wtedy wystarczy mi pożyczyć pilocika do DSP, żeby nauczyć MRXa jak się steruje DSP-kiem...

Jednak, gdyby komuś taki VP37310 leżał zbędny, przeszkadzał, to ja chętnie przygarnę takiego na stałe, za rozsądną opłatą, ofkors... ;)

HCA to rozwiązanie firmowe Yamahy zastosowane w koncówkach MX-600, MX-800 oraz MX-1000 (dwa pierwsze modele miały na rynku eu oznaczenia MX-50 oraz MX-70). Pojawiło się w 1988 roku. Generalnie chodziło o specyficzny sposób sterowania prądem spoczynkowym stopnia końcowego, co miało teoretycznie usuwać zniekształcenia typowe dla klasy AB. Tak czy inaczej gra to naprawdę OK.

Poniżej skan z katalogu 88/89. Jakby ktoś chciał mogę podesłać konkretne rozwiązania układowe.

Pozdrawiam.

post-2765-100009494 1268778716_thumb.jpg

Wielkie dzięki za informacje kolego, a wiesz może jak to rozwiązanie wypada w porównaniu z tym wcześniejszym gdzie w końcówkach(i wzmacniaczach) był włącznik "auto class a"?

"Auto class A" to dużo prostsze rozwiązanie. Polega na zwiększeniu prądu spoczynkowego tranzystorów końcowych. W zalezności od modelu kilka do kilkunastu razy. HCA teoretycznie jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, o ile pamietam zastosowano go także we flagowym modelu mx-10000.

Witam panów

Jak do tej pory byłem w posiadaniu kilku klocków tej firmy(mx1000+mx1000,m60,m70,m80,c4,c2x,m2)

Musze przyznac ze firma umiała i nadal umie zaskoczyc swoimi produktami,ale co dziwne z tych wszytkich końcuwek jakie miałem najlepsza jest najstarsza z yamah jakie miałem-m2 i c4,czemu nie mam pojęcia.Ludziska mówią ze cx1000 to bardzo dobry preamp,a c4 powala go na kolana,cx 1000 jest tylko bardziej funkcjonalny,podobnie mówią o mx1000,jednak m2 go pożera na sniadanie.m2 i m4 były ostanimi końcówkami yamahy pracujące w normalnej klasie,ze stałym zasilaniem,puzniej robione były wynalazki w klasie H bodajże.Mam w tej chwili 2 szt m2 i porównywałem ją ze znajomymi do b2-b2 odpadła na dzień dobry,nie ma absolutnie szans pod żadnym względem

Jak znajde chwilke powklejam foty tego co mam z tej firmy

pozdrawiam

Witam, znowu mam pytanie:) teraz odnośnie ustawienia selektora 220V/240V w naszych urządzeniach.

Czy pozycja 220V jest bezpieczna dla sprzętu bo w takim ustawieniu wzrośnie trochę napięcie po stronie wtórnej co przełoży się na nieco większe napięcie zasilające np. końcówce mocy?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.