Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, dlmtb napisał:

Mają, mają. 😀 Nic tak nie rujnuje radości z posiadania urządzenia jak np. buczące trafa. W mojej historii przygody z audio, która trwa od 1990r i wielu wzmacniaczy, które miałem okazję posiadać najlepiej oceniam jakość wykonania właśnie konstrukcji japońskich. U mnie w tej kwestii na razie numerem jeden jest Marantz.  

A w moim PM7200 KI za dawnych czasów trafo burczało jak najęte. Całe szczęście że tam jest toroid to poluzowalem nakrętke i włożyłem kawałek gumy pod jeden bok i się uciszylo. Z EI jest trochę trudniej. 

?👈

7 godzin temu, costa brava napisał:

Marantz Denon Yamaha są bdb zbudowane 

A to nie Ty przesiadles się  z Marantza PM14S1 SE na Yamahe as3000 ? 

Brakuje mi XLRow w tym Marantzu 

Podobnie jak w Denonie PMA2500NE 

PM11S1 ciut za stary , PM11S3 ciut za drogi 🙂

Dokładnie z PM14s1SE na AS3000. Co do MP11s3 to wg. opinii z forów różnic dźwiękowych praktycznie nie ma. Z rzeczy istotnych są XLR-y i to jedno co przemawia za PM11. Ale w podobnej cenie można poszukać starszych modeli Accuphase

Dopóki sam nie porównasz to sie nie dowiesz

Też niektórzy mówili że as2100 to to samo co as2000 a jednak  nie 

Ale fakt , zasada u Marantza była taka, że  niższy model podrasowany przez Kena Ishiwate, odpowiadał modelowi wyższemu,   a wyzszym od pm14 był tylko pm11

No bo ten 14S1SE to podrasowany 14S1 jak rozumiem 

Tyle że tu coś za duża różnica w cenie ...prawie dwukrotna

26 minut temu, costa brava napisał:

No bo ten 14S1SE to podrasowany 14S1 jak rozumiem 

Tyle że tu coś za duża różnica w cenie ...prawie dwukrotna

Dokładnie. Co było podrasowane to nie wiem bo nawet zwykłej 14-tki nie brałem pod uwagę. No i jak zwykle kwestia odsprzedaży. Model SE zawsze znajdzie nabywcę a zwykłe czternastki wędzą się miesiącami za niewiele drożej niż PM8006.

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Witam, proszę o poradę szukam cd sacd ,z wbudowanym dac, posiadam Yamahę As 1100, i teraz mam pytanie czy Yamaha cd s 2100, czy Marantz sa ki pearl?

Edytowane przez zibi69
  • 2 miesiące później...
W dniu 17.11.2024 o 14:49, zibi69 napisał:

Witam, proszę o poradę szukam cd sacd ,z wbudowanym dac, posiadam Yamahę As 1100, i teraz mam pytanie czy Yamaha cd s 2100, czy Marantz sa ki pearl?

Może spóźniłem się z odpowiedzią,  ale jeśli między nimi wybór to zdecydiwanie pearl lite   zwłaszcza że dużo taniej. 

Złagodzi ten wzmacniacz, doda ciepła, "analogowosci" 

Przećwiczyłem temat z as2100

Z cds2100 bylo zdecydowanie za sucho szczegółowo 

14 minut temu, costa brava napisał:

Może spóźniłem się z odpowiedzią,  ale jeśli między nimi wybór to zdecydiwanie pearl lite   zwłaszcza że dużo taniej. 

Złagodzi ten wzmacniacz, doda ciepła, "analogowosci" 

Przećwiczyłem temat z as2100

Z cds2100 bylo zdecydowanie za sucho szczegółowo 

Dziękuję, ale jest już cd s2100, nigdy nie miałem tej klasy cd, jak dla mnie brzmi bajecznie, pozdrawiam serdecznie , szukam teraz kolumn do tego seta, mam obecnie ma silver 500, i polecają również ma gold, ale mam na oku sonus venere s , tylko nie wiem czy się zgrają z Yamahą.

Edytowane przez zibi69

Jakies ciepło grające,    goldy na pewno bardziej niz Silver się nadają 

Ja mam stare dali grand coupe , rewelacja,  ze sluchanych również usher v-601 sie nadawały 

To dobrze że Ci cds2100 podeszlo,  ja 2 razy kupowałem i 2 razy sprzedawałem:)

• 2 miesiące później...
18 godzin temu, Marek K. napisał:

Co jest z wysokimi modelami CD, przestali je produkować?

2100,3000 model?

tak i to już ładnych parę lat temu. Ubolewamy strasznie, bo CD już dawno się odbiło od dna i ogólnie wraca do łask co widać po innych producentach. Czekamy i na Yamahę, aż się obudzi 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

3 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

tak i to już ładnych parę lat temu. Ubolewamy strasznie, bo CD już dawno się odbiło od dna i ogólnie wraca do łask co widać po innych producentach. Czekamy i na Yamahę, aż się obudzi 😉

Ale po co jak w ślepym niskie modele CD grają tak samo jak wysokie?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Nie sądziłem, że Yamaha posunie sie do czegoś takiego. Ten komplet wzmacniacz/ Cd tworzył piękny zestaw. Sam chcę kupić teraz CD a pamiętam jak pięknie w tych modelach chodził mechanizm wsuwania płyty. Niemalże niesłyszalny.  A co z tą zmieniarką naa5 płyt, czy ten modrl też tak gustownie cichutko chodzi?

W dniu 12.04.2025 o 17:31, Marek K. napisał:

pamiętam jak pięknie w tych modelach chodził mechanizm wsuwania płyty.

o tak 😉 Zobacz jak pracuje napęd w Luxman D-10X 😉

W dniu 12.04.2025 o 17:31, Marek K. napisał:

A co z tą zmieniarką naa5 płyt, czy ten modrl też tak gustownie cichutko chodzi?

nie, no ale to budżetowy odtwarzacz, nie można od niego wymagać cudów jak w klockach za naście tys

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...
W dniu 24.01.2025 o 20:01, zibi69 napisał:

Dziękuję, ale jest już cd s2100, nigdy nie miałem tej klasy cd, jak dla mnie brzmi bajecznie, pozdrawiam serdecznie , szukam teraz kolumn do tego seta, mam obecnie ma silver 500, i polecają również ma gold, ale mam na oku sonus venere s , tylko nie wiem czy się zgrają z Yamahą.

Czy odtwarzałeś na 2100 płyty SACD? Nie miałeś z nimi problemu? Bo ja jak miałem ten model to na 10 płyt SACD, średnio z trzema odtwarzacz miał problem.

1 godzinę temu, Basstech napisał:

Czy odtwarzałeś na 2100 płyty SACD? Nie miałeś z nimi problemu? Bo ja jak miałem ten model to na 10 płyt SACD, średnio z trzema odtwarzacz miał problem.

Witam,mam kolekcję polskich nagrań wydanych w sacd hybrid,jak dla mnie brzmią rewelacyjnie perfect, Niemen, dżem, nie mam problemów z ich odtwarzaniem w sacd,czystych sacd jeszcze nie posiadam, ale już dobrze wydane cd brzmią rewelacyjnie na tej cd s 2100.

CD 2100 i 3000 mają jakąś regulację pętli (z pamięci piszę) w zakresie 1-7. Poszukajcie w instrukcjach.

Problem z odtwarzaniem może wynikać z ustawienia zbyt niskiego parametru.

Temat został rozkminiony już dawno.

Te odtwarzacze są pancerne. Z nimi nic się nie dzieje. Zobaczcie, że nawet lasery nie są popularne w sprzedaży = brak zapotrzebowania.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.