Skocz do zawartości
IGNORED

Czy na Audio Show 2008 był system

meloman 62

Rekomendowane odpowiedzi

który da się porównać z muzyką graną "na żywo"? - niestety, nie byłem w tym roku, stąd moje pytanie. Zależy mi zwłaszcza na Waszej ocenie brzmienia utworów z muzyki klasycznej, przede wszystkim z okresu renesansu i baroku. Dziękuję i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/47000-czy-na-audio-show-2008-by%C5%82-system/

LOG Audio - pewnie będą tacy którzy napiszą, że wynika to z faktu iż wystawiałem się razem z nimi, ale...

Nie ukrywam, przesiedziałem w tym pokoju prawie całe dwa dni, bylem na chwilę w kilku innych pokojach i jakoś tak wszystko brzmiało mi bardzo hmmm... płasko, bez wyrazu.

Myślę, że najlepiej o tym, że system LOG-a naprawdę dobrze sobie radził, są moi klienci, którzy gratulowali mi wspólnej wystawy z tak brzmiącym zestawem. Gościliśmy muzyków i ludzi którzy na co dzień tworzą muzykę, wielu z nich było wprost zafascynowanych brzmieniem.

Jak dla mnie wyjątkiem było połączenie Delty Studio z RLS-ami. W tym pokoju byłem kilka razy, może troszkę,przez wzgląd na sympatię do panów właścicieli, ale na pewno przez wzgląd na brzmienie. Już w zeszłym roku RLS-y urzekły mnie swoim brzmieniem. Jak dla mnie nie są idealnie naturalne ale za to wprost perfekcyjnie trafiają w moje preferencje brzmieniowe.

Administrator serwisu nie ponosi odpowiedzialności za opinie wypowiadane na forum.

Uwagi proszę zgłaszać pod adres [email protected]

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

no i mamy syf... na zawałonie. Juz miałem cosik napisac ale widze ze chyba nie warto... jedna krotka uwaga nie ma systemu ktory zagra jak muzyk ale sa ludzie ktorzy nie odroznia dzwieku systemu od muzyki na zywo. tyle

nemesis

zdaję sobie sprawę, że systemu grającego jak muzycy na żywo w zasadzie nie ma. Dlatego pisałem o dźwięku najbardziej zbliżonym do naturalnego. Pozdrawiam

LOG Audio wyczyścił mi uszy. Z tym dźwiękiem wytrzymałem jakieś kilkadziesiąt sekund. Może wszedłem w niewłaściwym momencie... W każdym razie do normalnego słuchania w domu tego systemu nie poleciłbym.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

Hmm pewnie wszedłeś w złym momencie, serio. Zależy co i kto w danym momencie słuchał i jak bardzo gałka potencjometra była podkręcona.

Co do słuchania w domu to raczej bym polecał, a raczej mniej co do słuchania w M3 :), no chyba że takie 140 m2 M3 :)

LOG sluchalem we Wroclawiu w Strefie Dzwieku i powiem tak :

Kapitalne brzmienie pelne wigoru z naturalnym tembrem instrumentow na dodatek pelnopasmowe (bas).

Na AS niestety przegapilem gdzies w gaszczu pokoi i gonitwy z czasem ktory topnial jak balwan na wiosne.

robix

Prawdziwy dźwięk praktycznie nie do odróżnienia z zespołem grającym na żywo oczywiście da się na wystawie osiągnąć. Przed kilkoma laty chyba na łamach HiFi tak właśnie opisywana była wystawa Technicsa, który dokonywał na żywo nagrań wprost na DVDAUDIO, ale chyba na naszym Audio Show takich technicznych fajerwerków nie było, a trudno uzyskać realistyczny dźwięk nagrywając na płyty CD.

asfanter, 17 Lis 2008, 22:22

>Prawdziwy dźwięk praktycznie nie do odróżnienia z zespołem grającym na żywo oczywiście da się na

>wystawie osiągnąć

Też to czytałem. Podobno nawet osiągnięto efekt znacznie lepszy niż w rzeczywistości.

Zamiast dwóch trąbek słyszano cztery, zamiast jednego wokalisty cały chór a zamiast krótkich rękawów u koszuli były długie, tak długie, że dało się je razem związać, na plecach.

,,Też to czytałem. Podobno nawet osiągnięto efekt znacznie lepszy niż w rzeczywistości.

Zamiast dwóch trąbek słyszano cztery, zamiast jednego wokalisty cały chór a zamiast krótkich rękawów u koszuli były długie, tak długie, że dało się je razem związać, na plecach.,,

Tekst miesiaca proponuje forumowego ,,Oscara,,dla Kacperka !

robix

Jarl napisal: "Linn gral systemowo, spojnie, zero zaskoczen, pelny spokoj".

I dodałbym: pełna nuda. Linn zagrał tak, ze z jednej strony włąqściwei trudno oprzyczepić się do czegokolwiek, bo jakiś wyrażnych błędo nie było a jednocześnie absolutnie niczym nie porywał, nie wciągał, nie powodował, że chciało mi się tam siedzieć dłużej.

Pozdrawiam Stempur

Ja niestety nie słyszałem takiego systemu na AS2008.

Avantgarde Trio - grały żywiołowo i z ekspresją, jednak instrumenty były za duże i bas sztucznie się rozwalał.

System Lina oraz system Vandersteen+Dartzel+DCS grały równo, z dobrą barwą ale za to ekspresja siadała.

Pod względem przygotowania pokoi akustycznie - NIESTETY - prawie nikt się nie przygotował- na specjalne wytłumienie (oprócz tłumnych gości :) ). Śmiesznie wyglądały w Albedo powieszone na bocznych ścianach wielkości 2x 2m2 gąbki grubości 1-1,5 cm - przyklejone taśmą i co chwila odpadające od ściany. Przy mojej obecności odpadały ze 3 razy.W wielu pokojach jakieś kotary czy inne środki mogły by bardziej pomóc dźwiękowi się po panoszyć i dać więcej rozkoszy.... .

Wszystkiego nie sposób było posłuchać, ale z tego co słyszałem dźwięk w pokoj LOG Audio był jak dla mnie jednym z lepszych na wystawie. Bez sztucznych fajerwerków, po prostu spójnie, dynamicznie, z dobrym wypełnieniem. Bardzo przyjemnie się tego systemu słuchało, oczywiście kłopoty z pomieszczeniem były (jak u niemal wszystkich) ale obiektywnie było to jedno z kompletmniejszych brzmień. Z całą pewnością można ten system rekomendować miłośnikom klasyki dla których istotna jest możliwie wysoka wierność reprodukcji barwy i rozmiaru instumentów jak i oddania kontrastów dynamicznych oraz odpowiedna rozdzielczość. Kolumny są jednak uniwersalne i nie preferują wybranych gatunków muzycznych, zarówno model topowy jak i mniejsze (ale niewiele "gorsze")| Epilogi. Epilogi są dynamiczne ale nie drapieżne, nie wywiercają dziury w głowie. Pokazują bardzo wiele informacji, przekaz jest emocjonalny, ma sporo powietrza ale nie przekracza tej granicy za którą żywiołowa ekspresja staje się męczącą natarczywością. Całe pasmo ma odpowiednie wypełnienie dzięki czemu nie jest to detaliczny precyzyjny sucholec, dźwięk jest napowietrzony i żywy ale jednocześnie soczysty i jędrny. Bardzo udane konstrukcje, polecam odsłuch przynajmniej kolumn, naprawdę warto.

Tak tak, adaptacja akustyczna pomieszczenia była, nawet okna zasłonięte były materiałem gąbkopodobnym, co niestety troszkę odbijało się na warunkach cieplnych i odpowiedniej wentylacji pokoju...

kiedy tam byłem akurat wietrzyli, więc atmosfera była jeszcze zdatna :), po mimo faktycznie sporego tłoku. To też ciekawe bo w mało którym pokoju zbierała się większa grupa. Tymczasem w pokoju z Reymio owszem i nie było to przelotne zbiegowisko, ale zdjae się permanentny tłumek (przynajmniej przez dobre 1,5h nie malał).

Meloman 62

Oczywiscie możemy rozważac jedynie przybliżenie do dźwieku naturalnego.

Rozumię zagranego "bez prądu" w akustycznie dobrym pomieszczeniu.

Podczas 10 letnich odwiedzin trzy manufaktury uzyskały najwieksze zbliżenie do prawdy;

W kategoriach absolutnych:

historycznie bodaj 6 lat temu Jadis na Guarnieri,4 lata temu Mcintosh na kolumnach XRT28 i 2 lata

temu Ancient Audio na Silwerze i Lektorze Grand.

W tym roku były to spektakl dwu wielkich Ancient Audio i Reimyo a za nimi hoć już nieco dalej???????.

Tak Marantz z Krelem na topowym Viena Acustic i król barwy dźwięku 2008 Mr Mcintosh.

Nauczony próbą apgrejdu mojego Dynaudio Contur 3.3 do poziomu Dynaudio Consequence z pokorą

do poziomu kolan oddaję honor i rolę jaką odgrywa pomieszczenie.

Więc warto systemy wymienione wyżej + dobre kable przytargać do siebie i wiesz wszystko.

Pozdro.

Maniakaudio

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.