Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne stereo upraszcza zestaw kina.

Grzegorz7

Rekomendowane odpowiedzi

Sposób wykorzystania kolumn stereo w kinie.

Buduję nowe kolumny dla stereo. Będą to zespoły aktywne. Daje mi to szerokie możliwości miksowania i rozdzielania sygnałów. Poddaje pod dyskusję następujący pomysł:

W stereo: dwie kolumny stero (oczywiste).

W KD: dwie kolumny od stereo (przód), dwie kolumny surround (i koniec). Funkcje głośnika centralnego pełnią obie kolumny przednie. Funkcje subwofera pełnią sekcje niskotonowe kolumn przednich.

Świadomie rezygnuję z 7.1 na rzecz 5.1.

Z amplitunera wyprowadzam wszystkie 5.1 sygnałów:

Środek z preampa wrzucam na rozdzielacz i równo na L przedni i P przedni.

SUB wrzucam na rozdzielacz i równo na L przedni i P przedni sekcji niskotonowej.

L wrzucam na L,

P wrzucam na P.

Surround tradycyjnie.

Sygnał na przednich kolumnach jest sumowany z właściwych kanałów i z rozdzielacza środka. Podobnie kanał basowy.

Uzasadnienie:

Nie chcę subwofera. Budowane kolumny będą duże (70 l) i będą miały solidne sekcje niskotonowe.

Głośnik centralny – A gdzie niby jest miejsce na taką kolumne? Pod telewizorem, nad telewizorem? A może rozbity na dwa głośniki centralnie po obu stronach TV?

Wątpliwości:

Z subwoferem nie ma chyba wątpliwości. Były tu wątki jak łączyć 2 suby. Dźwięk w tym zakresie jest nie kierunkowy. Wygląda to dość oczywiście.

Środek: Skąd ma promieniować dźwięk? Ze środka ekranu? No to tradycyjne głośniki środkowe nie spełniają tego! A jak telewizor ma 130 cm szerokości? Czyżby wyglądało na to, że i ten problem lepiej rozwiąże proponowany układ?

https://www.audiostereo.pl/topic/47133-aktywne-stereo-upraszcza-zestaw-kina/

Witam ,tak szczerze robisz z igły widły nie gniewaj się .

Nic nowego nie wymyśliłeś każdy amplituner ma mozliwość odtwarzania bez głosnika centralnego i suba

jest to w ustawieniach .Sygnał kanału centralnego przesyłany jest od razu na głosniki przednie.

Zadnego znaczenia nie ma to ze telewizor ma 130 cm zreszta nie jest to akurat dużo a jak ktoś ma np. projektor i obraz ma 2,5m.W warunkach domowych mozna kozystać z takiego sposobu ogranicza to jednak pole odsłuchu myślę o głośniku centralnym trzeba siedzieć na środku żeby głośniki frontowe spełniły rolę głośnika centralnego .W warunkach kinowych a nawet domowych jeżeli ogląda film parę osób powinien być głosnik centralny z prostego powodu jak ktoś usiądzie z boku bez centralnego będzie tylko słyszał boczną kolumnę.

Sprawa basu też nie jest problemem sygnał z suba można przekierować na kanały przednie.

Sam słucham tylko na 4 kanały .

Dużo płyt z muzyka np. sacd w formacie wielokanałowym korzysta tylko z 4 kanałów .

Praktycznie w dobrze przygotowanym pomieszczeniu wystarczą 4 głosniki wolę taki system niż 7.1 itd

Pz.

OK. Dyskutujemy.

Sam robię ostatnio eksperymenty z amplitunerami. Rzeczywiście 2 głośniki symulują nawet 5.1. Czemu więc z uporem maniaka zapisuje się na 5.1? Zgoda, że 7.1 niewiele wnosi (sprawdzałem), no i brak źródeł (filmów). Mimo to autorytety od THX wskazują kierunek – 7.1.

Właśnie. Postawmy pytanie: Czy głośnik środkowy jest niepotrzebny?

Center może więcej zepsuć niż poprawić dla słuchacza siedzącego na środku - jeżeli nie zadbamy o jego zgodność fazową z frontami (podziały akustycznie tych samych rzędów, w tych samych miejscach). Dla słuchaczy siedzących z boku - lepiej żeby nie był w "klasycznym" układzie poziomego MTM bo będą dziury na wyższym środku. Najlepsze jest poziome WW z pionową sekcją TM albo dobry koaksjal na środku. Takiego centra można położyć na telewizorze albo pod ekranem (w przypadku użycia projektora).

A co do sumowania przodów z subem - sprawdziłbym jak robiony jest podział w procesorze i czy fazowo się wszystko zgodzi. Dobrze też jeżeli surroundy będą w zakresie basu zgodne fazowo z frontami.

Neodom:

70 l (sekcja niskotonowa) +20l (sekcja średniotonowa). Obudowa w formie ściętej piramidy. Węższa od czoła (podstawa=35cm, góra=20cm), głębsza (podstawa=50cm, góra=30cm), wysokość 120cm. Ścianki=gęsty MDF 28mm. Nie jest mała. Nagłośnić ma 20m2.

Misiomor, Digi58:

Potwierdzam Wasze obserwacje ze środkiem. Dobry punktowy środek sprawdza się dobrze dla różnych pozycji słuchaczy. Niestety dla dużego ekranu i wędrującego po nim źródła dialogu lepsze jest pozbycie się centralnego na rzecz frontów. Niestety, faktycznie pozycje odsłuchowe boczne maja zafałszowany obraz dźwiękowy. Ale przecież nie będę słuchał z sąsiadaami:).

Czyli wygrywa na razie koncepcja: bez środka. Skłaniacie się również aby nie cudować z rozdzielaniem sygnałów i mieszaniem tylko zlecić rozdział amplitunerowi. Tu mam, przyznam pewne obiekcje.

>> Grzegorz7, 22 Lis 2008, 11:29

"Skłaniacie się również aby nie cudować z rozdzielaniem sygnałów i mieszaniem tylko zlecić rozdział amplitunerowi."

Nie wiem jak to wygląda w amplitunerze od strony filtracji, mieszania LFE itd. Wydaje mi się jednak że nie robili tego dyletanci od przetwarzania sygnałów. Tym niemniej nie mogli oni przewidzieć wszystkich ewentualności w dziedzinie przebiegów fazy kolumn przednich i tylnych.

Dlatego sam jestem zwolennikiem jak najprostszych ustawień procesora - jak choćby w kartach muzycznych gdzie oprócz opóźnień jest tylko jedna regulacja - fc podziału sub / reszta i wiem że lowpass suba jest 2nd LR @ fc a highpass satelitów - 1st @ 1.4*fc. Wtedy wiem jak zgrać fazy zarówno przodów jak i tyłów z subem. Podział sub/sat jest takim samym podziałem jak każdy inny i powinien zostać przeprowadzony równie starannie. Dlatego zresztą nie lubię procesorów które traktują użytkownika jak głupka i za cholerę nie mozna dowiedzieć się co oznaczają ustawienia (głośnik duży czy mały itd.) w języku rzędów filtrów i częstotliwości odcięcia.

No właśnie. Pomyślałem sobie następująco: Skoro materiał na ścieżki (5.1, film-DVD, muzyka-SACD) „wymyśla” reżyser dźwięku, to dlaczego miałbym powierzać kształtowanie przestrzeni jakiemuś procesorowi. Ten niech jedynie koryguje rezonanse (fale stojące), i fazy. Niech wyprowadzi 5.1 analogowo na druty, a ja te sygnały jak najprostszymi układami analogowymi skieruję do głośników.

Misiomor:

Bawię się jak czas pozwala swoim najnowszym amplitunerem VSX-LX60. Nawet przebiegi analizy ściągam na komputer (po RS) dla lepszej wizualizacji charakterystyk (graficznej). Wyobraź sobie, że ponieważ mam kilka starych kolumn, bawiłem się nawet z cofnięciem gwizdka względem średnio-niskotonowca. Było to słyszalne, ba widoczne na wykresach. Ampli to korygował. Ma dosyć zaawansowaną autokalibrację.

Mam też dylemat, czy w nowych kolumnach cofnąć gwizdek? Czy powierzyć korekcję fazy elektronice. Zespoły będą co prawda piramidalne, ale sekcja średni-wysokotonowa będzie w układzie MTM (nie chcę tu mówić o d`Apolito, chodzi mi tu o lepszą lokalizację pozornych źródeł dźwięku poprzez pewną symetrię) jako prostopadłościan przenikający piramidę. Swoją drogą przydałyby się dobre głośniki współosiowe TM.

>> Grzegorz7, 22 Lis 2008, 15:28

Skoro ten amplituner ma tak zaawansowana kalibrację z uzyciem mikrofonu, to nie przejmowałbym się tylko dałbym mu działać.

Co do cofania gwizdka w d'Appolito (sam p. Józef ostatnio jakby mocno złagodniał odnośnie wymagań na "true d'Appolito", pozwala tak nazywać każdy układ 2-way MTM) - jeżeli od strony stolarskiej wychodzi jak trzeba, to dlaczego nie?

Korekcja fazy elektroniką - jeżeli sama kolumna ma np. 10dB dziurę na charakterystyce SPL wynikającą ze złej współpracy fazowej, to lepiej nie korygować tego elektroniką, która będzie musiała wprowadzić 10dB górkę do sygnału, z wielką szkodą dla obciążenia głośników a zwłaszcza tweetera. Lepiej porządnie zaprojektować zwrotnicę. Korekcja samej fazy - ja nie jestem do tego przekonany jako że można to zrobić tylko filtrem nieprzyczynowym składającym się z samego pre-dzwonienia. IMHO będzie kaszana pod kątem, nawet w MTM - z racji lepszego rozpraszania wysokotonówki.

Dobre koaksjale - sam mam i nie narzekam na Seasa T18RE/XTVFC (H1144), obecnie zastąpionego przez H1333 oraz IMHO lepszego do 3-way H1353 (dostępny tylko na Madisound).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.