Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie powinny znajdować się panele dźwię

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

interesuje mnie badanie pomieszczenia gdzie powinny znajdować się panele dźwiękochłonne, lub dyfuzory rozpraszające dźwięk.

Jak to wykonać jeśli będę użytkował zestaw głośników 7.1 (pomieszczenie 25m2) ?

Jakie przyrządu są do tego potrzebne i ile mogą kosztować?

A może całą ścianę oblepić takim materiałem dźwiękochłonnym - wyjdzie taniej i problem zniknie. Zwłaszcza ,że w pomieszczeniu tym miejsce odsłuchu mogę zmieniać 1m do przodu lub do tyłu.

Firma specjalizująca się tym wyceniła mi to na 1500zl. Dla mnie to sporo. 200zł-300zl to max ile mógłbym na to przeznaczyć.

Częściej lepiej jest się skupić na rozpraszaniu niż wytłumianiu.

Tłumienie nie zawsze jest konieczne bo pokój może być już wystarczająco w naturalny sposób wytłumiony, zbyt wytłumiony pokój brzmi również źle. Wytłumienie można sprawdzić klaskając, jak pogłos jest nieprzyjemnie brzęczący to znaczy, że trzeba dodatkowo pokój wytłumić materiałami tłumiącymi.

Rozpaszacze natomiast najprościej umieścić w miejscach pierwszych odbić. Przykładasz do bocznej ścian (sufitu) lustro i obserwując z punktu odsłuchowego szukasz miejsca na ścianie gdzie Ci się przede wszystkim głośnik średnio-wyskoko tonowy odbija w lustrze i tam stawiasz rozpraszacz. Robisz to po to żeby zliwidować pozorny i wtórny akustyczny obraz kolumny. Z tyłu za kolumnami szukasz miejsca gdzie odbija się tył kolumny (bo kolumna gra nie tylko głośnikiem ale trochę i obudową.

Sciany daleko od kolumn powiedzmy 2-3 metry niekoniecznie wymagają rozpaszaczy w odróżnieniu od ścian przebiegających bliżej kolumn.

A kto mi wytłumaczy dlaczego w kinach oblepione są całe ściany gęstą gąbką, a na nią materiał jednolity.. ?

np. Kino Cinema World - w Anglii.

oraz Kino HELIOS - polska (panele ze stożkami ,cienka gąbka)

Jedyna rzecz jaka mnie interesuje to do jakich warunków producenci głośników je projektują. Ja np. mam monitory Lipińskiego - biorąc pod uwagę, że (przynajmniej tak mi się wydaje) docelowym targetem nie są audiofile co studia nagraniowe to założyłbym, że wyłumienie pokoju tak jak wytłumione są studia nagraniowe jest tym co pozwala takie głośniki prawidłowo używać - stąd mam trochę gąbek, również na suficie nad miejscem odsłuchu, kotary wokół ścian - praktycznie nie mam echa i pogłosu w pokoju.

Trudno mi ocenić czy pokój powinien trochę rezonować czy też minimalny poziom pogłosu jest potrzebny. Pytanie raczej do konstruktorów sprzętu (kolumn) i inżynierów w studiach nagrań. Ja tylko pamiętam, że jak na utworze muzycznym jest echo to to echo mają odtwarzać kolumny a nie nieprawidłowa akustyka pomieszczenia. Więc osobiście wytłumiłbym 100% ;))) Podobnie chyba jest we wspomnianych salach kinowych - sa tak zaprojektowane, że odbić dźwięku ma nie być - to rozmieszczone głośniki efektowe mają tworzyć efekt surround a nie boazeria ;))))

Jak sądzicie?

Cześć.

Martens, Adam:

Zgadzam się z Wami. Może niekoniecznie 100% wytłumienia. To wpływa źle na psychikę odsłuchu. Są na ten temat opracowania w necie. Moja interpretacja: Mózg kojarzy odbicia z wielkością pomieszczenia. Małe pomieszczenie to szybkie (krótko po sobie) odbicia. A tu zamiast takich następuje nieskończoność (głucho!). fatalne wrażenie.

Kopyt25:

Trochę z tym lepiej w dużym kinie. Poza tym tam są systemy Dolby o wielu torach surround. Tak nagrane efekty docierają z tak wielu źródeł, że oddają możliwie wiernie to co mózg widzi na ekranie. Tu jest oszukiwany obrazem.

W takiej filharmonii już raczej stosuje się rozpraszanie, zamiast tłumienia (to również w pewnym zakresie), tu nie ma obrazu oszukującego nasze zmysły.

Martens podał fajny sposób umieszczania rozpraszaczy (likwidatorów „mocnych” odbić fałszujących umiejscowienie kolumn).

Dorzucę od siebie, że wiele amplitunerów ma mechanizmy badania pomieszczeń i korygowania ich charakterystyk. Ja tak postępuję ze swoim VSX-LX60. Dodatkowo wspomagam się PCtem. Można wysnuć z takich obliczeń i ich zobrazowań wiele ciekawych wniosków. Oczywiści nie należy ślepo się do nich stosować. Najważniejszy jest jak najlepsze czucie muzyki.

Pozdrawiam.

Acha.

KOpyt25:

Ja zrezygnowałem z 7.1. Robiłem odsłuchy w pomieszczeniu 20m2. Lepiej wypadło 5.1. Nie kombinuj za bardzo z 7.1. producenci wyraźnie podają jak rozmieścić kolumny. Pamiętaj, że surround (boczne) powinny być dipolami (THX). Również ciężko ze źródłami 7.1.

U mnie najlepiej wyszło wytłumienie za kolumnami i rozpraszanie po dłuższej osi. Właśnie po remoncie przyzwyczajam żonę aby zmodyfikować salon zgodnie z wynikami eksperymentów. Oj działo się wówczas;)

Jak poeksperymentujesz, podziel się doświadczeniami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.