Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Było wiele wątków na temat kabli - po moich próbach (także z Grundigami) dałem sobie spokój z kombinacjami - po prostu nie słyszę żadnej różnicy.

Podłożenie pod 4 litery poduchy robi więcej zmian niż jakież tam kable.

A odpowiednia akustyka to niestety czasem trudny orzech do zgryzienia.

A czy ktoś robił może w swoich boxach jakieś gruntowne przeróbki, poprawki zwrotnic lub wymiane ich elementów? Teoretycznie kondensatory które tam siedzą to nie jest żaden szczyt możliwości i zastanawiam sie czy da sie z tych głośników wyciągnąć coś więcej. Biore pod uwage, że nie tylko pojemności sie liczą ale również inne parametry dlatego też dźwięk może sie rozjechać, choc w cale nie musi...

Niezbyt się znam dlatego nie pcham łapek.

Raz kolega coś tam mi wymienił za 20 zł i zrobiło się "jaśniej" ale minimalnie.

Kiedyś chciałem odpicować sobie Telefunken TLX 33 Professional czyli wymienić co nieco na nowe, ale jak zobaczyłem tą wielką zwrotnicę to z miejsca spasowałem.

Ja mam zamiar przyinwestować troszkę wiecej i potestować różne konfiguracje zwrotnicy. Jaki bedzie efekt? Zobaczymy... Już w pierwszych dniach po wstępnych odsłuchach wybebeszyłem obie kolumny i wykonałem małe mody, jest troche lepiej ale powalcze dalej bo widze, że jest w nich jakiś potencjał :)

A ma ktoś może jakiś pomysł lub wizje na podstawiki pod BOX 850a prof?

Możesz pobawić się z wytłumieniem i spróbować lepszych kondensatorów, ale te "lepsze" są drogie ( o tym też była dyskusja tu i ówdzie, drogie nie oznacza lepsze). Kombinuj chętnie poczytamy.

Są tego typu jak na tej aukcji, z tym, że wysokość to 55 cm z kolcami.

Podstawa dolna 25x25 cm górna 20x20. Nogę zasypię piaskiem, w tej chwili jest pusta.

PS. Cosik się pozmieniało. Jak dodać zdjęcie?

Podstawki na 850 a prof to 36 cm wysokości z regulowanym odchyleniem od osi .

W głośnikach nie zmieniać elementów , są bardzo dobrze dobrane

Greg, mówisz o jakichś oryginalnych podstawkach? Bo nie bardzo wiem o co chodzi. Jak masz jakieś fotki to chętnie bym obejrzał :) w sumie 36 centymetrów to jakoś tak nisko. Teraz u mnie stoją na .... krzesłach :) bo nie mam narazie nic przyzwoitego i powiedziałbym ze cała scena jest zbyt nisko. właśnie jak dla mnie wydaje sie, że powinno byc w okolicy 50-55cm. Może to dlatego, że sufit jest na wysokości około 3,5m :)

Co do elementów zwrotnicy, wiem, że są dobrze dobrane bo gra na prawde na wysokim poziomie, jednak lubie zgrać brzmienie całego systemu "pod siebie" dlatego też na pewno będe testował różne kondensatory, co do rezystorów to wybór padnie pewnie na Millsy. Powoli już dochodze do ładu ze wzmacniaczem, jak skończe to zajme sie testami.

Witam szanowne grono kolegów,na wstępie chciałbym się przywitać.Mam pytanie jaki cd Grundiga warto kupić w wersji, fabrycznej, nigdy nie miałem tej szanownej marki i chciałem to zmienić,na początek cd..Cena tak do 500 pln.

Wysokość 55 cm stawiamy na regale kiedy stoją prostopadle do podłogi i mają blat regału jako podstawę . Wysokość 36cm na oryginalnych standach które mają regulację i odchylamy głośniki do tyłu ustalając prawidłowy kąt padania względem ucha . Co do grzebania w nich to Twoja wola eksperymentów , jedyna konsekwencja jest spory spadek wartości przy odsprzedaniu ponieważ już ich dźwięk nie powraca w większości przypadków do oryginału .Jak znajdę chwile to zrobię zdjęcia podstawek .

Witam szanowne grono kolegów,na wstępie chciałbym się przywitać.Mam pytanie jaki cd Grundiga warto kupić w wersji, fabrycznej, nigdy nie miałem tej szanownej marki i chciałem to zmienić,na początek cd..Cena tak do 500 pln.

Do tej kwoty tylko cd35 . Za cd 7550 czy cd7500 trzeba na dzień dzisiejszy dać więcej

Edytowane przez gregaudio

Dzwiek z tego CD dzwiekowo na wyjsciu analogowym jest duzo lepszy niz z dobrego CD z wyjsciem cyfrowym z podlaczona Lampucera - wiem bo porownywalem,

Pierwsze nie mają regulacji kąta pochylenia . Drugie wysokość nieodpowiednia

Dysponuje może któryś z kolegów schematem zwrotnic do BOXów 850a prof? W internecie nie moge znaleźć a swoich narazie nie chce mi sie rozbieć, lenistwo :)

Dysponuje może któryś z kolegów schematem zwrotnic do BOXów 850a prof? W internecie nie moge znaleźć a swoich narazie nie chce mi sie rozbieć, lenistwo :)

Te kolumny nie wymagają przeróbek, szkoda czasu, szkoda kolumn. Grundig wykonywał je bardzo starannie i dobrze stroił - cewki powietrzne, masywne obudowy, dobre wytłumienie. Lepiej energię poświęcić na pozostałe elementy toru, naprawdę warto.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 2 tygodnie później...

Powiedzcie mi jak to jest u Was? Wzmacniacze ( te najlepsze V1700.V1850,V4080...itp) mają 8-16ohm a kolumny Grundiga praktycznie wszystkie 4 ohm. Czy to ma znaczenie? Czy jest niebezpieczeństwo spalenia kolumn/wzmacniacza? Odpowiedzcie laikowi?:)

Czy jest tu jakis Poznaniak? Chetnie posluchalbym jakiegos GATa, tymbardziej ze nosze sie z zamiarem kupna nowego zestawu a chce spozytkowac pieniadze jak najlepiej potrafie.

Stosując kolumny Grundiga jest bezpiecznie pod warunkiem że nie przesterujesz wzmacniacza . Przesterowanie słychać w większości występuje po godzinie 3 na potencjometrze głośności .Przetrzymanie go w takim stanie spowoduje przegrzanie tranzystorów końcowych . Słuchanie nie jest przyjemne więc wiadomo kiedy się przesadza z głośnością . Mnie nigdy nie udało się uszkodzić . Znam trzy przypadki uzasadnionego uszkodzenia jeden nieodpowiednie głośniki spadające poniżej 2 omów i dwa zwarcie kabli podczas podłączania .

Witam

Ja w swoim zestawieniu bardzo często słucham w okolicach poziomu 4-5 i nie słyszę żadnego przesterowania, oczywiscie loudness wyłączony, bass i sopran na pozycji 0 i jest ok. Wzmacniacz ja-224 + box 850a prof. Jeslo mogę prosić Grzegorza o opinię, czy nie przesadzam byłbym wdzięczny, nie chcę nic spalić... Pozdrawiam serdecznie...

Jeżeli nie słychać charczenia to spokojnie . Jeżeli słychać że zaczyna nieczysto grać to granica wytrzymałości zasilania i należy zejść podziałkę ciszej

Powiedzcie mi jak to jest u Was? Wzmacniacze ( te najlepsze V1700.V1850,V4080...itp) mają 8-16ohm a kolumny Grundiga praktycznie wszystkie 4 ohm. Czy to ma znaczenie? Czy jest niebezpieczeństwo spalenia kolumn/wzmacniacza? Odpowiedzcie laikowi?:)

Kolumny Grundiga, pomimo 4 omowej impedancji są łatwe do wysterowania. Prawdopodobnie mają płaski jej przebieg.

U mnie dobrze grały np. z 3-watowym SE EL84.

Jeśli ktoś ma obawy o uszkodzenie JA220/V1700, może próbować zmieniać wartość fabrycznych bezpieczników NA WYJŚCIU wzmacniacza. Oprócz zabezpieczenia wpływa to znacząco na dzwięk.

W ten sposób, zwiększając impedancję wzmacniacza poprzez zwiększenie rezystancji na wyjściu emuluje się lampowe brzmienie. Kolumny Grundiga są na tyle przeźroczyste brzmieniowo, że słychać każdą zmianę. Zachęcam do zabawy.

Trochę teorii na ten temat:

http://sound.westhost.com/project56.htm

http://www.elportal.pl/pdf/k01/62_099.pdf (patrz tab.1)

http://www.transcendentsound.com/Transcendent/Amplifier_Output_Impedance.html

Edytowane przez jurek

Panowie, szukam odtwarzacza CD ktory zostanie "objety" pilotem systemowym od Grundiga 8300 mk II. Pytanie do tych zorientowanych, doplacac do CD 8400 mk II (200zl wiecej), czy zdecydowac sie na model 8150 i miec problem z glowy?

Jaka jest roznica w dzwieku?

Panowie, potrzebuję schemat podłączenia złączami din kolumn Grundig Pofessional Super HIfi Aktiv Box 20. Nie chciałbym czegoś sknocić. Kolumienki mają zacne opinie i szkoda by było. Będę wdzięczny "Wiedzącym" nawet za odręczny rysunek.

Michał

Mam pytanie . Czy ktoś porównywał bezpośrednio te 3 wzmacniacze? V1700, V1850, V4080? Jaka jest różnica w brzmieniu ? ( jeżeli jest oczywiście), w konstrukcji? w CCI?.

V 1850 ma korektor i czy to jedyna róznica ( na plus czy minus? ) z V1700? A V4080 jak sie ma do V1700?Większość sprzedających te wzmacniacze twierdzi że to to samo, a jak jest naprawdę?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.