Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Są na Allegro wzmacniacze Onkyo A-9211. Czy może pokusić się o zakup takiego Onkyo zamiast VE750 czy V7200? Greg bardzo zachwala ów wzmacniaczyk ( tylko pewnie trzeba go poprawić)...Jak sądzicie: Onkyo czy ww Grundigi?

Ten Onkyo jest o kilkanascie lat mlodszy i ma o klase lepszy dzwiek niz V7200.

• 2 tygodnie później...

Grundig 7550  miał przerwę z uwagi na brak komponentów których już nie ma i nie będzie  ale jest zbyt dobry żeby sobie go odpuścić i nie używać.  Znalazłem inny sposób żeby.nadal cieszył ucho .   Powstał system  7550 + NAD 3020 + box 650prof   . System precyzyjnie zestrojony  nie ustępuje  jakością układowi 7550 +ja220 +b650prof . Ma większą moc , mocniejszy głębszy  bas, świetnie wybarwioną średnicę  i dobrą lokalizację  sceny .      Do systemów  z  v1700 ja 220   można zestroić kilka innych odtwarzaczy  z podanej listy  modeli które wcześniej podałem. Problem był z 7550 który był mocno powiązany zastosowaniem komponentów w tym układzie  . . Do 7550  wybrałem  model nad  3020 który  ma  być ze wczesnej produkcji  ale nie pierwszej ,która ma spore błędy i jest awaryjna. Młodsze późniejsze też się nie nadają. . .To tak  zwana pierwsza seria z poprawionym drukiem .   Koniecznie wersja europejska nie BG .Ma być na tranzystorach RCA   a nie Motoroli  i ma być w pełni oryginalna  bez napraw czy przeróbek..  Tylką taka  jest odpowiednia ..    To najlepszy wzmacniacz jaki zrobił nad  tylko mało kto wie jak  wstawić go w system żeby pokazał co potrafi ..  Normalnie będzie mało przejrzysty ciepły  z bardzo ładna barwą i  wolnym basem . Piszą  że  to  miś , ciepły i miły Faktycznie tak gra  bez strojenia    Gorzej od oryginalnego v1700 .czy v7000 i ja 220 .

Jak ktoś będzie miał wątpliwości co do wersji modelu na podstawie zdjęć rozpoznam dobrą wersję

A9211 w oryginale gra miłym dość ciepłym nieangażującym dźwiękiem . Jest przyjazny ale emocji brak . Nawet na ls30 które są dość wredne . Trzeba w nim poprawić emocje i przejrzystość i dopiero nie można się oderwać od słuchania . W oryginale może grac jako tło do kotleta nie wciąga ale inie drażni ;}

Edytowane przez gregaudio

Greg czy miałeś okazję podłączać BOX 650 do amplitunera Merkury HIFI naszej rodzimej produkcji?Gra to zestawienie zadziwiająco podobnie do Sanyo JA 220.Nie ma mowy o takiej samej jakości ale brzmienie jest zbliżone.Sprawdzałem w internecie że Merkury HIFi to owoc współpracy Diory z Sanyo , a końcówka mocy to STK.Może jest szansa na zrobienie z tego GAT?

Merkuty ma pewne cechy Sanyo ale to mało żeby robić GAT Projekt jest przeciętny . Trzeba nieco więcej żeby z niego wydobyć dobry dźwięk . Wyszukałem wzmacniacze o większej mocy i dobrym projekcie które świetnie graja z 650.prof

Edytowane przez gregaudio

Greg czy miałeś okazję podłączać BOX 650 do amplitunera Merkury HIFI naszej rodzimej produkcji?Gra to zestawienie zadziwiająco podobnie do Sanyo JA 220.Nie ma mowy o takiej samej jakości ale brzmienie jest zbliżone.Sprawdzałem w internecie że Merkury HIFi to owoc współpracy Diory z Sanyo , a końcówka mocy to STK.Może jest szansa na zrobienie z tego GAT?

Ja miałem okazję podłączyć merkurego do boxów 650. Bardzo przyjazne połączenie. Merkury to najprzyjemniej grający polski twór z tamtych czasów. Barwą dzwieku kładący na łopatki wiele tranzystorowych pieców. Np harman kardon hk970. W bezpośrednim porównaniu z Merkurym, harman poleciał na aukcje:P Waskim gardłem Merkura jest preamp. Kręci charakterystyką częstotliwości. Może Greg zajął byś sie tym ampli? Na pewno można z niego dużo wycisnąć.

Ostatnio wpadł mi w ręce malutki wzmak toshiby/aurexa. SB-A10. Ma świetną barwę, bardzo angażujący dźwięk. Ot taka warta zainteresowaniem zabaweczka ze sporym potencjałem. Na podobne kopyto gra też kilka starych wzmaków technicsa, ale o tej marce nie będę wspominał bo jest znienawidzona :P

Edytowane przez Zdzislav

Fajnie że również to zauważyłeś.Mekuremu brakuje dźwięczności i przeźroczystości Sanyo JA220.Mimo tego gra bardzo przyjemnie .Być może słabsza jakość to wynik zastosowania elementów polskiej produkcji lub niedopracowanego technicznie preampa.

Tak, z mojego doświadczenia wymiana kondów na lepsze, nie elwy, dodaje dużo pozytywnego do dzwięku. Preamp mocno wpływa na efekt końcowy, sama końcówka gra bardziej liniowo, ale sprawdzałem to bardzo dawno temu. Pamietam, że gra plastycznie. Generalnie merkury ma podaną moc 20w na kanał prz 4 ohm. Co dziwne to najmocniejsze 20 w jakie w życiu spotkałem. Nawet w datasheecie Jest podana moc 20w max z tego co pamiętam. A jednak skończyć merkurego nie jest tak łatwo.

Chyba jutro z ciekawości podłączę samą końcówkę:) Wymieniłem w niej kondy na elna silmic i ero. W preampie z resztą też.

Edytowane przez Zdzislav

witam kolegów zapaleńców ;),

chciałbym poradzić się jakie kolumny aktywne Grundiga najlepiej nabyć,

chciałbym coś najlepszego dla Grundiga X 6500 TP.

• 2 tygodnie później...

BOX20 i BOX30 są najlepsze tylko trudno mi określić jak zagrają z x 6500 bo nie miałem takiej konfiguracji ..

Jak na moje ucho to Box 50 w niczym im nie ustępują. Co najmniej ;)

• 2 tygodnie później...

Witam, powoli szukam jakiś kolumn firmy grundig, do swojego sony str-v6, czy te kolumny : http://allegro.pl/grundig-hifi-box-850a-professional-i2664040654.html są warte zainteresowania ? Jak będą grały z sony ? Słucham depeche mode, JMJ, winyli z lat 90 i kasety szpulowe.

Box850a prof to bardzo dobre głośniki , czy sony będzie pasował trudno powiedzieć to problem spasowania systemu ,dlatego też bywają w sprzedaży po nieudanej konfiguracji , Monitory za kilka tys nie są lepsze może za kilkanaście tys mogą stawać obok i też z niepewnym efektem.

Najfajniejsze jest to że większość w to nie wierzy że tak są dobre w odpowiednim systemie , dlatego można je kupić za przysłowiowe grosze .

Jak na moje ucho to Box 50 w niczym im nie ustępują. Co najmniej ;)

ja z kolei doświadczyłem na sobie co prawda nie z 50-tkami ale z BOX 40 że ma za dużo basu i trudno go okiełznać, wymaga to dodatkowego nakładu pracy. Podejrzewam, że z BOX 50 ten problem może być jeszcze większy patrząc na ich budowę ale to tylko takie sobie teoretyzowanie - ich po prostu nie słuchałem ;-)

Na moje ucho lepiej trzymać się środka stawki - chyba że lubisz przewymiarowany i szalejący bas ponad wszystko czyli inne zakresy pasma ... de gustibus ;-)

a może masz receptę na rozbuchany bas w BOX 50? Masz te paczki czy znasz z odsłuchu ? napisz coś więcej i w jakim systemie grają/ły?

pozdr reart

ja z kolei doświadczyłem na sobie co prawda nie z 50-tkami ale z BOX 40 że ma za dużo basu i trudno go okiełznać, wymaga to dodatkowego nakładu pracy. Podejrzewam, że z BOX 50 ten problem może być jeszcze większy patrząc na ich budowę ale to tylko takie sobie teoretyzowanie - ich po prostu nie słuchałem ;-)

Na moje ucho lepiej trzymać się środka stawki - chyba że lubisz przewymiarowany i szalejący bas ponad wszystko czyli inne zakresy pasma ... de gustibus ;-)

a może masz receptę na rozbuchany bas w BOX 50? Masz te paczki czy znasz z odsłuchu ? napisz coś więcej i w jakim systemie grają/ły?

pozdr reart

40 nie słuchałem. Za to 50 mam dwie pary (w okleinach czarnej oraz drewnianej). Nigdy w życiu nie powiedziałbym, że mają one 'nieokiełznany' bas ;) Nie wiem, z czym musiałyby być zestawione, żeby móc tak o nich powiedzieć... U mnie jedne grają z elektroniką Cyrusa (wcześniej cały tor Grundiga - SXV6000 + CD 7500 choć bez żadnych modyfikacji - nie udało mi się nakłonić do tego Grega ;)). W drugim zestawie w mniejszym pokoju gram na Boxach 30 podłączonych pod pre Cantona i odtwarzacz Rega Planet. Posiadam również 20, ale nie mam gdzie ich podłączyć ;) Najlepszy dźwięk jaki udało mi się osiągnąć to zestawienie Grundiga z Cyrusem. Tylu szczegółów w dźwięku z tych kolumn nigdy wcześniej nie słyszałem. Wbrew obawom, wspaniałej barwy kolumnom nie ubyło. Co do basu - warto zaznaczyć, że Cyrus w ogóle go nie podbija. Może w tym tkwi sekret ;)

Zastanawiam się nad wyborem wzmacniacza oraz cd do boxów 850 prof. a.

NAD 140 Receiver

Tutaj Greg napisał który model najlepszy.

model nad 3020 który ma być ze wczesnej produkcji ale nie pierwszej ,która ma spore błędy i jest awaryjna. Młodsze późniejsze też się nie nadają. . .To tak zwana pierwsza seria z poprawionym drukiem . Koniecznie wersja europejska nie BG .Ma być na tranzystorach RCA a nie Motoroli i ma być w pełni oryginalna bez napraw czy przeróbek.. Tylką taka jest odpowiednia .. To najlepszy wzmacniacz jaki zrobił nad tylko mało kto wie jak wstawić go w system żeby pokazał co potrafi .. Normalnie będzie mało przejrzysty ciepły z bardzo ładna barwą i wolnym basem

Witam, zakupiłem Grundigi 850a porfessional grają ładnie lecz na razie w formie testu są na jakiś zwykłych kablach 2.5 miedzianych, jakieś inne kable są polecane do tych kolumn ?

Witam, zakupiłem Grundigi 850a porfessional grają ładnie lecz na razie w formie testu są na jakiś zwykłych kablach 2.5 miedzianych, jakieś inne kable są polecane do tych kolumn ?

Ciekawe jakie kable mają w środku te paczki- czy czasem nie miedziane? Wy toście wszyscy poszaleli z tymi kablami?

Oryginalnie te kolumny mają na wszystkich trzech drogach cieniutkie kabelki miedziane 0,75mm2 lub coś około.

Też jestem od niedawna posiadaczem 850a prof i po wymianie przewodów na lepsze byłem zdziwiony, oczywiście pozytywnie :)

A ja należe do tych co mają te kolumny, odsłuchali na oryginale, zmienili druty na lepsze, odsłuchali ponownie i usłyszeli różnice :)

Jaką różnice? Nie jest to dla mnie coś szokującego i powalającego na kolana ale na pewno dolne rejestry stały się mocniejsze i bardziej wyraziste, na górze pojawiło się więcej szczegółów i smaczków. Na środku pasma różnica jest mało wyczuwalna tak więc pomijam.

Kable na środek i góre użyłem 1,5mm2, zaś na wejście i woofer 2,5mm2. Producent ALPHARD, modele: DA VINCI SL-7 oraz DA VINCI SL-8.

Producent ALPHARD

Bardzo dobre, wystarczające, to tylko moje skromne zdanie. Pewnie zaczną Ci polecać jakieś wykwintne po xxxPLN za metr, ale może nie klubowicze Grundiga. ;)

Właśnie nie teraz mam jakieś z obi kable do głośników najprostsze kupowane X lat temu.

Nie chce jakiś kabli które kosztują więcej niż kolumny tanie dobre kable wystarczą.

Chodzi mi o kable amplituner / kolumny, te będą ok ? http://allegro.pl/xlo-htsc14-bez-koncowek-promocja-cenowa-i2674755048.html Potrzebuje 2x po 1.5m

I wierzysz w cuda że coś poprawią, czy chcesz poprostu fajny gadżecik? Może lepiej pokombinować z ustawieniem kolumn, z tego co widzę 2x 1,5m to kolumny będą od siebie dość blisko.

Moim sprawdzonym typem jest właśnie Alphard. Tani, porządna izolacja, czysta miedź 6N, solidne wykonanie i gra na wysokim poziomie.

http://allegro.pl/alphard-da-vinci-2x2-5-mm-kabel-glosnikowy-sl-8-fv-i2669749896.html

Tymbardziej jeśli ktoś nie słyszy różnicy to po co przepłacać :)

Nie chodzi o szpan czy też poprawienie dzwięku w znaczący sposòb tylko jak włączam gramofon głòwnie to jest "pyknięcie" dość głośne bo są kable słabo izolowane, a jest ich dość dużo za szafką, a wiem że słabe kable nawet owinięte folią nic nie dadzą. Jak już kupuje też nie chce jakiegoś taniego chłamu , ale również nie chce kupić kabli za 300 zl za metr dlatego pytam. Zamiast czepiać sie co post czy warto coś doradzić z własnego doświadczenia. Dziękuje sylwek za odpowiedź kable zamówione ;co polecasz własne taka odpowiedź mnie interesowała.

Sorki może Cię jakoś uraziłem, ale nie pisałeś nic o swoich problemach, tylko jakie kable polecacie. A to brzmi jakbyś chciał znacząco poprawiać brzmienie kablami. A to że pisałem o ustawieniu kolumn to raczej też rada, bo akustyka pomieszczenia ważniejsza od kabli chyba jest. Pozdrawiam
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.