Skocz do zawartości
IGNORED

Podkładki pod kolce

TomaszW

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jakiś czas temu przeczytałem post w którym pytaliście o podkładki pod kolce...

ostatnio trafiłem na allegro na bardzo dobrej jakości podkładki firmy LOMIC,

można je też kupić na sklep.lomic.pl . Ja jednak kupiłem na allegro u użytkownika Danka_B,

Są naprawdę ok i mogę je śmiało polecić. Przyznam że firma krzak , produkuje też jakieś układanki :) ale muszę też przyznać że podkładki mają super. Może tylko pakują w swoje opakowania ale to nie istotne bo dla mnie liczy się jakość a nie firma. Przyznam szczerze że większy problem miałem z dobraniem kolców. Pisałem do LOMIC emaila ale okazuje się że niestety nie produkują kolców, ale z tego co się dowiedziałem mają mieć niedługo jakieś stożkowe podkładki które będzie można zastosować do każdych kolumn czy sprzętu audio jak kolce, mają być niby samo przylepne. Trzeba będzie sprawdzić bo temat jest warty uwagi... Kupiłem też ostatnio standy granitowe i powaliła mnie różnica w jakości dźwięku. Do tej pory byłem nastawiony sceptycznie...

no nic - mam nadzieję że pomogłem poszukiwaczom podkładek pod kolce...

pozdrawiam serdecznie

TomaszW

https://www.audiostereo.pl/topic/47453-podk%C5%82adki-pod-kolce/
  • 3 miesiące później...

No bardzo ładnie. Ale ja, bezskutecznie, poszukuję gumowych, półokrągłych, samoprzylepnych nóżek, którymi mógłbym podkleić swoje kolumny. Gdzieś je kiedyś widziałem ale nie zapisałem adresu i uleciało.

• 11 miesięcy później...

Kupiłem też takie podkładki pod kolce, z twardej gumy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(Przy manewrowaniu kolumną /czasem trzeba/, podkładki trzymają się kolców i to mi się podoba.)

Jednak najsensowniejszym (i najtańszym rozwiązaniem) są albo blu-tak albo te z OBI - wyżej przeze mnie polecane.

Ewentualnie z nielakierowanego korka (raczej z miększego).

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Wielka frustracja. Podstaw sobie człowieku pod kolce malutkie standardowe podkładeczki pod ciężkie kolumny na w miarę nierównej podłodze - MASAKRA z przepukliną.

Stąd pytanie o szerokie podkładki z dużą zapadającą się dziurą. Może ze 2 cm? Jakie i gdzie można je kupić? Najlepiej same bez kolców. Mogą być drogie i spoza terenu Polski.

A i jeszcze jedno. Kolce po angielsku to spikes a jak wołają na takie podkładki audiofile w UK?

Jeżeli cena nie gra dla Ciebie roli i mocowanie podkładki ma być ruchome to może coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj masz podkładki 4 cm, trochę tańsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lepiotrek, 3 Sie 2010, 13:14

>Tutaj masz podkładki 4 cm, trochę tańsze.

>

Ukryta Zawartość

Mam je, są fajne ale maja jedną wadę. Wgłębienie na kolec jest na wylot, więc jak ktoś ma wąskie bardzo szpiczaste kolce, to kolec i tak będzie opierał się na podłodze a nie na podkładce (i będzie ją rysował).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ze starych monet 10-20 złotowych szlifujesz awers, najlepiej pilnikiem drobnoziarnistym, z drugiej strony nabijasz punktakiem i mocowanie pod kolec gotowe.

A teraz druga wersja, właśnie wytoczyłem mosiężne, szerokości 25mm, grubości 3mm, zdjęcia wrzucę na priva.

Pozdrawiam.

Te z monet służą mi już kilkanaście lat i nie narzekam :)

Te w kształcie grzybka mogą też być nagwintowane i nie porysują podłogi.

W tej formie będą wklejone w płytę kamienną pod CD'ka

Ukryta Zawartość

post-16142-100000052 1280868121_thumb.jpg

post-16142-100000053 1280868121_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sylwek36, 3 Sie 2010, 22:43

>Te z monet służą mi już kilkanaście lat i nie narzekam :)

Tego typu "konstrukcje" (kolce na monetach) to moim zdaniem kompletny bezsens. Już lepiej postawić na filcach - przynajmniej byłaby izolacja a nie taki pic na wodę.

JTL Audio robi fajne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

>Kyle

>Tego typu "konstrukcje" (kolce na monetach) to moim zdaniem kompletny bezsens.

zgadzam się, też dałem między granit i kolce podkładki - czyli monety. Coś nie za bardzo mi to grało, więc wyrzuciłem monety, i jest znacznie lepiej. Czyli kolce opierają się bezpośrednio na granicie. I nic się nie przesuwa:)

lepiotrek, 4 Sie 2010, 11:34

>Wcale nie kwestionuję twojej wypowiedzi, może są dostępne dwa rodzaje tych podkładek?

Być może tak, albo ja dostałem jakieś wadliwe. Szkoda że się od razu nie reklamowałem, bo ogólnie wykonane są bardzo dobrze.

Nie ma co siać zamętu, po to jesteśmy żeby sobie pomagać, podpowiadać. Można zrobić różne eksperymenty np kropelka silikonu pod podkładki mosiężne, jeżeli są na granitach lub na kamieniu.

Trzeba to zrobić z głową.

Innym projektem jest np płyta stalowa przyfrezowana na wymiar o kilka cm szerzej niż kolumna z szerszą bazą podparcia czyli np obudowa ma 30x35cm to wykonujemy podstawy o wymiarach odpowiednio 35x40cm. Skręcamy to z podstawą obudowy od środka na 3 lub 4 śruby M8. Po uprzednim nagwintowaniu w tym elemencie stalowym otworów i wtedy jest szerszy punkt podparcia. Między tą podstawę a obudowę można wkleić matę bitumiczną o strukturze gładkiej.

Jak znajdę zdjęcia gdzie taki projekt wykonałem dawno temu na Polarisach 300. To wrzucę je.

• 2 tygodnie później...

najprosciej poszukaj w necie dystrybutora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ut conclave sine libris, ita corpus sine anima. Cicero

• 2 lata później...

lepiotrek, 3 Sie 2010, 13:14

>Tutaj masz podkładki 4 cm, trochę tańsze.

>

Ukryta Zawartość

Mam je, są fajne ale maja jedną wadę. Wgłębienie na kolec jest na wylot, więc jak ktoś ma wąskie bardzo szpiczaste kolce, to kolec i tak będzie opierał się na podłodze a nie na podkładce (i będzie ją rysował).

Hej, mam te same podkładki i są bardzo dobre ale masz rację że mają otwory na wylot. Okazało się że znajomy z innego forum też je ostatnio kupił ale wcześniej napisał do producenta i dostał zapewnienie że pasują do wszystkich standardowych kolców na rynku i nie ma możliwości przejścia kolca. Jeżeli ktoś ma kolce hand made np. z igły to przejdą na wylot na bank:) Dostał tez informację że firma lomic wprowadzi niedługo na rynek podkładki ze stali nierdzewnej i mosiądzu i w nich nie będzie już otworu na wylot. Może otwory są wymuszone tym że te podkładki malowane są proszkowo, choć nie znam się na tej technologii. Fakt że powłokę mają bardzo ładną. Ja mogę polecić bo z moimi kolcami się sprawdzają. Ostatnio kupiłem u nich stożki pod CD. Generalnie w tej cenie mogę polecić. Mam do was prośbę. Jak by ktoś z was mógł mi podać link do jakiegoś sklepu gdzie mogę kupić gumowe nóżki takie pod wzmacniacz. Będę wdzięczny. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Cześć,

jakiś czas temu przeczytałem post w którym pytaliście o podkładki pod kolce...

ostatnio trafiłem na allegro na bardzo dobrej jakości podkładki firmy LOMIC,

można je też kupić na sklep.lomic.pl . Ja jednak kupiłem na allegro u użytkownika Danka_B,

Są naprawdę ok i mogę je śmiało polecić. Przyznam że firma krzak , produkuje też jakieś układanki :) ale muszę też przyznać że podkładki mają super. Może tylko pakują w swoje opakowania ale to nie istotne bo dla mnie liczy się jakość a nie firma. Przyznam szczerze że większy problem miałem z dobraniem kolców. Pisałem do LOMIC emaila ale okazuje się że niestety nie produkują kolców, ale z tego co się dowiedziałem mają mieć niedługo jakieś stożkowe podkładki które będzie można zastosować do każdych kolumn czy sprzętu audio jak kolce, mają być niby samo przylepne. Trzeba będzie sprawdzić bo temat jest warty uwagi... Kupiłem też ostatnio standy granitowe i powaliła mnie różnica w jakości dźwięku. Do tej pory byłem nastawiony sceptycznie...

no nic - mam nadzieję że pomogłem poszukiwaczom podkładek pod kolce...

pozdrawiam serdecznie

TomaszW

Tomasz,

Mam te same podkładki pod kolce - lomic i i są bardzo dobre, używam je z ostrymi kolcami firmy Rogoz Audio. Podkładki lomic są bardzo ładnie wykonane i mają bardzo ładną powłokę, ostatnio dokupiłem od tej firmy stożki pod CD (duża poprawa selektywności basu) , gdybym nie miał tych z Rogoz Audio kupił bym śmiało kolce lomic, taniej a jakość bardzo dobra, stożki kupiłem w cenie promocyjnej - być może mają jeszcze promocje w swoim sklepie. Stożki do CD kupiłem fi 40, do kolumn raczej polecam te fi25mm bo z tego co widziałem mają większy szpic. Napisałeś że to firma krzak ale w sumie napisałeś to 4 lata temu :) :) :) , trochę się zmieniło. Podkładki lomic zrobiły się bardzo popularne na googlach;). Firma YAMAHA też produkuje różne rzeczy i całkiem ok :):) Ja mogę szczerze polecić produkty lomic bo sam używam. Mam prośbę bo szukam nóżek gumowych pod wzmacniacz. Wie ktoś z Was gdzie mogę kupić???

pozdrawiam

• 2 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

Hej,

sylwe36 dzięki za info :) już kupiłem...A co do firmy LOMIC to kupiłem u nich ostatnio kolce i podkładki ze stali nierdzewnej pod gramofon nie mają otworów na wylot. Były tylko jednym modelu który kupiłem u nich chyba z 3 lata temu, może w tych malowanych proszkowo mają ze względu na technikę malowania ale się na tym nie znam. Jedno mogę zapewnić że kolce Rogoz Audio które mam (mają bardzo ostre szpice) idealnie się osadzają i nie ma szans aby przeszły przez lomicki z otworkiem na wylot, zapierają się idealnie (otworek jest malutki)... Czytałem trochę o stosowaniu kolców pod gramofon i przyznaje że jest to bardzo dobry pomysł. Pod gramofon fajne są 40 ale ja kupiłem 25 bo koniecznie chciałem srebrne :) (stal nierdzewna) hehe to takie zboczenie, chciałem aby idealnie pasowały pod gramofon....

Jeszcze raz dzięki za namiary na nóżki gumowe :):)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.