Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin 100b i kolumny

markoni

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ od niedawna stałem się posiadaczem Yaqina 100b zacząłem zastanawiać się nad zmianą kolumn.

Proszę o konkretne informacje kto słyszał tego lampowca i z jakimi kolumnami warto odsłuchiwać a z jakimi na pewno to nie zagra na oczekiwanym poziomie. Wiem, że ten wątek przewijał się kilkukrotnie ale chciałbym zebrać informacje. Wielu z forumowiczów ma Yaqina z różnymi zestawami kolumn i na pewno chętnie podzieli się spostrzeżeniami. Liczę na aktywne wypowiedzi.

1.Pomieszczenie 16m2 do "wytłumienia"

2.Preferuje używane(lepszy stosunek jakości do ceny) chociaż bez przymusu-cenowo 2-5kzł

3.Muzyka ogólnie rozumiany rock, instrumentalna, metal - większość gatunków chętnie słucham

4.Brzmienie lekko ocieplone dobrze zarysowany głęboki bas

do Yaqina lub MA polecam Dynaudio z serii Audience lub lepiej Focus ale pod warunkiem ze zapewnimy im wlasciwe ustawienie min 50cm od scian. W dynkach jest mocno podkreslony bas przy odpowiedniej kontroli ale przede wszystkim to ciepłe i muzykalne głośniki z odrobina magii. U mnie Focusy 140 graja w 17mk2

Wczesniej z Yaqinem przerabiałem tez Ushery S-520 i szukajac nastepcy do 2tys nie bylo szans nic znalesc. W 16mk2 beda na styk.

• 2 tygodnie później...

Witam

Ostatnio mialem okazję dzięki miłemu forumowiczowi, posłuchać Yaquin MC 10L. To byl chyba mój błąd bo ni emoge dojść do siebie po odsłuchu. Grało to z Audio Physic Tempo 2. Ogolnie porównywałem brzmienie do NADa C-370, który mam. Jedyne do czego mógłbym sie przyczepić to do mniejeszej kontroli basu w chińczyku, lecz do końca ni ejestem pewien czy dobrze sobie to tłumaczę bo Yaquin mial więcej basu od NADa, stad moze wrażenie jego lekkiego poluzowania. W każdym razie basik był miły i ciepły. Reszta to juz dla mnie tylko bajka. Gładkie wysokie i wokale. Ogólnie ni epotrafie tego wytłumaczyć, ale jak to ludzie piszą faktycznie lampa ma jakąś aure i naturalność brzmienia, że bardzo miło sie tego słucha. Wspomnę też o przestrzeni Yaquina która dawałą z AP Tempo2 fajne uczucie i górowałą pod tym względem nad C-370. Powiem krótko: ni echce mi sie spowrotem podłączać C-370 do moich AP Tempo2. Mysle że jest dla tych kolumn jedyna słuszna droga czyli LAMPA. Tak coś czułem że z tych kolumn można jeszcze wiele wykrzesać.

pozdrawiam

Audio Physic- ogólnie bardzo dobre kolumny, ale zastanawiam się czy równie dobrych systemów nie można dostać za mniejsze pieniądze.

Słuchałem ostatnio dynaudio 52 (nie se) i myślę że rozwój basu idzie w nich w dobrym kierunku, solidny wykop tylko detaliczność i dobrze zbudowana scena-troszkę mi brakował. Możliwe że jest to wina pomieszczenia i należałoby z tym popracować.

Co sądzicie o eposach 12.2 może 15.2?

Chociaż cały czas zastanawiam się czy monitory to dobre rozwiązanie do 16m2?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.