Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin 100b i kolumny

markoni

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ od niedawna stałem się posiadaczem Yaqina 100b zacząłem zastanawiać się nad zmianą kolumn.

Proszę o konkretne informacje kto słyszał tego lampowca i z jakimi kolumnami warto odsłuchiwać a z jakimi na pewno to nie zagra na oczekiwanym poziomie. Wiem, że ten wątek przewijał się kilkukrotnie ale chciałbym zebrać informacje. Wielu z forumowiczów ma Yaqina z różnymi zestawami kolumn i na pewno chętnie podzieli się spostrzeżeniami. Liczę na aktywne wypowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/47987-yaqin-100b-i-kolumny/

1.Pomieszczenie 16m2 do "wytłumienia"

2.Preferuje używane(lepszy stosunek jakości do ceny) chociaż bez przymusu-cenowo 2-5kzł

3.Muzyka ogólnie rozumiany rock, instrumentalna, metal - większość gatunków chętnie słucham

4.Brzmienie lekko ocieplone dobrze zarysowany głęboki bas

do Yaqina lub MA polecam Dynaudio z serii Audience lub lepiej Focus ale pod warunkiem ze zapewnimy im wlasciwe ustawienie min 50cm od scian. W dynkach jest mocno podkreslony bas przy odpowiedniej kontroli ale przede wszystkim to ciepłe i muzykalne głośniki z odrobina magii. U mnie Focusy 140 graja w 17mk2

Wczesniej z Yaqinem przerabiałem tez Ushery S-520 i szukajac nastepcy do 2tys nie bylo szans nic znalesc. W 16mk2 beda na styk.

Dynki chodzą mi po głowie, zastanawiam się jeszcze nad Audio Physic Yara, może Harlechy. Ciekawi mnie też dzwięk jaki produkują Quady-maja dobre recenzje, ale jak to z recenzjami bywa są zwykle takie na jakich zależy płatnikowi!

• 2 tygodnie później...

Witam

Ostatnio mialem okazję dzięki miłemu forumowiczowi, posłuchać Yaquin MC 10L. To byl chyba mój błąd bo ni emoge dojść do siebie po odsłuchu. Grało to z Audio Physic Tempo 2. Ogolnie porównywałem brzmienie do NADa C-370, który mam. Jedyne do czego mógłbym sie przyczepić to do mniejeszej kontroli basu w chińczyku, lecz do końca ni ejestem pewien czy dobrze sobie to tłumaczę bo Yaquin mial więcej basu od NADa, stad moze wrażenie jego lekkiego poluzowania. W każdym razie basik był miły i ciepły. Reszta to juz dla mnie tylko bajka. Gładkie wysokie i wokale. Ogólnie ni epotrafie tego wytłumaczyć, ale jak to ludzie piszą faktycznie lampa ma jakąś aure i naturalność brzmienia, że bardzo miło sie tego słucha. Wspomnę też o przestrzeni Yaquina która dawałą z AP Tempo2 fajne uczucie i górowałą pod tym względem nad C-370. Powiem krótko: ni echce mi sie spowrotem podłączać C-370 do moich AP Tempo2. Mysle że jest dla tych kolumn jedyna słuszna droga czyli LAMPA. Tak coś czułem że z tych kolumn można jeszcze wiele wykrzesać.

pozdrawiam

przed Toba jeszcze długa droga do odkrywania dobrego dzwieku. Dla mnie taki Yaqin za niespelna ponad 1tys zł wykopywał wszystkie nowe tranzystorowe budzetowki do 2tys typu Nady, srady, CA, Marantze itd

Audio Physic- ogólnie bardzo dobre kolumny, ale zastanawiam się czy równie dobrych systemów nie można dostać za mniejsze pieniądze.

Słuchałem ostatnio dynaudio 52 (nie se) i myślę że rozwój basu idzie w nich w dobrym kierunku, solidny wykop tylko detaliczność i dobrze zbudowana scena-troszkę mi brakował. Możliwe że jest to wina pomieszczenia i należałoby z tym popracować.

Co sądzicie o eposach 12.2 może 15.2?

Chociaż cały czas zastanawiam się czy monitory to dobre rozwiązanie do 16m2?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.