Skocz do zawartości
IGNORED

PHONO STAGE MM MC - wersja forumowa

Rekomendowane odpowiedzi

>artur

A z jakim sposobem mogłem uszkodzić stabilizatory? Od początku były poprawnie wlutowane więc raczej to nie kwestia 'złego' prądu. Jakieś przepięcie mogło je zniszczyć?

I skoro to one będą uszkodzone to czy warto wylutowywać wszystko czy tyle je jedne wymienić??

A zmierz miernikiem te rezystory: te przy stabilizatorach maja mieć 120 om a te przy gniazdach wyjściowych 4,7om. Jeśli są zamienione ...

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

To trudno mi coś jeszcze wymyślić.

Z ciekawości godzinkę temu złożyłem sobie takie PSU. Podpiąłem do trafa. Ustawiłem napięcie na 2x14V. Zero kłopotów, zagrało od pierwszego podłączenia. Dlatego dziwne dla mnie jest, że nie mozna tego ustawić. Może zagadaj do conriego ... on jest z Twojego fyrtla chyba - co innego wirtualnie, a co innego mieć ustrojstwo w ręce.

Jasne, że można zastosować jakiekolwiek stabilizowane napięcie, na jakichkolwiek płytkach.

Mogą to być lm7812/7912 czy lm7815/7915.

Może być z AVT lub jakiegokowliek innego źródła.

Różnica jest taka jak między Mercem 190 a S klasą.

Mezalians :

Wczoraj (zdjęcia powyżej) podpiąłem taki stary gramofon. Z ramieniem jeszcze starszym. Wkładka tylko nowa. To było spektakularne granie. Nic nie brakowało. Świetny bas, rewelacyjna kontrola. Gitara akustyczna, smaczki pokazane jak na dłoni. Brak jakichkolwiek sybilantów czy innego ścierwa na górze pasma.

To co przeczytała szło na wzmacniacz z preampa. Widać, że projekt ten może być ograniczony przez napęd i wkładkę. Im lepsze tym lepiej gra.

K

Nie najwyraźniej ,ale może pomoże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3405-100007456 1239793118_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może nie pomogę ... ale spróbuję :) Miałem podobny przypadek. Zasilacz jest dla mnie kretyńsko prosty i w życiu złożyłem ich dzisiątki. Wszystko sprawdzałem i było ok ale nie działało. Winowajcą okazało się niewidoczne prawie zalanie cyną dwóch punktów lutowniczych. Było to zamaskowane pod kalafonią. Tak więc, może przyczyna jest b. oczywista ale należy bardzo uważnie posprawdzać PCB.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

HA!!! UDAŁO SIĘ!

Dzięki pomocy arturap. Wymieniliśmy stab 317 i diode, która była odwrotnie przylutowana, oraz jeden helimetr... Wszystko dało się ładnie ustawić - jest na wyjściu 14v.

Teraz podpiąłem i gra! I nie buczy! Cichutko, żadnego brumu, pomimo, że wszstko prowizorycznie na desce do krojenia ;)

Mam tylko pytanie odnośnie uziemienia - do czego je teraz podpiąć???

>ganzz_gut

Ja podpinam do masy wejściowej przy gniazdach lub do pcb (masa wejściowa).

Dolutowuję kabelek ze szczypcami w to miejsce.

Zdjęcie dodam jak zrobię.

Przypominam, że strona TOP pcb to ekran - jest taki kwadratowy pad od strony wtyczki zasilania. Można go podpiąć przez rezystor do masy przy tym gnieździe a drugi koniec kablem do obudowy.

K

>ahaja

Przez kilka dni grał bez 'uziemienia' i nic mu nie było :) ale zrobiłem, jak radzisz ;)

Jestem zauroczony tym jak pre gra - zupełnie nowa przestrzeń, wypełnienie dzwięku, czytelność - zwłaszcza wysokich tonów... tego nie było u grahama slee i tego w ogóle się nie usłyszy na cd.

Przećwiczyłem 3 opampy (tyle miałem) - na ne5532p było fajnie, ale jakoś chłodno, dobra kontrola basu, ale krótki jakiś, na ad4558p beznadziejnie - sucho i matowo, teraz siedzi ad712jn - i chyba jest najciekawszy, choć średnica na 5532 była lepiej wyeksponowana. Wydaje się jednak, że vsps zasługuje na coś wypasionego... co można tam wstawić? Macie, Panowie, jakieś propozycje?

ps. Niedługo zamówię 'wypasioną' obudowę ;)

Hola

:) wiem , że gra.

Jak ktoś ma wątpliwości to niech go sobie porówna z Primare R20 ...

Opampy: fajne są LM4562. Ich rozwinięcie to LME49860 - tych zamówiłem kilka i mam zamiar je wsadzić. Raczej się nie zawiodę. Dalej - to już pojedyńcze na przejściówkach.

K

No to pre zagrało, rewelacja dziękuję Ahaja.

Brzmi porównywalnie do pre za kilka tysięcy.

Powiem tak rewelacja.

Grałem na MC i na MM.

Jeszcze raz Ahaja duże dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Obudowa - z Modus Shop, seria Economica EP, kod - 1EP802815 (280x150x80).

Byłem ciekaw jak wygląda i jak się składa. Zapakowane bardzo ładnie, panele front i tył z cienkiego alu delikatnie szczotkowane z folią ochronną. Składa się jak klocki Lego ... podobnie jak preamp :).

Na zdjęciach sklepowych front i tył są cofnięte do wewnątrz obudowy. Mocowane zwykłymi śrubami :( ... zrobiłem upgrade: na front dołożyłem imbusy i dodatkowe śruby (od środka) robiące za dystanse. W ten sopsób front poszedł do przodu. W takiej wersji prezentuje się bardzo dobrze - jak klocek sklepowo/firmowy.

Do tego modelu pre pasuje idealnie - widać na zdjęciach. Na razie zamontowane Neutriki, dojdzie jeszcze dławik do kabla zasilającego i gniazdo GND.

Polecam taką skrzynkę. Warto jednak ze względu na koszty przesyłki złożyć się w kilka osób.

K

Ukryta Zawartość

post-1494-100006129 1241299835_thumb.jpg

post-1494-100006130 1241299835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ahaja, 2 Maj 2009, 23:31

Ładnie wygląda, jestem na etapie kończenia wkładania wszystkiego w obudowę, którą kupiłem jako urządzenie do niewiadomo czego. Jak tylko skończę wiercenie podziele się fotografiami.

Mam pytanie odnośnie gniazd "Neutrik". Jaka jest ich cena i gdzie można je nabyć? Są do złudzenia podobne konstrkcyjnie do tych które kupiłem, zapewne podróbki.

Jeszcze jedna rzecz - przewody pomiędzy blokami, a gniazdami RCA. Nie jestem wyznawcą przewodów i ich niesamowitych właściwości, jednak nie od dziś wiadomo że posiadają one typowe parametry RLC zatem zdarza się tak że potrafią popsuć o wiele więcej niż dodać od siebie. W prawdzie będą to krótkie odcinki ale wolałbym dobrać najlepszą możliwość.

Serwus

Neutriki:

Ukryta Zawartość

Przewody: jako , że obudowa dobrze ekranuje to nie widzę konieczności stosowania przewodów w ekranie. Jeśli cała obudowa ma być z alu to wtedy tak. Ja daję takie kolorowe przewody skręcone ze sobą (patrz na wcześniejsze zdjęcia). Wazne by przewody wejściowe były krótkie.

Tak jak rozplanowałem na zdjęciach (wewnątrz) - można jeszcze dodać dodatkową blachę między PSU i trafem a sekcjami preampów.

To już ... Highendfidelity będzie :))).

K

Ukryta Zawartość

Dodam, że bardzo pomocne okazało się wiertło stopniowe polecane wcześniej przez conriego.

Dzięki :).

ahaja, 3 Maj 2009, 00:06

Zostane narazie przy swoich, wyglądają tak samo, tylko kosztowały mnie 1,8zł. Z przewodami się pobawie, nie oczekując oczywiście żadnych namacalnych efektów.

Ekranów jeszcze nie zaprojektowałem do swojej obudowy, naturalnie już na początku przy rozmyślaniu nad ułożeniem bloków w obudowie brałem to pod uwagę. Na razie jednak chcę to odpalić w całości, niestety pozostaje jeszcze walka z gramofonem.

PS Pojęcia typu hiend czy audiofilizm w przypadku audio po prostu dla mnie nie istnieją

Wszystkie płytki i trafo montuję do sklejki 10mm i ją wsadzam do środka, dokręcając 4ema wkrętami od spodu. Jest to zdecydowanie łatwiejsze niż wiercenie 16tu otworów :). Do tej obudowy sklejka ma wymiary 250x120(mm).

K

>conri

Graj bez zworek.

232k/249k - wzmocnienie dla najniższych częstotliwości przy 249k jest o około 1dB wyższe od pure RIAA (232k).

K

VSPS-a można przerobić na Grado PH-1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czolem ahaja!,wiem że zapytasz z zaciśniętymi zębami co robiłem do tej pory,ale patrząc z lekką zazdroscią na wszystkie wpisy wszystkich forumowych milosników analogu zadam ci pytanie:czy niedalo by sie zorganizowac jednego calego kompletu PHONOCLONE[mam tu na mysli płytki i wszystkie elementy tzw kosci opamy,itp wraz z trafem]dodam tylko ze wlutowanie tego wszystkiego w płtki i uruchomienie,bedzie dla mnie nielada wyzwaniem,gdyz z elektroniką niemialem nigdy doczynienia.i jezeli sie zgodzisz,to jaki byłby koszt wszystkich elementów??

Hola Magazyn

Ano, zaciskać nie będę bo parcia nie mam ... :).

Nie było i nie będzie możliwości zamówienia samego VSPS'a lub samego Phonoclone'a. To było pomyślane jako set, komplet.

W tej chwili marne szanse, nakład się wyczerpał. Poszperam jednak dla pewności.

Pozdrawiam K

no własnie chodzi mi o cały set zasilacz,pre MM,i MC.poszperaj tam troszke głębiej miło by bylo,jak by się cos jeszcze znalazło z góry dzięki wielkie

Skończone, odrutowane i poprzykręcane. Gra.

Ukryta Zawartość

post-1494-100005796 1241644199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy nie pokuszę się o zdublowanie gniazd wyjściowych , dla sciągnięcia sygnału z pre np przy zgrywaniu winyli na CD z pominięciem wzmacniacza,ale z podsłuchem przez niego.Lub dla podpięcia wzm słuchawkowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi