Skocz do zawartości
IGNORED

Harbeth, Spendor czy Usher?

falek77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam kupić kolumny max do 8 tyś zł. Jestem po odsłuchu Usger BE 718 zagrały całkiem dobrze, bas dobrze kontrolowany i dosyć nisko schodzący ( jak na monitory )góra wspaniale sprecyzowana i do bólu szczegółowa ale czegoś brakowało dzwięk był zbyt "zimny" myśle że to braki w średnim zakresie pasma. I tu moje pytanie , czy ktoś miał okazje posłuchać zestawów Harbeth HL-Compact 7ES-3 lub SpendorSP2/3R. Chodzi mi charakterystykę brzmienia i różnice pomiędzy nimi no i jak sie ma ich dzwięk do Usher-ów? Elektronika z jaką miały by pracować to MF A300 i Micromega Stage5, pomieszczenie to około 20 m2

https://www.audiostereo.pl/topic/48040-harbeth-spendor-czy-usher/

Zdecydowanie wybrałbym Ushera,ale model X 719,to kolumna dużo ciekawsza od wymienionych wcześniej.

Bardzo przestrzenny dzwięk,znakomita lokalizacja,szybkośc,a to wszystko podparte doskonałym basiskiem.

Obudowa pancerna ,bardzo sztywna i ciężka/ niecałe 20 kilo sztuka/.

Łatwa w ustawieniu,ale dość trudna do wysterowania,konieczny mocny piec, bardzo długi okres wygrzewania.

Tu masz ciekawy temat o różnicach między spendorem a harbeth

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do twojej elektroniki wybrałbym raczej spendory - ale sam posłuchaj i sam oceń i wybierz

Jeżeli jesteś z okolic Warszawy lub z samej W-awy to bez problemu powinieneś posłuchac tych i tych kolumn

Co do ushera - to nie znam - ale jeżeli oczekujesz aby kolumny miały to "coś" to spendor i harbeth to dobra droga poszukiwań ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Myślę, że Usher to firma która dopiero pracuje na swoją renomę stąd brak tej specyficznej markowej otoczki. Jeśli zależy Ci na świetnej równowadze przy odbiegajacej (w pozytywnem tego stwierdzenia znaczeniu) od konkurencji jakości górnych rejestrów podpartej solidnym i czytelnym basem to nie kłaniaj się "nazwom" tylko ciesz się z nabycia Usherów.

słyszałem że Harbeth-y są wymagające co do elektroniki, tylko nie wiem jak bardzo. Jestem z Katowic a tu jakoś trudno spotkać Harbeth-y i Spendory na pułce. Ogólnie to dzwięk Usherów mi się podobał może te niedociągnięcia w średnicy to kwestja wygrzania

Akurat średnica w spendorach i harbeth jest po prostu ... fenomenalna

Ale koniecznie posłuchaj tych kolumn przed zakupem - to są bardzo specyficzne kolumny

Choć wg. mnie twoja elektronika bardziej pasuje do spendor-ów

Wybierz się do Warszawy - umów odsłuch - na Waliców w Audiosystemie mają harbeth

A decibel jest dystrybutorem spendora

Chętnie bym ci pomógł w odsłuchach Harbeth 7 - ale ja mam 7es2 (wersja jubileuszowa) - a to jest znacząco inna kolumna niż 7es3...

wcześniej miałem SF Concerto i gdyby Spendory zagrały jak połączenie Usherów i Concerto to było by super, myślę że tego szukam. W przyszłym tygodniu będe musiał wybrać się na odsłuch

>> falek77

Tak jak pisał Adamo wpadnij do Warszawy. Chłopaki nie robię problemów nawet z wypożyczeniem. Kładziesz kasę i bierzesz pudełka do domu. Jedyny problem, jeśli Tobie nie podejdą to musisz odwiezć. Ale biorąc Swoje klocki będziesz znał z grubsza sygnaturę dzwięku, czy wogóle zbliżyły się do oczekiwań.

pozdr. umka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.