Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo za 3 tys.

Adam

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam sie do Was z prosba o pomoc w doborze wzmacniacza stereo w cenie ok. 3 tys. Slucham glownie rock'a a moj obecny "piecyk" (amplituner stereo HK 3270 RDS nie "daje rady". Pozostale elementy to CD CA D500SE i Paradigm Monitor 3. Pomeszczenie ma 20m2.

Czekam na Wasze propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/4807-wzmacniacz-stereo-za-3-tys/
  • Redaktorzy

Sprawdź ostatnie numery HFM i Audio Video. Tam akurat ten zakres cenowy ostatnio testowali, będziesz miał spory przegląd. Jeśli nie odstrasza cię dalekowschodnie pochodzenie, spróbuj hybrydową integrę (z lampowym stopniem przedwzmacniacza) firmy Vincent. Kosztuje akurat 3000.

• Redaktorzy

No tak, ale tak jest zawsze. A jak ktoś nie ma doświadczenia ze sprzętem, to zwykle boi się kupować używany, bo nie wie na co zwrócić uwagę. Tak więc jest to kwestia decyzji.

Dziekuje za rady teraz wystepuje jako Irmo nie jako Adam (rejestracja).

Zastanawiam sie wlasnie nad Vincent'em po ostatniej lekturze HIFI 1/04, chetnie poslucham Waszych propozycji. Czym to "okablowac" narazie w starym systemie sa to zwykle druty.

Mogę dać namiary na człowieka, od którego kupiłem Vincenta S3. Został mu się jeszcze SV233. Co prawda to wszystko używane, ale stan ideał. A człowiek konkretny, po wyrażeniu moich obaw, zgodził się przesłać sprzęt bez pobrania. Zapłaciłem jak okazało się iż wszystko jest OK.

Moze Was to smieszyc, ale kiedy pozbylem sie starej mini wiezy Technics'a a kupilem to co teraz mam po wlaczeniu sprzetu szczeka mi opadla. To trwalo jakis rok czasu, a teraz slysze jakies niedociagniecia w muzyce i stad moja pogon za nowym wzmacniaczem.

Mam zamiar posluchac Vincenta 226. Co w praktyce oznacza konstrukcja hybrydowa z lampowym stopniem przedwzmacniacza? Cieplo lampy i dynamika tranzystora? Czy taki sprzet wymaga specjalnego traktowania, dluzszego wygrzewania, okresowej wymiany lamp itp.?

dokladnie jak napisales "Cieplo lampy i dynamika tranzystora, wymaga specjalnego traktowania, dluzszego wygrzewania, okresowej wymiany lamp"

jak hybryda to polecam juz nie produkowanego COPLAND 28

• Redaktorzy

Uważa się, że takie konstrukcje łączą zaletu obu rozwiązań. Przedwzmacnaicz wzmacnia sygnały o małej mocy, więc słynna liniowość lamp zapewne jest tam bardzo pożądana. Oczywiście wszystko zależy od konkretnego wykonania. Natomiast co do wymiany lamp, zapewne jest coś na ten temat w instrukcji. Ale w przypadku preampu to są lata całe! To ja w swojej końcówce mocy, gdzie lampy pracują na całego zmieniam co dwa lata. W sekcji pre jeszcze nie zmeiniałem. Ja wiem? Co pięć lat, tak dla spokoju sumienia? jak uważacie? W każdym razie i tak są to bardzo tanie lampy, kilkanaście złotych i wzmacniacz jak nowy...

Jak pisalem na wstepie szukam wzmacniacza. W muzyce "rozbrajaja" mnie dzwieki gitary elektrycznej badz akustycznej w polaczeniu z glosem M. Knopflera czy R. Waters'a to dla mnie szczyt zachwytu. Nadzieja w tym, ze Vincent 233 lub inny, badz NAD C370 jest to w stanie pokazac z jak najlepszej strony. Chyba, ze sa inne wzmacniacze w bardzo zblizonej cenie mogace mnie mile zaskoczyc. Co do zrodla to nie mam zastrzezen, kolumny moze nie sa szczytem neutralnosci w tej cenie, ale brzmieniowo narazie mi odpowiadaja.

A czy Widzieliscie w nowym HI FI i M nowa serie CA o nazwie ATOL (mam nadzieje ze nie pomylilem) ciekawe jak brzmia nowe konstrukcje wzmacniaczy. Jak na moj gust to CA z seri wzamacniaczy 300 i 500 brzmialy zbyt "wysoko" moze bedzie rewelacja w nowej serii?

Vincenta (nowego w cenie do 3000) nie polecam - za 3kzł można nabyć używanego Musicala Fidelity A3 - moim zdaniem to co najmniej klasę wyżej niż Vincent. Solidna konstrukcja dual mono, duża moc i ten dźwięk - cieplutki z fantastycznym basem...

Dziekuje za wpisy, Wasze propozycje nie ukrywam pokrywaja sie z moimi "typami". Zawsze przed wydaniem kaski lepiej sie zorientowac na co sie nastawic, zwlaszcza jak trzeba sie wybrac do sklepu jakies 100km i na odsluch nie ma zbyt wiele czasu.

>Seband ...M.F.3 Solidna konstrukcja dual mono, duża moc i ten dźwięk - cieplutki z fantastycznym basem...

Seband

Oczywiście, pod warunkiem że takie zestawienie trafi w gusta.

....każda sroczka swój ogonek chwali ;-)

• 2 tygodnie później...

Z tego co widzę to trzeba będzie ruszyć w "teren" i posłuchać paru klocków. niestety w Opolu osiągalny jest tylko Vincent SV-233, aby posłuchać innych modeli SV-226, c-370, creek'a to już kawałek drogi. Czy ktoś z forumowiczów potrafiłby określić gdzie na śląsku można posłuchaćtych wzmacniaczy. Jak będzie źle to będę musiał kupować w "ciemno", a to zawsze ryzyko nietrafionego dźwięku.

Pozdrawiam wszystkich.

• 2 tygodnie później...

Wogole nie poluje - mam teraz Amplifona WT 30 II - przymierzam sie do wymiany lamp, ale nawet teraz bardzo mi sie podoba :) Kasa idzie na plyty - w sobote wydalem majatek w MM, a wczoraj wieczorem zlozylem zamowienie w Gigancie na kolejny "majatek" - oddaje sie muzyce - ona jest najwazniejsza :). Ale nie mam zludzen - za jakis czas - pol roku, rok?? - znowu poczuje glod posiadania czegos lepszego :)

Ja teraz slucham wzmacniaczy, tzn. sluchalem narazie tylko nad c350, mam zamiar jeszcze posluchac kilku innych modeli (tylko brak czasu i urlopu), mam nadzieje ze na wakacje kupie sobie cos (oczywiscie "w super promocji i na kredyt" jak mawial Ferdek), czekem teraz na zwrot podatku, troche kasy sie odlozy i pewnie przez miesiac bede wegetowal o chlebie i wodzie :)

Jeszce ta sesja egzaminacyjna, niech ja szl.... trafi, nie mozna przez nia muzyki sluchac.

A może polowanie z nagonką. Najpierw wysyła się po kolei rodzinę i wszystkich znajomych do Audioklanu, którzy tam kręcą nosem i głośno krzyczą, że bez 50% promocji to nie ma co tu kupować, a w ogóle jutro jadą do Niemiec/ Czech/Austrii....

>Zbig

To mi sie przypomina jak kiedys wyslelem na "zwiady" kumpla do "salonu" audio i ten sam klocek dla niego mial inna cene a dla mnie inna. Sprzedawca zmienial ceny jak mu sie podobalo, moze to zalezalo od wygladu klienta a moze cisnienie atmosferyczne wzroslo to ceny tez a co.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.