Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie przewod.głośn.do wzmacniacza

Mirekjon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam pytanie raczej techniczne.Chodzi mi o przeprowadzenie testu przewodów głośnikowych.Mam wzmacniacz ktory posiada 2 pary gniazd głośnikowych A i B. W kolumnach też mam 2 pary gniazd głośnikowych.Czy mogę jednocześnie wpiąć 2 różne przewody głośnikowe do wzmacniacza,żeby szybko robić testy porównawcze tych przewodów i na płycie czołowej wzmacniacza przyciskiem przełączać A lub B. Czy zworki mam zdjąć z gniazd w kolumnach czy też mają po0zostać. Czy nie uszkodzę sobie wzmacniacza lub kolumn? W instrukcji od wzmacniacza jest napisane że 2 pary gniazd głośnikowych są po to,żeby móc wykorzystać 2 pary kolumn.Proszę o poradę.

Witaj z rana

:)

Podwójne gniazda w kolumnach służą do rozdzielenia sekcji bas / reszta albo inaczej , zależy od koncepcji producenta. Można te sekcje podłączyć oddzielną parą kabli.

Jezeli zrealizuje Pan swój pomysł to przełączając A/B raz bedzie grał np. bas, a drugi raz reszta.

A/B jednocześnie, będzie Pan miał połączenie biwire, często z korzyścią dla dzwięku.

Proszę zwrócić uwagę na minimalne obciążenie dla A+B , powinno być napisane z tyłu.

Może się zdarzyć że minimum jest 2x 8 ohm a podłączy Pan 2x4 Ohm

Wtedy wzmacniacz będzie troszkę się pocił. Przy głośnym graniu może nawet zdechnąć.

Rozumiem że głównym celem jest test kabli oraz możliwość szybkiego przełączania pomiędzy dwoma różnymi kablami? Myślę że niestety taki test nie będzie w pełni miarodajny gdyż w przypadku gdy do zacisków kolumny będą podłączone dwie pary równolegle, całkowita pojemność kabla będzie większa od pojemności pojedynczego kabla. Co prawda wpływ tego nie powinien być zbyt duży, ale zawsze to odrobinę zmieni wyniki - tutaj dużo zależy od konstrukcji końcówki mocy wzmacniacza.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Przede wszystkim to będzie wspólna masa dla połączenia A i dla B. Masa będzie szła cały czas przez dwa przewody, niezależnie od przełączania A - B. Co czyni test bezsensownym :)

Jezeli gniazda przy kolumnach masz zwarte, czyli tak jakbys sluchal kolumn na 2 przewodach, to moim zdaniem mozna podlaczyc do nich takze druga pare przewodow. Tylko trzeba (to b.wazne, bo mozna zrobic zwarcie) przewod "+" podlaczyc z "+", a "-" z "-". I nie przelaczaj wzmacniacza (jak w masz taka mozliwosc) na A+B,

Jeżeli oba kable są podłączone do tego samego wzmacniacza i do tych samych kolumn,

to (przy zachowanej poprawnej biegunowości) włączenie na wzmacniaczu A+B technicznie nie powoduje żadnego problemu.

Co najwyżej nie daje to możliwości oceny brzmieniowej poszczególnych kabli.

Natomiast faktycznie, jak już napisał jozefkania, żyła masy ("-") będzie cały czas podłączona po obu kablach, więc ocena poszczególnych kabli, przez przełączanie A lub B, będzie bardzo myląca.

Janusz z Torunia

Często zdarza się, że połączenie A+B jest połączeniem szeregowym dwóch par kolumn, więc bi-wiring nie ma sensu. Lepiej raz a porządnie, czyli pojedynczym przewodem odpowiedniej jakości. Bierz przykład z Dynaudio!!!

A ja nie rozumiem ;-(.

Odpowiedzi.

Autor zasugerował, że wzmacniacz ma po dwa wyjścia na kanał. Że przełącznikiem Może wybrać na które wyjście skierować wyjście wzmacniacza.

Jeżeli tak, to oczywiście, że może połączyć te same kolumny jednymi kablami do zacisków A, drugimi do B. Na terminatorach kolumn nie rozłączaj zworek.

Czegoś nie zrozumiałem?

Dziękuję wszystkim za porady.Testy przeprowadzałem jednak w tradycyjny sposób odpinałem przewody a następnie wpinałęm inne.Trwało to trochę dłużej.Mimo wszystko wolałem nie ryzykować i żeby nie wyciągać błędnych wniosków.Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.