Skocz do zawartości
IGNORED

podłogowe na Vifach lub inne tanie

Rotor

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega chciałby się szarpnąć na kolumny podłogowe do sporego pomieszczenia. Powierzchni nie pamiętam ale ok 20m2. Rozważa wariant DIY po moich namowach, ale jest jeden problem. Budżet zaplanowano na 1000zł. Można za to kupić jakieś Wharfedale lub Tannoy F3 ale zbudować z przyzwoitych części raczej trudno. Miałaby to być konstrukcja prosta, 2-drożna bez eksperymentów, sprawdzone rozwiązanie, skrzynki zamówione u stolarza, zwrotnic nie będziemy wymyślać tylko coś z forum, ja tylko polutuję graty wg gotowego schematu.

Pierwsze co mi przyszło na myśl to Vifa –pogrzebałem i widzę że popularny zestaw to M18WH i D25AG ale z cennika na www.loudspeakershop.eu wychodzi mi że będzie to coś około 730zł plus przesyłka. Zwrotnica to wydatek ok. 200zł więc nie zostaje nic na obudowę. Może gdzieś da się znaleźć taniej- wspólne zamówienie z zagranicy czy coś?

Czy znacie jakieś inne budżetowe propozycje, które dawałyby szanse zbliżenia się do zakładanej kwoty? Czy jesteśmy skazani na TVM?

Preferencje muzyczne – ma to zagrać i z „Armią” i z Turnauem. Wzmacniacza na razie brak więc nie trzeba do niego dopasowywać.

Seasy z Polinku mam w swoich wstępnie złożonych monitorach i jest fajnie tylko zapłaciłem za nie w sumie 750zł a od tamtej pory chyba trochę podrożały. Visatony te niealuminiowe wyglądają identycznie jak stare dobre Tesle TVM. Złożyłem monitorki na takich ARN150 i gra ale te kosze z cienkiej blachy... Jeden się w transporcie odkształcił, musiałem zamieniać itd. Poza tym chyba nie są to głośniki z mocnym basem a taki raczej byłby wskazany.

Rotor jak nie wiesz to nie gadaj, bo ani widać nie słyszałeś visatonów z serii W, ani nawet nie widziałeś i w ręku nie trzymałeś. Nie twierdzę że to jakaś kosmiczna technologia, ale porównanie do ARN150 to chyba przesada, w ogóle do TVMa :) nawet XW160 nie grał podobnie do visatona a to chyba najlepszy TVMowski głośnik.

Wowo, gadam tylko po to, żeby właśnie więcej wiedzieć, bo oczywiście nie słuchałem nigdy żadnych visaonów. Gdybym słuchał miałbym wyrobione zdanie. Skoro nie miałem okazji to muszę polegać na opinii takich ludzi jak Ty. Kosze wyglądaja na zdjęciach identycznie jak w TVMach a z ARN nie porównywałem bynajmniej brzmienia, tylko rzuciłem taki "naprzykład".

Czołem

Ten woofer:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego tweeter Vify z serii TC bądź model D26, PL27...

i ten projekt:

Ukryta Zawartość

Wychodzi tanio, a gra dobrze. IMHO nie gorzej niż klon Ostinato2000, tylko inaczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotar - OK, to już wiesz i nie gadaj więcej takich głupot :)

McGyver toś tą serią TC pojechał chłopie ... i jeszcze że zagra inaczej niż Ostinato - pewnie że inaczej bo gównianie.

Mimo wszystko będę za Visatonem, W170 + tweeter G20 algo 25 zagra miło, dużym dzwiękiem, nie hi-endowo, ale stworzy wrażenie że przet Tobą stoi o wiele droższy sprzęt, i do tego fajnie sprawdzi się w rocku, i fajnie w instrumentalnej muzyce bo nie będzie ani zamulał ani nie będzie przejaskrawiony. Za to W170 ma duży i ciepły basik.

Tak mi swoją drogą jeszcze Ushery przyszły do głowy ... też fajne a z tego co się orientuje to komplet głośnikó za 600 zl może by się dało wyhaczyć.

nie no jest ok...nie pisze ze złością czy coś w ten deseń... ale może faktycznie wyluzuje :) to muzyka tak na mnie działa ... i pomyśleć że to tylko Sarah Brightman, a co byłoby przy np. Kornie :P

wovo, 5 Sty 2009, 15:32

>McGyver toś tą serią TC pojechał chłopie ... i jeszcze że zagra inaczej niż Ostinato - pewnie że

>inaczej bo gównianie.

Młody jesteś, i zapalczywy, więc napiszę tylko że pospieszyłeś się z tą swoją opinią i wyskoczyłeś jak filip z konopii (indyjskich? ;-)))

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM!!! Woofery TC ja też uważam za gówniane, ale tweetery TC nie są nic gorsze od innych tekstylnych kopułek Vify. A od niektórych są o wiele lepsze. Wolę tweeter TC niż XT25 (koszmarny suchotnik). I wolę TC niż DX (mulasek).

Jasne że blaszak jest lepszy, ale nie mam gotowego projektu pod włókno szklane i blaszaka.

Konopia indyjska może być ;)

TC25 miałem na warsztacie i powiem tylko tyle że to sykacz i piskacz jakich mało, i jak nie lubię ani XT ani DX to powiem że to Ty się mylisz albo masz krzywy gust. Ale nie o tym mowa ...

A co do gotowych projektów to tym bardziej Visatona nie przeskoczysz.

Vifę TC25 trzeba umieć zaaplikować. Np. tak jak tu, recenzja autorstwa Cashlacka:

Ukryta Zawartość

Głośniki Visatona które proponujesz sprawią że projekt nie zmieści się za diabła w zakładanym budżecie. Więc ponownie - czytaj ze zrozumieniem.

Ukryta Zawartość

Dzięki! to wychodzi mi że zestaw W170 i G20 kosztuje 470zł. Nie zmieścimy się z całością w 1000? czy G20 się nie nadaje i trzeba coś droższego? Jak to jest Twoim zdaniem McG?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.