Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przymierzam się do złożenia monitorów Akustyka, do Pre-amp+Amp Exposure Glassic z CD Marantza 67SE (tuning), do tej pory słucham na Audiowave 171 SE. Pozostaję przy monitorach - tylko z revelatorami, czy zamknięte czy otwarte. ??

pozdrawiam

marzones

dlatego zdecydowałem się na 2,5 drożne a nie 2 drożne kolumny Akustyka,ponieważ 2,5 drożne mają znacznie pełniejszy dzwięk i barwę,większą efektywność 88 db a nie 86,i więcej basu a różnica w cenie wynosiła tylko 2,5 tyś zł.wyboru dokonałem na miejscu u p.Kisiela w Wa-wie po bezpośrednim porównaniu .Akustyków słucham na przemian raz na Amplifonie wt 40 II raz na Yaqin-ie B 100-cd to CA 840 C

Piotr

dodam jeszcze,że Yaqin B 100-choć niektórym osobom może to się wydać niewiarygodne ma znacznie lepszą dynamikę ,kontrolę i wykop w zakresie basu niż NAD 372-który nie jest ułomkiem i ma 150 watów na kanał przy 4 omach nie wspominając o innych aspektach dzwięku-w każdym aspekcie brzmienia Yaqin B 100 NAD-a 372 bije na łopatki.

Piotr

Poywol sobie wtrci

Ja tłukłem na WT40 + TACD01 - RR2 i HDMX, obie konstrukcje fajne.

Monitorki HDMX właśnie odkupił ode mnie kolega z forum - dobra rzecz,byłem bardzo zadowolony z tych

"podstawczaków". No cóż życie, niech służy nowemu właścicielowi.

RR2 lepsze ale i cena dużo wyższa.

Po przeprowadzkach za jakiś czas wracam dalej do akustyka.

Pozdrawiam

Szlufik

Mnie też korci zakup illuminatorów tym bardziej ze pozbyłem sie większosci swojego systemu i teraz słucham a raczej unikam się słuchać albo jeszcze inaczej nie chce mi się słuchać tego co mam a mam wzmacniacz nada i cambridge audio a500 i nie gra to tak jak manley stingray. Kable tez mam gówniane i to wszystko odbija się na muzyce ale za jakiś czas powrócę do czegoś lepszego i raczej lampy (zastanawiam sie nad najtańszym zestawem ayona) nie wiem jeszcze jak gra (ponoć bardzo dobrze) ale wygląda zacnie. Pozdrawiam.

Witam Wszystkich.

No i stało się.Zakupiłem u Akustyka chyba już ostatni Jego projekt HDM.

Z tym że na górze to już nie Peerless HDS a Scan-speak chociaż to jedno i to samo.

Mam nadzieję że będzie znacznie ciekawiej od moich AE 100i choć to też fajne monitorki.

Jak będzie wszystko zmontowane i wygrzane to coś skrobnę o wrażeniach.

Pozdrawiam

Witam forumowiczów (gdyż jest to mój pierwszy wpis)

jestem zadowolonym posiadaczem trójdrożnej konstrukcji Akustyka HD3. Gra bardzo ok, zwłaszcza w porównaniu do mojego poprzedniego, budżetowego (aczkolwiek w stosunku jakość/cena rewelacyjnego) zestawu celestion F2. Dżwięk zdecydowanie rozciągnał się w góre i w dół, jest przejrzyście, jasno, detalicznie. W zasadzie tak jak lubię, ale pojawiła się pewna suchość w barwie dżwięku. Obstawiam, że kolumny obnażyły słabości mojego wiekowego wzmaka, dlatego zaczynam sie powoli rozdlądać za jakąś przyzwoitą i niedrogą lampą

pozdrawiam

Mahon nie slyszalem nigdy Peerleesow, ale jestem przekonany, ze do trojdroznej kolumny najlepszym rozwiazaniem bedzie yaqin mc-10l, ewentualnie cos na kt88 (bewitch 6550, MA, Yaqin, Meng). Byc moze Bewitch 2a3 dalby rade ale za to glowy nie dam ;]

Za cene mc-10l czy ktoregos na kt88 ciezko bedzie znalesc cos porownywalnego imho.

;-)

nie jest źle (dużo lepiej niż było)

ale brutalna prawda jest taka, że jak zbiorę fundusze to czeka mnie rozwiazanie które sugerujesz

cóż, wymagania rosną...

na dziś "emocje i barwę" zapewniam sobie samodzielnie, moja YAMAHA CG 131 S ma idealną barwę, a po 3 browarach (stan aktualny) jest jeszcze lepiej:-)

pozdrawiam

życząc jednocześnie dobrej nocy

Dzięki Soro za sugestię, rozważam chińczyka od kilku miesięcy (dla mnie to krótko, zwykle zastanawiam sie w latach;-)) ale nie mam czasu zabrać się za odsłuchy. Oczywiście alternatywa to dobra używka. Dzięki za odzew. Odłączam sie od kompa by zadbać jeszcze dziś trochę o siebie i rodzinkę.

Pozdrawiam

Witam

To już woda po kisielu :) bo zakup dokonany, ale tak z ciekawości spytam bardziej osłuchanych.

Czy ktoś miał sposobność słuchać HDS 180 Ex. na wzmacniaczu pokroju Exposure 2010s.Dźwięk z niego jest

dynamiczny, przejrzysty z dużą ilością detali ale raczej jasny i chłodny, przynajmniej ja go tak oceniam.

Z racji że nie słuchałem HDS-ów ale gdzieś czytałem że dźwięk z nich jest dość jasny to czy czasem nie powstanie

jakiś mezalians.Czy dźwięk prezentowany przez HDS 180 Ex. zgra się z tego typu tranzystorem ?

"maciomen 69, 3 Lut 2010, 09:41

>Witam

>To już woda po kisielu :)"

:-)

Na szczęście to dopiero pierwszy krok na drodze ZPJ (znacznego podwyższenia jakości) - akcja trwa.

"Czy dźwięk prezentowany przez HDS 180 Ex. zgra się z tego typu tranzystorem ?"

Jak będziesz miał kiedyś po drodze do Torunia to pakuj zabawki i zapraszam. Co prawda nie 180 tylko inne siedzą w moich HD3 ale może przez analogię...?

pozdrawiam

hds jest takim głosnikiem ze bardzo fanie go się słucha , gra lekko dość jasno a co za tym idzie przestrzennie z miłą średnicą. Nie jest to też tak "gęsto brzmiący" głośnik jak węglowa 18 scana albo dynaudio ale gra bardziej średnicą niż revelator. Bas ma najlepszy revelator lepszy jakością niz głosniki dynaudio.

Z lampami wszystko mi grało dobrze (miałem kolumny na wyżej wymienionych głosnikach) zawsze lepiej niż z tranzystorem być może nie spotkałem jeszcze takiego tranzystora który by został u mnie na dłużej.

Jaki Pan ... a słuchałem sporo kilka miałem u siebie ostatnio cambridge audio a500 i nada 320 ale to co najwyżej średnie hi fi. Wczesniej były same lampowce a przed nimi 2 rotele , creek, audio analogue puccini se dual mono , audiolab , wczesniej jeszcze kilka badziewi typu sherwood , onkyo ,denon . No i troche słuchałem lepszych wzmaków nie u siebie . Z tranzystorów które słuchałem nr1 to accuphase - spokój , plastycznośc. Chcę posłuchać jakiś droższych naimów (xs , supernait albo coś dzielonego z naima) ale z kupnem czegoś lepszego musze się wstrzymac do jesieni. Pozdrawiam

Wszystkie lampowce jakie miałem miały to cos w sobie Ampliofon z akustykami rr2 ogromna przestrzeń, jadis plus rr2 chyba najlepsze zestawienie dla revelatorów bo el34 ma specyficzny nalot ciepła. Jadis był taki że jak się go włączyło to nie ma przeproś żeby wyłączyć można było słuchać godzinami aż się zasypiało. Pare razy żona mnie budziła na fotelu. Manley był mniej lampowy od pozostałych , najbardziej dynamiczny , najlepsza góra pasma , najlepszy dół ale średnica jak dla mnie nr 1 jadis, muzykalnośc też nr 1 jadis, uniwersalność nr 1 manley , Jakośc wykonania i wygląd zdecydowanie amplifon , amplifon też miał najwięcej powietrza w dzwięku góra ciut gorsza od manleya ale chyba lepsza niż z jadisa. Manley najbardziej szczgółowy odziwo z nada i Cambridge 500 nie słychać tyle. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze granie jakiegoś rocka i muzyki która wymaga kopa to świetny jest cayin a88t - nie jedną solidną koncówke mocy by zawstydził.

dzięki za wyczerpujący wpis ,mam jeszcze jedno pytanie,czy wzmacniacz np.accuphase gra równie fajnie jak lampowiec,czy jednak tranzystorowce zawsze będą gorsze jeżeli chodzi o barwę,naturalnośc -pytam ponieważ takich bardzo drogich wzm.tranzystorowych nie słuchałem-w porównaniu z lampą słuchałem luxman l505 oraz dls one ,i dla mnie grały gorzej od amplifona i yaqina b 100

Piotr

Od tygodnia jestem posiadaczem starego wzmacniacza Krell kav-300i i przejście z lampiaka na tranzystor nie boli,zwłaszcza ,że leje mojego Amplifona w optymalnym zestawieniu(5814a S&H+Vespa) w każdym aspekcie brzmienia.

a jaki model amplifona masz,podobno lepszy jest amplifon wt 40 II od wt 40,ja bardzo sobie cenie wzm.lampowe,największy problem to trwałość lamp oraz ,że nie ma wzm.lampowych o mocy np.:150 wat na kanał,chciałbym kupić dobry wzm.tranzystorowy ,który łączyłby zalety obu technik

Piotr

Są wzmaki lampowe które mają pow.100W.Bardziej liczy się wydajność prądowa niż RMS na papierze.Ja mam WT-30-2.40 to inny,inaczej grający grający wzmacniacz.Generalnie Amplifony to dobre,żywotne i praktycznie bezobsługowe wzmaki.Trwałość lamp nie jest problemem bo dobrze dobrane i kupione ze sprawdzonego żródła żyją długo.A pole do poszukiwań własnego dżwięku ogromne.

Mogę Ci tylko napisać w porównaniu do wcześniejszego zestawu jaki miałem a były to wafle diamond 9.5, które chrakteryzują się raczej sporym basem. Jednak w porównaniu do RXT1 nie schodził aż tak nisko co było dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Średnica jest porównywalna do 9.5 ale wysokie to już całkowicie inna bajka - więcej szczegółów. Jakość wykonania REWELACJA !!! Mam je z drugiej ręki.

Są to oczywiście moje odczucia a każdy ma inne haha :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.