Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Mylisz się-jest sposób i to dosyć prosty na to aby takie podfrezowania zrobić.

Potrzebujesz dobrej frezarki , porządnego frezu i trochę cierpliwości.Radzę również okleić powierzchnię kolumn aby jej nie porysować stołem od frezarki w trakcie frezowania.

Przykład dla wysokotonówki-podmiana 27TDFC na Morela MDT33-rozfrezowanie z 104mm do 110mm.W sumie to żadna różnica czy powiększasz czy robisz nowe podfrezowania.O lakier się nie martw-zreszta zdjęcia dobrze pokazują zrobiona robotę...

post-13499-100003715 1274341652_thumb.jpg

post-13499-100003716 1274341652_thumb.jpg

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HDM_HDMX.html

a czy ten jest prądożerny projekt? :)

potrzebuję coś miłego do 14m2 z lekko może być podbitym basem

troszkę gęstą średnicą i nie wyskakującą górą raczej ciepłe ale detaliczne granie

pewnie nie ta kopułka,

i nie limitujące dynamiki

czy coś da radę wybrać z projektów akustyka?

Focal + Naim

mikson, 21 Maj 2010, 13:14

Trochę wyżej opisałem wrażenia z HDM. 75-watowy exposure spokojnie sobie z nimi daję radę.Jedyny problem to nadmiar basu. Za mały pokój.Kombinuje z wytłumieniem.Dla mnie ten projekt to rewelacja.Zapraszam na odsłuch.

• 2 tygodnie później...

Witam członków klubu (być może niedługo sam się nim stanę). Przymierzam się do zakupu kolumn RR4. Co prawda rozpatruję jeszcze Monitor Audio PL300 i Epos Encore 50, ale jestem już po wstępnej rozmowie z p. Andrzejem Kisielem i wybór RR4 wydaje się niemal oczywisty. Problem tylko z tym, że nie ma możliwości ich posłuchania przed zakupem. Stąd moje pytanie do osób które słuchały tych kolumn lub czegoś zbliżonego. Moje wątpliwości biorą się z faktu, że są to kolumny z wooferami w obudowie zamkniętej, a powiem szczerze - nie słuchałem nigdy podłogówek z tym rodzajem obudowy.

Generalnie szukam kolumn, które by realistycznie oddały kontrabas. Potrzebuję zatem kolumn, które dół pasma oddadzą z należytym rozmachem i dynamiką.

a jak myślicie , które głośniki lub kolumny lepiej brzmią , grają na scan-speakach revelatory czy na głośnikach accuton???Spotkałem się z opinią,że scan-speaki podbarwiają

Piotr

Odpowiedziałeś sobie sam w swoim wpisie. Ja tylko rzucam luźno hasła. Pisałeś o dynamicznym basie, więc poleciłem to co słyszałem i uważam za dobre, chociaż obudowa zamknięta w porównaniu do br będzie lepsza, szczególnie że teraz dopiero zobaczyłem że w rr4 są 2 duże woofery :)

> konankombo, 10 Cze 2010, 00:54

> obudowa zamknięta w porównaniu do br będzie lepsza, szczególnie że teraz dopiero zobaczyłem że w rr4 są 2 duże woofery :)

No właśnie, 2 x 26 cm powinny dawać czadu, ale jednak tej obudowy zamkniętej się trochę obawiam, może niesłusznie. Wiem, że bas z niej jest szybki, punktowy, lepiej kontrolowany niż w br, ale za to jest go mniej niż w br. I to właśnie może być dla mnie problemem, bo mam pomieszczenie odsłuchowe na poddaszu, gdzie bas się nie wzmacnia, a duża jego część wydostaje się przez płyty g-k i tłumi się w wełnie mineralnej.

> konankombo, 11 Cze 2010, 21:56

> nie wiem ile masz m^2, ale bez przesady, 2X26cm to już jest sporo ;-)

34 m.kw., ale jest to poddasze, po bokach płyty g-k.

W tym wątku wstawiałem zdjęcia:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=23063&p=7#k

YunnanTEA

Musze Ci powiedziec, ze rozumiem twoj problem dotyczacy pozostawienia ktorejs z tych wybitnych konstrukcji. Gratuluje ci tych kolumn i jednoczesnie zazdroszcze. Slinka mi leci na sam ich widok, topowe przetworniki... Ech! Mam trzy pytania/prosby:

1. Przylaczam sie do prosby lagmar01 dotyczacej opisu basu,

2. Czy zastosowales drogie podzespoly zwrotnicy czy takie w miare przystepne cenowo? Spotkalem sie z roznymi opiniami na temat zwrotnicy i niektorzy mowia, ze projekt jest tu najwazniejszy, drudzy ze projekt i owszem ale drozsze podzespoly zagraja znacznie lepiej. Jakie jest twoje zdanie na ten temat? Czy eksperymentowales z tym czy raczej skorzystales z gotowych opracowan? Czy moglbys wkleic zdjecia tych zwrotnic?

3. Korzystarz ze wzmacniacza Marantza. Tez mialem/nadal mam ochote na niego. Porownywales go z innymi w tej cenie? Moze do jakiejs integry Krella, na przyklad?

Pozdrawiam

Trochę nietypowe zestawienie kolorystyczne przetworników: wysokotonowy - srebrny, pozostałe ciemne. Lubię unikatowe produkty. Mam nadzieję, że nie będzie głupio wyglądało. A jeżeli nawet, to trudno...

Andrzej Paszkowski

<1. Przylaczam sie do prosby lagmar01 dotyczacej opisu basu,

<2. Czy zastosowales drogie podzespoly zwrotnicy czy takie w miare przystepne cenowo? Spotkalem sie z

<3. Korzystarz ze wzmacniacza Marantza. Tez mialem/nadal mam ochote na niego. Porownywales go z

Po 1. przepraszam za zwłokę.

ad1.

Już kiedyś pisałem. To są dwie różne szkoły. Akustyk zastosował 2x18cm w OZ. Teoretycznie jest to rozwiązanie do mniejszych pomieszczeń. Czyli dla mnie. A jednak uważam, że to Akustyki w większym pomieszczeniu otworzą się na dole i mogą być nie gorsze od Jansenów. Skuteczność obu uważam za podobną, raczej niską, co oznacza, że byle czym tego nie napędzimy. Janseny grają równiej przy niskiej głośności, a przy tej, nie ma znaczenia czy to BR czy OZ. W oby przypadkach brak jakichkolwiek rezonansów po niskiej stronie.

Bas Jansonów jest większy, ale w dalszym ciągu bez poluzowania. W 70 litrach mogłoby takie zjawisko nastąpić, ale u mnie w 47 litrach charakter basu jest podobny jak u Akustyka. Zwarty, punktowy, ale jest go po prostu więcej (przypominam, u mnie, 16m kwadratowych). I jeszcze jedno. Kolumny na Scanspeak’ach potrzebują 300 godzin wygrzewania. Tego nie przeskoczymy. Ale warto.

ad2

W obu przypadkach zwrotnica wykonana standardowo (jak na DIY). Cewki poza największą, powietrzne, kondensatory Jantzena, jak na zdjęciu. Czyli przyzwoicie, ale bez szaleństw. Całość ok. 750zł. Okablowanie to posrebrzana miedź po 10zł za metr. Niewątpliwie rezerwy są. Lepsze kondensatory w torze wysoko i średnio-tonowym to wydatek ok. tysiąc zł. Piszą, że warto.

ad3.

Wzmacniacz Marantza podpasował mi od razu. Bezpośrednich porównań z innymi nie robiłem ale na forum trochę tego jest. Gra precyzyjnie, nie podbarwia, ale nawet muzykę rockową gra przyzwoicie. No i wykonanie, po prostu fantastyczne. Moim zdaniem uniwersalny, z naprawdę dużą klasą. Coroczna obecność na listopadowym Audioshow nie powoduje najmniejszych kompleksów. Zestaw Marantz + dobre kolumny i gra muzyka. Polecam.

Pozdrawiam.

YunnanTEA

post-15061-100000018 1278021401_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.