Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Servantess, 18 Lip 2010, 08:20

>pawell1977

>17 Lip 2010, 13:05

>

>Wyjściem z opresji jest ...... zewnętrzny DAC.

Ale tylko dla stereo.pawell1977 wspomina też o SACD

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Marek B., 17 Lip 2010, 22:34

>> pawell1977, 15 Lip 2010, 20:02

>

>Mógłbyś podać średnice przetworników niskotonowych?

>Czy największy pracuje w obudowie zamkniętej czy w BR?

Marku, niskotonowy na dole ma średnicę 30 cm i od dołu ma wyprowadzony free port. Ten wyżej ma średnicę 26 cm i gra w obudowie zamkniętej.

pawell1977, 18 Lip 2010, 14:46

>Marku, niskotonowy na dole ma średnicę 30 cm i od dołu ma wyprowadzony free port. Ten wyżej ma

>średnicę 26 cm i gra w obudowie zamkniętej.

Trzeba przyznać że konstrukcja bezkompromisowa zarówno w kwestii doboru głośników jak również wykonania obudowy - gratulacje.

lorecci, 18 Lip 2010, 15:52

>pawell1977, 18 Lip 2010, 14:46

>

>>Marku, niskotonowy na dole ma średnicę 30 cm i od dołu ma wyprowadzony free port. Ten wyżej ma

>>średnicę 26 cm i gra w obudowie zamkniętej.

>

>Trzeba przyznać że konstrukcja bezkompromisowa zarówno w kwestii doboru głośników jak również

>wykonania obudowy - gratulacje.

Dziękuję bardzo :-) Do pełni szczęścia brakuje mi tylko odtwarzacza i cały czas liczę na Waszą pomoc w wyborze.

pawell1977, 18 Lip 2010, 16:09

Do pełni szczęścia brakuje mi tylko odtwarzacza i cały czas liczę na Waszą pomoc

>w wyborze.

Skoro w grę wchodzi Oppo - to może wersja zmodyfikowana:

http://www.highfidelity.pl/@main-471&lang=

OOO kułwa niezła maszyna za duuuużą kasę.

A teraz szczerze:słyszałeś toto na własne uszy?Czy kierujesz się opiniami z netu?

Nie lepiej złożyć zestaw źródeł osobno dla KD i dla stereo.

Myślę ze w stereo nie zagra tak dobrze.

No właśnie nie słyszałem, ale czytałem wiele recenzjii piszą że gra podobnie do SA-7S1, który jest referencyjnym odtwarzaczem CD/SACD i kosztuje ponad 30 tys. Tutaj dodatkowo mam referencyjny blue ray więc myślę że będzie OK. Poza tym UD9004 testowany był przez kolegę Andrzeja (akustyka) z redakcji Audio i On mi powiedział że to super sprzęt. Zaufałem Mu jeśli chodzi o głośniki i zestaw Anthema D2+P5, więc uczynię to też w przypadku odtwarzacza ;-)

Witam.

Nie neguję ze ten wspaniały kombajn kiepsko zagra w stereo,ani to że Pan Andrzej jest w tych sprawach niekompetentny.Sam posiadam RR2,z Panem Kisielem rozmawiałem przez telefon,pisałem maile i myślę ze to wspaniały człowiek znający się na rzeczy.RR2 brałem z drugiej ręki i chciałem na ten temat pogadać z szefem Akustyka.

Odnośnie UD9004,idą w grę duże pieniądze,więc:

-brak mu odtwarzania plików muzycznych (wav,flack) z zewnętrznego hdd po usb i po sieci.

Myśląc przyszłościowo to go dyskwalifikuje (w moim przypadku)

-trzeba się zastanowić co z Blue-Ray 3D

-co się stanie jak walnie jakiś element (po gwarancji) znaczący dla działania całego tego kombajnu.

W moim przypadku nie mam zamiaru słuchać plików z netu, bo to profanacja wykorzystywać do tego tej klasy sprzęt. Ja będę odtwarzać na nim jedynie CD/SACD i Blue RAY.

Jeśli chodzi o 3D to trzeba mieć najpierw TV lub projektor który wyświetli nam taki obraz ;-)

Ryzyko uszkodzenia jest takie samo czy w tym czy w innym urządzeniu Marantza i trzeba się z tym niestety liczyć.

Oczywiście nie chodzi mi o pliki z netu tylko bezstratne flacki,wav ripowane z domowej bibloteki.Jak się ma ponad tysiąc płyt to warto a kolekcja cały czas przybywa:).

Ja to patrzę pod moim kontem dla profilu głównie stereo i dlatego mam takie wymagania.Z SACD już wyrosłem.Nadal mam odtwarzacz SACD Sony jak w o mnie. Nowy kosztował tylko kiedyś 1k$,ale gra nieźle.Miałem mu analog tunningować,ale jak pisałem przeszło mi z mch,jak posłuchałem dobre stereo.A wybór w zakupie płyt sacd jest moim zdaniem za mały.

Do KD mam osobny zestaw na bazie ampli CA.BlueRay to PS3,która pociągnie w czego razie 3D.

Myślę że połączenie źródeł stereo,KD (BR) i SACD w jednym to będzie najlepsze wyjście i na pewno będziesz zadowolony.

Dla mnie jako only stereomaniaka....już marzę jakie extra dzielone źródełko stereo bym za 20kzł kupił.

Pozdrawiam klubowiczów Akustyka

pawell1977, 22 Lip 2010, 16:03

W ogóle to mógłbyś trochę więcej napisać o tych kolumnach - wymiary, waga, przetworniki, objętości komór, częstotliwiości podziału, filtrowanie...

To ciekawe, przeczytałem cały wątek i zauważyłem jedna prawidłowość. Wszyscy posiadacze kolumn Akustyk są z nich bardzo zadowoleni i wychwalają je pod niebiosa, jednak, jeśli pojawia się wpis "czy można gdzieś ich posłuchać " to nagle wszyscy milczą i jest cisza. Ciekawe, z czego to wynika? Coś tu jest podejrzane!!!

Zauważ, że były problemy z forum, są wakacje nie każdy ma czas na forum i na odwiedziny. Jesień to idealna pora chociaż wiem, że pewna osoba już mi parę dni temu zapraszała na odsłuch akustyków, ale to przez PW.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

darekmat, 29 Lip 2010, 21:06

>To ciekawe, przeczytałem cały wątek i zauważyłem jedna prawidłowość. Wszyscy posiadacze kolumn

>Akustyk są z nich bardzo zadowoleni i wychwalają je pod niebiosa, jednak, jeśli pojawia się wpis

>"czy można gdzieś ich posłuchać " to nagle wszyscy milczą i jest cisza. Ciekawe, z czego to wynika?

>Coś tu jest podejrzane!!!

Mylisz się.

Oszukujesz że przeczytałeś cały wątek.

Poczytaj wpisy:

daru0105

30 Sie 2009, 23:20

Laska

31 Sie 2009, 07:52

A szczególnie ten:

Laska

10 Wrz 2009, 21:11

pozdrawiam serdecznie:)

darek

DO Darekmat

Jeżeli naprawdę chcesz posłuchać kolumn Akustyka ,to wystarczy zadzwonić do P.Andrzeja Kisiel-a do Warszawy i się umówić na odsłuch.Ja byłem w firmie Akustyk trzykrotnie zanim wybrałem i kupiłem 2,5 drożne kolumny.

W firmie mają różne kolumny :monitory ,wolnostojące na głośnikach Vify ,Peerles ,Scan-speakach itp.do tego bardzo dobry wzmacniacz Tact Millennium na którym możesz odsłuchać kolumny oraz audiofilskie płyty

Piotr

Wiem, że można pojechać do Warszawy do sklepu na odsłuchy, mi jednak chodziło o użytkowników na 800 wpisów na temat Akustyka dwa lub trzy od ludzi którzy nie wstydzą się ich zaprezentować to chyba nie za dużo.

darekmat, 30 Lip 2010, 09:49

też się nad tym zastanawiałem....

specyfiką akustyka jest to, że kolumny trzeba kupić "w ciemno"

testów w prasie fachowej nie ma i nie będzie - tak się dowiedziałem (jedyny wyjątek to jeden test w highfidelity.pl)

skoro więc nie ma testów, nie ma kolumn w sklepach a opinie mogą wydawać tylko osoby, które zakupiły kolumny - to chyba oczywiste że będą to same pozytywne opinie - trzeba przyznać że to dosyć sprytne - nie sposób znaleźć niepochlebną opinie o kolumnach akustyka w odróżnieniu od każdej innej nawet znanej i renomowanej firmy produkującej kolumny głośnikowe (choćby nie wiem jak zasłużona i poważana to jednak zawsze znajdą się negatywne opinie).

darekmat, 30 Lip 2010, 21:18

>Może posiadacze tych kolumn tworzą jakieś tajne podziemne stowarzyszenie :)

A może słuchaja muzyki i nie mają czasu polemizować;-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

darekmat, 29 Lip 2010, 21:06

>To ciekawe, przeczytałem cały wątek i zauważyłem jedna prawidłowość. Wszyscy posiadacze kolumn

>Akustyk są z nich bardzo zadowoleni i wychwalają je pod niebiosa, jednak, jeśli pojawia się wpis

>"czy można gdzieś ich posłuchać " to nagle wszyscy milczą i jest cisza. Ciekawe, z czego to wynika?

>Coś tu jest podejrzane!!!

Wydaje mi się, że jestem zaprzeczeniem Twojej tezy - jeszcze nie mam kolumn AkustyKa a już jestem zadowolony, bo będę miał RR4 pod koniec września. Zapraszam na odsłuch - okolice Piły.

Ależ ja nie kupuję kolumn w ciemno. Znam przetworniki Scan Speaka, słyszałem je - m.in. nacinaną 18-tkę z serii Revelator - w kilku innych kolumnach. Wiem jakie elementy będą użyte do budowy zwrotnicy, wiem jakie będzie okablowanie i zaciski. Uważam, że osoba konstruktora kolumn jest pełną gwarancją jakości. Nie mam powodów żeby nie ufać zamieszczonej na stronie zmierzonej charakterystyce kolumn, która w zakresie niskich częstotliwości wygląda bardzo obiecująco.

Moim ulubionym instrumentem jest kontrabas. Interesuje mnie prawdziwy bas, a nie podbarwiony rezonansem obudowy. Głównie z tego powodu szukałem kolumn z obudową zamkniętą, a takowych na rynku jest niewiele.

Może i jest w tym coś z kota w worku, ale jest to raczej worek otwarty... :-)

Gdyby w kolumnach chodziło tylko o to, aby zrobić je z najlepszych komponętów to nie byłoby kolumn lepszych i gorszych, bo każda firma produkująca kolumny robiłaby je według tej samej zasady i jednego wzoru. Przetworniki to jedno, ale zwrotnice no i oczywiście skrzynki to drugie i chyba równie jak nie najważniejsze. Nadal uważam, że jednak kupujecie kota w worku!!! Posiadacze kolumn AKUSTYKA wyjdźcie z podziemia.

Nie chciałbym być rzecznikiem AkustyKa, ale zauważ, że kupując te kolumny nie płacisz za marketing i dystrybucję, a w przypadku renomowanych firm koszty z tym związane często przewyższają wartość produktu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.