Skocz do zawartości
IGNORED

Klub kolumn Akustyka.

Rekomendowane odpowiedzi

bingant, 20 Sie 2010, 21:33

>ooo, widzę że Akustyk wreszcie podaje na swoje stronie ceny za parę kolumn, a nie za sztukę jak

>dotychczas.

najwyższy czas... pewnie zorientowali się że większość klientów kupuje 2 kolumny:-)

>darekmat, 3 Sie 2010, 17:57

>

>>Wcale nie chodzi o zmianę, ale czy i jak bardzo AKUSTYK się opłaca finansowo w porównaniu do

>>podobnych konstrukcji.

Jeszcze jeden dosyć jaskrawy przykład różnicy w cenach:

- bardzo piękna konstrukcja podstawkowa Xavian'a:

http://www.xavian.com.pl/index.php?x=xn270

cena: 11.800zł

- również piękna konstrukcja podstawkowa Akustyka:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/RCMSE.html

cena: 4.500zł

Obie kolumny wykorzystują 180 mm Scan Speak'a w obudowie zamkniętej oraz jedwabną kopułkę Scan Speak'a. Myślę że bardzo ciekawym doświadczeniem byłoby bezpośrednie porównanie tych dwóch konstrukcji lub jak kto woli porównanie umiejętności ich konstruktorów Barletta vs. Kisiel.

bingant, 20 Sie 2010, 22:47

>lorecci masz na myśli kolumny z głośnikami Wavecor? One pojawiły się już wcześniej.

Owszem były wcześniej ale chyba nie wszystkie - nie przypominam sobie np. wcześniej konstrukcji łączącej głośniki Scan Speak'a z Wavecor np.:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/RV12.html

lub

http://www.akustyk.com.pl/projekty/R229.html

PEEK trudne pytanie. Nie napiszę co lepsze, opiszę różnice. XT jest bardziej szczegółowy, zresztą z drugiej strony dużo racji ma Troels: " If you have never heard the XT25 tweeter before, you may find it a bit dull compared to other tweeters, mostly due to a different dispersion characteristic at higher frequences." Niektórzy mówią że gra sucho. DX w sumie świetnie sobie radzi z HDS164, ale nie jest tak szczegółowy, przyjemnie się go słucha i nie męczy. XT i DX powiedzmy traktuję jako 2 inne głośniki i każdy ma swoje zalety i wady. Wg. mnie hds164 to bardzo fajny głośnik, bardzo go lubię.

Z oferty Akustyka zniknęły HX18, HX16, a H16 został - zastanawia mnie to trochę.

Dzięki za odpowiedź, Jeśli chodzi o DX to zastanawiałem się kiedyś nad zamianą na XT, ale z braku czasu nigdy nie zrealizowałem tego. Teraz bardziej męczy mnie poczucie braku świeżości na tych HDS'ach, na ta chwilę winię wzmacniacz. Co wg ciebie dobrze może się zgrać z tymi głośnikami, tak by były możliwie szczegółowe, choć powiem, że przy mocnych gitarach i łojeniu sprawują się jak dla mnie wyśmienicie. AX-550 potrafi się gubić przy większych poziomach głośności. Będę wdzięczny za jakieś sugestie co do kierunku poszukiwań.

Jedzie do mnie z GB wzmacniacz Exposure 3010s i zastanawiam się nad głośnikami od Akustyka do niego - myślę o monitorach na Iluminatorach: ILDM albo ILRM.

Ma ktoś z Was doświadczenie w odsłuchu takiego zestawu? Czy Iluminatory zgrają się z anglikiem? Jeśli tak, to która wersja tweetera lepiej by pasowała - kopułkowo-pierścieniowy D3004/6620 (w wersji ILDM) czy pierścieniowy R3004/6620 (w wersji ILRM)

PEEK

nie zgadzam się z kolega jamess8 że XT jest bardziej szczegółowy,sam posiadam kity od Kisiela

oparte na Peerlesach i to włąśnie DX niesie więcej informacji, XT jest suchy i przygaszony, para XT leży u mnie nieużywana jakiś czas jak chcesz to puszczę w dobrej cenie

Zgadza się, efektywność jest zauważalnie mniejsza, dlatego myślałem o zastosowaniu XT żeby trochę wyprostować charakterystykę która nieco kuła mnie w górze pasma, jednak po kilku miesiącach osłuchiwania zestawu przyzwyczaiłem się tak, że nie czuję takiej potrzeby - ale chętnie bym poeksperymentował.

Ja nie mowie ze xt jest lepszy czy gorszy, a może wiele osób wybrałoby właśnie DXa. One są na tyle inne ze ciężko mi samemu powiedzieć co lepsze. XT ma równiejsza charakterystykę, ale gorsze rozpraszanie na boki od DXa. Widać to na danych producenta, a ja dodatkowo sam mierzyłem oba głośniki i potwierdzam.

>Andrew149s tylko nie mów ze słuchałeś obydwa głośniki na tej samej zwrotnicy.

>XT przygaszony? Śmieszna ta opinia - on ma po prostu dużo mniejsza efektywność.

Moje paczki kupowałem bezpośrednio z domu od Kisiela, on też słuchał u siebie na DX choć pierwotnie zwrotnica była robiona pod XT....ciekawe dlaczego???

Mam pytanie do znawców tematu.

Koszt kompletu okablowanych zwrotnic do konstrukcji ILR12 to 1260zł razem z terminalami WBT. Czy gdyby wykonać zwrotnice we własnym zakresie na tańszych komponentach, to znacząco wpłynie to na dźwięk kolumn? Jaką rozsądną dolną półkę elementów zwrotki można przyjąć za kompromis jakość/cena? Czy może nie warto kombinować w tę stronę i kupić okablowane zwrotki z AkustyKa?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.