Skocz do zawartości
IGNORED

500 - 5000Hz: Monacor SPH-102KEP?

escaper

Rekomendowane odpowiedzi

Szukając ostatnio średniotonowca natrafiłem na ten ciekawy głośnik z oferty Monacora. Tylko 3g masy dragącej i break-up dopiero w okolicach 10kHz za całkiem przystępną cene, hmmm czy gdzieś tu jest haczyk?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nigdzie nie udało mi się znaleść żadnych niezależnych pomiarów, generalnie pozatym niewiele o nim wiem. Pomógłby ktoś szukać? Marzy mi sie szczególnie wodospad i harmoniczne. Kojarzy mi się że ktoś pisał kiedyś o jakiejś własnej konstrukcji na nim, gdyby się znalazł mógłbym go prosić o wypowiedź na jego temat?

Osobiście chodzi mi o to, że bardzo lubie kiedy zakres do ok. 5kHz jest reprodukowany jeszcze przez przetworniki o wiekszej powierzchni czynnej niż te pare centymetrów kwadratowych jakiejś kopułki, dzwięk wydaje mi sie wtedy znacznie bardziej otwarty, namacalny, obecny. Z doświadczenia niestety wiem, że duża część membran stożkowych już w okolicach 2kHz zaczyna sie dzielić, rezonować na różne sposoby, generalnie miotać zniekształceniami które chyba jakoś wybitnie mnie bolą w tym zakresie. Mała masa drgająca, nieduża średnica i dość szywna membrana wydają mi jakąś drogą do poradzenia sobie z tym porblemem. Dobrze kombinuje? Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście poradzili mi jeszcze jakieś przetworniki większe niż kopułka, potrafiące czyściutko odtwarzać 5Khz, ale troche tańsze niż Jordan czy Bandor.

pozdro

julek

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/48241-500-5000hz-monacor-sph-102kep/

ładny wykresik, można go puścić nawet niżej np od 200-250Hz i trochę skorygować filtrem wykres powyżej kiloherca, zresztą to trzeba by zrobić już w obudowie razem z baffle step. Biorąc pod uwagę cenę wydaje się dobry wybór ale niestety nie wiem jak gra i czy ta charakterystyka nie jest poprawiona, to że jest wygładzona to oczywiste.

W trakcie usuwania konta.

Przymierzam się do tego albo do bliźniaczego SPH-135KEP. Pracowałyby symetrycznie z wysokotonowym od 4-5 kHz w środku. Od dołu mniejszy od 200 Hz, większy od 100-150 Hz.

Również interesują mnie opinie o tych głośnikach.

wydaje mi się że ten rezonas na 7kHz jest w rzeczywistości sporo większy i dalej charakterystyka mocno poszarpana, ja bym ciął go ostro jeżeli ma przenosić do 5kHz ( lubię tą częstotliwość bo dalej można dać wstążkę lub małą metalową kopułkę bez obawy o nadmierny wzrost zniekształceń). Ten głośnik Grzegorza wydaje się na pierwszy rzut oka jeszce lepszy, ja bym go puścił np od 250Hz przy okazji podstroił filtrem żeby obniżyć tą górkę koło 270hz. Z Monacorów znam średniotonoca MS-130,porównywałem go do mojego Isophona; nie chcę za dużo pisać bo sam go polecałem patrząc na dane techniczne ale generalnie odradzam! Z droższych mogę polecić

Ukryta Zawartość

Gdzieś na niemieckiej stronie jest bardzo dokładnie pomierzony wolno zmieniającym się sygnałem bez uśredniania. Rezonas ma dośc wysoko 140Hz bo chcieli aby zawieszenie z tkaniny impregnowanej miało większą stratność, od 500Hz pójdzie spokojnie, do 115 czy 118dB gra liniowo. Przetwarza do 12kHz nawet nieźle bez filtru tylko że praktycznie jak sztywny tłok zachowuje się do 7kHz.

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

Kurde podoba mi się to ustrojstwo. Macie jakiegoś wysokotonowca do niego? Zrobić dobrą zwrotnicę i można fajny system 2.1 do kompa poskładać. Chyba, że są jakieś niskotonowce podobnych wymiarów to można poskładać fajne stereo.

Dzieki za odpowiedzi! Ciekawy ten Isophon, zaraz sie zabieram za szukanie jakiś informacji o nim, dzieki! No właśnie, jest jeszcze ten 135KEP, na nim da sie chyba nawet czegoś posłuchać z samą wysokotonówka, miły bajer :) Tylko kurcze - niewiem czy nie jakoś przesadnie - ale dość mocno działa mi na wyobraźnie parametr masy drgającej która wynosi u niego aż 10g, i jakoś niemoge sobie wyobrazić żeby przy częstotliwości 5kHz niebył to czynnik powodujący jakieś dzielenie sie membrany, produkowanie harmonicznych, zniekształcenia wynikające z bezwładności, kiepskie zanikanie sygnału i takie tam. Mógłbym prosić kogoś z bardziej doedukawynych forumowiczów o podzielenie swoim zdaniem nt. wpływu masy drgającej na wszelkiego rodzaju zniekształcenia? Nie jestem fizykiem czycoś, tak sobie to wszystko po prostu wyobrażam na podstawie różnych obserwacji i jakiejś tam mocno podstawowej wiedzy. Patrząc na ch-ke częstotliwościową i impedancji tego 135KEPa mam wrażenie, że koło 1,5kHz membrana zaczyna sie troche wyginać, i rezonuje już gdzieś koło 2,5kHz, 5kHz co śmierdzi mi uciążliwym dzwonieniem, piszczeniem i ogólnie nędzną reprodukcją okolic tych bardzo ważnych dla mnie częstotliwości. Co o tym myślicie? Bo kurcze, zaczynam myśleć o zbieraniu na Jordana. Nie znalazł ktoś przypadkiem jakiś pomiarów 102KEPa?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.