Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD + SME czy Technics SL 1200

markslav

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zaznaczę na początku, że czytałem sporo wątków o gramofonach, m.in. ostatni "gramofon do 3 tyś" ale nie znalazłem do tej pory odpowiedzi na niektóre pytania.

Chcę kupić gramofon z dobrą wkładką i ramieniem. Początkowo myślałem o jakimś Thorensie + Sme 3009 + wkładka Denona, brałem pod uwagę modele td 125, 160, 145 itp. Tutaj pierwsze pytanie: zakładając to samo ramię i wkładkę jaka będzie czy warto dopłacać do droższych, bardziej uznanych modeli jak 125 czy 160 czy może nie będzie miało to takiego znaczenia i równie dobrze zagra z tańszym sporo TD 146?

Kolejna rzecz to ten Technics SL 1200/1210 - sporo dobrego czytałem o nich i może to byłoby lepsze rozwiązanie niż powyższe jeśli tak to co do niego dobrać (wkładka i ramię).

Zostaje też kwestia dobrania Preampu ale to już raczej jak będzie konkretny gramofon. Muzyka której słucham to ogólnie rock.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/48253-thorens-td-sme-czy-technics-sl-1200/

TD3XX i TD5XX.

Jakiś czas temu miałem przyjemność słuchać takich z ramionami SME. Pięknie grało.

Dlaczego nie seria 1XX? Zobacz ile tego na ebay .... a zobacz ile 3XX i 5XX jest. ;-)

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Na allegro różnica w cenie między 160(lub 145 - jej zautomatyzowaną wersją) a uproszczonymi wersjami z 1x6 jest nieznaczna o ile w ogóle jest. Poczytaj sobie o tych modelach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli chodzi o 125 jest droższa ale też bez przesady. Myślę że warto kupić jak najlepszy napęd. W wyborze wersji kieruj się jakością łożyska - uproszczone wersje miały węższe osie i plastikowe subplatery Ramię nie będzie miało znaczenia bo wymieniasz. Co do denona zapewne 103 i sme 3009 to zwróć uwagę że z najpopularniejszą wersją S2 imp. ta wkładka raczej nie zagra ze względu na niską bądź bardzo niską masę efektywną ramienia. Musisz poszukać starszych wersji Sme bądź innej wkładki o ramionach poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Thorens td 160 z ramieniem sme gra kapitalnie.Tych nowszych 3xx 5xx nie znam ale lata 80-te w których były produkowane nie wróżą dobrze. 105 115 180 to już badziewie 180 zresztą była robiona w Polsce co mnie też nie przekonuje do jakości. Technicsa nie znam. Czyta się dużo dobrego ale to inna filozofia. Ja polecam Thorensa 125 z sme 3009 jeżeli coś taniej to 160

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popieram kolegę bat73. Technicsa słyszałem ale z firmowym ramieniem - to trochę inne podejście do dźwięku, thorensy z SME, które poleca bat73 zaoferują Ci wykop taki jak Technics + dużo lepsze wybrzmienia, barwy, pociągną klasykę itp. Słowem grają super, chociaż nie wiem jak Technics by zagrał z lepszym ramieniem.

pozdrawiam.

Jeden z ludzi , pracujący w Thorensie również określał serie 3xx i 5xx jako jedne z najlepszych w historii firmy. W zakładce Thorens (gdzie się udziela) na vinyengine.com można sobie poczytać.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dziękuje za Wasze opinie. Poczytam trochę jeszcze o różnych modelach, na razie obserwuję jeden 125 i jednen 160 zależnie od ceny może uda się któryś kupić. Seria 5xx wygląda porządnie ale jest niestety za droga. Z koleji 3xx taka jakaś plastikowa się wydaje ale może to tylko wrażenie..

• 2 tygodnie później...

No i stało się;-) Kupiłem Thorensa TD 160 - akurat był dobry stan i dobra cena. Wyposażony jest w ramię SME 3009 II imp., główkę Audiotechnica ale niestety jest bez wkładki. Gramofon już przyszedł i bardzo bym już chciał posłuchać ale nie wiem jaką wkładkę kupić. Muzyki słucham jak już wspomniałem rockowej. Planowałem kupić kupić wkładkę Denona DL 103 i mniej więcej taki mam budżet +- ok 200zł.

Jaką wkładkę byście polecili?

>>>markslav,

Denon Dl-103 to nie jest wkładka do każdego ramienia, a to konkretne ramię SME jest,...jak by to powiedzieć,...antydenonowskie. Jeden forumowicz ma taki sprzet jak Ty, ale używa go z wkładką 3 razy lżejszą od Denona i o pięciokrotnie większej podatności.

Ten forumowicz to ja. Obecnie jadę na Ortofonie om 20.

Tu jest do kupienia Ortofon super om 20:

Ukryta Zawartość

Ja jednak wolę do zwykłego body "om" (bez napisu "super"), wsadzić odpowiednią igłę (aktualnie "stylus 20"). Seria super om gra dla mnie trochę za lekko.

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Jeśli budżet pozwala możesz atakować wyższe modele: "om 30" albo nawet "om 40". Albo inne wkładki poprobuj, byle o dosyć wysokij podatności. Generalnie z tym ramieniem lepiej nie schodzić poniżej podatności 20 uM/mN.

>>> synromka

Dzięki za radę. Nie znalazłem jednak wersji OM 20 bez super, może już wyszła z produkcji? Ceny które udało mi się namierzyć to ok 350-370 za Om 20 super; ok 620 zł za OM 30 i ok 680 zł za OM 40. Jeśli ta wersja super też jest zdatna to wybrałbym ją jako wkładkę na początek ( om 20), a później jeśli wszystko dobrze pójdzie to można kombinować. Narazie nie mam w ogóle na czym grać a sądząc po cenie powinna to już być przyzwoita wkładka.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie zdanie powyżej i poniżej;)

>>markslav

Firma Ortofon nie sprzedaje już "om 10", "om 20" itd. tylko "super om 10", "super om 20" itd. Ale sprzedaje np. "om 5", z którego można sobie wziąć body i potem doń wsadzić lepszą igłę. Ale podkreślam - takie są moje preferncje, Tobie może się "super om 20", czy "super om 30" wydać akuratna. W każdym razie, jeśli będziesz chciał dodać nieco "ciała" do brzmienia, może spróbować ze zwykłym "om".

pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.