Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano dziś, 18:43

Wyświetl postUżytkownik scarFace dnia 03.04.2011 - 18:34 napisał

Tak się właśnie zastanawiałem jakim cudem lampę z cokołem 9-pin noval wsadziłeś w podstawkę 7-pin heptal :)

Polak potrafi:))

Wystarczy odciąć dwie zbędne i gotowe.

Napisano dziś, 18:43

Tak się właśnie zastanawiałem jakim cudem lampę z cokołem 9-pin noval wsadziłeś w podstawkę 7-pin heptal :)

Polak potrafi:))

Wystarczy odciąć dwie zbędne i gotowe.

:-o hehehe dobre :))

Pozdrawiam serdecznie

" When The Music's over, turn out the lights"

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Już wystawiłem na Alle

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6200923

Sprzedaję za ile kupiłem. Dla forumowiczów -10% i kurier gratis. Frycowe muszę zapłacić.

Witam,

Nie odzywałem się wcześniej, ale od dłuższego czasu czytałem ten i inne temty.

Też mam 34d i już kilka prób z różnymi lampami sterujacymi oraz kilka przeróbek za sobą - opisanych w tym temacie dla wersji 10L.

Za wczesnie żeby opisywać, bo to dopiero kilka dni po zabiegu, w każdym razie jest o wiele lepiej w każdym aspekcie dzwięku.

Co do lamp sterujacych to mam przećwiczone rosyjskie 6ż1p, 6ż1p-ew, EF95 Zaerix i teraz czekam na dostawe E95F RCA - aktualnie do kupienia na ebay.

Podzielę się wrażeniami za kilka dni.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

czekam na dostawe E95F RCA - aktualnie do kupienia na ebay.

Podzielę się wrażeniami za kilka dni.

Jestem bardzo zainteresowany jak one zagrają w porównaniu z ruskimi...

macie jakiś namiar na drabinki rezystorowe 20k??jakin ma taki potencjometr, chcę go w przyszłości wymienić. Znalazłem na ebayu drabinkę 25k. Sprzedawca napisał, że nie powinno być różnicy między zastosowanie 20k a 25k. co o tym myślicie?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

miał ktoś z was do czynienia z takimi lampami??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w wątku Manley dobrze o nich się ktoś wypowiadał.

Ukryta Zawartość

Napisano dziś, 08:54

miał ktoś z was do czynienia z takimi lampami??6CA7EH

w wątku Manley dobrze o nich się ktoś wypowiadał.

Czym po za ceną różnią się tę lampy 6CA7EH? ze sklepu lampy elektronowe.pl

Edytowane przez ziemniak58

nie wiem czym się różnią od tym ze sklepu w pl.

bardziej mnie interesują różnice między el34...

Kopczas myślę że to te same lampy i jak sam ich nie kupisz to się nie dowiesz. Przynajmniej ja tak robię kupuję i testuję ich brzmienie. Jak jest interesujące zostają w kolekcji. Te ze sklepu .pl mam zamiar za kilka tygodni kupić jak będę przejazdem w Kielcach. Ale jakiegoś szału się nie spodziewam i na niego nie liczę.

ja teraz nie będę zmieniał póki. grają chińskie więc niech się wypalą. tylko już się zastanawiam na co zbierać: czy jak pisze Masza, kt77 czy jakieś wypaśne el34 itp/.

Chińskie lampki są ok i to wielu potwierdziło. Jak zainstalowałem EL34 RFT to mocno byłem zdziwiony jaka różnica pod każdym względem na plus. To skłoniło mnie do dalszych zakupów i porównań. Mój NR.1 to Tesla na drugim miejscu RFT, trzecie Tung- sol a dopiero na czwartym chińskie. Oczywiście odsłuchów dokonałem z różnymi konfiguracjami 6n1p, 6n1-ew, 6cg7 RCA mieszając nimi jak się tylko da.

Witam wsiech Yoqin'owców. Finalnie skończyłem Janka.

Ukryta Zawartość

Pozostała do zrobienia kosmetyka i inne makijaże, ale to szczegół na później. Co zmienione i jakie modyfikacje? Po pierwsze filtracja napięcia anodowego jako najważniejsza i dająca znacznie większe efekty od wymiany lamp. Nie mogąc się zmieścić w pudełku, które na początku wydawało mi się wystarczająco duże, zmuszony byłem wykorzystać niepotrzebny już panel po poprzednim wzmacniaczu.post-31602-0-95655000-1302519341_thumb.jpegpost-31602-0-98699800-1302520023_thumb.jpeg

Transformator tego wzmacniacza (mam na myśli zwoje) wykorzystałem do zrobienia dławików. Największą zmianę w dźwięku odczułem po włożeniu pięciokilogramowego dławika. Niesamowite jak taki dławik wpływa na muzykę. Doskonały korektor. Nie będę opisywał przestrzeni, wibracji i tego że scena rozłożyła się przede mną ja kilkunastometrowy dywan o pięćdziesięciu metrach średnicy, na którym grają sobie muzycy. Każdy instrument ma swoje miejsce i nie ma instrumentu, którego nie byłoby słychać- jeśli w trakcie porywu zagra ich więcej. Zrobił się z tego sprzęt do testowania jakości nagrań i studia w którym nagrywano. Wyraźnie słychać różnicę w ustawieniu przestrzeni, zależnie od albumu i studia. Jak zrobione jest zasilanie? Idzie sobie kablem zasilającym (oddzielnym) od trafa Janka (+,- i masa) do panelu i tam na kondy i dławiki. Kondy są uporządkowane w kolejności od najmniejszego do największego- cuzamen do kupy jest ich sześć. Ostatnim elementem (przed powrotem na płytkę Janka, jest wielgaśny dławik o którym wspomniałem). Dalej pozmieniane są kondy na płytce i dławiki w miejscu, gdzie napięcie zaczyna się rozdwajać na kanały.

post-31602-0-46126100-1302519600_thumb.jpeg

Tam też ostatni kond (1 na kanał) to 2500uF. Wszystkie kondy w torze audio zmostkowane kondami mikowymi (różnica w odsłuchu dla każdego kto to zrobi)

post-31602-0-53397300-1302519698_thumb.jpeg

Wszystkie te elementy przestawiane były kolejnością wielokrotnie i odsłuchiwane. Zmiana i odsłuch, zmiana i odsłuch. Powrót i następna zmiana itd. Dławiki jako błogosławieństwo dla każdego ucha spragnionego naturalnego brzmienia wrzuciłem do bufora (jako opamp CD+Janek)i w zasilanie samego odtwarzacza CD. Ten kto wepnie się w tor zasilania CD i wrzuci tam dławik (oczywizda odpowiednio duży - coś jak paczka papierosów) zrozumie o czym piszę. Teraz mogę spoko leżeć do góry ptokiem i onanizować się muzyką. Jeśli kogoś intersują szczegóły, pytać śmiało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli de facto, w tym momencie masz wzmacniacz oparty na lampach el34 plus sterujące bo z oryginału nie wiele zostało:)

dlaczego nie wymieniasz tych kondensatorów w torze przed lampami mocy?zastawiasz te niebieskie badziewia? przeciwzakłóceniowy typu X2, filtra sieciowego może się nadaje ale raczej nie do tory sygnału.

wstawiłeś do obudowy wskaźniki biasu??

Zbocznikowełem je mikowymi- co widać. Poprawa dźwięku wyraźna. Bocznikowałem innymi rodzajami ale mikowe dały najlepszy efekt. Przyznam Ci się Kopczas, że nie pomyślałem o wyrzuceniu "tego niebieskiego badziewia" może to całkiem dobry pomysł. Co do wskaźników to zgadza się, są to wskaźniki biasu.

Te olejowe, o których pisałem na poprzedniej stronie, wstawiłem właśnie zamiast niebieskich. czekam jeszcze na teflony żeby je dołączyć do olejowych. Stwierdzam po paru dniach słuchania, że jednak sam ruski PIO gra za ciemno.

Połączenie tych dwóch ze sobą ponoć jest rewelacyjne. Przekonam się o tym, mam nadzieję, w tym tygodniu.

Jak zrobione jest zasilanie? Idzie sobie kablem zasilającym (oddzielnym) od trafa Janka (+,- i masa) do panelu i tam na kondy i dławiki.

Jeśli kogoś intersują szczegóły, pytać śmiało.

Z trafa Janka wychodzi Ci +,- i masa?

Mógłbyś opisać dokładniej z którego punktu wychodzisz i do którego wpinasz się z powrotem?

Coś o kondensatorach mikowych i nie tylko. Podzielam zdanie wielu osób o tym że nie zrobiono lepszego kondensatora od mikowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zależy chyba od miejsca zastosowania..zależy od jakości materiałów itp. sprawa nie jest aż tak oczywista moim zdaniem.

cytowane wiele razy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz rację Kopczas. Wystarczy pozmieniać objętości kondensatorów i dźwięk zmienia się niesamowicie. U siebie wrzuciłem dodatkową filtrację na napięcie siatki. Ostatni kond o pojemniści 2000uF dał bardzo mocny niski bas, Zostawiłem 1000uF i jest tak jak lubię (siedzi tam też dławik) Mam wrażenie że wzmacniacz lampowy to samodzielny , czujący organizm. Zmiana w jednym miejscu wpływa na całość. Sądzę że nie ma przepisu. Samemu trzeba poexperymentować i "wybrać co najlepsze" dla własnego ucha i upodobań. Możliwośi jest tyle ile dostępnych kondensatorów i pomysłów. Coś takiego jak intuicja i "chłopskie myślenie" jest bardzo przydatne w tym momencie. Właśnie słucham lampek KT77 Gold Lion. Przyznam że warte tych pieniędzy. Jak je wygrzeję, wrócę na telefunkena i porównam.

Edytowane przez wojcieszekn

widzę, że wchodzisz w bardzo duże pojemności jak tradycje lampowe..nie odniosłeś wrażenia, że bas, owszem większy, jest coraz wolniejszy??

Dławik daje niesamowitą zmianę na +. Dynamika, przestrzeń i wszystko czego trzeba muzofilom. W tradycyjnym pojęciu dławik zbija "dławi" częstotliwości. W mojej opinii odpowiednio duży dławik, magazynuje energię i coś jakby oprócz wygładzenia, ugłaskania wymęczonego prądu zmiennego i potarganego przez transformator i diody prostownicze do granic wytrzymałości (normalny człowiek by tego nie zniósł) służy za przestrzeń do kwarantanny nowo narodzonego prądu stałego. Taki prąd można nazwać stałym, bo w żadnym stopniu "nie pamięta" szalonej "przeszłości". Myślę, że ci co stosują akumulatory, zamiast sieciowego zasilania, robią to, może bez wiedzy o tym zjawisku, z uwagi nie na burczenie, lecz na inne cechy prądu stałego po "kwarantannie". W badaniach nad zachowaniem się światła (cechy falowe i korpuskularne) naukowcy stwierdzili, że światło wykazuje cechy zachowania się "inteligentnego", coś jak świadomego w zależności od zmian zachodzących w przebiegającym doświadczeniu. Myślę, że prąd również ma cechy "inteligencji", którą my odebraliśmy nie tylko roślinom i zwierzętom ale także sami zaczynamy ją tracić uważając, że tylko my ludzie jako korona stworzenia mamy wyłączność na duszę i świadomość. U mnie jest kompromis między dynamiką i basem. Ale to są nie godziny, lecz dnie i noce odsłuchu i porównań. Ten wzmacniacz zrobiłem pod siebie i moje gusta. Nie brakuje w nim niczego co zawsze powinno według mnie cechować sprzęt muzyczny, czyli dynamika bas przestrzeń i naturalność. Lecz bez dławika (dużego) nie byłoby to możliwe

dzisiaj udało mi się zainstalować teflona do tego olejowego kondensatora. bardzo dobre połączenie to jest: basik szybki i głęboki, wysokie się oczyściły. ogólnie wypas.

Pojawił się mały problem: bardzo cichy brum kiedy nie ma sygnału, potencjometr na zero. nie było tego wcześniej. być może to wina zbyt długich przewodów:obecnie mam między lampami sterującymi a mocy z pół metra przewody na każdą gałąź. wieczorem może będę miał chwilę z tym powalczyć.

wojcieszekn, ta forma zasilania o której pisałem wcześniej nie działa. z jakiegoś powodu kondensatory w filtrze muszę być zestawione parami. miałeś rację by tego nie ruszać.

Troszeczkę z innej beczki. Przymierzam się do zakupu lamp mocy nie wiem co wybrać, może koledzy testowali oba zestawy:

Ukryta Zawartość

Czy lepiej doskładać i pokupić KT77 Genalex Golden Lion, wzmacniacz Yaqin MC 10l, Focale 726. Lampki mocy muszę wymienić zamówiłem wzmacniacz jedna wysypała się z opakowania, dystrybutor dosłał parkę ale okopconą maksymalnie w dodatku jak włożyłem obie na kanał - pierdzenie z głośnika. Wsadziłem jedną dosłana i jedna nie pobitą na razie gra.

Ukryta Zawartość

Kopczas

Jeśli przewody o których piszesz mają ekran to jest ok. Nie w nich problem. Spróbuj włożyć metalową płytkę, aluminiową albo co masz pod ręką (może być np.zgnieciona puszka po napoju- albo kilka ich, drewno też jest ok) między trafo zasilające a potencjometr głośności i wejście doprowadzające sygnał audio do janka. Po prostu zmniejszyć elektromagnetyczne pole trafa. Janek nie ma problemu z masą a raczej z polem elek. z trafa. Poza tym jeśli "podrasujesz" Janka, robi się wrażliwszy na sygnał i stąd potrzeba lepszego odgrodzenia trafa. Możesz też zmniejszyć bias do momentu w którym burczenie ustanie, dobrzy byś tam wstawił dodatkowe filtry, bo oryginalnie są dwa kondy. Trochę za mało na dobrą filtrację. Idealnie byłoby wyjść z trafem poza obudowę.

Zmiana tematu. Słuchałem kilkanaście godzin KT77. Wrażenia: Lampka super. Wysokie partie i średnie wydają się lepsze i dźwięczniejsze od lamp Simensa (Telefunken) ale uciekły mi niskie basy. Dźwięk z nich jest przestrzenny, jakby przed głośnikami i między nimi, lecz ginie ciepło lampek. Brakuje tzw mięska i głębi. Harmoniczne są bardzo wyraźne i miłe, lecz tworzą przestrzeń zbyt blisko słuchającego a muzyka a raczej energia dźwięku jest ciut za "lekka". Może to być ich urokiem. Liony, mam wrażenie tworzą przestrzeń przed i między głośnikami (głównie) Telefunkeny przesuwają scenę o kilka metrów od słuchającego i poza głośniki (głębiej-oddalają). Może to dlatego, że ustawienia wielkości kondów robiłem testując Telefunkena. Wróciłem na RTF i jest to co lubię. Muzyki nie słucham głośno. Bas jest jak kromka chleba a cała reszta to to, czym ją posmarujesz. Mnie kanapka bez pieczywa nie podchodzi. Golden Lion jest super do głośnego grania i daje wyraźny środek jak i wysokie. Przy lichych kolumnach problem jakości basu nie jest tak ważny. U mnie są cztery subwoofki, więc bardzo to słyszalne jest. Myślę, że to bardzo dobre lampy, lecz nie mam już ochoty na dobieranie kondów by wyciągnąć z nich co najlepsze

Edytowane przez wojcieszekn

trochę mnie zmartwiłeś opinią o KT77.

ja gram na oryginalnych chińskich i różnych sterujących.

przy niektórych płytach środek pasma bywa za ostry - wokal, gitary.

chciałbym ocieplić trochę ten środek i miałem to zamiar zrobic tymi KT77.

ale, coś mi się wydaje że to nie będzie to.

Edytowane przez tybero

Witam

Panowie czekam właśnie na upragnionego YAQIN-a MC-10L, kolumny jak wspomniałem w temacie to focal 836V

źródła zbyt dobrego nie posiadam więc pierwsze moje pytanie to:

1. na chwilę obecną mam TVPLAYER typu MEDIATANK-EGREAT i ciekam jestem jak bedą chodziły pliki muzyczne typu flac po podłączeniu go do YAQIN-q

podpowiedzcie jaka byłaby różnica gdyby zakupić DAC-a do tego zestaawu, strasznie mnie roi YULONG D100 bo cholernie dobre opinie o nim wypisują ludzie, a może coś podobnego? bardzo proszę o sugestie i radę jaka będzie poprawa dzwięku po zastosowaniu DAC-a,

2 Czy jest sens kupować odtwarzacz CD do tego zestawu? co prawda mam sporo płyt ale po pierwsze płyty można przerobić na flac-i i puszczać przez DAC itd. oczywiście można kupić jakieś CD np ARCAM-a ale żeby to grało to ponad 1000 trzeba dać,

proszę o porady i sugestie czy lepszy zestaw z DAC-iem czy lepiej kupić odpowiednie CD do YAQIN-a

3. Jak bedą grały te chorusy w tym zestawie bardzo proszę o opinie

pozdrawiam i bardzo dziękuję za każdą odpowiedź temacie

Witaj kolego Jurku ! 836 mam już poł roku , wspólpracują z Onkyo 5500/5507 i Oppo Nu Force . uzywam tego i do kina i do stereo . Połaczyłem kablami audio Note Lexus i pierwsze miesiące to była fascynacja nowym pomieszczeniem , ekranem , projektorem . Po jakimś czasie pomomimo że sprzęt się coraz bardziej wygrzewał na płytach ostrzej nagranych zaczynała mi przeszkadzać góra . Płyty miększe typu Pink Floyd brzmią bajkowo , jak trafi się coś ostrzejszego to przyjemność z odsłuchu jest mniejsza . Wiele osób doradza kable VDH - taki Wind jest przystępny cenowo i ja też do niego sie przymierzam .

Pozdrawiam

wojcieszekn,

no właśnie mam druty bez ekranu, więc to może być to. kupię po prostu jakiś porządny kabel z ekranem, najprościej chyba.

Myślałem o tym dzisiaj jakby nową obudowę skręcić żeby uwolnić się od tej małej przestrzeni jaką oferuje oryginalna konstrukcja. rozwiązałoby to wiele problemów.

A nawet można by pomyśleć o bardziej zaawansowanym zasilaniu(np. żarzeniu przez jakiegoś shunta zasilać czy coś;daje do redukcję szumów do minimum).

przedobrzyłem w którymś momencie. grało pięknie, na prawdę pięknie. coś pyknęło i teraz jest brum przy potencjometrze na 0, jak się podgłośni są straszne zniekształcenia.

Napięcia w porządku, bias lamp o połowę niższy. macie jakiś pomysł co się stało??na płytce ze sterującymi wszystko wygląda normalnie. nie wiem jak pod tą drugą bo już nie chce mi się tego rozkładać.

• Pokaż nowe odpowiedzi