Skocz do zawartości
IGNORED

Yaqin MC-10L

Rekomendowane odpowiedzi

Wow no szok cena szkoda ze mojego nie wystawilem moze bym tez tyle dostal hehe ;)

Ale narazie szukam tranzystora i kolumn wiec Yanek musi jeszcze polezec u mnie jakis czas az cos upoluje ;)

Wszędzie są te same.

Dzieki Kopczas

to znaczy ,ze trafa maja Raa4kom a nie jak podaja w schemacie Ra 1,2kom x2=2,4kom Raa

Zgodnie z danymi dla klasy AB to akurat 375V dc do 390V dc dla 3,5k - 4,0k

Czy tak jest poprawnie?

Takie pytanie musisz skierować do kolegów z większym doświadczeniem. Ja prawdę mówiąc nie znam odpowiedzi na to pytanie.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Czy granie na BIASie 0,42V dla lamp el34 bardzo skróci ich żywotność? Dźwięk przy takim ustawieniu wydaje mi się szybszy i dokładniejszy i bardziej mi odpowiada...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest wskazanie dla 450V.

W Janku masz 395-410V anodowegow w nie modyfikowanym.

Śmiało śmigaj na takin prądzie jak piszesz :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojcieszekn
  • 2 tygodnie później...

Witam Wszystkich, Wesołego po Świętach!

Mam lamerskie pytanie: jakie kolumny rekomendujecie do tego Janka?

Najtańsze, sensownie grające.

Jest już taki temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Witam, prawy kanał w wzmacniaczu lekko brumi, lewy cicho!poprzekładałem w wszelaki sposób lampy sterujące i to samo!poprzekładałem lampy (V2 za V4) i zaczęło jakby trochę głośniej buczeć!wyczyściłem nóżki spirytusem ale nie pomogło!dałem lampy z prawej na lewą i buczenie mam po lewej teraz.Czy to lampa mocy(oryg. chińska) siada?może jest jakiś syf jeszcze na nóżce a spirytem tego nie da się usunąć?dzięki za sugestie.

Czy po przełożeniu lamp mocy sprawdziłeś i ustawiłeś bias? Nóżki lamp na pewno będzie lepiej i skuteczniej mechanicznie czyścić.

Ale z tego co piszesz to lampy mocy dobrze, abyś podmienił na inne EL34 i jednoznacznie dostaniesz odpowiedź, na zasadzie wykluczenia.

Edytowane przez ziemniak58

Czy po przełożeniu lamp mocy sprawdziłeś i ustawiłeś bias? Nóżki lamp na pewno będzie lepiej i skuteczniej mechanicznie czyścić.

Ale z tego co piszesz to lampy mocy dobrze, abyś podmienił na inne EL34 i jednoznacznie dostaniesz odpowiedź, na zasadzie wykluczenia.

biasy ustawiałem tydzień temu i po podmianie nie sprawdzałem biasu (nie mam swojego miernika narazie) , jak proponujesz mechanicznie wyczyścić nóżki?małym pilnikiem na przykład? końce tych nóżek są cynowane więc to może być to!narazie nie znam nikogo kto z mojej okolicy( Rybnik) miałby inne lampy el34 (a napewno są tacy)żeby popróbować.

Czyszczenie nóżek lamp,(raczej delikatne skrobanie) robiłem skalpelem. Może też być drobny papier ścierny lub pilniczek. Natomiast nie obiecywałbym sobie po tym zabiegu w przypadku lamp mocy za wiele. Raczej nóżki małych lampek mają tendencje do pokrywania się nalotem/korozją i tu te zabiegi mają zastosowanie. Jak sam napisałeś EL34 mają nóżki ocynowane i poprzez wyjęcie i ponowne włożenie same się "czyszczą" w małym stopniu. Jeśli masz oryginalne chińskie i już trochę pograły to może jednak warto kupić nową sprawdzoną kwadrę EL34. Bo jak chcesz pograć na tym wzmacniaczu to i tak kiedyś to Cię nie ominie.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie!parę dni temu pytałem o przyczynę brumienia w wzmacniaczu!nabyłem miernik i po zamienieniu lamp mocy w prawym kanale brumienie znacznie się zwiększyło, pomierzyłem na szybko bias i wynik był niepokojący gdyż V4 pokazywało trochę ponad 1Volt ! na V2 było 0.235 Volta!już nie czekałem aż lampy się rozgrzeją bo bałem się że lampa V4 może się spalić!czy taka duża różnica w bias jest normalna?dodam tylko że gdy dałem lampy mocy tak jak były, biasy były w miarę równe, tak jak je ustawiłem ponad tydzień temu.Dodam tylko że oryginalne lampy mają naklejki i siedzą w przynależnych im miejscach!dzięki za odzew.

Edytowane przez tudor81

Przecież są potencjometry do regulacji biasu. Ustaw jak powinno być. Przy 1V będziesz mieć burczenie na pewniaka

Edytowane przez wojcieszekn

Przecież są potencjometry do regulacji biasu. Ustaw jak powinno być. Przy 1V będziesz mieć burczenie na pewniaka

Wiem że są potencjometry :)!to jest mój pierwszy wzmacniacz lampowy więc jestem trochę ostrożny!tylko pytanko moje było czy to jest normalne żeby taka różnica była po zamianie lamp miejscami?trochę się wystraszyłem jak miernik pokazał 1V.nic wystudzę lampy , pozamieniam i wyreguluję i zobaczę czy będzie dalej brumieć

Jeśli lampa dostała po pi ż dzie....np włączyłeś wzmacniacz z jedną tylko lampą w kanale i ona przejęła na siebie całe obciążenie drugiej, albo kupiłeś używane, które dostały też nieźle to różnice takie mogą być. Jak ustawisz bias równy dla wszystkich, powinno być ok

Jeśli lampa dostała po pi ż dzie....np włączyłeś wzmacniacz z jedną tylko lampą w kanale i ona przejęła na siebie całe obciążenie drugiej, albo kupiłeś używane, które dostały też nieźle to różnice takie mogą być. Jak ustawisz bias równy dla wszystkich, powinno być ok

ciężko powiedzieć!ja wzmaka na pewno nie włączałem z jedną lampą w kanale!nie wiem jak poprzedni właściciel :) ale ok, poprzekładałem lampy z prawego kanału w którym od razu, ustawiłem bias (równy w każdej z 4 lamp na ok 0.365 V) i brumienie jest trochę mniejsze!powiedziałem co mi tam i zacząłem regulować dalej i doszedłem do takich ustawień że przestało brumieć! V4=0,420 Volt a na V2=0.365 V. Z kolei ten sam efekt uzyskałem przy V4=0.365 Volt a V2=0.270 Volt, więc jest coś nie w porządku!

Tak jak opisałeś to nie na tym polega regulacja biasu! Ty masz go wyregulować. Bias ma myć dokładnie RÓWNY Dla Wszystkich Lamp np. 0.360 !!! Ustawiasz w zakresie od 0.350 - 0.400 tak jak masz to napisane na obudowie. Czyli to co zrobiłeś na początku. To co zrobiłeś później spowoduje, że zajedziesz szybko lampy i faktycznie to nie jest w porządku.

A brumienie to może efekt już padniętej lampy lub nawet lamp.

Edytowane przez ziemniak58

Tak jak opisałeś to nie na tym polega regulacja biasu! Ty masz go wyregulować. Bias ma myć dokładnie RÓWNY Dla Wszystkich Lamp np. 0.360 !!! Ustawiasz w zakresie od 0.350 - 0.400 tak jak masz to napisane na obudowie. Czyli to co zrobiłeś na początku. To co zrobiłeś później spowoduje, że zajedziesz szybko lampy i faktycznie to nie jest w porządku.

A brumienie to może efekt już padniętej lampy lub nawet lamp.

:) Wiem że biasy na każdej lampie muszą być ustawione w miarę równo , mam aktualnie ustawione w granicach 0.365V.Mam lekkie brumienie w prawym, w lewym idealna cisza. Pisałem o tym że brumienie ustało kiedy biasy na prawym kanale były tak jak podałem wyżej-wiem że to jest złe ustawienie!Nic, poprzekładam jeszcze raz lampy z prawej na lewą , ustawię biasy i zobaczę !jak brumienie przejdzie na lewy kanał to któraś lampa już pada, jak zostanie na prawym kanale to coś jest ze wzmacniaczem!ps lampy sterujące mam ok, zamiana miejscami nie rozwiązała problemu brumienia w prawym kanale.

Lampy przełożone z prawej na lewą , biasy wyregulowane po godzinie pracy wzmacniacza, wszystkie lampy mają ustawione 0.365V i brumienie przeszło na lewy kanał, w prawym cisza!tak więc pomału któraś lampa(lampy) się sypie ! dzięki za podpowiedzi , pozdro

Witam wszystkich. Dla tych co mają problemy z bruuumem może być pomocna informcja, że niestety (beznadziejne ale prawdziwe) Yaqin ma przewody audio nie ekranowane masą. Przewód wygląda na solidnie gruby i zgodnie z logiką powinien (bo wygląda tak) mieć solidny ekran. Jest to tylko atrapa, nawinięta folia ale nie połączona z uziemieniem. Coś takiego nie spełnia funkcji ekranu, działa tzn ochrania w niewielkim stopniu od brumu. Co zrobić? Odsunąć od trafa jak najdalej przewody toru audio a najlepiej ponacinać i podłączyć (przylutować) masę do owego ekranu. Przewodów osobiście nie ciąłem ale odkąd zabrałem się z przeprowadzką trafa na zewnątrz obudowy wzmacniacza, kilka dziwnych rzeczy odkryłem. Po "wyrzuceniu" trafa na zewnątrz ustały wszelkie brumki i pomruki. Dopiero po tym skojarzyłem że przewody doprowadzające sygnał audio były za blisko trafa.

Ukryta Zawartość

Dla ciekawych rzeczywistego położenia lamp przedwzmacniacza, załączam następne zdjęcie

Ekstremalne lampy po lewej i prawej stronie to lamy przedwzmacniacza w układzie SRPP a środkowe służą do odwracanie fazy, żeby EL34 mogły jedna ciągnąć a druga pchać

post-31602-0-33032600-1326997950_thumb.jpeg

Kocham lampeczki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojcieszekn
  • 2 tygodnie później...

Mam wrażenie ,że w moim MC-10L (lampy Chińskie + sowieckie 6N1P ) jest zbytnio 'poluzowany' bas, jakiś taki jednolity, mało zróżnicowany

może macie jakieś wskazówki żeby poprawić brzmienie ?

pozdrawiam

Witam. Od jakiegoś czasu próbuje się dowiedzieć jaka jest zasadnicza różnica pomiędzy lampą EL34 a KT 77. Przeczytałem wiele wpisów w necie i przestudiowałem fora, ale nic szczególnego niemożna znaleźć. Sam posiadam el34 electron tube China, a nowo zakupione to kt 77 golden Lion genalex, więc sama różnica w firmie może być spora. Test ten dedykuję raczej tym którzy zastanawiają się nad zmianą. Co prawda el34 grają u mnie od dwóch miesięcy, a kt 77 to jeszcze oziębła dziewica która odwiedziła mnie wczoraj- zero wygrzania. Po zmianie lampek z el34 na kt77 podniosłem bias z 4.0v na 4.6v. i przystąpiłem do odsłuchu. W pierwszej chwili uderzyło mnie to że jest faktycznie inaczej i to wyraźnie, dźwięk staje się od razu bardziej precyzyjny i lepiej kontrolowany. Zacznijmy od dołu pasma, bas jest krótszy i precyzyjniejszy, schodzący niżej i bardziej sprężyście oddający detale. W El 34 jest go wyraźnie więcej i jest bardziej rozległy (powiem szczerze że lubię taki bas, ciepły i głęboki) kt 77 jest pod tym względem jak szczupła kobietka, smukła o pięknych kształtach zbliżonych do przyjętych wzorców, zaś el34 to już troszkę mamuśka, nadal sexi, ale i ciałka więcej. Tutaj trzeba sobie zadać pytanie czy zmierzamy do wzorców, czy wolimy przyjemne przekłamanie. Kt 77 na pewno schodzą niżej i więcej odkrywają dolnego pasma, porównał bym to do brzuszka który jest bardziej płaski, ale i wyraźniej widać na nim mięśnie. Jeżeli chodzi o dynamikę to kt 77 jest bardziej wysportowanym organizmem, zaś El 34 troszkę powolniejszym. Teraz spróbuje opisać sierodkowe zakresy naszych ślicznotek, a jest troszkę znaczących różnic. Od pierwszych sekund słuchania zauważamy że przy kt 77 dźwięk idzie mniej z kolumn, a więcej się dzieje w strefie „pomiędzy”, scena jest bardziej zrozumiała i czytelna. W przypadku el34 dźwięk jest jakby mniej precyzyjny, ale oddający więcej ciepła. Nie zapominajmy ze nasza kt 77 to lampka która gra od 5godzin i jeszcze niezaczeła się rozbierać. Dokładność kt 77 jednak jest jej wielkim atutem, precyzja instrumentów jest wyraźnie większa, a rozlokowanie ich po scenie muzycznej dokładniejsze. Co do wokali naszych pań to powiem szczerze że jeszcze nie mogę się wypowiedzieć dokładnie, z kt 77 znamy się za krótko, ale pierwsze wrażenie na pewno jest pozytywne. Wokal obszerny i czytelny, mam wrażenie że bardziej idący z konkretnego miejsca sceny, ale w El 34 też mi się podobał. A teraz to co tygryski lubią najbardziej oprócz brykania - wysokie tony, tutaj przekonujemy się do kt77. Lampka jest mocniejsza i bardziej dynamiczna więc mogło by się wydawać że i wysokie tony będą mocniejsze i ostrzejsze, a tu kt 77 nas zaskakuje po całości. Góra jest delikatniejsze i spokojniejsze, oddająca wszystkie szczegóły jakby właśnie tak miały brzmieć. El34 była bardziej surowa w stosunku do słabiej nagranych płyt, było więcej ostrości, to tak jakby w słoneczny letni dzień zdjąć okulary przeciw słoneczne, widzimy więcej, ale musimy przymrużyć oczy bo nas razi. Kt77 to dobrze dobrane okulary mimo że mamy je na oczach wyraźniej widzimy poszczególne detale z otoczenia i bez zmęczenia możemy je dłużej oglądać. Wysokie tony są mniej słyszalne z głośników, a bardziej stają się częścią muzyki. I tak jak za basem z el34 można zatęsknić tak wysokie tony kt 77 to droga w jedną stronę, od tej precyzji i delikatności się nie wraca. Tutaj nasza piękność pokazuje doskonałości swojej budowy.

Podsumowując: kt 77gl to lampa dokładniejsza od le34et idąca w stronę HI-END. Koszt takiej przeprowadzki to 700zł bo tyle kosztują cztery kt77gl, ale jeżeli zmierzasz w kierunku poprawy jakości swojego wzmacniacza to polecamn nie pożałujesz. Co ciekawe ani przez chwile nie zapomniałem o el34 i jej brzmieniu, jest w tej lampce ta magia wzmacniacza lampowego i jeśli szukasz przyjemnych klimatów w muzyce, nie wsłuchujesz się szczegóły analizując każdy to El 34 odwdzięczy się przyjemną i ciepłą atmosferą dolnych zakresów. Szkoda że niemiałam okazji porównać kt77gl do el34 na podobnym poziomie cenowym, wtedy ten test byłby bardziej obrazowy.

Szkoda że niemiałam okazji porównać kt77gl do el34 na podobnym poziomie cenowym, wtedy ten test byłby bardziej obrazowy.

Po włożeniu do Janka lamp EL34 RFT zamiast Chińskich EL34-B też byłem zachwycony. Odczucia co do pasm i sceny podobne, ale skojarzenia inne. Nie mam zamiaru podważać Twoich odczuć, ale oryginalne chińskie lampy mocy z MC-10L robią niski dźwięk rozlazły i brak mu różnorodności. Dopiero po wymianie czujemy tą ogromną różnice. Szkoda że nie masz do dyspozycji innej kwadry EL34. Napisz jakie źródło, typ kolumn i jakiej muzyki słuchałeś itp.

Pierwszy wpis i taki opis! no ładnie, co to będzie jak się później rozkręcisz.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi