Skocz do zawartości
IGNORED

Pat Metheny-One Quiet Night - podobne?

mk345

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję tytułów płyt CD innych wykonawców o brzmieniu podobnym do płyty Pata - a nawet nieco żywszym (zaznaczę, że szczególnie utwór 2 i 9 na tej płytce mi się bardzo podoba). Szukam na Amazonie ale jakoś nie mogę trafić na tak dźwięczną i czysto brzmiącą gitarę akustyczną.

Czy możecie mi doradzić coś ciekawego.

https://www.audiostereo.pl/topic/48346-pat-metheny-one-quiet-night-podobne/

Ze swojej strony proponuję przeciąć Methenowki węzeł i zainteresować się b. "wymagającą muzyką":

John FAHEY "Blind Joe Death", "Dance Of Death", "Other Plantition Favourites", "Red Cross"

John FAHEY & Jim O'ROURKE "Womblife"

- Kopczas

Proponuję abyś na przyszłość takie sformułowania jak "Methenowski węzeł" potraktował jako przenośnię.

Zresztą, gdybyś słyszał płyty Johna FAHEYa, wtedy mógł byś GO porównać z muzyką Pata (zakładam, że znasz wiele płyt) - myślę, że zrozumiał byś wtedy bez trudu co chciałem przez to powiedzieć i niepotrzebnie nie strzepił byś języka.

A tak... napisałeś bezsensowny, zbędny post, w dodatku nie na temat; zamiast zaproponować coś od siebie na gitarę akustyczną solo...

Nie zrozum mnie źle - lubię muzykę Methenego, ale uważam, że większość jego propozycji jest wtórna, powtarzalna, przewidywalna i pozbawiona metafizycznego pierwiastka, który uczyniłby z niej "to coś".

Zaproponowałem koledze mk345 muzykę Johna FAHEYa, ale jednocześnie "uprzedziłem", że nie jest to dokładnie ta sama stylistyka, co na "One Quiet Night" - stąd mój komentarz.

to co napisałem nie miało być złośliwością, kpiną itp. Johna Faheya nie słyszałem ale dzięki za trop. zaraz czegoś poszukam:)zresztą, od pewnego momentu, chyba od "Still life talking" zaczyna się to o czym piszesz: węzeł, spirala, cokolwiek co cyklicznie powtarza się(w przypadku Pat Metheny Group). tylko ja to traktuję jako indywidualny język, konsekwentnie rozwijany(albo i nie)styl.

zainteresowało mnie samo stwierdzenie.

koniec Offtop.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Sporo wiedzy na temat muzyki gitarowej znajdziesz w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może nie wszystkie wpisy z tego wątku dotyczą muzyki podobnej do One Quiet Night, ale na pewno znajdziesz tam coś dla siebie

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

Wiem, wiem... to już nie "ta" muzyka...

Paolo ANGELI - "człowiek orkiestra", mistrz gitary sardyńskiej., .

Jeden człowiek - mnogość wątków muzycznych (oszczędnie, a jakże bogato) - niesamowite!

Domic Miller - taki fajny gotarzysta. Pewnie nie dorsata klasą do Methenyego, ale miło się tego słucha. Dobrze nagrane płyty, choć troche efekciarsko.

Ralf Towner - warto posłuchac

Pozdrawiam Stempur

Doug ADAMZ "Guitar Solos"

Kompozytor, skrzypek, gitarzysta, lider wspaniałej grupy LIGH RAIN!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Greg BENNETT "Acoustic Beatles Songs"

Jak w tytule - osiemnaście utworów The BEATLES zagranych na gitarze akustycznej.

Moim zdaniem interpretacja mało przekonująca, noooo i z tymi utworami nie ma już co kombinować, ponieważ lepiej nie będzie...

Ale jest przyjemnie, ładnie zagrane, relaksik, luzik i w ogóle fajnie; w końcu nie tylko "ambitniakami" człowiek żyje - he, he, he...

• 6 miesięcy później...

Chet ATKINS "Almost Alone"

Na wesoło, z drajwem, z jajem...osadzone w tamtej tradycji...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.