Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Magnat Quantum 505 proszę o radę

tomwart

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie stoją w pomieszczeniu dużo większym, jakim jest salon z anesksem kuchennym i kawałkiem korytarza o łacznej powierzchni ponad 30 m2. W tym pomieszczeniu spisuja się swietnie w połaczeniu z lampą, a i z tranzystorem też zresztą grały nie gorzej. Ogólnie świetne paczki jak na cenę za jakie są do kupienia. Magnaty ogólnie graja mocna podstawa basową, nie jest to bas rozlazły, ale jest go sporo i jak ktoś wcześniej nie słyszał dobrego basu to będzie się musiał najpierw przyzwyczaić. Poza tym dzwięk gęsty i czysty, raczej neutralny. Nie sadzę, żeby Ci się te kolumny dusiły w tym pomieszczeniu jesli będzie odpowiednio umeblowane. W pustym to i z monitorków by dudniło. W razie czego zawsze możesz przytkać otwory basrefleksu zatyczkami z gąbki. Przetestowane przeze mnie w pustym pomieszczeniu i działa. Po umeblowaniu, położeniu grubego dywanu zatyczki poszły w odstawkę, a bas dobrze kontrolowany i swietny nawet przy cichym słuchaniu. Niestety kolumny lubia oddychać, tak z min. 0,5 m od scianek bocznych i z 1 m od sciany za kolumnami. Warto też postawić je na jakiś podstawkach granitowych ograniczających rezonanse, w ten sposób nastapiła u mnie znaczna poprawa dzwięku, zwłaszcza w nizszych rejestrach. Pozdrawiam i szczerze polecam te kolumny.

Do takich pomieszczeń to raczej tylko podstawkowce. W tej cenie znajdziesz już niezłe propozycje, a i na bas nie będziesz narzekał.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Jak się nie zostawi dużo miejsca to się będą dusić..mówiąc krótko jak może sobie te 16m2 podporządkować ustawieniu sprzętu, to nie wiedzę problemu. Gorzej jak to pomieszczenie to także pokój mieszkalny(co stanowi 80% naszych pokoi odsłuchowych) itd. Poza tym jeśli nie ma być sporo basu, to w tej cenie kupi monitory które będą lepsze od podłogówki jeśli chodzi o inne części składowej brzmienia.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

• 2 tygodnie później...

Kolega DawidM dobrze prawi. Miałem okazję przetestować je w domu i już ich nie ma. Kolumny świetne, brzmienie rewelacja, a porównywałem z kilkoma, nawet droższymi. Jednak do 16m zdecydowanie się nie nadają, nie mogą rozwinąć skrzydeł, basu nawet po zatkaniu br było bardzo dużo. Pozostaje mi quantum 503 lub dali concept 2 jednak nie mogę się zdecydować bo nie słyszałem dali, wytypowałem je na podstawie opinii. Byłoby fajnie gdyby ktoś coś podpowiedział.

quantum 503 słyszałem, brzmią bardzo podobnie do 505 tylko są podstawkowe

Lakierowana przednia ścianka, czarna maskownica, poza tym nie słuchałem to sie nie wypowiem. Mozliwe tez, że grają ciut lepiej niż 503, więc najlepiej będzie po prostu posłuchać. Seria 600 nawiązuje wyglądem bardziej do droższych modeli.

W serii 600 jet inny przetwornik niskosredniotonowy (seria 500 aluminium, a 600 aluminium pokryte warstwa ceramiki)wzorowany na serii 700. Kopulka natomiast ta sama. Sewria 500 dzwiek kreslony szybki analityczny ale bez wyostrzen. Bas miekki bardzo dynamiczne kolumny. 600 produkuja natomiast troche inna szkole dzwieku w zakresie nisko i srednitonowym. Wieksze wypelnienie, masa . Co prawda 600 slucalem bardzo krotko z urzadzeniem all in one magnata. 506 natomiast urzytkowalem przez ponad rok. Swietnie zgrywaly sie z lampa na EL 34. Warto wspomniec , ze qantumy z serii 500 i 600 sa latwe do wysterowania mimo dosc pokaznych rozmairow. Moje 506 2 x 13 cm niskotonowka, 1 x 13cm srednio wzmacniacz nie byl nigdy podrecony powyzej godziny 10.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 1 miesiąc później...

witam,

a jak MAGNAT QUANTUM 505 zaprezentowalyby sie w polaczeniu z denon 725 r? muza: rock, ciezsze granie, ale oczywiscie nie tylko. pomieszczenie : takie jak na obrazku, ktory pozwolilem sobie dolaczyc. prosze o porade czy warto do takiego pomieszczenia wstawiac podlogowki czy raczej podstawkowe? salon ma powierzchnie 17m2, kolumny powedrowalyby na sciane na ktorej jest stolik rtv szerokosc jakies niecale 3m chyba), polaczona kuchnia ma powierzchnie 10m2. no ale nie wiem czy to wliczac w powierzchnie. wszystko widac na rys.

z podstawkowych bralem pod uwage paradigm studio 20.

z wolnostojacych jeszcze: paradigm monitor 7 v 3 , avance omega 509 mk2.

prosze o wypowiedzi i porady. szczegolnie jesli chodzi o to moje pomieszczenie jak i o dobor kolumn.

sorki za brak polskich znakow. pozdrawiam i dzieki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sprzedawca z jednego z internetowych sklepów proponowal mi równiez quantumy 507 lub Magnat Altea 7, mówiac, ze to jest to samo co 507. no ale cos mi sie wierzyc mu nie chce. te Altea to chyba nizszy model?

lukaszpiet, odpowiadam na pytanie. U mnie pomieszczenie z aneksem dosyć podobne. Kolumny stoją mniej więcej jak u Ciebie, tyle, że u mnie jest jeszcze na tej scianie co kuchnia przedpokój. Kuchnia po lewej tak jak Twoja, przedpokój, a raczej dość wąski korytarz po prawej stronie. Pomiędzy kuchnią, a przedpokojem ściana ok. 2 m. Przed umeblowaniem, zagraceniem, basu bylo trochę przy dużo i byłem zmuszony używać zatyczek do bass-refleksu. W chwili obecnej kolumny na granitowych podstawach, odsunięte ok metra od ściany i tu uwaga. Na ścianie za kolumnami regały z wnekami na płyty, dużo zmieniły na plus oczywiście. Działają jak ustroje akustyczne z nierównomiernie porozkładanymi płytami gramofonowymi, CD i DVD. Troche tego mam. Powierzchnia u mnie to ponad 30 m2. Na podłodze z kilkudziesięcioletniego parkietu dębowego ( dzisiaj takich nie robią )duży dywan sznurkowy, bardzo gruby, dwie duże kanapy i fotel. Oparcia duże poduchy + jeszcze dodatkowe poduszki, celowo nie skóra, a materiał w celu wiadomo jakim. Na ścianach obrazy, troche kwiatów i bałagan. Wszystko to i oczywiscie sprzęt sklada sie na brzmienie, które mnie zadowala w 100%, przynajmniej w chwili obecnej. Dodam, że w Magnatach najbardziej cenię średnicę. Bas jest świetny, wysokie czyste, klarowne i co najważniejsze niemęczące, ale takiej średnicy, tak gęstej i szczegółowej to długo szukałem i nawet w duzo drozszych kolumnach nie dokońca mi sie to udało, stad właśnie wybór Quantumów. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Pozdrawiam.

Altea to nizsza seria niz Quantum. Fakt ze maja tez kopulki fmaxa ale sa mniej sprawne. Glosniki basowe to tez inna konstrukcja. Mozna sie domyslac ze na zwrotnicy tez oszczedzano.

Co do Quantumow 507 to mam na sprzedaz :) 1600zl plus granity.

?👈

lukaszpiet, 17 Mar 2009, 23:10

>a jak MAGNAT QUANTUM 505 zaprezentowalyby sie w polaczeniu z denon 725 r? muza: rock, ciezsze

>granie...

>z wolnostojacych jeszcze: paradigm monitor 7 v 3 , avance omega 509 mk2.

nie wiem jak 7v3 (chociaż to praktycznie to samo) ale 7v4 od Quantum 505 zagrają lepiej w cięższej muzyce, nie będą tak eksponowały słabości nagrań zachowując dużą dynamikę, sam bas mają nawet lepszy od i tak dobrego basu Magnatów... spróbuj może posłuchać Quantum 605, podobno grają przyjemniej w zakresie średnio-wysokotonowym

Avance to raczej nie do ciężkiej muzyki

dzieki za wpisy Panowie.

507mki nie wiem czy nie beda juz a duze do mojego pomieszczenia. widzialem twoja oferte na allegro rafal735r.

605tki sa juz z kolei troche za drogie, 2,1kzl w porownaniu do 1,3kzl za 505.

pagradigmy, wlasnie slyszalem, ze sie nadaja do ciezszego grania. ciezko mi bedzie jednak namierzyc je do odsluchu, w salonie maja raczej nowe modele.

zastanawialem sie jeszcze nad paradigm 9v4, ale odradzono mi je ze wzgledu wlasnie na zbyt potezny bas jak do mojego pomieszczenia.

czy detalicznosc i przestrzen nie jest wieksza w avancach niz w monitorach 7 v 3?

jakie sa jeszcze alternatywy?

Kupiłem 505 ze wzgledu na metalową maskownicę /dzieci! :)/ Przez póltora roku grały z baltlabem epoca 1v3 który je bez problemu je wysterowywał - pokój 18m połączony z kuchnią. Brzmienie bardzo mi odpowiadało, dobra średnica i bas. Teraz jedzie do mnie amplituner Onkyo TX-SR 805 i ciekawe jak to będzie ...

• 2 tygodnie później...

jak się ma porównanie quantumów 505 do avance omega 503?

don111 piszesz, ze raczej nie do cięższej muzyki. dlaczego?

czy jest to w ogóle porównywalna/ta sama liga: quantum 505, omega 503, paradigm 7v3? czy któreś z wymienionych są zdecydowanie lepsze/gorsze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.