Skocz do zawartości
IGNORED

Jak uprzestrzennić dźwięk ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

moze niezbyt ładna ale na allegro tego mnostwo trzeba tylko poszukac wsrod mebli z masywu palisandrowego i cos dobierzesz

wyglada ze nosnosc tez ma odpowiednia ;))

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

No to wychodzi na to, za masz za duzo sprzetu - pozbadz sie czesci i po problemie ;-)

A na serio i tak radze sprobowac ze sprzetem na podlodze, zawsze mozesz wrocic do pierwotnego ustawienia a w ten sposob dowiesz sie czy problem faktycznie lezy w organizacji przestrzeni miedzy kolumnami czy moze gdzies indziej. A moze masz mozliwosc ustawienia szafki ze sprzetem gdzie z boku, wtedy tylko dluzsze kable po sprawie.

Co do mebli - niestety nie jest latwo znalezc cos fajnego pod sprzet, tym bardziej kiedy mamy nietypowe wymagania a oferta w zwyklych, meblarskich sklepach to niestety w duzej mierze tandeta i popelina o estetyce nie wspominajac :-(

Cześć!

Mówiąc krótko przy tej konfiguracji w pokoju (kolumny na dłuższej scianie ) jest z zasady problem . Kiedyś też tak miałem ustawione bo przyjmowałem jako priorytet że punktem odsłuchu ma być kanapa stojąca pod ścianą na przeciwko . Niestety nigdy nie udało mi się uzyskać dobrego efektu brzmieniowego również pod tymi względami o których Ty wspominasz ( pomijając jakość sprzetu którym dysponowałem) . Dopiero kiedy się poswięciłem i ustawiłem sprzęt na ścinie węższej czyli tak samo jak u Ciebie na scianie z oknem uzyskałem o wiele lepsze brzienie z możliwośćia dogrania przez korektę odległości kolumn od ścian etc. Wydaje mi się ze przy ustawieniu sprzetu na ścianie dłuższej twoje wysiłki nie przyniosą nigdy zadowalającego efektu i nie pomogą tu tjuningi i wymiana gadżetów typu kable . Niestety prawdopodobnie przestrzennośc dzwieku na średnicy zabijają pierwzsze odbicia od ściany za tobą a że siedzisz bardzo blisko niej więc ich natężenie nieco mniejsze niż dzwięków bezpośrednich + przesunięcia fazowe i kaszana gotowa itd. itp...

gutekbull

Zobacz stolik forumowicza berberys w wątku "Lubuskie-odsłuchy" na stronie 23. Ps jak bedzie za wysoki to możesz troche mogi podciąć ;)

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

ja tam czuje ze gutek ma swieza kase do puszczenia wiec moze jednak górek ktory miał cos długiego w ofercie z platforma sztuk jeden gratis :)

Gutekbull,moja to szafka belbaazaru,wymiary 180cm szer.,52 wys.,i głęb.45cm,ja szukałem właśnie specjalnie jak najniższej,podobne robi też Almi Decor,Belbaazar na pewno gdzieś w Trójmieście jest,wiem,że końcówka ma swoje wymiary,ale może cos znajdziesz dla siebie,żonie z pewnością się spodoba!

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Więc , jest tak :

pierwszy stolik

Ukryta Zawartość

drugi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o nazwie Szafka RTV 2D1S

Na zdjęciu za ta panią , ale tylko sam stolik ;-(

Proszę zwrócić uwagę ,że jest rożna długość i wysokość 160cm/56cm i 176cm /60cm

co powoduje określona bazę - odległość między głośnikami ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co powoduje określona bazę - odległość między głośnikami ?

Wielkosc pokoju, odległosc od słuchacza do bazy ale przedewszystkim znaleziony punk własnej satysfakcji, który niekoniecznie zależy od jakiś dogmatów.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

gutek

wymiar tego pierwszego jesli klamoty wejda byłby chyba lepszy. Nalezaloby jednak uniknąć ustawienia kolumn i mebla w jednej lini,to też wpływa negatywnie na reprdukcje przestrzeni.

xniwax=>

Boję się ,że będzie trochę ciasno 160/55 cm ?

Same klocki ,które muszą stanąć na górze to 138cm !?

Z kolei ten drugi 176/60 cm ogranicza mi później ewentualne zwężenie bazy .

I bądź tu mądry ?

Ten też ładny ,ale za długi ;-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że między klockami na pierwszym stoliku wyjdzie ok 10-20 cm wolnego miejsca - to chyba starczy tylko Accu to klasa A i grzeje sie mocno. Nie wiem co na to "powie" po jakims czasie telewizor.

xniwax=>

TV właśnie mocuje na ścianie ,kupiłem mocowanie i już skręcam ;-)

Chodzi mi o to ,że muszę zapracować wyobraźnią i wydaje mi się ,że 160 cm to może być za gęsto na

138cm klocków i będzie kaszana ;-( ??

gutekbull. Mam prawie identyczny układ pokoju jak ty i identyczny problem - zero głębi. Niestety przesunięcie kolumn przed stolik i usunięcie szafki(na linii głośników została tylko końcówka na platformie)nic nie pomogło.

Wydaje mi się, że bez zastosowanie ustroi akustycznych się nie obejdzie. Tym bardziej, że piszesz, że masz interakcje z tylną ścianą.

pozdrawiam

POMIDOR=>

Zgadza się za długo się bawię w te klocki.

Zakładając dobre wytłumienie pomieszczenia , głośniki chcą stać dalej od ścian ok.1m z tył , plus przestrzeń za słuchaczem to warunek dobrego dźwięku, myślę, że są to dość potężne monitory i może być za mała odległość między ścianami !!! Cały ten pomysł na ustawienie na dłuższej ścianie jest trochę na siłę, ale uparłem się powalczyć ;-)

Od początku w tym wątku chodziło o adaptacje pomieszczenia , a dokładnie co kupić i gdzie powiesić !!

Sam stolik pod sprzęt ? - znudziły mi się te audiofilskie z kolcami ........ ;-)

>Od tego czasu wymieniłem standy z firmowych na "Rogoza audio well Target"

>doszły też nowe kable głośnikowe, Nordosty R.D zastąpiłem YP Sound Argentum i listwa Nemesis.

>I okazało się ,ze jest nieźle ,że nie ma problemów z basem i dźwięk jest niezłym,

>choć daleko mu do tego z krótkiej ściany.

>Głównie straty na przestrzeni, gra mi to w jednej linii no prawie,

>i znikła ta namacalność dźwięku , trójwymiarowość to wrażenie ,że można uchwycić poszczególne

>dźwięki.

No, po prostu się zmuliło ;-)

jar1=>

Coś chyba nie bardzo doczytałeś ?

Wiesz ,że dzwonią , tylko nie wiesz w którym kościele ;-)

Przestawiłem klocki z krótkiej na długa ścianę .

Mam bardzo dobry dźwięk, tylko na krótkiej był lepszy i teraz na długiej chcę mieć to samo ! ;-)

gutekbull, 18 Sty 2009, 19:55

>Ten też ładny ,ale za długi ;-(

>

Ukryta Zawartość

Ten wygląda jak meble sprzedawane w sklepach Almi Decor, w sumie drewno bardzo ładne, ale szuflady bez żadnych mechanizmów, okucia też takie jakieś nie bardzo. Ale na żywo ładnie wyglądają.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

qb_1=>

Jednak nie będę kupował stolika za 3100zł , aby go później przycinać ;-) To trochę bez sensu.

Szerokość: 219cm Wysokość: 55cm Głębokość: 54cm

Jest za długi ;-(

jesli te meble z indii to jest kilku posrednikow na allegro i naprawde mnostwo rozmiarów ,wrzuciłem pierwszy lepszy

maja naprawde solidna nosnosc

polecam drewno masyw palisandru /w dwoch odcieniach/ i nawet ten styl kolonialny jakos unowoczesnili ze nie traci altanka na wsi

cir+>

Jest bardzo ładny - ma klimat,

przejrzałem Allegro i nie znalazłem wymiarów pasujących mi ;-(

A te z moich linków wyglądają w rzeczywistości bardzo podobnie - tez mają klimat, choć na zdjęciach tego nie widać , bylem dziś w sklepie i widziałem je na żywo.

tylko ten materiał

brzoza to nie materiał na meble

trzeba to barwic ,usłojenie bylejakie a własciwie brak,włokna stercza w rozne strony wiec powierzchnia nijak nie jest elegancka

znalazłem jeszcze ostatnio niezłe komodki o podobnych rozmiarach okleinowane prawdziwym orzechem ale pech nie moge ich odszukac

niestety były duzo delikatniejsze blaty i trudno przewidziec ile tam mozna postawic

tak wiec na twoim miejscu kupilbym nowy stolik pod audio bardziej nizszy tak zeby klocki znajdowaly sie pod kolumnami-te bym bardziej wysunął do przodu,a tv zawiesil na scianie,kombinuj pierw sprawdz czy mozesz uzyskac z tych kolumn wieksza przestrzennosc,zdejmij wszystko z szafki daj na podloge i sam ocen czy to cos dalo.

Gutek,

jeżeli jesteś mobilny to w Warszawie jest centrum handlowe w Markach, koło Ikei jest kilka mebli, które potencjalnie mogą podejść do Twoich wymagań. Nazywa się toto Domoteka. W Ikei niczego nie znajdziesz. Mam dokładnie taki sam problem jak Ty i walczę z nim od miesiąca. Zostaje stolarz, ewentualnie przestawienie sprzętu na inną ścianę.

Ja chyba pójdę w rozwiązanie kolegi Stefka. Praktyczne jest. Ja mam dodatkowo system gramofonowy, więc potrzebuję więcej miejsca na sprzęt i płyty. Chciałem przestawić sprzęt na inna ścianę, ale koszt dobrych kabli do końcówki, w takim układzie, jest raczej porażający. ekskluzywny stolarz jest tańszy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.