Skocz do zawartości
IGNORED

projektor Sanyo PLV Z700

MARTIN-79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszytkich.

przyszedł dla mnie czas na kindo domowe.

Chciałbym jak najlepiej zkalibrowac ten projektor

troche sie orientuje i wprowadziłem sobie kilka wlasnych ustawień natomiast nie ma to nic wspólnego z profesjonalna kalibracja. Ekran to projecta cinema electrol HCs

prosze was o pomoc w kalibracji tego projektora , może macie jakieś linki,pomocne materiały typu zdjecia przy których precyzyjnie mozna go ustawić , wspaniałym prezentem byłyby gotowe dane z ustawieniami poszczególnych parametrów ale chyba sie rozmazyłem

reasumując licze na pomoc

pozdrawiam

marcin

https://www.audiostereo.pl/topic/48478-projektor-sanyo-plv-z700/
  • 2 tygodnie później...

Też mam od niedawna ten projektor. W recenzji na stronie Projector Reviews można znależć kilka wskazówek poprawiających fabryczne ustawienia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po tych poprawkach jest całkiem OK. Nie wiem na ile profesjonalna kalibracja może jeszcze poprawić obraz na tyle aby warto było w nią inwestować.

Natomiast na pewno warto zadbać aby odtwarzacz i projektor pracowały w trybie enhanced HDMI- u mnie takie ustawienie ( które nie jest domyślne) dało zauważalną poprawę w odtwarzaniu czerni (chodzi o odtwarzanie szczegółów w ciemnych scenach).

Ukryta Zawartość

Dzieki za informacje.

po 38 godzinach testowania mam juz swoje ustawienia i wydaje mi sie ze juz wiecej nie wyciagne.0

w wolnej chwili napisza jakie , może przydzadza sie i oszczedza czasu innym biorac pod uwage podobne warunki projekcji.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ludzie grzebią w nastawach serwisowych i podobno można dużo poprawić.

Niestety nie miałem czasu tego sprawdzić. Spróbuję w ten weekend.

Druga sprawa to odtwarzacz. Podłączyłem PS3 i w trybie HDMI enhanced bylo gorzej niż na Normal. W Esotericu natomiast jest odwrotnie...

Martin , jeżeli zdążysz to podaj swoje nastawy przed sobotą. Projektor mam w innym mieszkaniu a tam, póki co, nie ma internetu.

Ukryta Zawartość

wrzucilem jeszcze te ustawienia z linka ktorego dales i dalej pozostaje przy swoim

jsnosc +4

kontrast 0

kolor +5

zabrawienie +2

czerwony 0

zielony -3

niebieski -3

ostrosc +2

lampa A1

gamma -3

progres wyl

red. szum. wyl

menu zawans:

tryb przesl.tecz tryb2

ostawienie przeslony 0

wyraz. czarny wyl

kontrastowy wyl

poprawione przejscia niska

zarz.kolorami nie wchodzilem

dyn.kor.gamma.wyl

indywid.wspol.kontrast. nie wrchodzilem

• 3 tygodnie później...

W ten weekend zapodałem na projektor Twoje ustawienia. Są bardzo blisko " podkręconego" zgodnie z Projector Rewiew trybu Briliant Cinema, na którym to najczęściejobecnieogladam. Obraz jest trochę ciemniejszy, aczkolwiek kolory są mniej wypalone i przez to bardziej naturalne. Powiem tak: w jasnych scenach lepiej jest na Twoich ustawieniach w ciemnych chyba bardziej sprawdza się mój "zmodyfikowany" BC. Tak czy owak wklepałem je do pamięci i póki co będę z nich często korzystał. Natomiast zupełną porażką, poza jednym wyjątkiem, zakończyły się próby ustawień sugerowanych z wątku na avsforum. W większość przypadków uzyskiwałem obraz zbyt ciemny, pozbawiony zupełnie detali w czerniach. Mam wrażenie,że część ludzi preferuje obraz ciemny ale sprawiający wrażenie "nasyconego kolorami" niż jaśniejszy, pokazujący wszystkie niuanse w szarościach i półcieniach mający jednak często , w porównaniu do tego pierwszego, mniej nasycone kolory.

co do ustawien z avforums jest tak jak piszesz , dla mnie odpadaja

w moich warunkach projekcji doszło do tego ze jeszcze sciemniłem obraz i teraz jest idealnie.

oto moje chyba juz finalne ustawienia:

jasnosc 0

kontrast +7

kolor +3

zabrawienie+1

temp barw uzytk:

czerw +3

zielony -3

nieb -3

ostrosc +4

lampa A2

gamma -3

progres wyl

red szum wyl

tryb przysl tecz -tryb2

ustawienie przyslony -11

wyr czarny wyl

popr.przejscia -niska

dyn kor gamma wyl

zaznaczam ze u mnie jest ok i wcale obraz nie jest ciemny , moze wpływ ma odleglosc projektora 4m od ekranu i bezowe sciany.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

a mi się nic nie udaje ustawić. obraz jest do dupy ... jak ograniczam jasność to gubią się szczegóły w tle :o(

jak u was wygląda czerń? czy jest w miarę czarna, czy też robi się takie mydło jak u mnie?

dodam, że proj był już raz w serwisie bo dolna i górna część miały inne odcienie. jedna świeciła lekko różowo, druga lekko zielono.

Ukryta Zawartość

post-1198-100000457 1237226856_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

no jesli wyglada tak jak na zadjeciach to rzeczywiscie niedobrze...

,oalem benka 512 st - prezentacyjny i bylo znacznie lepiej

mam mistubiszi 1500 i jest zupelnie inaczej niz u Ciebie -

moj to DLP ale i w tym sanio powinno byc znacznie wiecej kontrastu...

moze wes kogos kto walczyl u siebie z projektorem i pomoze?

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

matee, jeżeli obraz w rzeczywistości wygląda u Ciebie tak jak na tych zdjęciach, to chyba coś jest nie tak z projektorem. Plv Z700 nie ma najlepszej czerni (tak mówią), ale to co widać u Ciebie to jakieś totalne nieporozumienie....

pokój jest zaciemniony w 99,9%, rolety nie przepuszczające światła, zresztą zdjęcia były robione w nocy ... ;o)

projektor odsyłam do sklepu. mają porównać z innymi 700-kami i wszystko będzie jasne

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

u mnie jakość obrazu jest mniej więcej taka jak na zdjęciach w poniższym linku:

Ukryta Zawartość

Polecam przeczytać całość bo jest tam kilka ciekawych informacji o projektorach wogóle.

Np. zaskoczeniem była dla mnnie informcja ,że CR (Contrast ratio) dla kina to tylko 1000:1.

Wg. autora podawanie magicznych liczb typu CR 80000:1 to często tylko "kreatywny marketing".

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

A u mnie działa już w porządku, choć chętnie porównałbym z innym egzemplarzem.

Winny był polaryzator zieleni :o)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.