Skocz do zawartości
IGNORED

zasilanie pre w dual-momo

dik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat w wyborze zasilania pre w integrze. Mam dwa trafa po 2x22v słusznej mocy do zasilenia końcówek ale brak zasilania dla prostego pre na OPA627 - pobór prądu +/-7,5 mA. Mam na uwadze najlepsze rozwiązanie inżynierskie i/lub audiofilskie. Jakie rozwiazanie zastosować:

1) z trafa stopnia mocy 2x22V po prostowniku przez opory na dwa dwa stabilizatory 2x15V,

2) dwa trafka małe dodatkowe 2x15V plus stabilozatory,

3) jeden mały trafo 2x15V i jeden zasilacz stabilizowany do obu kanałów pre,

4) inne?

https://www.audiostereo.pl/topic/48528-zasilanie-pre-w-dual-momo/

Dzięki za opinie. Jakie uzasadnienie dla 3 opcji? Opcja 1 nie jest najtańsza: koszt stabilizatora (by bodo_z) mniej więcej równy cenie dodatkowego trafka. Wpierw też tak myślałem, nawet zaprojektowałem płytki zasilacza, ale później mi przyszło do głowy rozwiązanie prostsze - opcja 1, gdzie mogę zachować pełne dual-mono, zakładam połączenie mas obu kanałów przy wejściu (gniazdach) - no bo połączyć masy trzeba (?).

Opcja ALTONA (nr 1) jest nie do przyjęcia. Albo dodatkowe trafo, albo nowe trafo mocy z dodatkowymi uzwojeniami.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Zastanawiam się w takim razie po co John Curl , robi takie rozbudowane zasilacze w przedwzmacniaczach i redukuje na nich zakłocenia do pojedynczych nV. Chyba oszalał.... Mógłby od końcówki pociągnąć prąd przez 2 opory i potem do jakiegoś np. 78xx. Tam w Ameryce to poszaleli...

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Wszystko ma wpływ na dźwięk.

Ja bym zrobił: 2 trafa + 2 shunty bodo_z >> preampów.

Zasilanie powinno być tym lepsze im wyższe wzmocnienie ma dany stopień. Tak bym zrobił.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dwa trafa...

Jakbym miał miejsce w obudowie to bym tak zrobił - nie o koszty chodzi. Zamawiałem małe trafka w TME i nie znalazłem 2-4W z napięciami 4x15V. Dodam, że OPA627 aplikowany wg Piotrka Daniela, a więc minimalistyczny projekt z dwoma BGN 4.7uF na kość do filtracji, dodałem kompensację stałego U na wyjściu. Liczyłem po cichutku, że ten pomysł z opcji nr 1 jest dobry. Stabilizator chyba dobrze separuje od zasilania mocy. Co prawda prostownik mocki jest ze "sztuczną" masą tzn. z dwoma mostkami na kanał. Im dłużej myslę tym więcej wątpliwości.

Jednak zamówię chyba u p. Lachowskiego toroida placka na 4x15V - zerknąłem na jego stronę i właśnie zobaczyłem płaskiego toroida - położę go na toroidzie od mocy, przedzielę dla pewności ekranem i będzie.

TS 6/42

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Moje ulubione, zdjęcie nr 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ten LT1963 to niby do czego? Kolega potrzebuje +-15, a nie 3V.

koledzy mają rację, toroid przenosi więcej różnego rodzaju zakłóceń, głównie o wyższych częstotliwościach, dlatego cc lub EI (nawijane dwukomorowo).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Adjustable Output from 1.21V to 20V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OPA627 ma power suply rejection 116dB a przesłuchu to chyba nie da sie zmierzyć bo nie podają. Nie ma co przesadzać z osobnym zasilaniem IMHO bo przez ten wątek już mi chodzi po głowie cięcie ścieżek w odtwarzaczu Pioneera i dokładanie kolejnych stabilizatorów :-)

p.s.W przedwzmniaczu mam zasilanie obu kanałów odseparowane ale to konstrukcja wyłacznie na elementach dyskretnych i bardziej czuła na jakość zasilacza.

W trakcie usuwania konta.

Pętla nie usunie wszystkiego. Mam prośbę - zrób kiedyś dobry zasilacz i podłącz na próbę do przedwzmacniacza (np. takie coś jak shinyy) i porównaj do tych wszystkich w rodzaju 78/79xx.

Niestety PSRR opampów, i ogólnie wszystkich układów spada znacząco ze wzrostem czestotliwośći plus dokładając to przebieg PSRR regulatorów napiecia typu LM317 efekt jest taki ze tłumienie 10k-100k zakłóceń jest bardzo słabe....polecam bardzo spróbować bardzo proste regulatory nie musi być odrazu wg ideai Junga np. prosty wtórnik emiterowy z referencą na diodzie Zenera, które można wykonać bez płytki lub też już trochę bardziej skomplikowany:

Ukryta Zawartość

Ktoś kiedyś napisał ,że układy audio to nie pomiarówka i nie trzeba stosować zaawansowanego zasilania- całkowicie się nie zgadzam- zasilnanie ma bardzo duży wpływ. Chociaż oczywiscie wszystko musi być odpowiednio zaimplemaentowane - bo np budowa stabilizatora równoległego(shunt regulator) i umieszczenie go kilkanaście cm od układu to rzeczywiscie marnotrawienie pieniędzy jak i potencjału takiego układu.

Ukryta Zawartość

Rambo sugerujesz do CD lepsze stabilizatory od LD29150 do prestablizacji i LT317 z tantalem odszumiającym 470mikro?? W poprzednim CD Sony miałem zasilacz na elementach dyskretnych z szumami niemierzalnymi poniżej 140dB tylko że tor audio był na tranzystorach to dowaliłem na maksa, ja uważam że OPA627 aż takich wariactw nie potrzebuje :-)

W trakcie usuwania konta.

Wszystkie tranzystorowe układy wysokiej klasy potrzebują b. dobrego zasilania o niskim poziomie 1/f. Miałem ostatnio "bitwę" ze stopniem phono na op ampie. Była przepaść ALW kontra LM317/337 (też z tantalem po środku). A op ampy niby miały dobre współczynniki tłumienia od 2132, przez 2X627, 637, 833 i jeszcze trochę.

morris - a sprawa napięcie referencyjnego ?

to pytanie dotyczyło regulatora Bodo_z.

Źródło napięcia odniesienia jest typu shunt równoległe, ale mianem shunt regulator określa sie stabilizatory w których element wykonawczy jest równolegle połączony z obciążeniem. Zaletą takiej topologii regulatorów jest to że jeżeli zostanie poprzedzony źródłem prądowym to pętla prądów AC zostanie zminimalizowana do petli : wyście regulatora- punkt - masa układu-masa regulatora oczywiście w pewnym zakresie częstotliwosci w którym impedancja źródła pradowego będzie dużo większa od impedancji wyjjściowej takiego regulatora.Dla wyższych czestotliwości przez kondensator odsprzęgający układ. Wadą takich stabilizatorów jest dużo wydzielanego ciepła - trudno zbudować regulator o prądzie większym niż 100-150mA i dobrych parametrach (trudno zbudować źródło przy takich prądach o dobrych parametrach) i większy wymagany spadek napięcia do poprawnej pracy z uwagi na źródło prądowe. Natomiast stabilizatory szeregowe pozbawione są tych wad ale nie zapewniają zminimalizowania pętli prądów zmiennych.

A wracając do głowego tematu wątku:

Na pewno odzdzielne małe trafko dla preampa.

I tak ogólnie to najlepiej było 2 trafka plus stabilizatory...nie zawsze zmiany sa spektakularne ....ale w przypadku 2 odzielnych traf dużo łatwiej zapanować jest nad masą...i moze przynieść to dobty efekt

Nie morris, nie chodziło mi o wykład na temat regulatora szeregowego ale o konkretne rozwiązanie w tym właśnie regulatorze by bodo. Zrobiłbym napięcie referencyjne zupełnie inaczej + układ filtrujący.

Wybaczcie drodzy koledzy, ale znaczna większość ludzi tutaj nigdy nie poskładała nic poza gainclonem z instrukcji i poradnika.. Także co Wy możecie wiedzieć o elektronice? - nie kieruję tego w stronę autora tematu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.