Skocz do zawartości
IGNORED

najtańsze dobre dvd

207

Rekomendowane odpowiedzi

proszę o pomoc wyborze odtwarzacza dvd , jak najtańszy a dobry , lub nr postu gdzie pisaliście o takich sprzętach

pozdrawiam 207

dwókanałowiec

co do dyskusji na temat alienowania się stereo i kd na forum, jestem za utrzymaniem wszystkiego po staremu, właśnie potrzebuję pomocy w dvd -

dostęp do filmów i koncertów, trzeba to zobaczyć

https://www.audiostereo.pl/topic/4863-najta%C5%84sze-dobre-dvd/

też polecam Panasa 35. Obraz i dźwięk nawet jak na droższe sprzety ok. dźwięk może mniej ale w cd (w ktegoriach audiofilskich). przy dvd ok! MP3 tez nieźle czyta. Zreszta co do czytania, to juz pisałem kiedyś że w zasdadzie czyta wszystko oprócz gazet... Pozdrowienia. MAciek

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Chyba się zdecyduję na S35, wydaje mi się że mimo wszystko przedstawia większą wartość od Yamahy 740, co o tym myślicie?

Mam jeszcze możliwość zakupu Panasonic RV32, teoretycznie możliwości takie same jak nowego S35, być może lepszy transport, ale trudno mi jest to stwierdzić. Czy ktoś użytkował może ten model? Za jaką cenę warto go kupić?

Mam jeszcze jedno pytanie (ważne) - czy S35 pozwala na wybór strumienia napisów podczas oglądania filmu BEZ WCHODZENIA do menu płyty?

Przemski

A czym motywujesz swoje twierdzenie, że Panasonic s35 "przedstawia większą wartość od Yamahy 740"( pewnie wkradła sie literówka i chodzi ci o 540) bo jeżeli chodzi o cenę to na allegro mozna miec yamahę za 7 stów (czyli różnica w cenie do Panasonica nie jest aż tak duża)...

• 2 tygodnie później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

przepraszam, nie mam pojęcia skąd tyle literówek w moich postach

oczywiście chodzi o 540

czym to uzasadniam? z moich doświadczeń wynika że S35 posiada znacznie lepszą i bardziej kompatybilną optykę, znakomity tor wizji, co do transportu to teoretycznie Y540 powinna go zdeklasować, ale okazuje się że ten ostatni pracuje często bardzo głośno i jest znacznie bardziej awaryjny. Przyznam że bardziej pasowałoby mi gdyby Y540 byłaby lepszym wyborem gdyż pasowałaby do mojego amplitunera tej samej marki, więc przynajmniej z tego względu moja wypowiedź jest obiektywna.

tak się dziwnie składa, że mam w domu i yamahę 540 i panasonica s35. Tzn u mnie w sprzęcie jest wpięta yamaha, a siostra ma panasonica. Co do głośności działania mechanizmów nie zauważyłem żadnych istotnych różnic. Co do zgodności to też próbowałem i yamaha czyta mi wszystko bez problemów (wszystkie formaty nagrywalne cdr/w i dvd). Z płusów yamahy podkresliłbym łatwość zdjęcia blokady regionalnej (z panasonic jak tak patrzę po internecie nie jest już tak łatwo).

Siostra swojego panasonica ma podłączonego wyłącznie do tv przez euro, zastanawiam się czy dla przetestowania nie podłączyć go na chwilę do mojego sprzętu co by je porównać (mam yamahę 730, kolumny B&W z serii 600 s3, tv toshiby 32 calowy panoramiczny, dvd do tv jest podłączony componentem z użyciem progressive scan i obraz jest super- kolory w "Czasie apokalipsy, powrót" po prostu powalają, kumple którzy oglądali to u mnie byli w mocnym szoku), wiec jak będę miał trochę wiecej czasu postaram sie podpiąć i porównać. a co do usterkowości yamah, to mialem s510 ponad 2 lata i ani razu nie odmówiła mi posłuszeństwa, zero problemów, teraz maja ja moi rodzice i też, odpukać ale wszystko jest ok. A tą stówke w różnicy cenowej to dałbym za sam wygląd (przy podobnych możliwościach) yamahy, bo panasonic wygląda jak dla mnie ochydnie... (a róznica w cenie w normalnych sklepach wynika z chorej i pazernej polityki Audioklanu, mam nadzieję, że Yamaha niedługo zorientuje się co robi jej oficjalny dystrybutor i go pogoni na cztery wiatry).

Zobacz zresztą sobie ceny w Niemczech:

Panasonic s35

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Yamaya s540

Ukryta Zawartość

Róznica w cenie to ok 40 euro (czyli 200 zł) a u nas różnnica dzięki Audioklanowi to prawie dwukrotnie droższa yamaha (1300 zł przeciw panasonicowi 600 zł). AUDIOKLAN POWINNI ZAORAĆ (bo to jest rabunek w biały dzień).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie może ktoś ma kontakt do Yamahy. Poinformujemy co robi AUDIO KLAN. Sam jestem ich ofiarą buuuuuu, ale to już ostatni raz kolesie.

Co do DVD 540 to mój chodzi bardzo cicho. Nawet przy odtwarzaniu w nocy filmu lub muzyki (mam małe dzieci) nie słychać napędu.

I jeszcze pytanko: jak i czym najlepiej podpiąć to DVD do ampli 440, aby w pełni korzystać z progresin scan??? Nie wiem czy mam to dobrze zrobione.

to nie jest tak z tym progressive scan. Nie trzeba go podłączać do amplitunera, wręcz odwrotnie. Najlepiej bezpośrednio podpiąć pod tv (projektor, plasmę, tylnoprojekcyjny. Ale musi spełniac jeden warunek: musi obsługiwać progressive scan, a nie wszystkie odbiorniki go mają. Ja mam tv Toshiby z wejściem komponent (nie przez euro, ale tradycyjne 3 czincze), bez pośrednictwa ampla. Potem ustawiasz odpowiedni dvd i tv do progressive scan. Tak więc do zwykłego tv nie użyjesz progressive scan...

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Jak już wcześniej napisałem również wolałbym Y540, zgadzam się przynajmniej po części odnośnie wyglądu, nie wpsominając już o pasowaniu sprzętów do siebie (amplituner,odtwarzacz). Transport Yamahy wygląda na pewno solidniej.

Jeśli rzeczywiście posiadasz aż tak dobry TV i nie sprawi ci to kłopotu to porównaj proszę oba odtwarzacze, ale podłączone koniecznie przez RGB SCART.

Odnośnie Y540 to napęd pracować głośno może podczas odczytu gorzej wyważonych płyt (chociażby grubsza warstwa lakieru) a dla mnie bardzo ważna jest możliwość bezproblemowego odtwarzania DVD-R i CD-RW - mam trochę swoich materiałów i nagrań video na takich nośnikach i to jest priorytet. Jeśli faktycznie oba sprzęty radziłyby sobie tak samo z odczytem to pozostaje porównanie sekcji obrazu, z której tak znany jest Panasonic S35.

we wszystkich testach podkreśla się, że yamaha najlepszy obraz daje na wyjściu component, więc porównywanie z panasonic na rgb scart moim zdaniem powinno byc zrównoważone porównaniem na componencie zwłaszcza z progressive scan. Postaram się zrobic taki test (problem może jedynie stanowić siostra i jej obiekcje co do testowania jej sprzętu ;-), ale postaram się co w mojej mocy...

"to nie jest tak z tym progressive scan. Nie trzeba go podłączać do amplitunera, wręcz odwrotnie. Najlepiej bezpośrednio podpiąć pod tv (projektor, plasmę, tylnoprojekcyjny. Ale musi spełniac jeden warunek: musi obsługiwać progressive scan, a nie wszystkie odbiorniki go mają. Ja mam tv Toshiby z wejściem komponent (nie przez euro, ale tradycyjne 3 czincze), bez pośrednictwa ampla. Potem ustawiasz odpowiedni dvd i tv do progressive scan. Tak więc do zwykłego tv nie użyjesz progressive scan...iiiiiiiiil,lnimnmnkj;"

Ok mój błąd myślałem oczywiście o TV, ja mam podłączone przez SCART. A TV to SONY 29 cali, ale nie pamiętam oznaczeń. Kupiony 3 miechy temu. Połączenie OK czy nie.

---> BobW

Niestety, możesz zapomnieć o progressive scan. SONY nie oferuje (przynajmniej na polskim rynku) telewizorów kineskopowych obsługujących progressive scan. Oprócz tego musiałbyś mieć jeszcze kabel component i odpowiednie wejście w telewizorze, którego Twój telewizor też nie ma.

Pozdrawiam,

obi

--> BobW

No, bez przesady, że do d... Telewizorki SONY to dobry sprzęt. A progressive scan obsługuje niewiele telewizorów kineskopowych - tylko najwyższe modele Panasonica, JVC i chyba Thompsona. PS to głównie domena projektorów i plazm. Przy połączeniu RGB nie masz wprawdzie sygnału "najlepszej możliwej jakości", ale jednak nadal bardzo dobrej jakości.

Pozdrawiam,

obi

--> BoBW

Niedługo kupuję telewizor i Thompsona też na wstępie odrzuciłem, więc świetnie Cię rozumiem. Pod uwagę brałem głównie Sony i Panasonica. I właśnie ze względu na progressive scan zdecyduję się na tę drugą opcję. Choć może jeszcze poczekam, bo Sony powinno niedługo wymienić gamę modeli i może wtedy pojawi się coś z PS.

Nie jest powiedziane, że obraz z Thompsona z PS odpowiadałby Ci bardziej niż z Twojego Soniaka bez PS.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.