Skocz do zawartości
IGNORED

PCM1704 DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Dołożyłem 10nf i dalej to samo. Luty sprawdzałem i nawet przelutowywalem układ. Na próbę wylutowalem rezystory R10 i R22 i się uspokoiło. Po tym wlutowalem R22 i dalej było ok, natomiast jak wlutowalem R10 stabilizator znowu zaczął się grzać przy ustawieniu zegarka na WM. Tutaj chyba leży wina w SRC tylko czego Szukać? Luty ok, nóżki nie zwarte. Może że zworkami coś pochrzanilem. W załączniku zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mamy pytanie do osób, które mają uruchomiony DAC. Czy może mierzyliście pobór prądu na każdym z uzwojeń zasilających główną płytkę DAC (z 4 x PCM1704).

Moje pomiary wyglądają następująco (mam 4 układy PCM1704):

- zasilanie odbiornika i płytki córki (J5) - DA+ = 245mA

- zasilanie dodatnie analogu (J1) - A+ = 70mA

- zasilanie ujemne analogu (J2) - A- = 100mA

- zasilanie dodatnie cyfry (J3) - D+ = 56mA

- zasilanie ujemne cyfry (J4) - D- = 153mA

A jaką masz wartość napięcia na uzwojeniu wtornym? U mnie przy ~10V pobiera ok 100mA. Im wyższe napięcie na uzwojeniu tym więcej mocy będzie szło w ciepło na prestabilizacji.

> Waldi_06

Jedyne co mnie niepokoi to tak duży prąd (245mA) pobierany dla zasilania płytki córki.

sprawdzałeś nominalne pobory pradu trzech scalaków

sprawdzałeś nominalne pobory pradu trzech scalaków

Sprawdzałem i nominalne zapotrzebowanie na prąd scalaków to:

- WM8804 - 14,9 + 1,7 = 16,6mA

- DF1706 - 30mA (max 45mA)

- SRC4192 - 66mA + 2mA = 68mA

Co daje w sumie: 114,6mA nie licząc 74LVX04, 74LVX244 i diody LED.

Jak przeliczyć wartość skuteczną prądu przemiennego, zmierzoną przed prostownikiem na prąd stały, płynący w układzie po wyprostowaniu i filtrowaniu, a przed stabilizatorem?

Bo mi dziwne wartości wychodzą w PSUD2, ale wynika z nich, że pobór jest OK.

Edytowane przez buble_corp

Ale to nie jest wszystko bo jak Waldi_06 pisał wyżej jest jeszcze prestabilizacja a co za tym idzie im większe napięcie dajesz na stabilizator tym większa moc strat musi się na nim wydzielić i pewnie w tym jest problem. Jakie masz uzwojenie?

Mam uzwojenia ~11V. Wydawało mi się, że na moc strat w stabilizatorze ma wpływ na prąd obciążenia i napięcie na wejściu. Jak patrzę w datasheet na wykres prądu spoczynkowego pobieranego przez stabilizator to nie widzę aby zależał od napięcia wejściowego (jeżeli Vin > Vout + Vdropout).

Edytowane przez buble_corp

Jeżeli jest jak piszesz to podłącz uzwojenie ~20V na wejście i zobaczysz jak stabilizator się ładnie zagrzeje.

Ja mam ~10V i pobór 100-110mA. A jeszcze zapytam z ciekawości - mierzysz z podłączonym kablem spdif na wejściu czy bez. Spróbuj zmierzyć bez a potem z.

To, że się będzie grzał mocniej to logiczne, bo większe napięcie jest do "obniżenia" przez stabilizator, czyli większa moc się wydzieli (P = U * I) ale pobierany prąd będzie ten sam.

Co do pomiaru z SPDIF podłączonym i odłączonym, to przy odłączonym pobór był większy o 40mA.

Mamy pytanie do osób, które mają uruchomiony DAC. Czy może mierzyliście pobór prądu na każdym z uzwojeń zasilających główną płytkę DAC (z 4 x PCM1704).

Moje pomiary wyglądają następująco (mam 4 układy PCM1704):

- zasilanie odbiornika i płytki córki (J5) - DA+ = 245mA

- zasilanie dodatnie analogu (J1) - A+ = 70mA

- zasilanie ujemne analogu (J2) - A- = 100mA

- zasilanie dodatnie cyfry (J3) - D+ = 56mA

- zasilanie ujemne cyfry (J4) - D- = 153mA

a jak zmierzyłeś prądy?

Edytowane przez Waldi_06

Robiłem pomiary miernikiem True RMS przepływu prądu na odczepach wtórnych transformatora. Wpinałem miernik między jeden z odczepów transformatora a diody prostownicze.

Robiłem pomiary miernikiem True RMS przepływu prądu na odczepach wtórnych transformatora. Wpinałem miernik między jeden z odczepów transformatora a diody prostownicze.

zapodaj napięcia - najlepiej z tabliczek transformatorów.

Zakładam również , że masz zamontowane rezystory 200R wstępnie obciążające stabilizator.

Jak je zdemontujesz to pobór prądu mocno spadnie, zmniejszy się również ilość wydzielanego ciepła.

• 1 miesiąc później...

Luty sprawdzałem i nawet przelutowywalem układ.

Z1 i Z3 są odwrotnie wlutowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z1 i Z3 są odwrotnie wlutowane.

Są dobrze wlutowane. U mnie siedzą lt317/337 a one mają inne wyprowadzenia nóżek niż lm2940. Uklad juz od dawna dziala i ma się dobrze ;-)

Waldku może jakiś reedit tego projektu ?

PCB sam z chęcią komplecik wezmę :-)

pozdrawiam

samo wznowienie pcb, czy też poprawka pcb?

to drugie będzie droższe, ale przydałoby się ,

samo wznowienie pcb, czy też poprawka pcb?

to drugie będzie droższe, ale przydałoby się ,

Może zacząć od listy chętnych ? ...wtedy łatwiej będzie określić ile będzie drożej

Edytowane przez MARER

Masakra. Potrzebuję jeden wolny weekend zeby skończyć DACa + pre a dzisiaj się dowiaduję, że PCB wymaga przeróbki...ehhh...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są dobrze wlutowane. U mnie siedzą lt317/337 a one mają inne wyprowadzenia nóżek niż lm2940. Uklad juz od dawna dziala i ma się dobrze ;-)

Na ostatnim zdjęciu widać że jednak nie były dobrze wlutowane :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi