Skocz do zawartości
IGNORED

hafanana music

krzych

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo,

zainspirowany świetnym pomysłem naszego nowego "forumowego red. Kydryńskiego" (niech inteligentni się domyślą, nieinteligentych zostawiamy w słodkiej niewiedzy, kto zacz... ;-) poczułem zew uświadamiania forowiczów w kwestiach "muzyki egzotycznej", że tak powiem... Zaczynamy od klasyka i oczywiście od literki "A" ;-)

a więc, Panie, Panowie... AFRIC SIMONE!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Afric Simone (za Wikipedią)

Afric Simone (ur. 17 lipca 1956 w Maputo) - muzyk pochodzący z Mozambiku.

W swojej muzyce miesza rozmaite wątki, zwłaszcza przesłanie folkloru afrykańskiego z europejską muzyką pop. Niektóre jego kompozycje uległy też wpływowi rytmów latynoamerykańskich i muzyki karaibskiej. Jego utwory charakteryzują się prostotą.

Znaczenie języka:

Afric Simone używa w tekście swoich piosenek rozmaitych afrykańskich języków i dialektów, a o problemie "zrozumiałości" tekstów mówi:

„Język nie jest wcale żadnym problemem, jeśli w porządku są rytm, muzyka i głos. Chodzi mi o syntezę rodzimego języka z muzyką europejską i o przekaz muzyczny z mojej ojczyzny, co jest połączeniem, jakiego nie słyszy się codziennie. A że słuchacz nie rozumie tekstu? "Ramaya" podobała się mimo tego, że nikt nawet nie przeczuwał, co znaczy. ”

Kariera muzyczna:

Dorastał w mieście Lourenco Marques, tam też pierwszy raz zaprezentował się na estradzie. Szlify dla swojego przyszłego zawodu zdobywał w Londynie, gdzie działał jako wokalista, a przede wszystkim jako tancerz rytmiczny. Gdy przeprowadził się do kontynentalnej Europy, nagrał pierwszą swoją małą płytę (Barracuda) i dotarł wraz z nią na szczyt popularności w Wenezueli. Zdobył uznanie także w Boliwii, Peru i Brazylii, a w Wenezueli i Kolumbii zdobył złotą płytę.

W Europie zadebiutował w 1975 utworami Ramaya oraz Hafanana. Pierwszy z nich szybko znalazł się na pierwszych miejscach list przebojów w Holandii, Belgii i Luksemburgu. Gdy została ona wydana we Francji, wspięła się na drugie miejsce oficjalnej francuskiej listy przebojów. Afric Simone otrzymał kolejną złotą płytę. Skutkiem tego był czterotygodniowy kontrakt w paryskiej Olimpii.

W 1977 Ramaya znalazła się na pierwszym miejscu także we Włoszech. Powstała wówczas kolejna, czwarta wersja tego samego utworu (zaprezentowana przez zespół Augusto Rigetti Group). Sytuacja powtórzyła się potem z utworem Hafanana, który istnieje w czterdziestu wersjach.

Źródło: „

Ukryta Zawartość

Kategorie: Mozambijscy muzycy • Urodzeni w 1956

I może kilka przykładowych hitów - za YouTube:

Hafanana Szanowni Państwo, zainspirowany świetnym pomysłem naszego "forumowego Kydryńskiego" (niech inteligentni się domyślą, nieinteligentych zostawiamy w słodkiej niewiedzy, kto zacz... ;-) poczułem zew uświadamiania forowiczów w kwestiach "muzyki egzotycznej", że tak powiem... Zaczynamy od klasyka i oczywiście od literki "A" ;-)

a więc, Panie, Panowie... AFRIC SIMONE!!!

Ukryta Zawartość

Afric Simone (za Wikipedią)

Afric Simone (ur. 17 lipca 1956 w Maputo) - muzyk pochodzący z Mozambiku.

W swojej muzyce miesza rozmaite wątki, zwłaszcza przesłanie folkloru afrykańskiego z europejską muzyką pop. Niektóre jego kompozycje uległy też wpływowi rytmów latynoamerykańskich i muzyki karaibskiej. Jego utwory charakteryzują się prostotą.

Znaczenie języka:

Afric Simone używa w tekście swoich piosenek rozmaitych afrykańskich języków i dialektów, a o problemie "zrozumiałości" tekstów mówi:

„Język nie jest wcale żadnym problemem, jeśli w porządku są rytm, muzyka i głos. Chodzi mi o syntezę rodzimego języka z muzyką europejską i o przekaz muzyczny z mojej ojczyzny, co jest połączeniem, jakiego nie słyszy się codziennie. A że słuchacz nie rozumie tekstu? "Ramaya" podobała się mimo tego, że nikt nawet nie przeczuwał, co znaczy. ”

Kariera muzyczna:

Dorastał w mieście Lourenco Marques, tam też pierwszy raz zaprezentował się na estradzie. Szlify dla swojego przyszłego zawodu zdobywał w Londynie, gdzie działał jako wokalista, a przede wszystkim jako tancerz rytmiczny. Gdy przeprowadził się do kontynentalnej Europy, nagrał pierwszą swoją małą płytę (Barracuda) i dotarł wraz z nią na szczyt popularności w Wenezueli. Zdobył uznanie także w Boliwii, Peru i Brazylii, a w Wenezueli i Kolumbii zdobył złotą płytę.

W Europie zadebiutował w 1975 utworami Ramaya oraz Hafanana. Pierwszy z nich szybko znalazł się na pierwszych miejscach list przebojów w Holandii, Belgii i Luksemburgu. Gdy została ona wydana we Francji, wspięła się na drugie miejsce oficjalnej francuskiej listy przebojów. Afric Simone otrzymał kolejną złotą płytę. Skutkiem tego był czterotygodniowy kontrakt w paryskiej Olimpii.

W 1977 Ramaya znalazła się na pierwszym miejscu także we Włoszech. Powstała wówczas kolejna, czwarta wersja tego samego utworu (zaprezentowana przez zespół Augusto Rigetti Group). Sytuacja powtórzyła się potem z utworem Hafanana, który istnieje w czterdziestu wersjach.

Źródło: „

Ukryta Zawartość

Kategorie: Mozambijscy muzycy • Urodzeni w 1956

Przykładowe hity artysty Afric Simone za serwisem YouTube:

Hafanana:

Ramaya:

Czekam na Wasze propozycje do Forumowej Księgi Tytanów Muzyki Egzotycznej!

post-368-100005930 1232747573_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/

Nie wiem czy się kwalifikuje do tej kategorii, ale z mojej strony polecam słodkie karaibsko - niemieckie rytmy czyli zespół Goombay Dance Band

Goombay Dance Band (za Wikipedią)- niemiecki zespół muzyki disco założony pod koniec lat 70. przez Olivera Bendta. Nazwa zespołu pochodzi od małej zatoczki na karaibskiej wyspie Saint Lucia.

Muzyka tego zespołu była połączeniem typowej muzyki pop z rytmami z Karaibów. Zespół cieszył się znaczącą popularnością w Europie i w sumie wydał w latach 1979-1985 kilkanaście singli, które przyniosły pewien sukces komercyjny.

Największy przebój zepołu to utwór Sun of Jamaica, który przez 7 tygodni w 1980 zajmował pierwszą pozycję na niemieckich listach przebojów. Ich inny utwór w 1982 Seven Tears przez 3 tygodnie znajdował się na czele listy przebojów w Wielkiej Brytanii. Album z ich największymi przebojami został wydany w 2005.

klasyk -

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257328

witam kolegę jarex i dziękuję za szybki i merytoryczny odzew (chociaż od razu na literkę "G"... ;-) od "A" minęliśmy zatem kilka literek, ale - mam nadzieję - szybko do nich wrócimy.

Wracamy do "adremu", jak najbardziej - grupa Goombay Dance Band kwalifikuje się do tematu wątku. Może kolega jarex zechce zapoznać nas z klipem wideo z serwisu YouTube, bądź fotografią członków grupy lub okładek płyt z serwisu google images? Myślę, że jeszcze bardziej przybliżyłoby nam to tę wartościową formację ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257337

wojciech iwaszczukiewicz,

Tercet Egzotyczny - jak najbardziej! dziękuje, ale... to na literkę "T" ;-( no, chyba, że zaliczymy go jako "Egzotyczny, Tercet", wtedy będzie na "E" ;-)

Czy kol. wojciech mógłby nam w trzech zdaniach zreferować problematykę Tercetu Egoztycznego? I może również przypomnieć choć jeden przebój? może "Pamelo żegnaj"? I fotke , prosimy forumowiczów o załączanie materiałów audio-wizualnych!

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257341

Dla przypomnienia dwa zdjęcia, jedno ze składem zespołu a drugie z okładką płyty wydanej w Polskich Nagraniach, jakże zacny album to był, łezka się w oku kręci...

Ukryta Zawartość

post-18352-100005929 1232748741_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257345

Jak był Tercet to może i Tropicale Tahiti Granda Banda?

Tutaj można co nieco posłuchać-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-18352-100005927 1232749017_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257354

może jeszcze literka "G"...

klip wideo do bodaj największego hitu G.D.B. (za YouTube):

Goombay Dance Band - Sun Of Jamaica

p.s. ze względu na zagrożenie pożarem lub poparzeniem prosimy nie podejmować prób odtworzenia choreografii i dramaturgii klipu "Sun of Jamaica" w warunkach domowych!! Don't try it at home!! ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257356

z ta Grandą-Bandą to kolega przesadził... jak to zaindeksować w naszym wątku? pod "G" jak "Granda" czy pod "B", jako "Banda"? niech kol. jarex sam zdecyduje.

natomiast pod względem merytorycznym, formacja wartościowa, wnosi duży wkład w muzykę "egzotyczną", zauważalne pewne wpływy dixi...

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257363

Chcecie coś na literkę K? chcecie? otóż proszę bardzo - zespół Kaoma i ich nieśmiertelny hit Lambada

Ukryta Zawartość

post-18352-100005926 1232749551_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257369

Teraz prawidłowy link do Kaomy:-) sorry!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257372

Ale egzotyczna parodia i pastisz:-)

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257380

no właśnie, bo ten cały wątek to parodia i pastisz... innego wątku ;-)

ale tu wolno wszystko, ważne, żeby było "egzotycznie", cokolwiek może to oznaczać. na tym tylko polega różnica... nasze horyzonty są szerokie, a wyobraźnia - nieograniczona, tak jak pojęcie "muzyka "egzotyczna"!

posłuchajmy zatem gorrącej muzyki, obejrzymy wspólnie kilka klipów, pośpiewajmy karaoke i czujmy się jak na plaży w... Cabo Verde na przykład ;-D

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1257390

Z egzotyki to polecam Konono no. 1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????

https://www.audiostereo.pl/topic/48670-hafanana-music/#findComment-1258373

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.