Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Jestem na etapie zakupu kolumienek MA, tylko zastanawiam się czy RX6 czy RX8? Będą grały w pomieszczeniu około 40 m2 i wypadałoby kupić 8. Jednakże będą stały bardzo blisko ściany (max 0,6 mb licząc od przedniej ścianki kolumn). Nie mogę ich odstawić więcej ponieważ postument na którym będą stały ma właśnie 60 cm głębokości. Wszędzie piszę że 8 potrzebują dużo miejsca z tyłu, ja tego miejsca nie mam i dlatego zastanawiam się nad RX6 które nie potrzebują tyle miejsca z tyłu i są płytsze o kilka centymetrów od 8.

Czy ktoś posiada te kolumny postawione tak blisko ściany, może ktoś ma jakieś doświadczenia z ustawieniem. Nie chciałby rozpoczynać poszukiwań od początku i analizowania kolejnych kolumn tylko z BR z przodu.

Pozdrawiam

Bierz RX8. RX8 to nie tylko dodatkowy bas. Co całkiem inne dla mnie i dla większości słuchających lepsze kolumny. A jeszcze do 40m2 to w ogóle nie ma się nad czym zastanawiać. Ja mam je w 20m2 i jest super. Zresztą sam posłuchaj to w 5 minut stwierdzisz.

dokladnie wez rx8 do 40 m2 w sam raz i sgadzam sie sa ta inne kolumny niz rx6

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Tylny bass reflex możesz zatkać (zatyczki w komplecie). Ja proponuje jeszcze raz ich posłuchać. Jeśli nie masz możliwości sprawdzenie w domu przed zakupem to odsłuchaj je jeszcze raz w sklepie postawione blizej sciany bez zatyczek i z zatyczkami. W sumie moze to i tak wszystko inaczej u Ciebie zagrac ze wzgledu na inna akustyke pomieszczenia. U mnie w drugim pokoju juz calkowicie inaczej gra :)

PS: Ja mam postawione 30cm od ściany (tylni bass reflex zatkany) i jest super. Ja osobiście bym brał :)

• 2 tygodnie później...

lesio, 27 Sie 2010, 20:52

>Od jakiegos czasu goszcza u mnie Monitor Audio gs10(-:

A ta minka to: smutek czy radość? hehe

A reszta systemu z czym gra i jak?

Witamy w klubie.

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryk-1980, 27 Sie 2010, 22:06

>lesio, 27 Sie 2010, 20:52

>

>>Od jakiegos czasu goszcza u mnie Monitor Audio gs10(-:

>

>A ta minka to: smutek czy radość? hehe

>

>A reszta systemu z czym gra i jak?

>

>Witamy w klubie.

Witam.

Oczywiscie jestem bardzo zadowolony z glosnikow.

Kolumny graja z Musicalem.Polaczone wszystko kablami Chorda. Poprzednio mialem Proaki. Monitor Audio gra bardziej szczegolowo i przestrzenniej.

jeszcze bx2 u nas nie ma , na forach uk można poczytać że są bardziej w kierunku rx serii skierowane więc bardziej detaliczne, jak będzie to się posłucha we wrześniu , moim zdaniem będą ciekawym monitorem w tej cenie.

Focal + Naim

Witam !

Na wstępie chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post na tym forum. Chciałbym również wstapić do waszego klubu. Spróbuję zraz umieścić fotkę mojego królestwa :)

Ale do rzeczy.

Posiadam ampli Hk 255 i gra on z kolumnami monitor audio br5. W filmach zestaw sprawdza się jak najbardziej, natomiast w muzyce odczuwam już pewien niedosyt dżwięków, dlatego nadszedł czas, żeby dokupic do zestawu wzmacniacz jako końcówkę mocy. Dlatego kupiłem ampli z wyjściem pre out.

Słucham zróżnicowanej muzyki głównie rock, pop np. Rihanna. Dość często spokojniejsze klimaty typu Katie Melua,ciut mocniejsze - Pink Floyd, Dire Straits(uwielbiam)

Lubię wyrażną górę ze szczegółami, troche mi tego brakuje i nie wiem czy wzmak może poprawić ten zakres.

Brakuje mi tez głośniejszej wyrażniejszej średnicy i głębszego basu niżej schodzącego - choć tu może akustyka pokoju stawia wieksze wymagania.

Czyli poszukiwany wzmak poprawiający wyrażistość góry i średnicy i potrafiącym niżej zejżć z basem. Nadający się do rocka. Budżet między 500zł do 1000 zł

Mam Pokój 16 m2 w bloku.

Liczę na Waszą pomoc i pozdrawiam wszystkich fanów monitorów !

Witamy

posluchaj nad 326bee powinny byc oki i mozesz uzyc jej jako koncowke mocy za 1000zl uzywke mozesz dostac

Edytowane przez anxion

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Dzięki za odpowiedż. Ten nad 326bee z parametrów wygląda ciekawie. Będę miał go na uwadze, i tak przed kupnem planuję odsluchać parę modeli razem z moimi głośnikami.

Wolę się nie spieszyć z zakupem, także spokojnie poczekam na ewentualne, następne sugestie z Waszej strony.

Dzięki Anxion

Witam sympatyków MA . Właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem RX6 . Obecnie korzystam z klocka Grundiga A-9000 i ten tandem gra bardzo ładnie, choć obficie dołem . Rozglądam się za jakimś wzmakiem , który trochę poprawi średnicę i górę . Wiem , że Monitory dobrze zgrywają się z Nadem (355BEE), Naimem (eh ta cena)czy CA ... Pytanie , które mnie nurtuje to czy taka wymiana (~2500zł) ma sens , da znaczącą różnicę na + ?!

Zaznaczę , że mam utrudniony dostęp żeby odsłuchać sprzęt , więc będę wdzięczny za wszelkie sugestie .

Z góry wielkie dzięki

Witam sympatyków MA . Właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem RX6 . Obecnie korzystam z klocka Grundiga A-9000 i ten tandem gra bardzo ładnie, choć obficie dołem . Rozglądam się za jakimś wzmakiem , który trochę poprawi średnicę i górę . Wiem , że Monitory dobrze zgrywają się z Nadem (355BEE), Naimem (eh ta cena)czy CA ... Pytanie , które mnie nurtuje to czy taka wymiana (~2500zł) ma sens , da znaczącą różnicę na + ?!

Zaznaczę , że mam utrudniony dostęp żeby odsłuchać sprzęt , więc będę wdzięczny za wszelkie sugestie .

Z góry wielkie dzięki

Rx6 obficie dolem hmm Pewnie masz je blisko scian tylnych ja mam 1.3 m i brakuje mi bassu dlatego wymieniam na rx8 :)

Szukam i szukam ,szperam na temat wzmacniaczy opinie są różne. Wiem najlepiej iść do salonu i odsłuchać ale musiałbym przeskoczyć na coś z wyższej półki ok 1500 zł

Wtedy można wybierać na ucho. Narazie przynajmniej pozostaje przy założonym niższym półapie cenowym czyli 500 do 1000zł

Może jednak są takie ( oprócz wymienionego wceśniej nad'a 326ee) wzmacniacze które przynajmniej na 90% pasują do Ma br5 i można brać je brać w ciemno ?? Chyba że kupić jakiś tańszy starszy do np. 700 zł i jakościo nie będzie aż takiej różnicy jak wzmaki za 1000-1500zł ??

Znalazłem parę ofert na allegro do moich Br5.

CA azur 340 Mój odnośnik

nad c320 bee Mój odnośnik

może trochę starszy ale kto wie ?

Hk 650 vxi Mój odnośnik

Lub często chwalony

HK 680 Mój odnośnik

a może taki, w fajnej cenie CA 640 Mój odnośnik

Co o nich myślicie ??? Ma ktoś może doświadczenie z tymi wzmakami ?

Czy któryś z nich pasowałby do br 5 ?

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie :)

Witam wszystkich sympatyków MA :)

Pragnę zapisać się do klubu. Od wczoraj stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem MA BX2 (przesiadka z Tannoy M2)

Zapowiada się obiecująco, chociaż bas nie schodzi jeszcze zbyt nisko. Poczekam aż się wygrzeją wtedy postaram się napisać coś więcej.

Pozdrawiam

Witam wszystkich miłośników marki Monitor Audio. Dołączam do klubu jako szczęśliwy posiadacz RX-szóstek. Kolumny grają u mnie z elektroniką Harman Kardom HD980/HK980 na kablach Kimber 4VS.

post-30296-063951600 1284715905_thumb.jpg

Witam klubowiczów MA !

Prosiłbym o poradę. Obecnie mam zestaw Dali 505 i NAD 312. W sumie jestem zadowolony ale to już dość stary sprzęt (co nie oznacza słaby czy zły). Zastanawiałem się nad zmianą kolumn na Monitor Audio BR6, których chwilę posłuchałem w jednej firmie, znanej we Wrocku. Zacząłem szukać testów i opisów. Mam jednak pewne wątpliwości - czy te kolumny nie grają przypadkiem ze zbyt dużym basem ? W końcu mają 2 niskotonowe i jeden nisko-średniotonowy. Słucham głównie klasycznej elektroniki (Tangerine Dream, Schulze, Ashra, Jarre) oraz czasem trochę tradycyjnego metalu (Sabaton, Nightwish, Within Temptation, Iron Maiden, Accept, AC/DC). Pokój - prawie sześcienna kostka, koło 10-11 m2. Podłoga panele, niestety bez dywanu :( . Słucham z Pioneera PD-S505 i komputerka nettopa , przez Beresforda.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.