Skocz do zawartości
IGNORED

Klub marki Monitor Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Nie zadaje na forum pytań za dużo zazwyczaj znajdę odp na moją nie wiedzę. Ale tym razem mam dwie okazje do kupienia i się mocno wacham.Jestem fanem MA dlatego pytam w tym dziale.Mam serie MA GR60-20-10-CLR i przyszedł czas na zmianę(frontow) 60tek. Mam dwie opcje MA pl300 lub B&W 803D,napedzac będzie jak do tej pory Arcam P7-AV888.w czym problem , nie wiem czy PL300 zgrają się z reszta kolumn bo są za mocne 4ohm 300w i pokój 26m i nie chcem zchrzanic bo gra teraz ok w kinie, jest równowaga a B&W robią te wrażenie są ładne itd. Wiec co byście zrobili wy zamienić MA na B&W ? O końcówkę się nie boje ma duży zapas mocy i się nie nagrzewa teraz jakoś specjalnie nawet jak lecę 7.1

b głośno ze 3-4 godz

Jak mam byc szczery Kup bawersy. Sluchalem ich ostatnio na show w dublinie i opad szczeny spowodowaly.

porównywałeś może swojego roksana z jakimś arcamem np a28 albo a38? zaciekawił mnie ten k2

Wlasnie nie mialem mozliwosci, ale w marcu bede sluchal kilku zestawow z Rx8 i napewno arcam bedzie na odsluchu. Wiec napisze kilke slow k2 v arcam

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

seria bx doskonale nadaje się do kina i tam jest jej główne przeznaczenie, jest dynamiczna bezpośrednia detaliczna i czytelna nawet już analityczna i do tego stopnia że z jasną elektroniką może zagrać już męcząco przy długich odsłuchach, nawet gdzieś w testach też o tym pisano,

podobnie jak cała większość produktów ma, seria bx ma lepszy stosunek brzmienia do ceny niż rx ale do stereo właśnie rx bym wybrał ponownie jak pisałem kiedyś, rx jest to jednak lepiej ułożone brzmienie kulturalniejsze pełniejsze gladsze i bardziej przekonujące jak dla mnie

BX jest analityczna do tego stopnia że z jasną elektroniką może brzmieć męcząco, a RX to jednak "gładsze" brzmienie ? sorry, ja nie wierzę że rzetelnie porównywałeś te kolumny, chyba tylko gdzieś przelotem przez moment i nie bezpośrednio z RX

ja uważam dokładnie przeciwnie, że właśnie BX brzmi bardziej gładko i bez wyostrzeń jak RX, barwa także bardziej ciepła... odsyłasz do testów, zajrzałem:

1

http://www.highfidelity.pl/@main-636&lang=

""BX6 proponują dość unikalną, jak za te pieniądze, mieszankę wyrafinowania, braku wyostrzeń, spokoju itp."

"W każdym razie, środek jest znakomity. Jest raczej ciepły, a to przez wycofanie góry. Ta jest ciepła, „złota”, gładka. Złocona kopułka Monitora jest bardzo dobra, bo jakość tego, co z niej słychać jest wyjątkowa, przede wszystkim przez brak metaliczności, ale i czyste brzmienie" "

2

BR6 - te same z ciut mniej rozdzielczą górą - miałem je podobnie jak i BX6 u siebie w pokoju

http://audio.com.pl/testy/monitor-audio-br6:1

"Ciepłe, nasycone, bas mocny, zaokrąglony, jednak dostateczne rozdzielczy. Duży plan, obfitość, soczystość, ale też intymność. "Lampowe" brzmienie. "

piękne opisy :)

szczególnie ten z ciepłym środkiem przez wycofanie góry rozbawił mnie dość znacznie :)

nigdy nie słyszałem w żadnej MA ciepłej średnicy!, wręcz przeciwnie jest dość detaliczna i raczej z powiewem lekkiego chłodu i im wyżej w serii tym ma lepszą rozdzielczość i gładkość ale analityczność pozostaje cechą dominującą,

bas ok jest czasem sprężysty czasem mocniej ocieplony i dość dynamiczny co daje taką przeciwwagę i sznyt w charakterze MA i to praktycznie w każdej serii ale im wyżej tym te proporcje i kultura przekazu definiują je odpowienido

pozdr

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

zależy do czego się porównuje i jaki jest punkt odniesienia

np z pewnością są kolumny cieplejsze od MA, ale w kategorii bezwzględnej na pewno są po tej ciepłej stronie oraz po stronie łagodnej (tutaj przynajmniej BX) choć góry mają sporo, z tym że brzmi ona dosyć delikatnie

MA nie są kolumnami grającymi po stronie ciepłej!, ani lampowej bo gdzieś takie już było ich określenie,

potrafią grać delikatnie ale detalicznie analitycznie na średnicy i wysokich ale nie po ciepłej stronie, bez z nasyconej średnicy

często grają neutralnie ale przechodząc w stronę w analityczności a nie w lampowość czy ciepło o którym piszesz,

taki jest ich charakter bezwzględny , dlatego często z jasną elektroniką mimo że mają ocieplony dół

to właśnie średnica i góra potrafi w takim połączeniu być chłodna a nie neutralna, często z neutralnymi wzmakami

brakuje nasycenia na średnicy , więc nie mów mi że to są kolumny ciepło grające bo robisz zupełnie inny obraz firmowego brzmienia MA.

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Witam wszystkich na forum, z uśmiechem dołączam do grupy miłośników MA.

Sam posiadam MA Rx8 z Onkyo TX-NR1007 co wydawało mi się dobrym rozwiązaniem podczas zakupu do początkującej zabawy z KD. Co do głośników nie mam żadnych zastrzeżeń ale plan rozbudowy kina wziął w łeb z braku miejsca rozstawienia tylnych i bocznych głośników salon otwarty na kuchnię i jadalnie łącznie jakieś 40-44m2. Oglądam sporo filmów PC, Blu-ray, ale lubię też posłuchać muzyki (rock, ciężkie brzmienie jak i electro). Teraz stoję przed dylematem zakupu centralnego z serii Rx by zrobić takie pół kino bo uważam że mowa mi się jakoś rozjeżdża w filmach. Albo postarania się sprzedania ampli i zakupu czegoś pokroju HK990. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Pozdrawiam

MA nie są kolumnami grającymi po stronie ciepłej!, ani lampowej bo gdzieś takie już było ich określenie,

potrafią grać delikatnie ale detalicznie analitycznie na średnicy i wysokich ale nie po ciepłej stronie, bez z nasyconej średnicy

często grają neutralnie ale przechodząc w stronę w analityczności a nie w lampowość czy ciepło o którym piszesz,

taki jest ich charakter bezwzględny , dlatego często z jasną elektroniką mimo że mają ocieplony dół

to właśnie średnica i góra potrafi w takim połączeniu być chłodna a nie neutralna, często z neutralnymi wzmakami

brakuje nasycenia na średnicy , więc nie mów mi że to są kolumny ciepło grające bo robisz zupełnie inny obraz firmowego brzmienia MA.

Zdecydowanie popieram Miksona w tej wypowiedzi!

Powyższy opis znakomicie charakteryzuje brzmienie Monitor Audio.

Nic dodać, nic ująć...

"Tynk pożera dźwięk" 747

Zdecydowanie zgadzam sie z toba, chodz jeszcze bym dopisal znakomita plastycznosc ktora wlasnie mnie uwiodla w MA.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Dzięki Anxion za zainteresowanie! Ale chyba przełożę kupno bo aukcja na pl300 kończy się za dwa dni a 25-27 luty jest audioshow w Bristol. Wiec chyba tam podejmę decyzję. Tak będzie najlepiej!! Pozdro

Dzięki Anxion za zainteresowanie! Ale chyba przełożę kupno bo aukcja na pl300 kończy się za dwa dni a 25-27 luty jest audioshow w Bristol. Wiec chyba tam podejmę decyzję. Tak będzie najlepiej!! Pozdro

No problem Mate :)

Trzeba zdecydowanie rowniez innych glosnikow posluchac niz tylko B&W i MA , za ta kwote sadze ze mozesz wybrac nawet cos lepszego.

Co do analitycznosci srednicy , wzmak lampowy z MA zalatwi wlasnie ta chlodna strone glosnikow.

Edytowane przez anxion

oo nie wiedziałem że znasz wszystkie modele MA

żeby się wypowiadać o brzmieniu tych kolumn należy je poznać a nie raz posłuchać w salonie z nie wiadomo czym (elektronika) i pisać autorytarne opinie o nich

ja uważam inaczej, słuchałem moje BX jak na razie z różnymi wzmacniaczami i średnica jest z pewnością ocieplona i dosyć nasycona choć można iść jeszcze bardziej w tym kierunku (vide Dynaudio, Vienna)

można też w zupełnie przeciwnym i najczęściej tak właśnie kolumny innych marek wypadały w stosunku do MA

skoro MA grają wg Ciebie neutralnie albo zimno to ciekawe co powiesz o takich kolumnach jak budżetowe B&W, Paradigm, Dali, Focal czy niektóre Kefy ?

nie będę robił wybiegów na temat innych marek bo tu jest klub MA

ogólny charakter MA opisałem i to dosyć trafnie,

jeżeli miałem swoje rx1 ponad pół roku i porównywałem je z innymi modelami MA

wyłapując różnice między seriami br bx rs rx i gs (tej najmniej serii słuchałem model gs10)

to mogę dość dobrze scharakteryzować ich specyfikę brzmienia

jeżeli dla ciebie MA ma ciepłą i nasyconą średnicę

to jest to tylko twoje zdanie wyrobione chyba na przykładzie tych recek

i tylko pogratulować zadowolenia z produktu

pozdrawiam

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

ogólny charakter MA opisałem i to dosyć trafnie

wg siebie samego ? :) sorry nie mogłem się powstrzymać...

my chyba piszemy o czymś innym w takim razie, albo mamy inne wyobrażenie tego aspektu brzmienia

u mnie ciepły - znaczy - przyjemny, łagodny, bez krzykliwości, jazgotliwości, bez świszczących sybilantów, ze złagodzonymi wybrzmieniami góry (gładkość), z soczystą barwą, miłą dla ucha, bez "suchości", sama barwa nie do końca neutralna/naturalna bo z pewną nutką romantyzmu, słodyczy np na wokalach... to wszystko w różnych proporcjach ma seria BX, nie wszystko w dużych dawkach ale zdecydowanie bliżej im w tą właśnie stronę niż w stronę neutralności czy (sic) zimna tak jak sugerujesz...

Edytowane przez don111

napiszę jeszcze raz żadna seria MA (br bx rs rx gs) nie ma ciepła na średnicy i nasycenia, jest detalicznie zwiewnie gładko bez ostrości czy natarczywości (jak sam napisałeś ), dość miło dla ucha przechodzą przez pasmo sybilantów niezła rozdzielczość kopułki z serii gold wsadzona do bx i rx pozwala na bardziej komfortowy odsłuch niż w starszej serii br czy rs ale jednak średnica odczuwalna jest jednak analitycznie co daje świetną separację dźwięków instrumentów etc ale brakuje tej kleistości i substancji wypełniającej, z drugiej strony pasma bas zawsze mi się podobał w MA jest dość ocieplony i jest go sporo co zresztą doskonale też widać podbicie tego pasma na wykresach pomiarowych, to ocieplenie z dołu dosyć dobrze łagodzi jasność i detaliczność średnicy i góry uzupełniając cały charakter brzmienia jako "miły dla ucha", najniższe serie MA miały i mają zawsze bardziej obfity i ocieplony dół niż wyższe serie ale też gorszą definicję dźwięków również w całym paśmie co daje mniej dokładną scenę separację itd faktycznie bx może grają ciut ciemniej od rx ale jak pisałem stworzono taki zabieg modelujący brzmienie żeby było bardziej dynamicznie i obficie na dole kosztem właśnie owej kulturalności i lepszej definicji dźwięków , dlatego mimo że bx może wydawać się iż gra ciemniej od rx to dalej nie ma nasycenia i kleistości średnicy o której tak starasz się usilnie mówić ,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Fragment recenzji W.Pacuły o MA gs 10:

"...Niezależnie od tego, jakie są tego powody, monitory Monitora grają świetnie poukładanym, pełnym, można nawet powiedzieć, że miejscami ciut ciepłym dźwiękiem. Ciepło o którym myślę wynika jednak nie z podbicia któregoś z zakresu – choć GS10 nie są super liniowe, to jednak z podbarwieniem średnicy nie mają żadnych problemów. Owo osłodzenie, ocieplenie, czy jak to nazwiemy, wynika z lekkiego wygładzenia ataku..."

Tak też odbieram brzmienie Ma, choć seria rx jest niewątpliwie bardziej neutralna na średnicy i jednocześnie dokładniejsza..

"BR5 ma ambicje pokazywać dynamikę i szerokopasmowość, nie kusi ciepłym środkiem i zaokrągleniami, jednocześnie niczym nie męczy, nie jest piskliwym chudzielcem, ale krzepkim, żylastym bokserem jakieś lżejszej wagi. Wysokie tony wykazują aktywność i dźwięczny charakter dopasowany do reszty pasma. Niedoskonałości w wyrównaniu i pewien niedostatek powietrza na samym skraju pasma naprawdę nie popsują doskonałej zabawy, do której dostrojono te maleństwa. Najbardziej witalne wśród takich mikrusów;"

"rs1 Ogólne wrażenie to świeżość, bogate barwy, przestrzenność, a w opisie bardziej personalizującym, Monitor przejawia duży entuzjazm i radość grania, zarówno basem, średnicą, jak i sopranami. Góra działa odważnie, ale nie nachalnie, bas jest trochę pobudzony w wyższym podzakresie, ale w ten sposób dobrze uzupełnia żywość reszty pasma. Tu po prostu dużo się dzieje. Bas ani nie rozmyty, ani nie nazbyt twardy daje dobre "kołysanie", które wpisuje się też w płynność całego przekazu. Może na baaardzo długą metę i dla pewnych subtelnych nastrojów brzmienie jest trochę zbyt rozdzwonione, ale znacznie częściej taka żywość i soczystość będzie dobrze procentowała."

"Wysokie tony są detalicznie i metalicznie - ale też z kulturą i lekkością - połyskujące, a przy tym właściwie ułożone względem średnicy. Ta jest bogata, wielobarwna, zdolna zarówno do podkreślania siły męskich głosów, jak też wydobycia wyższych harmonicznych. Zawsze dźwięczna, nigdy nie agresywna, zwykle wydaje się być przyjemnie wygładzona, a jednak czasami potrafi wydobyć naturalne szorstkości i chrapliwości - ten wątek nigdy nie staje się dominujący, lecz jego zaznaczenie istotnie zwiększa wiarygodność, nie pozwala na zamknięcie się w kręgu dźwięków miłych i grzecznych. A wypada przecież dodać, że w brzmieniu Monitor Audio GS10 przewija się też, częściej choć delikatnie, nuta słodyczy. "

"Brzmienie nie jest kluchowate (chociaż "basiku" mu nie brakuje - ale o tym dalej), tylko bardzo jędrne, gęste, żywe i wibrujące w całym pasmie, chociaż wycieniowane w zakresie "górnego środka", z którego mogłaby pochodzić zbytnia natarczywość. Słychać to w porównaniu z Heco i Jamo. Te, choć nie agresywne, grają bardziej neutralnie i bezpośrednio. Mimo tego podkolorowania (albo "odkolorowania") na charakterystyce Monitor Audio RX8, ich przekaz pozostaje bardzo płynny, plastyczny i czytelny, a przede wszystkim koherentny - z lekką uwagą pod adresem wysokich tonów, która jest dźwięczna i znowu piękna sama w sobie, nie staje się też zupełnie "osobna", ale nie jest tak wpleciona w środek, jak u wspomnianych dwóch konkurentów."

Andrzej Kisiel

mimo że nie staram wspierać się reckami to jednak nigdzie nie znalazłem opisów o ciepłej średnicy czy też nasyconej a raczej jak pisałem o gładkości detaliczności doświetleniu dźwięczności zwiewności na średnicy podpartej ocieplonym basem,

pozdrawiam

Focal + Naim

Fakt, faktem nie wiadomo na jakich klockach recenzanci testowali te glosniki.Wiec moga byc rozne opinie.

mimo że nie staram wspierać się reckami to jednak nigdzie nie znalazłem opisów o ciepłej średnicy czy też nasyconej a raczej jak pisałem o gładkości detaliczności doświetleniu dźwięczności zwiewności na średnicy podpartej ocieplonym basem,

pozdrawiam

gładkość a zwłaszcza dźwięczność bez agresywności jak dla mnie też mocno wpływa na odbiór ciepło-zimno

ja już to pisałem - w RX miałem lekki dyskomfort pewnej suchości oraz wyraźnie większej ostrości góry, mimo może ciut lepszej dokładności w stosunku do BX (tu jakby dodatkowo delikatne rozmycie na krawędziach dźwięków) o której pisałeś, to jednak nie do końca trawię takie brzmienie

weź też pod uwagę, że większe modele są trochę inaczej strojone niż małe podstawkowce, których odsłuchiwałeś

"Ciepłe, nasycone, bas mocny, zaokrąglony, jednak dostateczne rozdzielczy. Duży plan, obfitość, soczystość, ale też intymność. "Lampowe" brzmienie. "

nawet biorąc pod uwagę poprawkę na autora tego testo to ta opinia nie mogła się przecież wziąść znikąd, od siebie dodam że BX6 grają tak samo jak BR6 pod względem "nasycenia", barwy, basu itd, jedynie góra gra cieńszą kreską, potrafi oddać więcej drobniejszych szczegółów i dźwięk jest nieco bardziej przestrzenny, jakby delikatnie mniej bezpośredni, zawieszony gdzieś nieco dalej za linią kolumn

Witam

Też chcę być (jestem już) fan'em MA

Po dłuuuugim czytaniu tego forum i nie tylko tego, zadaniu jednego pytania na forum (na które nie dostałem jasnej odpowiedzi) zdecydowałem się na zakup MA i ... dobrze zrobiłem.

Troszkę o mnie:

Muzy zaczynałem słuchać (aż wstyd się przyznać w latach 70' na ZK... ,potem ARIA, KONCERT, DANIEL, ADAM, ZODIAK, AMATOR inni "polscy koledzy".

Kolumny "40 z bierną" i super OHM z bas refleksem (ale rozleciały się już zawieszenia) oraz z PEWEX'u TECHNICS cd i wzmak (jak to fajnie grało) oraz SONY cd i wzmak (jeszcze lepiej grało). Teraz ampli SONY QS i CD QS

Cały czas muzyka ta sama - ROCK, HARD ROCK, METAL a teraz TRASH, DEATH, DOOM i wszystko inne "ale ciężkie".

Ale się rozpisałem ...

Czas na zmiany :

Teraz jest MA GS20 i GSW12 (niskie muszą być i już), jak ktoś mi powie że z 16 cm. głośnika można uzyskać "odpowiednio niski bas (przy "cichym" słuchaniu) to się z nim nie zgodzę. Wiem co piszę bo jak odpalił GSW to mi "koparka opadła", a włosy stanęły i ... zaraz przyleciała sąsiadka że coś "się dzieje" w kamienicy - oj działo się !!!

A teraz pytanie :

co wybrać do napędzania MA - pomieszczenie ok. 20-25 m2, wys. 3,5 m (jeszcze nie wiem dokładnie gdzie będzie to stało)

Myślę o jakimś AMPLI 5.1 co zagra dobrze w stereo w tego rodzaju muzyce (ale wszystko wysłucham co napiszecie - polecicie)

Dlatego że jest trochę płyt w DTS 5.1 - i lubię tak czasami posłuchać - ale nie muszę

Kasa : do ok 8-10 tyś na wzmak i cd , MAX !!!

Nie jestem audiofilem - jestem "rzeźniofilem" uzależnionym od muzyki.

Ponieważ mam b. dużo wolnego czasu - b. dużo słucham dlatego chciałbym coś co mnie nie zamęczy "ostrą średnicą" - jej akurat nie lubię nawet tej "audiofilskiej" !!!

Bardzo proszę o poważne propozycje.

Pozdrawiam

A wiec Jak dla mnie zrob tak .

Kup amplituner do kina gdzies okolo 2 tys zl bedzie b.dobrze w 5.1 , kup integre do stereo do 4 tys zl ktora bedzie posiadac tzw. bypass , no i cd ktore bedzie pasowac do wzmaka stereo.

Sorry ale jesli sluchasz muzyki i jestes fanem stereo to ampli do kina za np.6tys zl nigdy nie zagra jak Wzmacniacz do Stereo za 2tys zl.

Gratulacje GS-ow bardzo dobry zakup, moj kolega posiada gs20 i sa poprostu rewelacyjne.

Moge ci polecic To co ja slyszalem i to co posiadam.

Rok temu wybieralem Amp.do kina i porownywalem z moimi MA denon ,harman i onkyo , Onkyo wygral za bardziej neutralny dzwiek i niesamowita dynamike.

Wzmacniaczy stereo troche przeszlo przez moje rece i w koncu znalazlem ten ktory mi odpowiada czyli Roksan Kandy 2 jest poprostu rewelacyjny to co mi sie w nim najbardziej podoba to szacunek to roznych nagran.

Jesli lubisz bardziej atakujacy dzwiek , to polecam ci Naim super sie zgrywa MA , mozesz sprobowac NAda ale musisz posluchac go bo jak dla mnie ma troche za agresywny dzwiek.

Edytowane przez anxion

Czy połączenie Yamahy 2067 z MA BX6, BX2, BXC i RXW12 to będzie dobry wybór do KD i muzyki? Sprzęt będzie używany w 70% do KD i TV a w 30% do muzyki. Pokój 20m2. Muzyka jakiej słucham to kawałki z lat 80/90 - Europe, Modern Talking, Alphavile, Pet Shop Boys itp. Żona słucha raczej wszystkiego ze wskazaniem na pop i jakiś trance.

gładkość a zwłaszcza dźwięczność bez agresywności jak dla mnie też mocno wpływa na odbiór ciepło-zimno

ja już to pisałem - w RX miałem lekki dyskomfort pewnej suchości oraz wyraźnie większej ostrości góry, mimo może ciut lepszej dokładności w stosunku do BX (tu jakby dodatkowo delikatne rozmycie na krawędziach dźwięków) o której pisałeś, to jednak nie do końca trawię takie brzmienie

weź też pod uwagę, że większe modele są trochę inaczej strojone niż małe podstawkowce, których odsłuchiwałeś

nawet biorąc pod uwagę poprawkę na autora tego testo to ta opinia nie mogła się przecież wziąść znikąd, od siebie dodam że BX6 grają tak samo jak BR6 pod względem "nasycenia", barwy, basu itd, jedynie góra gra cieńszą kreską, potrafi oddać więcej drobniejszych szczegółów i dźwięk jest nieco bardziej przestrzenny, jakby delikatnie mniej bezpośredni, zawieszony gdzieś nieco dalej za linią kolumn

widać mamy inną definicję nasycenia średnicy, dla mnie nigdy MA nie miały nasyconej gęstej średnicy , lekkie ocieplenie tylko brało się z tego iż proporcje wysokich do średnicy oraz bardziej obfity bas wpływał że odbiór właśnie tego pasma troszkę łaskawiej dla ucha był bardziej lub mniej faworyzowany , MA nigdy też środka nie wycofywały a grały nawet do przodu co przy dużej detaliczności i jasności dawało troszkę bezpośredni przekaz , nie jest to złe ale mając wzmacniacz również o czytelnej średnicy nawet neutralny jak arcam może dojść do pewnego przekontrastowania w odbiorze wokali czy instrumentów, poza szeregiem zalet tego firmowego brzmienia to MA jednak nie jest do końca relaksującym nie tylko dla mnie brzmieniem do długiego słuchania, słuchałem różnych jak pisałem modeli br2 br5, bx2 bx6, rs1 rs6, rx1 rx2 rx6 , gs10 i z różnymi wzmakami arcam atol nad nawet naim i w każdym połączeniu cechy brzmienia firmowe MA dość szybko można sprecyzować, są to świetnie grające kolumny za te pieniądze ale dla mnie troszkę bez tego mięsa wypełnienia na średnicy bez tej substancji jak np w chario ,VA, dynkach podstawowych modelach, tu nie chodzi o przesłodzenie czy ocieplenie czy zamulenie ale o pewną cechę które w tym paśmie w MA jest dość charakterystyczna o której pisałem, wiesz to jest tak Tobie to pasuje idealnie mi troszkę to przeszkadzało i czegoś w tym paśmie brakowało dlatego właśnie sprzedałem swoje ma,

pozdrawiam

Focal + Naim

w porządku, nasycenie nie jest takie jak w w/w kolumnach które wymieniłeś, ale w takim razie wychodzi na to że jednak większość kolumn ma po prostu chudą średnicę, jeszcze mniej nasyconą od MA:)

Edytowane przez don111

ROBSOnX gratuluję zakupu kolumn.

Co do basu to jeszcze niedawno imałem do tych kolumn podłączone Velodyne CHT12Q. Jest to naprawdę subwoofer z prawdziwego zdarzenia. Do filmów to naprawdę niesamowita frajda. Do słuchania muzyki również lecz ciężkie prace były u mnie ze zgraniem go z moimi MA. GS20 grają naprawdę dobrym basem dlatego też zrezygnowałem z Velodyne, ale jak bede miał kiedyś pomieszczenie 40m2 to zdecydowanie zakupię 2x12", albo 1x15" Velodyne. Co do wzmacniacza to również polecam coś ze stajni Roksana, a jak nie będzie odpowiadał dźwięk to warto wypróbować krella, albo Accu (używki).

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

A wiec Jak dla mnie zrob tak .

Kup amplituner do kina gdzies okolo 2 tys zl bedzie b.dobrze w 5.1 , kup integre do stereo do 4 tys zl ktora bedzie posiadac tzw. bypass , no i cd ktore bedzie pasowac do wzmaka stereo.

Sorry ale jesli sluchasz muzyki i jestes fanem stereo to ampli do kina za np.6tys zl nigdy nie zagra jak Wzmacniacz do Stereo za 2tys zl.

Gratulacje GS-ow bardzo dobry zakup, moj kolega posiada gs20 i sa poprostu rewelacyjne.

Moge ci polecic To co ja slyszalem i to co posiadam.

Rok temu wybieralem Amp.do kina i porownywalem z moimi MA denon ,harman i onkyo , Onkyo wygral za bardziej neutralny dzwiek i niesamowita dynamike.

Wzmacniaczy stereo troche przeszlo przez moje rece i w koncu znalazlem ten ktory mi odpowiada czyli Roksan Kandy 2 jest poprostu rewelacyjny to co mi sie w nim najbardziej podoba to szacunek to roznych nagran.

Jesli lubisz bardziej atakujacy dzwiek , to polecam ci Naim super sie zgrywa MA , mozesz sprobowac NAda ale musisz posluchac go bo jak dla mnie ma troche za agresywny dzwiek.

Ok dzięki za odpowiedź

Dokładnie tak jak piszesz, ale nie będę musiał już kupować bo zostanie ampli SONY zostanie do 5.1 - spoko daje radę z satelitami Mordaunt Short GENIE 402 i 404, czyli tak jakby kino załatwione.

Co do stereo : właśnie dokładnie chodzi mi o bardzo dynamiczny z mocnym i szybkim basem i "słyszalną" górą (ale koniecznie nie "płaski" dźwięk, czyli nocny środek) wzmak i cd - co byś proponował w takiej cenie jak pisałem do max 10 tysiaków ?

Nie wiem czy taki istnieje na tym pułapie cenowym ?

ROBSOnX gratuluję zakupu kolumn.

Co do basu to jeszcze niedawno imałem do tych kolumn podłączone Velodyne CHT12Q. Jest to naprawdę subwoofer z prawdziwego zdarzenia. Do filmów to naprawdę niesamowita frajda. Do słuchania muzyki również lecz ciężkie prace były u mnie ze zgraniem go z moimi MA. GS20 grają naprawdę dobrym basem dlatego też zrezygnowałem z Velodyne, ale jak bede miał kiedyś pomieszczenie 40m2 to zdecydowanie zakupię 2x12", albo 1x15" Velodyne. Co do wzmacniacza to również polecam coś ze stajni Roksana, a jak nie będzie odpowiadał dźwięk to warto wypróbować krella, albo Accu (używki).

Ok - porozglądam się za tymi co ty i anxion pisał

Myślałem o VELO 15 ale po przeszukaniu internetu wybór padł na MA.

Co do MA GSW12 to był strzał w "10", po prostu bas FENOMENALNY !!! zero "brzęczenia" 100% dynamiki i "grającego powietrza" jak na zamkniętą obudowę - naprawdę to ładnie gra + duża możliwość regulacji (trochę trwało ale "prawie" ustawiłem do tego co teraz mam).

Sorry ale Krell i MA to polaczenie, ktore w zaden sposob nie idzie, takich rzeczy nie wypada pisac na serio.

Jak sie zakupilo serie GS trzeba do tego dolozyc dobry wzmacniacz, inaczej kolumny nie pokaza pelnej klasy. Najlepszym pomyslem jest chyba zestawm dzielony z mocnym tranzystorowym power i lampowym pre, 10k to sporo pieniedzy, pewnie mozna za to kupic cos solidnego 2nd hand. Co do integr: Accuphase ok (ale za drogie imo), MF seria A, Naim jesli lubisz ostra muze.

Edytowane przez blek99
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.